Visit our Archive of Documents from NATO Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 05-12-07

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου 7/12/2005

(Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

Τα συνεχιζόμενα έργα που κάνουν οι κατοχικές αρχές στη νεκρή ζώνη παρά την οδό Λήδρας και η αντίδραση του Προέδρου Παπαδόπουλου, η αναβολή της υπόθεσης Λοϊζίδου στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που σχετίζεται με τη λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων στα κατεχόμενα, οι αντιπαραθέσεις των κομμάτων της συγκυβέρνησης, η ανησυχία της κυβέρνησης για την παράνομη εκμετάλλευση ε/κ περιουσιών στα κατεχόμενα, τα προβλήματα στο νέο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, καθώς και οι εξελίξεις στο θέμα των Κυπριακών Αερογραμμών είναι ορισμένα από τα θέματα που απασχολούν το σημερινό κυπριακό Τύπο.

Η «Αλήθεια» με τίτλο «Πολυμέτωπες οι συγκρούσεις κυβερνώντων» γράφει ότι το μόνο που ενώνει τους συγκυβερνώντες είναι η νομή της εξουσίας και προσθέτει ότι «κατά τα άλλα σφάζονται». Σημειώνει ότι ενώ υπάρχει απόφαση του Υπουργικού για υιοθέτηση του Ευρώ την 1η Ιανουαρίου του 2008, το ΑΚΕΛ προβάλλει την ιδέα μετάθεσης της ημερομηνίας αυτής «για να πάρει πληρωμένες απαντήσεις από το Υπ. Οικονομικών και την Κεντρική Τράπεζα, ενώ χαστούκι δέχθηκε και το ΔΗΚΟ στην πρόταση του αντιπροέδρου του για μετακύλιση του τέλους άδειας κυκλοφορίας στα καύσιμα». Αλλού γράφει ότι στην επίθεση περνούν και πάλι οι φαρμακοποιοί, οι οποίοι κάνουν λόγο για προκλητική περιφρόνησή τους από το Υπουργείο Υγείας.

«Η Μάχη» με τίτλο «Ψεύδονται στο λαό» γράφει ότι με αποδείξεις και στοιχεία ο ΔΗΣΥ αποκαλύπτει «τον εμπαιγμό του Κύπριου φορολογούμενου από την κυβέρνηση, η οποία μαζί με τα κόμματα που την αποτελούν επιμένουν να διακηρύσσουν ότι δεν επιβλήθηκαν νέες φορολογίες, προτάσσοντας και διαφημίζοντας τη δήθεν φιλολαϊκή πολιτική τους τη στιγμή που την τελευταία τριετία εισέπραξε πέραν του ενός δις λιρών, περισσότερα από το ποσό των φόρων του 2002». Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Εμπορίου εξέφρασε την ανησυχία του για το γεγονός ότι στα κατεχόμενα γίνεται παράνομη εκμετάλλευση ε/κ περιουσιών και προσπάθεια δημιουργίας νέων τετελεσμένων.

Ο «Πολίτης» υπό τον τίτλο «Ανασφάλιστοι οι μαθητές Λεμεσού» γράφει πως χιλιάδες μαθητές σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης της Λεμεσού παραμένουν χωρίς καμιά ασφαλιστική κάλυψη, παρά το γεγονός ότι οι γονείς τους πλήρωσαν τα ασφάλιστρα για την τρέχουσα σχολική χρονιά και είχαν ήσυχο το κεφάλι τους. Προσθέτει πως εισπραχθέντα ασφάλιστρα 38 και πλέον εκατ. λιρών εκταμιεύθηκαν προς άγνωστη κατεύθυνση. Αλλού γράφει ότι αναβολή, η οποία σχετίζεται με προωθούμενο «νομοσχέδιο» στα κατεχόμενα, πήρε από το ΕΔΑΔ η υπόθεση για ειρηνική απόλαυση της περιουσίας της Τιτίνας Λοιζίδου. Το «νομοσχέδιο» αποσκοπεί στην αναβάθμιση της «επιτροπής αποζημιώσεων» και ο ισχυρισμός ότι μπορεί να παράσχει αποτελεσματική θεραπεία στις εκατοντάδες Ε/Κ προσφύγων.

''Η Σημερινή'' με κύριο τίτλο «Στον αέρα οι Κυπριακές Αερογραμμές» αναφέρει πως άκαρπη απέβη η ψεσινή συνάντηση των εκπροσώπων της Κυβέρνησης, των συντεχνιών και της διοίκησης των Κυπριακών Αερογραμμών. Το σχέδιο αφυπηρέτησης θα κυκλοφορήσει σήμερα μεταξύ του προσωπικού, το οποίο θα κληθεί να τοποθετηθεί. Αλλού αναφέρει πως οι πατατοπαραγωγοί αποφάσισαν ψες να ανοίξουν και τις άλλες δυο λωρίδες του αυτοκινητόδρομου Ριζοελιάς, με κατεύθυνση προς Λεμεσό και Λευκωσία αλλά θα παραμείνουν στη λωρίδα ασφαλείας. Πλήρης άρση των μέτρων και μετά διάλογος απαντά ο Υπουργός Γεωργίας.

«Ο Φιλελεύθερος» γράφει στο κύριο του θέμα με τίτλο «Κινήσεις Αττίλα και στην Ερμού» πως οι τουρκικές κατοχικές δυνάμεις προέβησαν χθες σε διάφορες κινήσεις επί της οδού Ερμού, κάνοντας ακόμη ένα βήμα στην εφαρμογή των σχεδιασμών τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι νέες κινήσεις αποτελούν ουσιαστικά εδραίωση των θέσεών τους και απόκτηση στρατιωτικών πλεονεκτημάτων στην περιοχή. Σε άλλο θέμα σημειώνει πως Ολλανδοί ζήτησαν να τους παραχωρηθεί μέρος του πάρκου Αθαλάσσας για να δημιουργήσουν γήπεδο γκολφ και όπως φαίνεται το αίτημα δεν απερρίφθη και αυτός είναι ίσως και ο λόγος που οι Ολλανδοί επανέρχονται στην Κύπρο για διαβουλεύσεις.

Η «Χαραυγή» με τίτλο «Αποθρασύνθηκαν» γράφει ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος υπογράμμισε χθες πως οι ενέργειες των Τούρκων στην ουδέτερη ζώνη παρά την οδό Λήδρας δεν αποσκοπούν στο να κτίσουν γέφυρες επικοινωνίας αλλά γέφυρες διαχωρισμού, και πρόσθεσε πως τα Ηνωμένα Εθνη γνωρίζουν για την παράβαση των Τούρκων. Η εφημερίδα προσθέτει πως εκπρόσωποι των κατοχικών αρχών και Τ/Κ πολιτικοί έριχναν χθες γαρύφαλλα στη γέφυρα του διαχωρισμού. Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε πως η Κύπρος δεν πρόκειται να παραμείνει με σταυρωμένα τα χέρια εάν συνεχίσουν οι προκλήσεις της Τουρκίας αναφορικά με βέτο που θέτει στη συμμετοχή της στη Συνθήκη για τους Ανοικτούς Ουρανούς.

Η αγγλόφωνη «Cyprus Mail» με τίτλο «Προειδοποίηση των γιατρών για το νέο νοσοκομείο» γράφει ότι οι κυβερνητικοί γιατροί έκαναν έκκληση στο Υπουργείο Υγείας να αναβάλει το άνοιγμα του νέου νοσοκομείου Λευκωσίας, εκφράζοντας ανησυχία για την ασφάλεια τόσο του προσωπικού όσο και των ασθενών. Σε άλλο της θέμα η εφημερίδα γράφει ότι ο Υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε πως η κυβέρνηση θα εφαρμόσει μια νέα οδηγία για επίσπευση των διαδικασιών που αφορούν τις αιτήσεις για άσυλο, ούτως ώστε αυτοί που δεν πληρούν τα κριτήρια προσφύγων, να μην παραμένουν στο νησί για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η αγγλόφωνη εβδομαδιαία οικονομική και πολιτική εφημερίδα «Financial Mirror» γράφει στο κύριο της θέμα πως ο Υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Γκόρντον Μπράουν κατάφερε πλήγμα στο σχέδιο των Κύπριων κτηματομεσιτών όταν έκλεισε την φορολογική «τρύπα» που θα έδινε σημαντική οικονομική ελάφρυνση στους Βρετανούς φορολογούμενους που αγοράζουν περιουσία στη Βρετανία ή στο εξωτερικό, αφού οι συντάξεις τους δεν θα τυγχάνουν πλέον άμεσης φορολογικής ελάφρυνσης για επένδυση για σκοπούς κατοικίας, όπως ήταν το αρχικό σχέδιο. Αλλού αναφέρει πως οι διεθνείς τραπεζικές μονάδες (γνωστές ως υπεράκτιες τράπεζες IBU) με έδρα την Κύπρο σπεύδουν να αγοράσουν κυπριακές λίρες προκειμένου να συμμορφωθούν με οδηγία της Κεντρικής Τράπεζας, που προνοεί ότι από την 1η Ιανουαρίου θα πρέπει να έχουν στην Κεντρική Τράπεζα το 2% όλων των καταθέσεών τους ως ελάχιστο αποθεματικό.

© 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html 2.0 run on Wednesday, 7 December 2005 - 15:19:06 UTC