Read our Collection of articles on International Policy Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 05-11-02

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου 02/11/2005

Η ενέργεια του Ευρωβουλευτή του ΔΗΚΟ Μάριου Ματσάκη να κατεβάσει την τουρκική σημαία από το φυλάκιο που ανέγειρε ο κατοχικός στρατός στη Λουρουτζίνα δεσπόζει στα σημερινά πρωτοσέλιδα των κυπριακών εφημερίδων.

Οι εφημερίδες προβάλλουν επίσης την προσπάθεια του κατοχικού καθεστώτος να διοχετεύσει τουρκικές ντομάτες στις ελεύθερες περιοχές, χρησιμοποιώντας ως μέσο του το τ/κ επιμελητήριο, η επίσκεψη του Αμερικανού βοηθού Υφυπουργού Εξωτερικών Μάθιου Μπράιζα στη Λευκωσία, την Αγκυρα και την Αθήνα, η αντίδραση του Διοικητικού Συμβουλίου των Κυπριακών Αερογραμμών στη χθεσινή απόφαση της συντεχνίας της εταιρείας ΠΑΣΥΠΙ να απορρίψει το σχέδιο ανασυγκρότησης των ΚΑ και τα οικονομικά αποτελέσματα του Συγκροτήματος της Τράπεζας Κύπρου για το εννιάμηνο του 2005.

Η «Αλήθεια» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Ματσακισμός» γράφει ότι «σε εθνικό κίνδυνο με συνεπακόλουθες ανυπολόγιστες συνέπειες εξέθεσε την Κύπρο ο ευρωβουλευτής Μάριος Ματσάκης, με την ανεύθυνη ενέργειά του να κατεβάσει τουρκική σημαία από φυλάκιο που έστησαν οι κατοχικές δυνάμεις στη Λουρουτζίνα». Σε άλλη είδηση αναφέρεται στις κατηγορίες του τέως Προέδρου του τ/κ Επιμελητηρίου Αλί Ερέλ κατά του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ότι του ζήτησε να δώσει πιστοποιητικά σε ντομάτες που εισήχθησαν παράνομα στα κατεχόμενα ώστε αυτές να περάσουν ως τ/κ στις ελεύθερες περιοχές.

«Η Μάχη» υπό τον τίτλο «Δηλητηριάζουν τους μαθητές», γράφει στο κύριο της θέμα ότι επικίνδυνα, ληγμένα και ακατάλληλα προϊόντα για την υγεία εντοπίστηκαν σε σχολικές καντίνες της Λεμεσού, γεγονός που καταγγέλθηκε από γονείς μαθητών στο Σύνδεσμο Καταναλωτών. Αλλού γράφει ότι μια μόλις μέρα προτού η κυβέρνηση καταθέσει το σχέδιο για αναδιοργάνωση των Κυπριακών Αερογραμμών ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι πιλότοι της εταιρείας το πέταξαν στον κάλαθο των αχρήστων, προειδοποιώντας με απεργιακές κινητοποιήσεις.

Ο «Πολίτης» κάτω από τον τίτλο «Καταδρομέας με τα Μπα-ούλα του», αναφέρεται στην ενέργεια του κ. Ματσάκη να κατεβάσει σημαία από το φυλάκιο που ανέγειρε ο κατοχικός στρατός από τη Λουρουτζίνα και γράφει ότι «ουδείς φυσικά διανοείται να υποψιαστεί ότι ο κ. Ματσάκης νοιώθοντας τον κλοιό να σφίγγει γύρω του για τις αρχαιότητες αναζητεί τρόπους αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης». Σε άλλη είδηση γράφει ότι ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα δύο χρόνων για να υλοποιήσει βαθιές τομές στο πολιτικό της σύστημα, αλλά και να αρχίσει τη διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεών της με την Κυπριακή Δημοκρατία θέτει στην Τουρκία η ΕΕ.

«Η Σημερινή» στο βασικό της θέμα με τίτλο «Ευρώ από το 2008 αποφασίζει σήμερα το Υπουργικό» γράφει ότι το Υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με την Κεντρική Τράπεζα υποβάλουν σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο πρόταση για ένταξη της Κύπρου στην Οικονομική και Νομισματική Ενωση από την πρωτοχρονιά του 2008. Αλλού γράφει ότι υπέρ της διεξαγωγής αρχιεπισκοπικών εκλογών τάσσεται ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ενώ, διά του Αρχιγραμματέα του, παρουσιάζεται έντονα δυσαρεστημένος για το γεγονός ότι η πλειοψηφία της Ιεράς Συνόδου της εκκλησίας της Κύπρου δεν επιθυμεί τη διεξαγωγή εκλογών.

«Ο Φιλελεύθερος» στην κύρια του είδηση υπό τον τίτλο «Ενα βήμα πριν το κλείσιμο» γράφει ότι το σχέδιο ανασυγκρότησης των Κυπριακών Αερογραμμών που εκπόνησε η διοίκηση της εταιρείας δεν φαίνεται να ικανοποιεί κανένα, ούτε την κυβέρνηση που θα το επιδώσει αύριο στην αρμόδια Επιτροπή της ΕΕ, ούτε την Κομισιόν που με προκαταρτικές αντιδράσεις αφήνει να διαφανεί η μη ικανοποίησή της. Αλλού γράφει ότι η επίσκεψη του Αμερικανού βοηθού Υφυπουργού Εξωτερικών Μάθιου Μπράιζα στη Λευκωσία, την Αγκυρα και την Αθήνα θα πραγματοποιηθεί μέσα στο Νοέμβριο.

Η «Χαραυγή» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Τουρκική απάτη» γράφει ότι σάλος προκάλεσε η ενέργεια του κατοχικού καθεστώτος να «βαφτίσει» τις τουρκικές ντομάτες τουρκοκυπριακές για να τις διοχετεύσει στις ελεύθερες περιοχές, χρησιμοποιώντας ως μέσο του το τ/κ επιμελητήριο. Αλλού γράφει ότι συνέρχεται σήμερα το πρωί η ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ, η οποία θα ασχοληθεί με θέματα του επικείμενου 20ου συνεδρίου του κόμματος.

Η αγγλόφωνη Cyprus Mail υπό τον τίτλο «Ο Ματσάκης άρπαξε τουρκική σημαία» αναφέρεται στην ενέργεια του Ευρωβουλευτή του ΔΗΚΟ να κατεβάσει τουρκική σημαία από το φυλάκιο που ανέγειρε ο κατοχικός στρατός στη Λουρουτζίνα και προσθέτει ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος σχολίασε ότι δεν νομίζει ότι «τέτοιες θεατρινίστικες ενέργειες προσφέρουν κάτι το σημαντικό». Αλλού γράφει ότι η εφημερίδα συμπληρώνει 60 χρόνια ζωής και ότι για τον σκοπό αυτό η εφημερίδα διατίθεται δωρεάν σήμερα.

Η εβδομαδιαία οικονομική εφημερίδα «Financial Mirror» στο βασικό της θέμα υπό τον τίτλο «Στα 70 εκατομμύρια λίρες θα φθάσουν τα κέρδη της Τράπεζας Κύπρου το 2005» γράφει ότι η Τράπεζα Κύπρου αναμένεται να ανεβάσει τα κέρδη της στα 70 με 73 εκ. λίρες για το 2005, ακολουθώντας την αύξηση που παρουσίασαν τα κέρδη της κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου του έτους που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου. Αλλού γράφει ότι ο Υπατος Αρμοστής της Βρετανίας στην Κύπρο Πίτερ Μίλετ δήλωσε ότι ο Τ/Κ ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ πρέπει να αποδεκτεί το σημαντικό ρόλο της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη λύση του Κυπριακού.

© 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html 2.0 run on Wednesday, 2 November 2005 - 15:19:05 UTC