Browse through our Interesting Nodes of Greek Sports & Clubs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 05-11-19

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου KYΠΕ - 19/11/2005

Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου για τους αλλοδαπούς που διαμένουν στην Κύπρο, πληροφορίες για ενέργειες που αφορούν το περιουσιακό από Τουρκία και ψευδοκράτος, η έκθεση του Υπουργείου Γεωργίας που καταλογίζει ευθύνες σε πατατατοπαραγωγούς, σε εμπόρους πατατόσπορου και εξαγωγείς για την αποτυχία της εμπορίας της εαρινής εσοδείας πατατών, καθώς και το θέμα της επεξεργασίας και εναπόθεσης ραδιενεργών υλικών στην περιοχή Βασιλικού - Μαρί, προβάλλονται στα πρωτοσέλιδα του σημερινού κυπριακού Τύπου.

Η «Αλήθεια» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Αμόκ Εξουσίας από τους συγκυβερνώντες», αναφέρεται στο κύριο θέμα της σε ''παράσταση εξουσιομανίας από τους Νίκο Κατσουρίδη και Νίκο Πιττοκοπίτη που παρακολούθησαν όσοι παρίσταντο στην προχθεσινή συνεδρία της ολομέλειας της Βουλής», ενώ προβάλλει δήλωση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΔΗΣΥ Χρ. Πουργουρίδη ότι ''μοναδική τους έγνοια τα λάφυρα της εξουσίας''. Σε άλλη είδηση γράφει ότι η κυβέρνηση ζητεί τη σωστή προετοιμασία του εδάφους πριν γίνουν οποιαδήποτε βήματα για επανέναρξη των συνομιλιών στο Κυπριακό και προσθέτει ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος απέρριψε για άλλη μια φορά το ενδεχόμενο συνάντησής του με τον Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

Ο «Πολίτης» υπό τον τίτλο «Εξευρωπαϊσμός μέσω Ανωτάτου», γράφει στο κύριο του θέμα ότι οι πολιτικοί κατάφεραν να εντάξουν την Κύπρο στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης ως ισότιμο μέλος, ωστόσο ο εξευρωπαϊσμός του κράτους με σημαντικά ζητήματα, κοινωνικά και άλλα, περνά από το Ανώτατο Δικαστήριο, το οποίο χθες αποφάνθηκε ότι οι Οδηγίες της ΕΕ είναι εφαρμοστέες ακόμη και πριν από την ενσωμάτωσή τους στο εθνικό δίκαιο. Αλλού προβάλλει πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες Τουρκία και ψευδοκράτος επιχειρούν να καταστήσουν εσωτερικό ένδικο μέσο την «Επιτροπή Αποζημιώσεων», παρέχοντας - υπό προϋποθέσεις - όχι μόνο τη δυνατότητα αποζημίωσης Ε/Κ προσφύγων αλλά και την πιθανότητα απόλαυσης της περιουσίας τους.

«Η Σημερινή» στεγάζει το κύριο της θέμα υπό τον τίτλο «Το Βατερλό της πατάτας» και γράφει ότι έκθεση που ετοιμάστηκε από το Υπουργείο Γεωργίας για το θέμα της αποτυχίας της εμπορίας της εαρινής εσοδείας πατατών, καταλογίζει ευθύνες στους πατατοπαραγωγούς, σε ιδιώτες εμπόρους πατατόσπορου και σε εξαγωγείς. Σημειώνει ακόμη ότι σύμφωνα την έκθεση η παραγωγή προγραμματίστηκε να φτάσει στους 85.000 τόνους, αλλά τελικά έφθασε στους 120.000. Αλλού γράφει ότι νεκρός τραύμα στο κεφάλι το οποίο εκτιμάται από προήλθε από εκπυρσοκρότηση του κυνηγετικού όπλου, βρέθηκε ο Κώστας Αναστασίου, η τύχη του οποίου αγνοείτο από τη περασμένη Τετάρτη όταν είχε πάει για κυνήγι.

«Ο Φιλελεύθερος» υπό τον τίτλο «Τσέρνομπιλ οι χημικές», γράφει στο κύριο του θέμα ότι για τρεις σχεδόν δεκαετίες, κρατείτο ως επτασφράγιστο μυστικό από τους Κύπριους πολίτες και ιδιαίτερα από τους κατοίκους και εργαζόμενους της περιοχής Βασιλικού Μαρί το πρόβλημα επεξεργασίας και εναπόθεσης ραδιενεργών υλικών στο χώρο Χημικών Βιομηχανιών και της παρακείμενης ακτής. Αλλού γράφει βρίσκονται σε εξέλιξη βήματα και διεργασίες στο Κυπριακό που γίνονται στο παρασκήνιο και προσθέτει ότι αυτό εξάγεται από τα όσα είπε ο βοηθός Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ματ Μπράιζα, αλλά και από χθεσινές δηλώσεις του Προέδρου Παπαδόπουλου.

Η «Χαραυγή» γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Θετική η εικόνα ΑΚΕΛ» προβάλλει δημοσκόπηση που διενήργησε η εταιρεία GPO για το ΑΚΕΛ, η οποία κατέδειξε ότι σε ερώτηση ποιο κόμμα έχει την δημοκρατική λειτουργία, ποσοστό 29,3% απάντησε το ΑΚΕΛ, 25,7% το ΔΗΣΥ και 19,6% το ΔΗΚΟ. Ακολουθούν με 9,5% το ΚΣ ΕΔΕΚ, 4,3% άλλο, ποσοστό 3,4% κανένα και 8,3% δεν ξέρω δεν απαντώ. Αλλού γράφει ότι ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μάριος Καρογιάν δήλωσε χθες ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να ανοίξει την οδό Λήδρας, αφού πρώτα υπερπηδηθούν τα προβλήματα που βρίσκονται σε εκκρεμότητα μεταξύ του κατοχικού στρατού και των Ηνωμένων Εθνών.

Η αγγλόφωνη «Cyprus Mail» υπό τον τίτλο ''Ελπίδα για Ε/Κ πρόσφυγες από το βορρά», γράφει στο κύριο της θέμα ότι το κατοχικό καθεστώς σχεδιάζει αλλαγές, οι οποίες θα μπορούσαν να επιτρέψουν σε Ελληνοκύπριους πρόσφυγες να επανακτήσουν τις περιουσίες τους στα κατεχόμενα. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος του ΔΣ των Κυπριακών Αερογραμμών Λάζαρος Σαββίδης προειδοποίησε χθες ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα χρειαστεί μέχρι και εννέα μήνες να αξιολογήσει το σχέδιο επιβίωσης της εταιρείας, σημειώνοντας όμως ότι στο μεταξύ δεν υπάρχει ρευστό για να καλύψει τους μισθούς για το Νοέμβριο.

(ΣΣ Η εφημερίδα «Η Μάχη» δεν παρελήφθη στο ΚΥΠΕ)

© 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html 2.0 run on Saturday, 19 November 2005 - 15:19:05 UTC