Check-out What's New on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 05-11-17

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου KYΠΕ - 17/11/2005

Οι συνεχιζόμενες δηλώσεις σε σχέση με τις πρόσφατες δηλώσεις του Διευθυντή του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου Παπαδόπουλου Τάσου Τζιωνή για το Κυπριακό και το σχέδιο Ανάν δεσπόζουν στα σημερινά πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.

Το Κυπριακό, οι συνεχιζόμενες κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας των πατατοπαραγωγών, οι πιθανές αυξήσεις στο πάγιο της ΑΤΗΚ, οι εκδηλώσεις για την επέτειο της ημέρας του Πολυτεχνείου και η αυριανή σύσκεψη στο Υπουργείο Εμπορίου για την κατοχύρωση του χαλουμιού ως προϊόντος προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης στην ΕΕ, είναι μερικά από τα υπόλοιπα θέματα που προβάλλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

Η «Αλήθεια» στο κύριο της θέμα υπό τον τίτλο «Κοπιάστε το τηλέφωνο μου το ξέρετε» γράφει ότι τα Ηνωμένα Εθνη δηλώνουν έτοιμα να ανταποκριθούν αμέσως και να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους για μια συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου και του Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, φτάνει όπως είπε ο Εκπρόσωπος Τύπου των ΗΕ στην Κύπρο Μπράιαν Κέλι, να το ζητήσουν οι δύο ηγέτες και να εκφράσουν την επιθυμία τους για μια τέτοια συνάντηση. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα αναφέρει ότι φαύλος κύκλος δημιουργείται σε σχέση με το πάγιο στην ΑΤΗΚ, λόγω της ακύρωσης μεγάλου αριθμού τηλεφωνικών γραμμών και δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο περεταίρω αύξησης του παγίου που καταβάλλει ο καταναλωτής στην ΑΤΗΚ.

«Η Μάχη» στο κύριο θέμα της υπό τον τίτλο «Μαλλιά κουβάρια Χρυσοστομίδης Χριστόφιας» γράφει ότι βολές κατά του ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια εξαπέλυσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, σχολιάζοντας τις επικρίσεις που δέχθηκε από τον κ. Χριστόφια στην αντικατοχική συγκέντρωση του κόμματός του, γεγονός που προκάλεσε νέους τριγμούς στη συγκυβέρνηση μετά την αντιπαράθεση που ξέσπασε με τις δηλώσεις του Διευθυντή του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου Τάσου Τζιωνή. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε χθες ότι οι δηλώσεις Τάσου Τζιωνή αποσκοπούν σε σκοπιμότητες για εξυπηρέτηση του Προέδρου της Δημοκρατίας και του κόμματός του.

Ο «Πολίτης» γράφει πως ανοίγει σήμερα το φάκελο «Ακατοι» και υπό τον τίτλο «Αρπαχτή αλά ιταλιάνα» αναφέρει στο κύριο του θέμα ότι ''σε μέγα σκάνδαλο που τα έχει όλα, εξελίχθηκε η περιβόητη πια αγορά των τεσσάρων ακάτων για τις ανάγκες της Αστυνομίας και της Εθνικής Φρουράς''. Το κράτος, πέραν του ότι πλήρωσε ήδη ποσό 10 περίπου εκατομμυρίων λιρών, αποκτώντας μεν ακταιωρούς, πλην όμως όχι των δυνατοτήτων και των προδιαγραφών που είχε θέσει, ενδέχεται να απολέσει και την προοπτική που υπήρχε για να πάρει εμμέσως μικρή αποζημίωση για τις αδυναμίες και τα προβλήματα που έχουν παρουσιάσει τα σκάφη, κατάσχοντας τις εγγυητικές της κατασκευάστριας εταιρείας, ύψους 1,7 εκ. ευρώ. Σε άλλη είδηση αναφέρει ότι η σθεναρή στάση που τηρεί η Κυβέρνηση στο θέμα των πατατοπαραγωγών απέδωσε κάποιους καρπούς, αφού χθες διαφάνηκαν σημάδια διάσπασης του μετώπου των παραγωγών.

«Η Σημερινή» υπό τον κύριο τίτλο «Πορεία Τάσσου στην Ευρώπη με τον Τζιωνή» γράφει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος όχι μόνο δεν θυσιάζει το Διευθυντή του Διπλωματικού του Γραφείου Τάσο Τζιωνή, αλλά αυτός θα περιοδεύσει μαζί του στο εξωτερικό σε επισκέψεις που θα έχει στο προσεχές μέλλον, όπως στην Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη, στην Ιρλανδία και τη Ρωσία. Σε άλλη είδηση η εφημερίδα αναφέρεται στη σημερινή επέτειο του Πολυτεχνείου και στις εκδηλώσεις τιμής στους πεσόντες της Χούντας των Συνταγματαρχών. Οι εκδηλώσεις γράφει η εφημερίδα ξεκίνησαν χθες και θα κρατήσουν τρεις μέρες.

«Ο Φιλελεύθερος» στο κύριο θέμα του με τίτλο «Εκλεισε βελούδινα» γράφει ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος και ο ηγέτης της βασικής συνιστώσας στη συγκυβέρνηση Δημήτρης Χριστόφιας τερμάτισαν τη συζήτηση γύρω από το θέμα που προέκυψε από τη συνέντευξη Τζιωνή στο «Φ». Η εφημερίδα προσθέτει ότι εκείνο που παραμένει είναι η διαφορετική ερμηνεία που δίδουν στην κρίσιμη αναφορά του στενότερου συνεργάτη του Προέδρου για τις παγίδες που κρύβει μια διαδικασία, η οποία προβλέπει πως εκεί που δεν υπάρχουν συμφωνημένες αλλαγές να ισχύσουν οι πρόνοιες του σχεδίου Ανάν 5. Αλλού αναφέρει ότι αύριο θα πραγματοποιηθεί έκτακτη σύσκεψη στο Υπουργείο Εμπορίου με θέμα την κατοχύρωση του χαλουμιού ως προϊόντος προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης στην ΕΕ.

Η «Χαραυγή» αναφέρεται στο κύριο της θέμα υπό τον τίτλο «Θετικό το έργο της Κυβέρνησης'' σε δημοσκόπηση και γράφει πως το έργο της κυβέρνησης της αλλαγής κρίνεται θετικά από το 63,9% των πολιτών ποσοστό που υπερβαίνει το άθροισμα των ποσοστών των συνεργαζομένων κομμάτων, ενώ ποσοστό 64,8% κρίνει τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης αρνητικά. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στις χθεσινές δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, ο οποίος είπε ότι η αιφνίδια αποχώρηση του Τούρκου Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από την προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου με το Δανό Πρωθυπουργό Αντερς Ρασμούσεν δείχνει «το πόσα πρέπει ακόμα ο κ. Ερντογάν να αφομοιώσει για να μπορέσει να πει ότι σκέπτεται ευρωπαϊκά.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα «Cyprus Mail υπό τον τίτλο «Η Λήδρας ανοίγει μέχρι τα Χριστούγεννα» γράφει ότι ο Δήμαρχος Λευκωσίας Μιχαλάκης Ζαμπέλας και ο λεγόμενος δήμαρχος της κατεχόμενης Λευκωσίας Κουτλάι Ερκ επέμειναν χθες ότι δεν υπάρχει κανένα στρατιωτικό, πολιτικό ή άλλο εμπόδιο για το άνοιγμα της οδού Λήδρας, που διασχίζει την κεντρική Λευκωσία. Όπως δήλωσε ο κ. Ζαμπέλας «στόχος είναι να δούμε τη δίοδο να ανοίγει για τα Χριστούγεννα. Είμαστε έτοιμοι και νομίζουμε ότι και η άλλη πλευρά είναι επίσης έτοιμη». Αλλού γράφει ότι oι εισαγωγείς φαρμάκων έχουν προειδοποιήσει ότι μέχρι τον Ιανουάριο 500 εμπορικές ονομασίες φαρμάκων θα εξαφανιστούν από την αγορά, εάν η κυβέρνηση επιμένει στην εφαρμογή της υφιστάμενης τιμολογιακής πολιτικής.

© 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html 2.0 run on Thursday, 17 November 2005 - 15:19:07 UTC