Browse through our Interesting Nodes for Industrial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 05-11-21

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου KYΠΕ - 21/11/2005

Το Κυπριακό και οι συνεχιζόμενες συζητήσεις και αντιπαραθέσεις μετά τις δηλώσεις του Τάσου Τζιωνή, Διευθυντή του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου Παπαδόπουλου, οι ενέργειες της βρετανικής Προεδρίας της ΕΕ να επαναφέρει προς συζήτηση τους δύο ευρωπαϊκούς κανονισμούς για τους Τουρκοκυπρίους και το θέμα των αρχιεπισκοπικών εκλογών είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλει σήμερα στα πρωτοσέλιδά του ο κυπριακός Τύπος.

Οι τουρκοκυπριακές περιουσίες στις ελεύθερες περιοχές, η ενδεχόμενη ανακατανομή των βουλευτικών εδρών ανά εκλογική περιφέρεια, οι αγροτικές κινητοποιήσεις προς διεκδίκηση οικονομικών ενισχύσεων και οι καταστροφές από πλημμύρες στη Λεμεσό είναι μερικά από τα υπόλοιπα θέματα των εφημερίδων.

Η ''Αλήθεια'' γράφει στο κύριο θέμα της, υπό τον τίτλο ''Το ηφαίστειο κάποια ώρα θα εκραγεί'', ότι το θέμα των τουρκοκυπριακών περιουσιών στις ελεύθερες περιοχές έχει μετατραπεί σε ηφαίστειο που βράζει και ότι είναι ζήτημα χρόνου η έκρηξή του, εάν η κυβέρνηση δεν βρει διέξοδο. Οπως αναφέρει η εφημερίδα, εκκρεμούν 43 υποθέσεις στο Υπουργικό Συμβούλιο, ενώ δεκάδες άλλες αγοραπωλησίες συντελούνται μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων "κάτω από το τραπέζι". Σε άλλο θέμα γράφει πως "νέα σύγκρουση" έχει εκδηλωθεί μεταξύ των συγκυβερνώντων κομμάτων, με τον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια να καταγγέλλει τους εταίρους του που επικρίνουν την κυβέρνηση, ενώ ο Επίτιμος Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης απάντησε ότι το κόμμα του δεν συγκρούσθηκε με το Προεδρικό σχετικά με το Κυπριακό.

''Το Θάρρος'', με τον τίτλο ''Ανησυχούν από την πρωτιά του Νικηφόρου'', γράφει στο κύριο θέμα ότι ο Μητροπολίτης Πάφου Χρυσόστομος, όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει δημοσκόπηση για τις αρχιεπισκοπικές εκλογές, την οποία δημοσίευσε χθες "Ο Φιλελεύθερος" και που φέρει πρώτο στην προτίμηση του λαού τον Επίσκοπο Κύκκου Νικηφόρο, δήλωσε πως δεν το αγγίζουν οι δημοσκοπήσεις και ότι δεν παίζει κανένα ρόλο η δημοσκόπηση και το ποσοστό των ψήφων και ότι η εκλογή του Αρχιεπισκόπου εξαρτάται από τον αριθμό των εκλεκτόρων που εξασφαλίζει ο κάθε υποψήφιος. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στις διεκδικήσεις των πατατοπαραγωγών και στη χθεσινή εκδήλωση συμπαράστασης που πραγματοποίησαν οι σιτοπαραγωγοί στον κυκλικό κόμβο Καλού Χωριού Λάρνακας.

Ο ''Πολίτης'', στο κύριο θέμα και κάτω από τον τίτλο ''Στα πράσα και με μίζα'', γράφει πως εντοπίσθηκε, μετά από έρευνα και παρακολουθήσεις εκ μέρους των αρμοδίων Αρχών της Δημοκρατίας, αξιωματικός της Εθνικής Φρουράς, ο οποίος φέρεται να "λαδώθηκε" και να έχει εισπράξει αρκετά χρήματα ως προμήθεια (μίζα), για να προωθήσει συγκεκριμένο οπλικό σύστημα αξίας πολλών εκατομμυρίων λιρών. Αλλη είδηση είναι η κακοκαιρία που ενέσκηψε από προχθές στην Κύπρο και η καταιγίδα που έπληξε κατά κύματα τη Λεμεσό, προκαλώντας πλημμύρες και ζημιές σε πολλές κατοικίες και άλλα υποστατικά, κυρίως σε περιοχές Γερμασόγειας, Χαβούζας, Τσιρείου και Κοντοβαθκιών. Αιτίες, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, είναι τα φραγμένα φρεάτια αποχέτευσης όμβριων υδάτων και οι αυθαίρετες οικοδομές.

''Η Σημερινή'', με τον τίτλο ''Στη δίνη αριθμών οι βουλευτικές έδρες'', γράφει στο κύριο θέμα ότι "ανοιγοκλείνει η ψαλίδα που χωρίζει τις επαρχίες" και ότι, με τον τελευταίο εκλογικό κατάλογο, παρατηρούνται διαφοροποιήσεις στον αριθμό των ψηφοφόρων ανά εκλογική περιφέρεια που δημιουργούν προϋποθέσεις νέας κατανομής των βουλευτικών εδρών ανά επαρχία. Αλλού γράφει ότι αναμένονται νέα οικονομικά βάρη για τους Λευκωσιάτες και τους Στροβολιώτες κατά το 2006 και ότι οι μεν δημότες Στροβόλου θα επιβαρυνθούν με αυξημένα τέλη αποκομιδής σκυβάλων, ενώ οι διαθέτοντες ακίνητα στην περιοχή του Δήμου Λευκωσίας θα κληθούν να πληρώσουν αυξημένα τέλη ακίνητης περιουσίας. Οι εισπράξεις των δύο δήμων από τα τέλη αυτά εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν το ποσό των πέντε εκατομμυρίων λιρών.

''Ο Φιλελεύθερος'', κάτω από τον τίτλο ''Μετρήσεις για ραδιενέργεια'', γράφει στο κύριο θέμα πως κάτοικοι κοινοτήτων της περιοχής που γειτνιάζει με τις Χημικές Βιομηχανίες εκφράζουν έντονη ανησυχία εξαιτίας της αποκάλυψης του "Φ" για απόκρυψη στοιχείων που αφορούν την επικινδυνότητα της περιοχής λόγω ραδιενεργών αποβλήτων. Αλλού γράφει ότι βρίσκονται στο τελικό στάδιο οι διαπραγματεύσεις για την υπογραφή Συμφωνίας μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και Λιβάνου, με την οποία θα καθορίζεται η θαλάσσια ζώνη εκμετάλλευσης και ότι η κυπριακή κυβέρνηση επιθυμεί να ολοκληρώσει τη διαδικασία των συμφωνιών με τις γειτονικές της χώρες, προκειμένου να αρχίσουν εντός του 2006 οι έρευνες για τα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στην περιοχή της Κύπρου.

Η ''Χαραυγή'' γράφει στο κύριό της θέμα, υπό τον τίτλο ''Εκτός Κύπρου η Διευρυμένη'', ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως αναμένεται να αποφασίσει σε αυριανή του Σύνοδο για τον τόπο και την ημερομηνία διεξαγωγής της Διευρυμένης Συνόδου για τις αρχιεπισκοπικές εκλογές στην Εκκλησία της Κύπρου. Αλλη είδηση είναι οι έντονες παρασκηνιακές ενέργειες της βρετανικής Προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση για επαναφορά προς συζήτηση στη σημερινή συνεδρία του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων της ΕΕ των δύο ευρωπαϊκών κανονισμών για την παροχή οικονομικής βοήθειας στους Τουρκοκυπρίους και του απευθείας εμπορίου των κατεχόμενων περιοχών.

© 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html 2.0 run on Monday, 21 November 2005 - 15:19:07 UTC