Browse through our Interesting Nodes of Internet & Computing Services in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 05-10-20

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου 20/10/2005

Ο ορατός κίνδυνος να σημειωθεί στην Κύπρο κρούσμα της νόσου των πτηνών μέσω των αποδημητικών πουλιών και τα μέτρα που λαμβάνουν οι Αρχές δεσπόζουν στα σημερινά δημοσιεύματα του κυπριακού Τύπου. Οι εφημερίδες προβάλλουν επίσης τις δηλώσεις του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Βίλφριντ Μαρτένς, την έλλειψη παυσίπονων από το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, ισχυρισμούς για χρηματισμό στο Τμήμα Οδικών Μεταφορών (ΤΟΜ) και την έναρξη της δίκης του πρώην προέδρου του Ιράκ Σαντάμ Χουσέιν για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Η ''Αλήθεια'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Παρασεταμόλ'', γράφει στο κύριο της θέμα ότι οι γιατροί που ανέλαβαν καθήκον στη νυκτερινή βάρδια στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας "διαπίστωσαν προς μεγάλη τους έκπληξη ότι δεν υπήρχαν παρασεταμόλ (αντίστοιχα του παναντόλ, το οποίο μπορεί να βρει κάποιος στο περίπτερο της γειτονιάς του), ούτε για δείγμα", με αποτέλεσμα να μην γνωρίζουν ούτε οι ίδιοι τι να κάνουν. Αλλού γράφει πως, ενόψει της αυριανής συνεδρίας της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής, ίσως τα επιτόκια παραμείνουν στα ίδια επίπεδα, μετά το μήνυμα του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για αύξησή τους στην Ευρωζώνη, κάτι που βοηθά την Κύπρο να συναντήσει τα επιτόκια της ΕΕ με ομαλούς ρυθμούς.

''Η Μάχη'' με τίτλο στο κύριο θέμα '' 'Φακελάκια' στο ΤΟΜ;'' γράφει ότι ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων επιβεβαίωσε χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας για παρατυπίες και παρανομίες στο Τμήμα Οδικών Μεταφορών και προσθέτει πως ''νέες σοβαρές καταγγελίες σε βάρος λειτουργών του ΤΟΜ, οι οποίες αφορούν χρηματισμό υπαλλήλων, έρχονται να προκαλέσουν νέα αναστάτωση και προβληματισμό''. Αλλού γράφει πως ο Πρόεδρος του ΕΛΚ Βίλφριντ Μαρτένς, ο οποίος ολοκλήρωσε χθες την επίσκεψή του στην Κύπρο δήλωσε πως η ΕΕ πρέπει να αναλάβει έναν πιο ενεργό και θετικό ρόλο στις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού.

Ο ''Πολίτης'' υπό τον τίτλο ''Διαπιστευτήρια στη διαφθορά'', γράφει στο κύριο του θέμα ότι ''δεκάδες καταγγελίες, παράπονα, αλλά και αλληλοκαρφώματα συγκροτούν την εικόνα που παρουσιάζει το ΥΠΕΞ, η διεύθυνση του οποίου υποχρεώνεται συχνά να αναλώνει χρόνο και χρήμα σε έρευνες, που όμως σχεδόν ποτέ δεν καταλήγουν κάπου''. Αλλού γράφει ότι ο Ακριβός Τσολάκης ανησύχησε από τις πρόσφατες καταναγκαστικές προσγειώσεις κυπριακών αεροσκαφών και ζήτησε από τον Πρόεδρο της κυπριακής Επιτροπής Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων και Συμβάντων Κώστα Ορφανό να του υποβάλει τα τεχνικά στοιχεία που αφορούν τα σοβαρά συμβάντα που έχει εντοπίσει η κυπριακή Επιτροπή.

''Η Σημερινή'' στεγάζει το κύριο της θέμα υπό τον τίτλο ''Ερχονται'' και σημειώνει ότι οχυρώνεται η Κύπρος για να αντιμετωπίσει την επέλαση της νόσου των πτηνών, καθώς θεωρείται θέμα χρόνου η εμφάνιση των πρώτων κρουσμάτων. Προσθέτει ότι εκδίδεται έκτακτο υπουργικό διάταγμα για ''ευρω-εναρμόνιση'' της νομοθεσίας, ενώ σφαγμένα πουλερικά κατασχέθηκαν στο αεροδρόμιο. Αλλού αναφέρεται στη σημερινή επίσημη πρώτη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Τουρκίας - ΕΕ, με τη διαδικασία του ''screening'' (σύγκριση εθνικής νομοθεσίας με κοινοτικό κεκτημένο), που αποτελεί την προηγούμενη φάση του ανοίγματος των 35 κεφαλαίων για εναρμόνιση με το κοινοτικό κεκτημένο.

Ο ''Φιλελεύθερος'' κάτω από τον τίτλο ''Προ των Πυλών ο ιός των πτηνών'', γράφει στο κύριο του θέμα ότι σχεδόν βέβαιες για επικείμενη εμφάνιση της νόσου των πουλερικών και στην Κύπρο εμφανίζονται δημοσίως πλέον οι αρμόδιες υπηρεσίες της Δημοκρατίας, οι οποίες έθεσαν σε εφαρμογή ειδικό σχέδιο πρόληψης, καθώς και δεύτερο σχέδιο δράσης ακόμη και για το ενδεχόμενο εξάπλωσης του ιού. Αλλού γράφει πως η Λευκωσία είναι ενοχλημένη με την κίνηση της Ουάσινγκτον να προσκαλέσει τον Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ για συνάντηση με την Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις.

Η ''Χαραυγή'', υπό τον τίτλο ''Πέρασμα κινδύνου'', γράφει ότι αυξημένος είναι ο κίνδυνος εμφάνισης της γρίπης των πτηνών και στην Κύπρο, λόγω της έλευσης των αποδημητικών πουλιών. Προσθέτει πως τόσο ο Υπουργός Υγείας όσο και ο Υπουργός Γεωργίας δήλωσαν πως αυτό δεν πρέπει να πανικοβάλλει, αφού οι Αρχές λαμβάνουν όλα τα μέτρα, που απαιτούνται. Αλλού αναφέρεται στην τελετή αναχώρησης του Ελληνα Προέδρου από την Κύπρο, στην οποία ο Κάρολος Παπούλιας έστειλε μήνυμα καθολικής και ομόθυμης συμμετοχής του Ελληνισμού στις προσπάθειες για τερματισμό της συνεχιζόμενης τραγωδίας της Κύπρου.

Η αγγλόφωνη ''Cyprus Mail'', υπό τον τίτλο ''Περιφρονητικός ο Σαντάμ δηλώνει αθώος'', αναφέρεται στην έναρξη της δίκης του πρώην δικτάτορα του Ιράκ Σαντάμ Χουσέιν, ο οποίος δήλωσε στην πρώτη ακροαματική διαδικασία πως είναι αθώος και αμφισβήτησε τον Δικαστή. Ο Χουσέιν δικάζεται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράχθηκαν πριν είκοσι χρόνια. Αλλού αναφέρεται στη φυγή του Γκάρι Ρομπ, ο οποίος, μεταξύ άλλων, κατηγορείται για εμπορία ναρκωτικών στη Βρετανία, από τα κατεχόμενα και σημειώνει ότι παγοποιήθηκαν τα περιουσιακά του στοιχεία.

© 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html 2.0 run on Thursday, 20 October 2005 - 17:19:05 UTC