Read about The Loizidou vs Turkey Case of the European Court of Human Rights (18 December, 1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 05-11-03

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου 03/11/2005

Κυρίαρχο θέμα στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων είναι το σχέδιο ανασυγκρότησης των Κυπριακών Αερογραμμών που κατατίθεται σήμερα για έγκριση στην ΕΕ και από το οποίο εξαρτάται η επιβίωση της εταιρείας. Προβάλλονται επίσης πληροφορίες που φέρουν ΗΠΑ και Βρετανία να προετοιμάζουν επανέναρξη συνομιλιών στο Κυπριακό, οι αντιδράσεις κομμάτων στην ενέργεια των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων στη Λουρουτζίνα, η πραγματοποίηση 20ου Συνεδρίου του ΑΚΕΛ και η προβλεπόμενη ένταξη το 2008 της Κύπρου στην Ευρωζώνη.

Η «Αλήθεια» με κύριο τίτλο «Θα προσγειώσουν ανώμαλα τις Κ.Α.» γράφει ότι υποβάλλεται σήμερα στην ΕΕ τροποποιημένο σχέδιο ανασυγκρότησης, με περισσότερες περικοπές. Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος δήλωσε ψες ότι το κλείσιμο του κρατικού αερομεταφορέα δεν εξαρτάται από την κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση δεν έχει τρόπο, νομικό ή πρακτικό για να δώσει εγγύηση, δάνειο ή χρηματοδότηση. Αλλού γράφει ότι οι επόμενοι μήνες είναι για τις ΗΠΑ και τη Βρετανία περίοδος προετοιμασίας για επίτευξη της επανέναρξης των συνομιλιών στο Κυπριακό. Γι αυτό και ευελπιστούν ότι με την κάθοδο του Αμερικανού ΥΦΕΞ θα καταφέρουν να ξεκαθαρίσουν ακόμα περισσότερο το τοπίο, έτσι ώστε να πείσουν τον ΓΓ του ΟΗΕ να ενεργοποιήσει το ενδιαφέρον του για συνομιλίες στο Κυπριακό.

«Η Μάχη» γράφει στο κύριο θέμα της με τίτλο «ΚΑταρρίπτονται μαχόμενοι» ότι παρόλο που οι Κυπριακές Αερογραμμές έχουν μόνο ένα μήνα ζωής, οι συντεχνίες εξακολουθούν να αντιδρούν έντονα στο σχέδιο ανασυγκρότησης σε μια προσπάθεια να διαφυλάξουν τα κεκτημένα των εργαζομένων, ενώ η διοίκηση της εταιρείας προειδοποιεί με κλείσιμο. Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δήλωσε χθες ότι η κυβέρνηση αποφάσισε την επεξεργασία και προετοιμασία εναλλακτικών λύσεων, στην περίπτωση που η ΕΕ απορρίψει το σχέδιο ανασυγκρότησης και καταστεί αναπόφευκτο το κλείσιμο της εταιρείας. Σε άλλη είδηση γράφει ότι στον αστερισμό του Ευρώ εισέρχεται και η Κύπρος από την 1η Ιανουαρίου 2008 μετά τη χθεσινή έγκριση της ημερομηνίας από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Ο «Πολίτης» υπό τον τίτλο «Φούσκα τα Καταφύγια» γράφει στο κύριο θέμα του ότι σε μια μεγάλη πολιτική φούσκα, που αγγίζει τα όρια της παραπλάνησης ή του εμπαιγμού της κοινής γνώμης, εξελίχθηκαν οι προ ετών πομπώδεις διακηρύξεις κρατικών αξιωματούχων για την κατασκευή χιλιάδων καταφυγίων για παροχή προστασίας στον πληθυσμό σε περιπτώσεις εχθροπραξιών ή σε περιπτώσεις άλλων καταστροφών. Εξι χρόνια μετά την εξαγγελία του στόχου των 3.500 καταφυγίων, ακόμα είμαστε στα 1.650 1.700 καταφύγια. Αλλού αναφέρει ότι οι διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες που θα χρηματοδοτήσουν την κατασκευή των νέων αεροδρομίων, θα λήξουν με την υπογραφή της οικονομικής συμφωνίας. Οι πολίτες θα μάθουν για το περιεχόμενο της συμφωνίας μετά την υπογραφή της.

«Η Σημερινή» με κύριο τίτλο «Στοιχεία ΣΟΚ από ΚΥΠ για κατεχόμενα» γράφει ότι στοιχεία σοκ έδωσε η ΚΥΠ στην Επιτροπή Προσφύγων της Βουλής για το θέμα της κατάστασης των περιουσίων μας στα κατεχόμενα. Χαρακτηριστικό είναι το στοιχείο ότι το ψευδοκράτος λαδώνει Ευρωπαίους βουλευτές με προσκλήσεις και παραμονή σε τουριστικά θέρετρα στα κατεχόμενα, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις τους παραχωρεί και δωρεάν ε/κ περιουσίες, σε μια προσπάθεια να κερδίσει την εύνοια τους. Αλλού γράφει ότι ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ καταδικάζουν την προέλαση των Τούρκων στη Λουρουτζίνα, αλλά και την ενέργεια Ματσάκη.

«Ο Φιλελεύθερος» στο κύριο του θέμα με τίτλο « Πέφτουν κεφάλια υψηλόμισθων» γράφει ότι «η δαμόκλειος σπάθη των πρόσθετων περικοπών και εξοικονομήσεων μέσω του σχεδίου ανασυγκρότησης των ΚΑ, τις οποίες αποφάσισε η κυβέρνηση την υστάτη, επικρέμεται από ψες πάνω από τα κεφάλια των υψηλόμισθων διευθυντικών στελεχών της εταιρείας καθώς και των πιλότων με πολλά χρόνια υπηρεσίας. Αλλού γράφει ότι και πάλι στα χέρια γερμανικού δικαστηρίου βρίσκεται η τύχη 250 και πλέον εκκλησιαστικών θησαυρών που κλάπηκαν μετά το 1974 από τα κατεχόμενα και κατέληξαν στο Μόναχο στα χέρια του Τούρκου αρχαιοκάπηλου Αϊντίν Ντικμέν.

Η «Χαραυγή» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Συνέδριο ενότητας» γράφει ότι συνέδριο ενότητας και συσπείρωσης γιατί το ΑΚΕΛ πρέπει να συνεχίσει να διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην κυπριακή κοινωνία, στο Κυπριακό και σε θέματα εσωτερικής διακυβέρνησης θα είναι το 20ο συνέδριο του ΑΚΕΛ το οποίο θα πραγματοποιηθεί από τις 24 μέχρι και τις 27 Νοεμβρίου. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων δήλωσε χθες ότι πρόθεση της Τουρκίας και του ψευδοκράτους είναι η πλήρης δήμευση των περιουσιών των Ε/Κ, η παράνομη ανάπτυξη και η μεταπώλησή τους σε ξένους.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα «Cyprus Mail» με τίτλο « Το τέλος του δρόμου για τις ΚΑ;» γράφει ότι οι Κυπριακές Αερογραμμές θα κλείσουν στο τέλος του Νοέμβρη εκτός και αν το σχέδιο ανασυγκρότησης του εθνικού αερομεταφορέα γίνει αποδεκτό από την ΕΕ, στην οποία κατατίθεται σήμερα. Αλλού γράφει ότι η Βουλή προγραμματίζει τη σύσταση ad hoc επιτροπής η οποία θα εισηγηθεί τρόπους κάλυψης της προεκλογικής εκστρατείας από τα ΜΜΕ και τον τηλεοπτικό χρόνο που θα δίνεται σε κάθε κόμμα ενόψει των βουλευτικών εκλογών.

© 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html 2.0 run on Thursday, 3 November 2005 - 15:19:04 UTC