Browse through our Collection of Directories for Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 05-10-17

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου 17/10/2005

Η από χθες επίσημη επίσκεψη του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια στην Κύπρο και η επαναβεβαίωση -τόσο από τον ίδιο όσο και από τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο- της κοινής στρατηγικής Κύπρου και Ελλάδας στο Κυπριακό, η πρόσκληση από τις ΗΠΑ στον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ για συνάντησή του με την Αμερικανίδα Υπουργό Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις και τα μέτρα πρόληψης της εξάπλωσης της γρίπης των πτηνών είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλει σήμερα στα πρωτοσέλιδά του ο κυπριακός Τύπος.

Οι εφημερίδες γράφουν επίσης, μεταξύ άλλων, για το Παγκύπριο Συνέδριο των ΕΔΗ και την ανακήρυξη του Μιχάλη Παπαπέτρου ως νέου Προέδρου του κόμματος, καθώς επίσης και για τη συνέχιση της διερεύνησης των αιτίων της πτώσης του μοιραίου αεροπλάνου ''Μπόινγκ'' της εταιρείας ''Ηλιος'' στο Γραμματικό Αττικής στις 14 Αυγούστου 2005.

Η ''Αλήθεια'' γράφει στο κύριο θέμα της, υπό τον τίτλο ''Πριν τη γρίπη τούς κτύπησε η διαφωνία'', ότι Υπουργοί και Βουλευτές της συγκυβέρνησης τσακώνονται μεταξύ τους, εκστομίζοντας βαρείς χαρακτηρισμούς, τη στιγμή κατά την οποία ολόκληρη η Κύπρος φαίνεται να είναι ανοχύρωτη και απροστάτευτη στον κίνδυνο εξάπλωσης της γρίπης των πτηνών. Σε άλλο θέμα γράφει πως ανακηρύχθηκε χθες χωρίς ανθυποψήφιο ο Μιχάλης Παπαπέτρου ως νέος Πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών, ενώ ο μέχρι τώρα Πρόεδρος του κόμματος Γιώργος Βασιλείου ανακηρύχθηκε Επίτιμος Πρόεδρος των ΕΔΗ. Σε ομιλία του στο χθεσινό Παγκύπριο Συνέδριο των ΕΔΗ, ο κ. Παπαπέτρου ανέφερε πως στόχος του κόμματος είναι η συμπαράταξη με όλες εκείνες τις δυνάμεις που έχουν ως μέλημά τους την επανενωμένη και ευημερούσα Κύπρο''.

''Το Θάρρος'', με τον τίτλο ''Ανησυχία για την εξάπλωση της γρίπης των πτηνών'', γράφει στο κύριο θέμα ότι 6.500 κοτόπουλα βρέθηκαν νεκρά σε τουρκική περιοχή στα σύνορα της Τουρκίας με την Αρμενία, επαληθεύοντας έτσι τις υποψίες για επέλαση της γρίπης των πτηνών στη χώρα αυτή και τώρα οι Ευρωπαίοι φοβούνται ότι η ασθένεια βρίσκεται προ των πυλών. Σε άλλο θέμα γράφει για την πρόσκληση από τις ΗΠΑ στον κ. Ταλάτ για συνάντησή του με την Κοντολίζα Ράις, γεγονός το οποίο ο πρώην ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Ραούφ Ντενκτάς χαρακτήρισε χθες ως ''μεγάλο βήμα'' για την αναγνώριση του ψευδοκράτους, η οποία -κατά τον κ. Ντενκτάς- θα συνέβαινε εάν ο κ. Ταλάτ είχε προσκληθεί ως ''πρόεδρος''.

Ο ''Πολίτης'', στο κύριο θέμα και κάτω από τον τίτλο ''Σήμα στην ΕΕ'', γράφει πως ο Πρόεδρος Παπούλιας και ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος εξέπεμψαν χθες από τη Λευκωσία σήμα προς την Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) για ενεργότερη εμπλοκή της στο Κυπριακό και για να αναλάβει πιο καθοριστικό ρόλο σε μια νέα πιθανή διαδικασία διαλόγου. Στις χθεσινές συνομιλίες μεταξύ των δύο ανδρών και των συνεργατών τους, προσθέτει η εφημερίδα, μελετήθηκε ως υπαρκτό το ενδεχόμενο ανάληψης νέων πρωτοβουλιών για επανέναρξη συνομιλιών. Αλλού γράφει ότι το ΑΚΕΛ, με δηλώσεις του Εκπροσώπου Τύπου του κόμματος, Αντρου Κυπριανού, αφήνει αιχμές κατά της κυβέρνησης για τη μέχρι σήμερα ''αδράνειά της να αποκαταστήσει τη μνήμη των δολοφονηθέντων από την ΕΟΚΑ Αριστερών''.

''Η Σημερινή'', με τον τίτλο ''Καθαρό μήνυμα'', γράφει στο κύριο θέμα ότι σαφή μηνύματα προς την Τουρκία έστειλε χθες με την άφιξή του στην Κύπρο ο Πρόεδρος Παπούλιας, τονίζοντας ταυτοχρόνως την ανάγκη διαρκούς και σε βάθος συνεννόησης μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας, προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι σοβαρές εξελίξεις που δρομολογούνται με την απόφαση της ΕΕ για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία. Σε άλλο θέμα γράφει ότι, μετά την οδηγία της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου ης Ευρώπης (ΚΣΣΕ) για σεβασμό στις επιλογές των μαθητών για θέματα θρησκείας, το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, οι καθηγητές θεολόγοι και οι οργανώσεις γονέων τάσσονται υπέρ της συνέχισης της διδασκαλίας του μαθήματος των θρησκευτικών στα σχολεία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

''Ο Φιλελεύθερος'', κάτω από τον τίτλο ''Η ΕΕ μοχλός των εξελίξεων'', γράφει στο κύριο θέμα πως ο Πρόεδρος Παπούλιας απηύθυνε χθες από την Κύπρο αυστηρές προειδοποιήσεις στην Αγκυρα για συμμόρφωση προς τις υποχρεώσεις της, ενώ Ελλάδα και Κύπρος αναδεικνύουν την ΕΕ ως κινητήρια δύναμη των εξελίξεων που αφορούν το Κυπριακό και τα ελλαδοτουρκικά ζητήματα. Αλλού γράφει ότι έφτασε και πάλιν στην Κύπρο ο επικεφαλής της ελλαδικής Επιτροπής Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων και Συμβάντων Ακριβός Τσολάκης και ότι αρχίζει εκ νέου από σήμερα δουλειά επί κυπριακού εδάφους, μαζί με το επιτελείο του, για την αεροπορική τραγωδία της 14ης Αυγούστου με τη συντριβή του αεροπλάνου της εταιρείας ''Ηλιος'' στο Γραμματικό Αττικής.

Η ''Χαραυγή'' γράφει στο κύριό της θέμα, υπό τον τίτλο ''Κοινή στρατηγική'', ότι οι Πρόεδροι της Ελλάδας και της Κύπρου, Κάρολος Παπούλιας και Τάσσος Παπαδόπουλος αντιστοίχως, επιβεβαίωσαν χθες την κοινή στρατηγική των δύο χωρών για διευθέτηση του Κυπριακού, διευθέτηση στην οποία επιδιώκεται η ενεργότερη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αλλού γράφει ότι ''αλγεινή εντύπωση'' προκάλεσε η απουσία χθες του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη από την τελετή υποδοχής του Κάρολου Παπούλια στο αεροδρόμιο Λάρνακας. Ο κ. Αναστασιάδης, όπως και ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου -προσθέτει η εφημερίδα- προτίμησε να παραμείνει στο Παγκύπριο Συνέδριο των ΕΔΗ στη Λευκωσία.|

© 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html 2.0 run on Monday, 17 October 2005 - 17:19:04 UTC