Browse through our Interesting Nodes on Transportation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 05-11-29

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου 29/11/2005

Το Κυπριακό και η άρση χθες της συγκατάθεσης της κυπριακής κυβέρνησης για άνοιγμα του οδοφράγματος στην οδό Λήδρας στη Λευκωσία, καθώς και οι συζητήσεις για τα επεισόδια στο Τσίρειο στάδιο το περασμένο Σάββατο μετά το ποδοσφαιρικό παιχνίδι ΑΕΛ - ΑΠΟΕΛ είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα σημερινά πρωτοσέλιδα του κυπριακού Τύπου.

Η ολοκλήρωση του συνεδρίου του ΑΚΕΛ και η σχετική με αυτό διακήρυξή του, η χρήση του αεροδρομίου Λάρνακας από τις ΗΠΑ για μεταφορά κρατουμένων ως υπόπτων για τρομοκρατικές ενέργειες, η έρευνα για την κατασκευή του νέου Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας και η σημερινή συζήτηση στη Βουλή για κατάργηση των αδειών κυκλοφορίας οχημάτων είναι μερικά από τα υπόλοιπα θέματα των εφημερίδων.

Η ''Αλήθεια'' γράφει στο κύριο θέμα της, υπό τον τίτλο ''Κίνδυνος CIA στη Λάρνακα'', ότι το αεροδρόμιο Λάρνακας χρησιμοποιήθηκε ένδεκα φορές από τα αεροπλάνα της αμερικανικής CIA, τα οποία μετέφεραν υπόπτους για τρομοκρατικές πράξεις. Οπως αναφέρει η εφημερίδα, η κυβέρνηση δεν έχει κάνει οποιαδήποτε αναφορά στο γεγονός αυτό, σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, τη στιγμή που δημιουργούνται κίνδυνοι αντιποίνων από Αραβες τρομοκράτες, εφ' όσον τα περιστατικά αυτά θεωρηθούν ως συνεργασία της Κυπριακής Δημοκρατίας με τις ΗΠΑ. Σε άλλο θέμα γράφει ότι θα συζητηθεί σήμερα στη Βουλή το ζήτημα της κατάργησης των αδειών κυκλοφορίας οχημάτων και της πρότασης της κυβέρνησης για επιβάρυνση της τιμής λιανικής πώλησης των καυσίμων με 5,6 σεντ ανά λίτρο, κάτι στο οποίο αντιτάχθηκαν τα κόμματα ΔΗΣΥ και ΕΔΕΚ.

''Η Μάχη'', με τον τίτλο ''Αγι(ο)ς Αγαπίου'', γράφει στο κύριο θέμα ότι εξακολουθούν οι αλληλοκατηγορίες μεταξύ των πολιτικών για εκμετάλλευση του ποδοσφαίρου και ότι οξύνεται όλο και περισσότερο το πολιτικό κλίμα, με αφορμή τα θλιβερά επεισόδια του περασμένου Σαββάτου έξω από το Τσίρειο στάδιο και μετά το ποδοσφαιρικό παιχνίδι ΑΕΛ - ΑΠΟΕΛ. ''Πρωταγωνιστής στην αντιπαράθεση'', όπως αναφέρει η εφημερίδα, είναι ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ και Πρόεδρος της ΑΕΛ Αγις Αγαπίου, ο οποίος με δηλώσεις του στα μέσα ενημέρωσης επιχειρεί να διαχωρίσει την αθλητική του ιδιότητα από τη βουλευτική. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης συμφωνεί με την απόφαση της κυβέρνησης να άρει τη συγκατάθεσή της στο άνοιγμα του οδοφράγματος της οδού Λήδρας στη Λευκωσία.

Ο ''Πολίτης'', στο κύριο θέμα και κάτω από τον τίτλο ''Η κερκίδα έχει το κόμμα της'', παραθέτει στοιχεία από την έρευνα τεσσάρων επιστημόνων σχετικά με τη βία στα κυπριακά γήπεδα και σύμφωνα με τα οποία το 62% των φανατικών οπαδών των ομάδων είχαν εμπλοκή σε επεισόδια. Η έρευνα διεξήχθη κατά τα έτη 2000 - 2002, μεταξύ 200 οπαδών των ομάδων ΑΠΟΕΛ, Ομόνοιας, Ανόρθωσης και ΑΕΛ. Αλλού γράφει για την έκθεση της ερευνητικής επιτροπής για το νέο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας που επιδόθηκε χθες στην κυβέρνηση. Σύμφωνα με την έκθεση, η αύξηση των δαπανών για εκτέλεση του έργου, από τα 37 εκατομμύρια λίρες στα 63 εκατομμύρια λίρες, οφείλεται στον κακό προγραμματισμό, τον ερασιτεχνισμό και την αναβλητικότητα.

''Η Σημερινή'', με τον τίτλο ''Αλτ στον Αττίλα'', γράφει στο κύριο θέμα ότι η κυβέρνηση σταμάτησε αμέσως τις κινήσεις των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων και του ψευδοκράτους για άνοιγμα της οδού Λήδρας και κατήγγειλε στην ΕΕ και στον ΟΗΕ τις μεθοδεύσεις των Τούρκων για προέλαση στη ζώνη κατάπαυσης του πυρός. Αλλη είδηση είναι η απόφαση της Συντονιστικής Επιτροπής Κοινοταρχών Ορεινών Περιοχών να συνεδριάσει αύριο βράδυ, για να μελετήσει τα αποτελέσματα των μέχρι τώρα επαφών της με τα πολιτικά κόμματα σχετικά με τη μείωση του φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και επιστροφή χρημάτων από την κυβέρνηση στους κατοίκους των ορεινών περιοχών.

''Ο Φιλελεύθερος'', κάτω από τον τίτλο ''Αποτράπηκε επεισόδιο'', γράφει στο κύριο θέμα πως οι τουρκικές μεθοδεύσεις, οι οποίες στόχευαν στην κατάληψη εδαφών στη νεκρή ζώνη, οδήγησαν την κυπριακή κυβέρνηση στην άρση της συγκατάθεσής της για διάνοιξη της οδού Λήδρας. Προειδοποίηση απηύθυνε η Εθνική Φρουρά στα ΗΕ το περασμένο Σάββατο, όπως αναφέρει η εφημερίδα, για να αποσυρθούν Τούρκοι στρατιώτες από τμήμα της ζώνης κατάπαυσης του πυρός. Αλλού γράφει ότι οι πατατοπαραγωγοί, που βρίσκονται διαμαρτυρόμενοι εδώ και 21 ημέρες στον αυτοκινητόδρομο Δεκέλειας - Αραδίππου, μελετούν κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους, διεκδικώντας πρόσθετες αποζημιώσεις από την κυβέρνηση.

Η ''Χαραυγή'' γράφει στο κύριό της θέμα, υπό τον τίτλο ''Δύναμη συνέπειας'', ότι το ΑΚΕΛ, με την ολοκλήρωση των εργασιών του 20ού Συνεδρίου της, καλεί τον κυπριακό λαό σε ευρεία δημοκρατική συσπείρωση για πλήρη υλοποίηση του στόχου της αλλαγής, για επανένωση της πατρίδας και για δημοκρατικό εκσυγχρονισμό της κοινωνίας. Ταυτοχρόνως, το ΑΚΕΛ δηλώνει την εμμονή του στην πολιτική της επαναπροσέγγισης, στην ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών, της αξιοκρατίας και της χρηστής διοίκησης. Αλλη είδηση είναι οι μεγάλες προοπτικές για τους ελαιοπαραγωγούς και την αύξηση του εισοδήματός τους, σύμφωνα με τα όσα αναφέρθηκαν στη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή για τον προϋπολογισμό του Συμβουλίου Ελαιοκομικών Προϊόντων.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα ''Cyprus Mail'', με τον τίτλο ''Κυβερνητικό 'όχι' στη διέλευση της Λήδρας'', γράφει στο κύριο θέμα της πως η κυπριακή κυβέρνηση ήρε χθες τη συγκατάθεσή της στη διάνοιξη του οδοφράγματος της οδού Λήδρας στη Λευκωσία, κατηγορώντας τις τουρκικές κατοχικές δυνάμεις και το ψευδοκράτος για προέλαση εντός της ζώνης κατάπαυσης του πυρός. Αλλού γράφει ότι κηδεύτηκε χθες στην Κλήρου ο 43χρονος λοχίας της Αστυνομίας Μάριος Μαλέκος, ο οποίος απεβίωσε στη διάρκεια των επεισοδίων που συνέβησαν στη Λεμεσό το περασμένο Σάββατο, μετά το ποδοσφαιρικό παιχνίδι ΑΕΛ - ΑΠΟΕΛ.

© 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html 2.0 run on Tuesday, 29 November 2005 - 15:19:04 UTC