Browse through our Interesting Nodes on Human Rights Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 05-10-15

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου 15/10/2005

Η γρίπη των πτηνών και οι διαστάσεις που ο κίνδυνος αυτός λαμβάνει στην Κύπρο, το πακέτο αντισταθμιστικών μέτρων που εξήγγειλε η κυβέρνηση και οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, η πρόσκληση της Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ προς τον Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και η αντίδραση της κυβέρνησης, το σχέδιο σωτηρίας των Κυπριακών Αερογραμμών, οι προκλήσεις των Τούρκων με αφορμή την διεξαγωγή της στρατιωτικής άσκησης ''Νικηφόρος'', καθώς και η τέταρτη μονάδα της ΑΗΚ στο Βασιλικό, είναι ορισμένα από τα κύρια θέματα του σημερινού κυπριακού Τύπου.

Η ''Αλήθεια'' υπό τον τίτλο ''Η κωμωδία των πακέτων'' γράφει ότι πλημμυρίδα πακέτων οικονομικής στήριξης των πολιτών πλήττει τις τελευταίες μέρες την Κύπρο. Η φρενίτις που έχει καταλάβει την κυβέρνηση και τα συγκυβερνώντα κόμματα, μόλις ο ΔΗΣΥ ανακοίνωσε την περασμένη βδομάδα ότι θα παρέμβει δυναμικά και θα ανακοινώσει προτάσεις για ανακούφιση των φορολογουμένων, δημιούργησε ένα άνευ προηγουμένου παραλήρημα πλειοδοσίας το οποίο παίρνει τραγελαφικές διαστάσεις. Αλλού γράφει ότι ο ΔΗΣΥ και Κίνηση Πολιτικού Εκσυγχρονισμού πέρασαν χθες τα δαχτυλίδια της συνεργασίας και θα δώσουν μαζί μάχη για τις βουλευτικές εκλογές.

''Η Μάχη'' με τίτλο ''Ποιος κοροϊδεύει ποιον'' γράφει ότι ο πολίτης βρίσκεται σε πλήρη σύγχυση σε σχέση με τα αντισταθμιστικά μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση, προκειμένου να ανακουφιστούν οι οικονομικά ασθενέστερες τάξεις μετά τις απανωτές αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων. Ο ΔΗΣΥ μίλησε για εμπαιγμό και κοροϊδία των πολιτών ενώ ΑΚΕΛ και ΕΔΕΚ επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν αναμένοντας την επόμενη δέσμη μέτρων. Προσθέτει ότι οι κοινοτάρχες των ορεινών χωριών αντιδρούν έντονα. Σε άλλο θέμα γράφει ότι από το 1974 έχουν χαθεί 3.310 άνθρωποι από οδικά δυστυχήματα, ενώ άλλες 34.460 έμειναν χωρίς πόδια ή χέρια.

Ο ''Πολίτης'' με πρωτοσέλιδο τίτλο ''Παίρνουν ρίσκο για μπλακ - άουτ'' γράφει ότι νέα στοιχεία που έχει στην κατοχή του ο ''Π'' αποδεικνύουν ότι και άλλοι όροι των προσφορών για την τέταρτη μονάδα της ΑΗΚ στο Βασιλικό, οδηγούν σε μετριασμό των πλεονεκτημάτων ενός εκ των διεκδικητικών, υπέρ του δεύτερου προσφοροδότη. Προσθέτει ότι η ΑΗΚ δεν διασφάλισε τη λειτουργία των αεριοστρόβιλων γο καλοκαίρι του 2007, ενώ είχε τη δυνατότητα για 150 πρόσθετα μεγαβάτ για το κρίσιμο καλοκαίρι του 2007, η ΑΗΚ δεν το αξιοποίησε. Αλλού γράφει ότι πρωτοβουλία στο Κυπριακό οι Αμερικανοί δεν βλέπουν. Για αυτό και η πρόσκληση της Κοντολίζα Ράις στον Ταλάτ αποκτά άλλο περιεχόμενο, το οποίο αντιλαμβάνεται η Λευκωσία για αυτό και δηλώνει έντονα ενοχλημένη.

''Η Σημερινή'' με τίτλο ''Χωρίς φάρμακα κατά της γρίπης των πτηνών'' γράφει ότι η Κύπρος είναι ανοχύρωτη στον πόλεμο εναντίον του ιού της γρίπης των πουλερικών. Οι αρμόδιες υπηρεσίες, προστίθεται, δεν προέβησαν έγκαιρα σε παραγγελίες αντιικών φαρμάκων, με αποτέλεσμα τώρα οι δύο κυριότερες βιομηχανίες τέτοιων φαρμάκων να αδυνατούν να καλύψουν τις ανάγκες μας έγκαιρα. Αλλού γράφει ότι τουρκικά μαχητικά και κατασκοπευτικά αεροπλάνα αλώνισαν χθες στον κυπριακό εναέριο χώρο και φωτογράφησαν στρατιωτικές περιοχές, ως αντιπερισπασμό για την στρατιωτική άσκηση ''Νικηφόρος 2005''.

''Ο Φιλελεύθερος'' με τίτλο ''Τρύπα για γρίπη τα κατεχόμενα'' γράφει σήμερα ότι η ΕΕ δεν έχει καμία ενημέρωση για τη λήψη ή όχι μέτρων στα κατεχόμενα για το ενδεχόμενο να υπάρξουν κρούσματα γρίπης των πουλερικών. Προσθέτει ότι η δυνατότητα ελέγχου δεν υπάρχει, πέραν από κάποιες προφορικές συνεννοήσεις , γεγονός που προκαλεί ανησυχία αλλά και πανικό ακόμα και για τυχαίες περιπτώσεις. Αλλού γράφει ότι ο πρόεδρος της ελλαδικής ερευνητικές επιτροπής αεροπορικών δυστυχημάτων και συμβάντων Ακριβός Τσολάκης έρχεται το βράδυ της Κυριακής για ''κρίσιμες μαρτυρίες'' σχετικά με την πτώση του Μπόινγκ της ''Ηλιος''.

Η ''Χαραυγή'' με τίτλο ''Μαχαιριά στην εργατιά'' γράφει ότι την κάθετη διαφωνία του ΑΚΕΛ για την ευρωπαϊκή οδηγία Μπόλκενστάιν η οποία προωθείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή καθώς και για την στρατηγική της Λισσαβόνας διατύπωσε χθες και επίσημα το ΑΚΕΛ και η κυβέρνηση. Γράφει ότι τις θέσεις του ΑΚΕΛ για τις αντιεργατικές οδηγίες μετέφερε στον Υπουργό Εμπορίου αντιπροσωπεία του κόμματος. Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε ως αρκετά γενναιόδωρο το πακέτο ανακουφιστικών μέτρων που κατέθεσε η κυβέρνηση στη Βουλή.

Η αγγλόφωνη ''Cyprus Mail'' με τίτλο ''Γιατί ακόμη δεν εργαζόμαστε μαζί;'' γράφει ότι δεν υπάρχει επί του παρόντος συνεργασία ανάμεσα στις δύο πλευρές στην Κύπρο σχετικά με την γρίπη των πτηνών, αλλά καμία πλευρά δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο αυτό. Ο Υπουργός Υγείας ανέφερε στην εφημερίδα ότι η συνεργασία μπορεί να γίνει μέσω των Ηνωμένων Εθνών. Αλλού γράφει ότι η μεγαλύτερη συντεχνία των Κυπριακών Αερογραμμών, η ΣΥΝΙΚΑ, προειδοποίησε ότι εκ πρώτης όψεως, δεν θα υπάρξει συμφωνία στο σχέδιο της Διοίκησης της εταιρείας για αναδιάρθρωση και οικονομική εξυγίανση των ΚΑ.

© 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html 2.0 run on Saturday, 15 October 2005 - 17:19:09 UTC