Browse through our Interesting Nodes of Diplomatic Missions in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 05-10-31

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου 31/10/2005

Το εκκλησιαστικό ζήτημα για τις αρχιεπισκοπικές εκλογές και την εμπλοκή του Οικουμενικού Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίου, καθώς και η αναμενόμενη σήμερα συνάντηση του Τουρκοκυπρίου ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν στη Νέα Υόρκη είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα σημερινά πρωτοσέλιδα των εφημερίδων της Λευκωσίας.

Η έναρξη χθες της νέας κυνηγετικής περιόδου με τραυματισμούς και θανάτους, οι αντιδράσεις των κατοίκων ορεινών περιοχών στα ανακουφιστικά μέτρα της κυβέρνησης και η επιτυχία του Κυπρίου τενίστα Μάρκου Παγδατή να προκριθεί και να αγωνισθεί χθες στον τελικό του ελβετικού τουρνουά αντισφαίρισης στη Βασιλεία είναι μερικά από τα υπόλοιπα θέματα του κυπριακού Τύπου.

Η ''Αλήθεια'' γράφει στο κύριο θέμα της, υπό τον τίτλο ''Ραντεβού στο Φανάρι'', ότι κορυφώνεται επικίνδυνα η κρίση στους κόλπους της Εκκλησίας της Κύπρου, ενώ διίστανται επικίνδυνα οι απόψεις και εκτιμήσεις των ιεραρχών για το κατά πόσον θα επέμβει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Ο Μητροπολίτης Πάφου Χρυσόστομος, προσθέτει η εφημερίδα, δήλωσε ότι θα αποφασίσει η Ιερά Σύνοδος για το εάν θα αποδεχθούν ή όχι την πρόσκληση του Πατριάρχη για μετάβαση των μελών της στην Κωνσταντινούπολη στις 10 Νοεμβρίου 2005. Σε άλλο θέμα γράφει πως ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ θα θέσει στη σημερινή συνάντηση που θα έχει με τον ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν ζητήματα όπως η ανάγκη για κινητικότητα στο Κυπριακό και η άρση της λεγόμενης απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων.

''Το Θάρρος'', με τον τίτλο ''Κυνηγετική τραγωδία'', γράφει στο κύριο θέμα ότι η χθεσινή πρώτη κυνηγετική εξόρμηση εξελίχθηκε σε τραγωδία, όταν ένας 13χρονος μαθητής της πρώτης τάξης Γυμνασίου βρήκε φρικτό θάνατο από τυχαία εκπυρσοκρότηση του όπλου του θείου του, με τον οποίο είχε πάει κυνήγι. Χθες επίσης απεβίωσε 58χρονος κυνηγός λόγω καρδιακού επεισοδίου. Αλλού γράφει ότι, με το κεφάλι ψηλά, ο Κύπριος τενίστας Μάρκος Παγδατής έχασε χθες στον τελικό του ελβετικού τουρνουά αντισφαίρισης στη Βασιλεία από τον Χιλιανό Φερνάντο Γκονζάλες, όμως ο κυπριακός Ελληνισμός αισθάνεται υπερηφάνεια για το παγκόσμιο επίτευγμα του Μάρκου να προκριθεί και να αγωνισθεί στον τελικό μιας τέτοιας διοργάνωσης.

Ο ''Πολίτης'', στο κύριο θέμα και κάτω από τον τίτλο ''Λύση από την Πόλη'', γράφει πως ο Οικουμενικός Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίος είναι αποφασισμένος να δώσει λύση στην κρίση που ταλανίζει την Εκκλησία της Κύπρου και ότι η δεύτερη αποστολή των Κυπρίων ιεραρχών στο Φανάρι δεν κατάφερε να ανατρέψει τα δεδομένα που διαμορφώθηκαν ούτε να αναιρέσει τις προσκλήσεις στα μέλη της Ιεράς Συνόδου για να συναντηθούν με τον Πατριάρχη στις 10 Νοεμβρίου στην Κωνσταντινούπολη. Αλλού γράφει για τις αντιδράσεις και τα σχόλια κατοίκων ορεινών περιοχών της Κύπρου στα προσφάτως εξαγγελθέντα κυβερνητικά μέτρα ανακούφισης των χαμηλών και μεσαίων οικονομικών τάξεων του πληθυσμού λόγω των αυξήσεων στα καύσιμα.

''Η Σημερινή'', με τον τίτλο ''Τα έψαλλαν οι δύο Χρυσόστομοι'', γράφει στο κύριο θέμα ότι "χοντραίνει το παιχνίδι" για τον αρχιεπισκοπικό θρόνο και ότι, εκτός των δύο διαφορετικής σύνθεσης αποστολών Κυπρίων ιεραρχών στο Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, υπήρξαν και παρεμβάσεις κομμάτων, με στόχο να δρομολογηθούν άμεσα οι διαδικασίες για τη διεξαγωγή αρχιεπισκοπικών εκλογών, όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο Μητροπολίτης Πάφου Χρυσόστομος, μετά την επιστροφή του από το Φανάρι. Σε άλλο θέμα γράφει για την ολοκλήρωση της 8ης Αγωνιστικής στο Κυπριακό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου Α' Κατηγορίας Ανδρών και ότι δεν υπήρξαν ανακατατάξεις με τα νέα αποτελέσματα των αγώνων. Ο Απόλλωνας είναι στην πρώτη θέση του βαθμολογικού πίνακα και ακολουθούν Ομόνοια και ΑΠΟΕΛ.

''Ο Φιλελεύθερος'', κάτω από τον τίτλο ''Προέλαση στη νεκρή ζώνη'', γράφει στο κύριο θέμα πως ο τουρκικός κατοχικός στρατός προωθεί τις θέσεις του στη ζώνη κατάπαυσης του πυρός, ανεγείροντας φυλάκιο στην περιοχή Λουρουτζίνας και δημιουργώντας με τον τρόπο αυτόν κατάσταση ανάλογη με αυτήν που είχε υπάρξει στα Στροβίλια, όπου επίσης είχε παραβιασθεί η καθεστηκυία κατάσταση. Αλλη είδηση είναι ότι θα συνεχισθούν και στην Κύπρο οι έρευνες από τον τρίτο στην ιεραρχία του ΟΗΕ, Ντετλέβ Μεχλίς, ο οποίος έχει αναλάβει και ηγείται της ερευνητικής επιτροπής για τη δολοφονία του Ραφίκ Χαρίρι στον Λίβανο τη 14η Φεβρουαρίου 2005. Για τη δολοφονία αυτή, οι ΗΠΑ είχαν κατηγορήσει τη Συρία και ο κ. Μεχλίς θα εξετάσει στην Κύπρο συγκεκριμένο κατάλογο Συρίων που θεωρούνται μάρτυρες.

Η ''Χαραυγή'' γράφει στο κύριό της θέμα, υπό τον τίτλο ''Εκτεθειμένος ο Πάφου", πως λυπηρό χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Βουλής και ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας το γεγονός ότι ιεράρχες "καταδέχονται να παραπληροφορούν" ισχυριζόμενοι ότι ο κ. Χριστόφιας επικοινώνησε με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο για τα τεκταινόμενα στην Εκκλησία της Κύπρου, χωρίς να είναι σωστά ενημερωμένοι. Ο κ. Χριστόφιας είπε πως, εάν ήθελε να στείλει οποιοδήποτε μήνυμα στον Πατριάρχη, θα το ανακοίνωνε, διότι δεν συνηθίζει να δουλεύει στα κρυφά. Σε άλλο θέμα γράφει ότι το ΑΚΕΛ τίμησε χθες τους αμιαντωρύχους και ότι, σε μήνυμά του από τον Αμίαντο, ο κ. Χριστόφιας δήλωσε πως τίποτε δεν είναι δοσμένο και δεν δίδεται ως δώρο στους εργαζομένους και τις λαϊκές μάζες, αλλά κερδίζονται όλα με αγώνες και θυσίες και με πρωταγωνιστές και πρωτοπόρους τους κομμουνιστές αυτού του τόπου.

© 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html 2.0 run on Monday, 31 October 2005 - 15:19:08 UTC