Browse through our Interesting Nodes of Newsletters & Journals on Hellenic Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 05-12-08

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου 8/12/2005

Κύριο θέμα του σημερινού Τύπου είναι η λειτουργία του νέου Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας. Προβάλλονται επίσης, ανάμεσα σε άλλα, η κατάσταση στις Κυπριακές Αερογραμμές, η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου με τον Τ/Κ αρχηγό του Κινήματος Ειρήνης και Δημοκρατίας Μουσταφά Ακιντζί, η συζήτηση στην έδρα του ΟΗΕ για την οδό Λήδρας, το θέμα των αγνοουμένων και η συνεδρία της ολομέλειας της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ.

Η «Αλήθεια» τιτλοφορεί το κύριο της θέμα «Παραδέχεται εντός, πανηγυρίζει εκτός». Γράφει ότι ο ενώ ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος δήλωνε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση φταίει για το νέο νοσοκομείο Λευκωσίας, εντούτοις κατά τη χθεσινή σύσκεψη στο Προεδρικό έμμεσα παραδέχθηκε ότι σκάνδαλα στο νέο νοσοκομείο γίνονται και τα τελευταία τρία χρόνια. Γράφει επίσης ότι «το λιγότεροκακό καλούνται να επιλέξουν μεταξύ των δύο άσχημων επιλογών που έχουν στα χέρια τους οι εργαζόμενοι των Κυπριακών Αερογραμμών». Ο αντιπρόεδρος των ΚΑ Φρίξος Σαββίδης προειδοποίησε τους υπαλλήλους ότι θα τα χάσουν όλα εάν κλείσει η εταιρεία και θα μείνουν μόνο με το Ταμείο Προνοίας.

«Η Μάχη» με πρωτοσέλιδο τίτλο «Πού σου νέφκω που πάεις. Τάσσο» γράφει ότι σε «γκάφα ολκής υπέπεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κληθείς να σχολιάσει αναφορές του ΔΗΣΥ ότι η ε/κ πλευρά πρέπει να δώσει στα Ηνωμένα Εθνη συγκεκριμένες αλλαγές που επιθυμεί στο σχέδιο Ανάν για λύση του Κυπριακού και όχι περιοχές ανησυχιών». Αλλού αναφέρει ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ κάλεσε την κυβέρνηση να σταματήσει να εκφωνεί πατριωτικούς λόγους για εσωτερική κατανάλωση και να ασχοληθεί με την ουσία για αντιμετώπιση της κατάστασης που δημιουργείται.

Ο «Πολίτης» κάτω από τον τίτλο «Ούτε γάτα ούτε ζημιά» αναφέρει ότι ούτε σε κινηματογραφική ταινία δεν εξελίσσονται τόσο γρήγορα τα γεγονότα και με τέτοιες ανατροπές. Μετά τη χθεσινή αποκάλυψη του «Π» και αφού προκλήθηκε σάλος στους γονείς χιλιάδων μαθητών Μέσης Εκπαίδευσης της Λεμεσού, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων της επαρχίας επέστρεψε τα λεφτά που παράτυπα του είχαν δοθεί για να ασφαλίσει τα παιδιά. Σε άλλη είδηση, γράφει ότι το κυρίαρχο σημείο της χθεσινής συνάντησης του Προέδρου Παπαδόπουλου και του ηγέτη του Κινήματος Ειρήνης και Δημοκρατίας Μουσταφά Ακιντζί στην προεδρική κατοικία ήταν οι διαφορετικές τους απόψεις και εκτιμήσεις γύρω από το Κυπριακό.

«Η Σημερινή» στο κύριο της θέμα με τίτλο «150 σημεία ταφής αγνοουμένων στα κατεχόμενα» γράφει ότι μέχρι και χίλιοι Ελληνοκύπριοι αγνοούμενοι πιθανολογείται ότι βρίσκονται σε 150 σημεία ταφής, τα οποία υπέδειξε εκπρόσωπος του ψευδοκράτους στη ΔΕΑ, αποκάλυψε χθες σε κεκλεισμένων των θυρών συνεδρία της Επιτροπής Προσφύγων το μέλος της ΔΕΑ Ηλίας Γεωργιάδης. Ωστόσο οι εκταφές για ανεύρεση λειψάνων καθυστερούν εν αναμονή της λειτουργίας εργαστηρίου ταυτοποίησης. Η «Σ» γράφει έντονο παρασκήνιο εξελίχθηκε κατά τη χθεσινή συνεδρία της ολομέλειας της ΚΕ του ΑΚΕΛ, η οποία συνήλθε για να αναδείξει τη νέα σύνθεση του Πολιτικού Γραφείου του κόμματος και της γραμματείας της ΚΕ.

«Ο Φιλελεύθερος» τιτλοφορεί το βασικό του θέμα «Νοσοκομείο σκάνδαλο» και αναφέρει ότι με «απίστευτη προχειρότητα έτυχε χειρισμού η ανέγερση του νέου νοσοκομείου Λευκωσίας, που συνοδευόταν με έλλειψη προγραμματισμού, κρατική ολιγωρία και κακοδιαχείριση στο μέγιστο βαθμό σε όλους τους τομείς, όπως τουλάχιστο διαπιστώνει στο πόρισμα της η Ερευνητική Επιτροπή, η οποία εξέτασε τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν». Γράφει επίσης ότι ο Τ/Κ ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ έχει απειλήσει με διακοπή σχέσεων με την ΕΕ εάν και εφόσον η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκδώσει δήλωση, διασυνδέοντας το απευθείας εμπόριο με την επιστροφή της περιφραγμένης πόλης της Αμμοχώστου.

Η «Χαραυγή» με πρωτοσέλιδο τίτλο «Λειτουργεί σε δύο μήνες» γράφει ότι ολοκληρώνονται σύντομα όλες οι κτιριακές εργασίες για το νέο Γενικό Νοσοκομείο και όπως εκτιμήθηκε χθες σε ειδική σύσκεψη για την πορεία των εργασιών του νοσοκομείου υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους αρμοδίους υπουργούς Συγκοινωνιών και Εργων και Υγείας, από τον ερχόμενο Φεβρουάριο θα αρχίσουν σταδιακά και με απόλυτη ασφάλεια οι μετακινήσεις ιατρικών υπηρεσιών και μονάδων από το παλαιό νοσοκομείο στο καινούργιο. Η «Χ» γράφει επίσης ότι η ΟΥΝΦΙΚΥΠ δεν θα προχωρήσει στο άνοιγμα της διόδου της Λήδρας αφού παραδέχθηκε χθες ο βοηθός γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Χάιντ Αναμπι ότι η ανέγερση της γέφυρας δημιουργεί πρόβλημα.

Η αγγλόφωνη Cyprus Mail προβάλλει το κύριο θέμα της με τίτλο «Μια δεκαετία για να σωθεί ο κόσμος». Οπως γράφει, Αμερικανοί επιστήμονες προειδοποίησαν ότι απομένει μόνο μια δεκαετία για να αντιμετωπιστούν οι κλιματολογικές αλλαγές και το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Αναφέρει επίσης οι πατατοπαραγωγοί μετακίνησαν τα τρακτέρ τους στη λωρίδα ασφαλείας του αυτοκινητόδρομου Δεκέλειας Αραδίππου και έδωσαν προθεσμία στην κυβέρνηση τριών εβδομάδων για να ανταποκριθεί στα αιτήματά τους διαφορετικά θα επανέλθουν με πιο δυναμικές κινητοποιήσεις.

© 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html 2.0 run on Thursday, 8 December 2005 - 15:19:04 UTC