Browse through our Interesting Nodes on the United States of America Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 05-12-17

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ 17/12/2005

(K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

Η σημερινή διαδήλωση των Ε/Κ υπέρ του ανοίγματος του οδοφράγματος της οδού Λήδρας και οι πληροφορίες για μονομερή οριοθέτηση της νεκρής ζώνης σύμφωνα με το σχέδιο Ανάν που επιχειρεί το κατοχικό καθεστώς στην οδό Λήδρας, οι πληροφορίες ότι η σύζυγος του Βρετανού Πρωθυπουργού ανέλαβε την υπόθεση του ζεύγους Οραμς από τη Βρετανία που αγόρασε έπαυλη που κτίστηκε σε ε/κ περιουσία στα κατεχόμενα, το προσχέδιο ψηφίσματος στην αμερικανική Βουλή για την Κύπρο, οι δημοσιονομικές προοπτικές της ΕΕ, οι βανδαλισμοί σε σχολείο στην Αγλαντζιά, η απάντηση του Προέδρου του ΔΗΣΥ στις κατηγορίες της συγκυβέρνησης, καθώς και η συμφωνία που φαίνεται να επήλθε στις Κυπριακές Αερογραμμές, είναι ορισμένα από τα θέματα που προβάλλονται σήμερα από τον κυπριακό Τύπο.

Η "Αλήθεια", υπό τον τίτλο "Αιδώς αχρείοι", γράφει ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης απάντησε με τη φράση "αιδώς αχρείοι" στην εμμονή των συγκυβερνώντων στη μέθοδο των διαστρεβλώσεων, βλέποντας ότι οι ήπιοι τόνοι, η επιχειρηματολογία και οι ξεκάθαρες εξηγήσεις που δόθηκαν τις προηγούμενες ημέρες απευθύνθηκαν σε ώτα μη ακουόντων. Αλλού γράφει ότι η Τουρκία πρόβαλε βέτο στη συμμετοχή της Κύπρου στη διεθνή συνθήκη "Διευθετήσεις Βασενάρ" που ρυθμίζει τις πωλήσεις ευαίσθητου υλικού για την κατασκευή συμβατικών όπλων.

"Η Μάχη", με τίτλο "Είμαστε για κλάματα", γράφει ότι σκηνές που ντροπιάζουν την Κύπρο ως κοινωνία και ως έθνος αντίκρισαν χθες οι μαθητές, οι καθηγητές και όσοι άλλοι έτυχαν να βρεθούν στο Γυμνάσιο Αγλαντζιάς. Βάνδαλοι που εισήλθαν στο σχολείο στη διάρκεια της νύχτας κατέστρεψαν σχεδόν τα πάντα, επιδεικνύοντας ασέβεια χειρίστου είδους ακόμα και στα εθνικά σύμβολα. Αλλού γράφει ότι έκκληση προς την κυβέρνηση των ΗΠΑ να υποστηρίξει την άμεση αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο, γίνεται σε προσχέδιο ψηφίσματος που κατέθεσε ο Αμερικανός βουλευτής Ρομπ Αντριους στην αρμόδια επιτροπή της αμερικανικής Βουλής.

Ο "Πολίτης", υπό τον τίτλο "Δράκος με κουκούλα", γράφει ότι μετά από ένα νέο κρούσμα απόπειρας βιασμού χθες τα ξημερώματα στη Λευκωσία, η Αστυνομία εξετάζει σοβαρά πλέον το ενδεχόμενο να υπάρχει ''δράκος με κουκούλα'' ο οποίος κυκλοφορεί τα ξημερώματα στα προάστια της Λευκωσίας. Αλλού γράφει ότι χθες οι Τ/Κ απαίτησαν το γκρέμισμα της γέφυρας που ανήγειρε το κατοχικό καθεστώς και την ελεύθερη διακίνηση από την οδό Λήδρας, ενώ σήμερα είναι η σειρά των Ε/Κ να ασκήσουν τη δική τους επιρροή.

"Η Σημερινή", με τίτλο "Ψευδοσύνορα βάσει του σχεδίου Ανάν", γράφει πως οι τελευταίες προκλήσεις των Τούρκων στην οδό Λήδρας εντάσσονται στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σχεδίου των κατοχικών δυνάμεων για μονομερή οριοθέτηση της νεκρής ζώνης. Σύμφωνα με πληροφορίες της "Σ", η προσπάθεια οριοθέτησης του ψευδοκράτους έχει ως πρότυπο το σχέδιο Ανάν. Αλλού γράφει ότι πισωγύρισμα έκανε ο Νοέμβριος όσον αφορά τις αφίξεις τουριστών, καθώς σύμφωνα με επίσημα στοιχεία καταγράφηκε σημαντική μείωση σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου χρόνου.

"Ο Φιλελεύθερος", με τίτλο "Υπερασπίζεται σφετεριστές", γράφει ότι νέα δοκιμασία γνωρίζουν οι σχέσεις μεταξύ της Κύπρου και της Βρετανίας μετά την απόφαση της συζύγου του Πρωθυπουργού Μπλερ να αναλάβει στο ΕΔΑΔ την υπεράσπιση σφετεριστών ε/κ περιουσιών στις υπό κατοχή περιοχές. Αλλού γράφει ότι οι πατατοπαραγωγοί αποφάσισαν χθες να κατευθυνθούν την Τετάρτη με τα τρακτέρ τους στο Προεδρικό Μέγαρο για να πείσουν την κυβέρνηση να μελετήσει ξανά τα αιτήματά τους για οικονομική στήριξη και κάλυψη του χαμένου εισοδήματος της εαρινής περιόδου.

Η "Χαραυγή", στο πρωτοσέλιδό της με τίτλο "Συμφωνία απογείωσης", γράφει ότι επιβεβαιώθηκαν τελικά τα φημολογούμενα σενάρια των τελευταίων ημερών ότι η κυβέρνηση θα αποδεχόταν την εισήγηση των συντεχνιών στις Κυπριακές Αερογραμμές για την παραχώρηση του επιπλέον 3% σε όσους εργαζόμενους εκδήλωναν ενδιαφέρον αποχώρησης από την εταιρεία οι οποίοι δεν συμπληρώνουν το 55ο έτος. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι η ΟΥΝΦΙΚΥΠ ανακοίνωσε χθες ότι το οδόφραγμα Αστρομερίτη-Ζώδιας θα κλείσει για περίοδο έξι εβδομάδων ύστερα από συμφωνία των δύο πλευρών, ώστε να διεξαχθούν οδικά έργα.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail", υπό τον τίτλο "Ο Μπλερ παρουσιάζει νέα συμφωνία για τον προϋπολογισμό", γράφει πως ο Προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Τόνι Μπλερ ανακοίνωσε ότι θα παρουσίαζε ένα νέο σχέδιο για τον προϋπολογισμό της ΕΕ, του τύπου "πάρτε το ή αφήστε το", σύμφωνα με το οποίο θα γίνονταν περισσότερες περικοπές στις επιστροφές στο Λονδίνο για να ενισχυθεί η βοήθεια στις φτωχές, νέες ανατολικές χώρες μέλη. Αλλού γράφει ότι χθες, ανήμερα της ημέρας θύμησης για τα χιλιάδες θύματα της ασφάλτου, έχασε τη ζωή της σε δυστύχημα με το αυτοκίνητό της μια 42χρονη μητέρα δύο παιδιών.

© 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html 2.0 run on Saturday, 17 December 2005 - 15:19:04 UTC