Visit the Hellenic Astronomical Society Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 05-10-13

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου 13/10/2005

Η παγκόσμια ανησυχία για την ενδεχόμενη εξάπλωση της γρίπης των πουλερικών και οι ετοιμασίες των κυπριακών υγειονομικών υπηρεσιών, οι εξαγγελίες οικονομικών μέτρων από τα κόμματα με φόντο τις βουλευτικές εκλογές, οι πληροφορίες ότι η Βρετανία ζητά από τον ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν την επανέναρξη των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού, αλλά και οι συνεχιζόμενες εκδηλώσεις των κατοίκων της Αμαθούντας κατά της απόφασης της κυβέρνησης να απαγορεύσει ανάπτυξη της περιοχής επειδή βρίσκεται σε αρχαιολογικό χώρο, είναι τα κύρια θέματα που προβάλλει ο κυπριακός Τύπος.

Η ''Αλήθεια'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Εκνευρίστηκε, δεν εκπλάγηκε ο Μπορέλ'', ο Πρόεδρος της Ευρωβουλής Ζοζέπ Μπορέλ, ''τον οποίο η κυβέρνηση προσπάθησε να εμφανίσει σαν ένα πεπλανημένο, άσχετο ο οποίος εκπλάγηκε από τις θέσεις της στο Κυπριακό, μόνον δεν εκπλάγηκε ή ενθουσιάστηκε απ' όσα έμαθε, όπως επιδιώξαμε να τον εμφανίσουμε, αλλά αντίθετα έχει εξοργισθεί από την καθόλου διπλωματική και άτολμη συμπεριφορά του Προέδρου Παπαδόπουλου προσωπικά και των άλλων κυβερνητικών αξιωματούχων γενικά''. Αλλού γράφει ότι ο Γλαύκος Κληρίδης πήρε στις 11:00 χθες εξιτήριο από το Γενικό Νοσοκομείου Λευκωσίας, όπου υπεβλήθη σε αγγειοπλαστική για διάνοιξη αρτηρίας και μετέβη στην ιδιωτική κλινική Ευαγγελίστρια για νοσηλεία μέχρι το Σάββατο.

''Η Μάχη'' στεγάζει το κύριο της θέμα υπό τον τίτλο ''Παγκόσμιος συναγερμός για τη γρίπη των πτηνών'' και γράφει ότι παγκόσμιες διαστάσεις λαμβάνουν οι φόβοι για εξάπλωση της γρίπης των πουλερικών, μετά τα τελευταία κρούσματα στην Τουρκία και τα ύποπτα περιστατικά που ερευνώνται σε άλλες χώρες, όπως τη Βουλγαρία, την Κολομβία και την Ινδονησία, όπου πιθανολογείται ότι υπήρξε και θανατηφόρο κρούσμα σε άνθρωπο. Αλλού γράφει ότι η επιτροπή ευρωπαϊκής λύσης στην Κύπρο, που αποτελείται από γνωστούς καθηγητές του διεθνούς και συνταγματικού δικαίου, παρουσίασε χθες την πρόταση για ευρωπαϊκή λύση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ο ''Πολίτης'' υπό τον τίτλο ''Βάλτε τώρα που γυρίζει'', γράφει στο κύριο του θέμα ότι είναι σαφές ότι εισήλθαμε στην προεκλογική περίοδο και αν πολίτες δεν το αντιλήφθηκαν από τις δημόσιες κόντρες των κομμάτων για το Κυπριακό και την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, σίγουρα το αντιλήφθηκαν από την πλειοδοσία φιλολαϊκών μέτρων. Αναφέρεται συγκεκριμένα στα μέτρα που εξήγγειλαν διαδοχικά το ΑΚΕΛ και ο ΔΗΣΥ ύψους 100 και 90 εκ αντίστοιχα. Αλλού γράφει ότι στα 25 εκ δολάρια ανέρχονται τα έσοδα από την πορνεία στα κατεχόμενα, όπου αυτή τη στιγμή λειτουργούν 43 συνολικά καμπαρέ με 520 καλλιτέχνιδες.

''Η Σημερινή'' κάτω από τον τίτλο ''Φτερωτός Αττίλας'', γράφει στο κύριο της θέμα ότι σε συναγερμό βρίσκονται οι αρμόδιες υπηρεσίες, προκειμένου να αποτρέψουν διάδοση της γρίπης των πουλερικών από τα κατεχόμενα στις ελεύθερες περιοχές, αφού οι φόβοι αυξήθηκαν τις τελευταίες ημέρες μετά το θάνατο που σημειώθηκε στην Τουρκία λόγω της νόσου. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος δήλωσε χθες ότι ο ίδιος δεν βλέπει κανένα ασυμβίβαστο στη διπλή του ιδιότητα, δηλαδή αυτή του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Προέδρου του ΔΗΚΟ. Χαρακτήρισε ως ''ήπιο'' το σχόλιο του ΑΚΕΛ στην πρωτοβουλία να συγκαλέσει συνεδρία του Εκτελεστικού Γραφείου του κόμματος στο Προεδρικό Μέγαρο.

''Ο Φιλελεύθερος'' υπό τον τίτλο ''Παρέμβαση Στρο σε Ανάν'', γράφει στο κύριο του θέμα ότι ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών Τζακ Στρο έχει επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον ΓΓ του ΟΗΕ μετά τη σύνοδο της ΕΕ στο Λουξεμβούργο για την Τουρκία, ζητώντας του την επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό. Αλλού γράφει ότι σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού ότι η χώρα του δεν πρόκειται να εφαρμόσει το πρωτόκολλο επέκτασης της Τελωνειακής της Ενωσης σε ό,τι αφορά την Κύπρο, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως η ΕΕ έχει απαντήσει στη θέση της Τουρκίας και σημειώνει ότι το σκηνικό που διαμορφώνεται θυμίζει ''πόλεμο χαρακωμάτων''.

Η ''Χαραυγή'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Στρατηγικά σχέδια'', γράφει ότι απόλυτα προετοιμασμένη είναι η Κύπρος να αντιμετωπίσει άμεσα και αποτελεσματικά τον ιό της γρίπης των πουλερικών και προσθέτει ότι ήδη η κυβέρνηση αγόρασε φάρματα, τα οποία θα καλύψουν ενδεχόμενη μετάδοση της ασθένειας της γρίπης των πουλερικών στον άνθρωπο. Αλλού γράφει ότι παρασημοφορώντας τον Μίκη Θεοδωράκη, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος διαβεβαίωσε πως το χρυσοπράσινο φύλο ριγμένο για 31 χρόνια τώρα σε ένα πέλαγος συμφοράς και οδύνης δεν θα μαραθεί και δεν θα βυθιστεί ποτέ.

Η αγγλόφωνη ''Cyprus Mail'' υπό τον τίτλο ''Μεγάλες επιχειρήσεις μεροληπτούν κατά των σχεδίων για την Αμαθούντα'' αναφέρεται στη χθεσινή εκδήλωση των αμαθούσιων έξω από το Υπουργείο Εσωτερικών, σε ένδειξη διαμαρτυρίας κατά του περιορισμού χρήσης των περιουσιών τους οι οποίες βρίσκονται σε αρχαιολογικό χώρο έναντι ''εξαιρετικά ανεπαρκών και προσβλητικών'' αποζημιώσεων, όπως υποστηρίζουν. Αλλού γράφει ότι οι συντεχνίες των Κυπριακών Αερογραμμών προειδοποίησαν τη διεύθυνση της εταιρείας ότι είναι πολύ αισιόδοξη να αναμένει συμφωνία μέχρι το τέλος του μήνα σε σχέση με το στρατηγικό σχέδιο επιβίωσης των ΚΑ.

© 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v2.0 run on Friday, 14 October 2005 - 14:03:35 UTC