Read the CSCE Helsinki Act (1 August 1975) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 06-01-31

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ 31/01/2006

Η κατάσταση στα κατεχόμενα με τη γρίπη των πτηνών και η μετάβαση εμπειρογνωμόνων της ΕΕ στα κατεχόμενα για το θέμα, η παροχή ρεύματος από την Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου στα κατεχόμενα, η συμφωνία για παράταση μέχρι το 2010 του δικαιώματος μείωσης του ΦΠΑ και η Σριλανκέζα που φέρεται να έκαψε ζωντανό τον 75χρονο σύζυγό της στο Αρεδιού, είναι τα θέματα που δεσπόζουν των πρωτοσέλιδων στα σημερινά φύλλα.

Αλλα θέματα που απασχολούν τον Τύπο σήμερα είναι η ''ψήφος εμπιστοσύνης'' που έλαβε από την ΚΣΣΕ η τουρκική πρόταση για το Κυπριακό, η αθώωση του Δημάρχου Παραλιμνίου Νίκου Βλίττη, τα προσχέδια που έφεραν καθηγητές του Πανεπιστημίου Πατρών για τον Απόστολο Ανδρέα, η εισαγωγή του ''ναρκοτέστ'', η εξαγγελία προειδοποιητικής απεργίας των πιλότων των Κυπριακών Αερογραμμών, η σημερινή διαμαρτυρία φοιτητών για την πρόταση της κυβέρνησης να αυξηθεί το όριο αφυπηρέτησης στα 63 χρόνια, και η 27η θέση του Μάρκου Παγδατή στην παγκόσμια κατάταξη αντισφαίρισης.

Η ''Αλήθεια'', υπό τον τίτλο ''Στον κλοιό της γρίπης των πτηνών'', γράφει ότι στους ρυθμούς του θανατηφόρου ιού της γρίπης των πουλερικών H5N1 ζει τα τελευταία εικοσιτετράωρα η Κύπρος, αφού η επιβεβαίωση ενός περιστατικού στα κατεχόμενα έφερε τα πάνω κάτω στη μέχρι τώρα συμπεριφορά μας γύρω από την απειλή των καιρών. Γράφει, επίσης, ότι ''ψήφο εμπιστοσύνης'' έλαβε από την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης στις 26 Ιανουαρίου η τουρκική πρόταση για το Κυπριακό και οι θέσεις περί άρσης της ''απομόνωσης'' των Τ/Κ, ως απάντηση στην ουσία του Ματίας Εορσί στην άρνηση της κυπριακής κυβέρνησης να δεχθεί κάθοδό του στην Κύπρο παραμονές των βουλευτικών εκλογών.

Η ''Μάχη'', υπό τον τίτλο ''Εκαψε ζωντανό τον σύζυγό της'', γράφει ότι με την ίδια τη ζωή του, αλλά και με μια σειρά από προηγούμενες ταλαιπωρίες που φέρεται να περνούσε στα χέρια της, πλήρωσε τις λίγες στιγμές ευτυχίας που γύρεψε στην αγκαλιά της Σλιρανκέζας συζύγου του ο 75χρονος Κύπρος Μιχαήλ, από το Αρεδιού, αφού η 42χρονη Σριλανκέζα φέρεται να περιέλουσε τον άτυχο Μιχαήλ με βενζίνη και να τον έκαψε ζωντανό στο πλινθόκτιστο σπίτι τους στο Αρεδιού. Γράφει, επίσης, ότι στην 27η θέση της παγκόσμιας κατάταξης βρίσκεται πλέον ο Μάρκος Παγδατής, ύστερα από την ονειρική του πορεία στο Αυστραλιανό Οπεν που τον έφερε στη δεύτερη θέση του πρώτου ''Grand Slam'' της χρονιάς, πίσω από τον Ελβετό Ρότζερ Φέντερερ, νούμερο ένα της κατάταξης.

Ο ''Πολίτης'', υπό τον τίτλο ''Δικαίωμα άμεσης μείωσης στον ΦΠΑ'', γράφει ότι η απόφαση της κυβέρνησης να συνυπογράψει τη συμφωνία των κρατών μελών της ΕΕ προκειμένου να παραταθεί μέχρι το 2010 το δικαίωμα επιβολής μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ σε ορισμένες κατηγορίες παρεχόμενων υπηρεσιών, της παρέχει πρόσθετα δικαιώματα, με άμεσο αντίκτυπο στις τσέπες των καταναλωτών. Γράφει, επίσης, ότι ελλιπείς και ανεπαρκείς ήταν οι μαρτυρίες που προσκόμισε ενώπιον του δικαστηρίου η κατηγορούσα αρχή και απέτυχε να αποδείξει τις κατηγορίες εις βάρος του Δημάρχου Παραλιμνίου Νίκου Βλίττη και του τότε υπεύθυνου εξέτασης αιτήσεων για άδεις οικοδομής Ανδρέα Κακουλλή.

Η ''Σημερινή'', υπό τον τίτλο ''Ρεύμα υπό όρους από ΑΗΚ στα κατεχόμενα'', γράφει ότι η ΑΗΚ κατέστησε χθες σαφές στο ψευδοκράτος ότι θα συνεχίσει την ηλεκτροδότηση των κατεχομένων υπό όρους, σημειώνοντας ότι σε περίπτωση κακοκαιρίας θα περιορίσει το φορτίο που δίνει στα κατεχόμενα γιατί υπάρχει κίνδυνος υπερφόρτωσης του δικτύου μεταφοράς Βασιλικού-Αλάμπρας, με αποτέλεσμα να απειλούνται οι ελεύθερες περιοχές με ''blackout''. Γράφει, επίσης, ότι οι καθηγητές του Πανεπιστημίου Πατρών, Νίκος Πολυδωρίδης και Πέτρος Κουφόπουλος, έφεραν προσχέδια για αναβίωση του μνημειακού συγκροτήματος της κατεχόμενης μονής του Αποστόλου Ανδρέα, και ήδη ενημέρωσαν τον Επίσκοπο Τριμυθούντος Βασίλειο.

Ο ''Φιλελεύθερος'', υπό τον τίτλο ''Ξεσκονίζουν τα κατεχόμενα'', γράφει ότι οι εμπειρογνώμονες της ΕΕ ανακαλύπτουν το τρύπιο σύστημα του ψευδοκράτους και την ανύπαρκτη υποδομή για την αντιμετώπιση σοβαρών ζητημάτων, όπως ο ιός της γρίπης των πτηνών, προσθέτοντας ότι οι δύο ειδικοί κτηνίατροι της υπηρεσίας τεχνικής βοήθειας και ανταλλαγής πληροφοριών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πήγαν χθες στα κατεχόμενα και ξεσκόνισαν στην κυριολεξία τους μηχανισμούς του κατοχικού καθεστώτος. Γράφει, επίσης, ότι η κυβέρνηση κινείται εσπευσμένα για την εισαγωγή του ''ναρκοτέστ'', αφού τα στοιχεία που αντανακλούν στους θανάτους οδηγών που χρησιμοποιούν ναρκωτικά υποδηλώνουν την ύπαρξη σοβαρού προβλήματος.

Η ''Χαραυγή'', υπό τον τίτλο ''Χωρίς πανικό'', γράφει ότι κανένας πανικός, καμμιά ανησυχία, κανένας κίνδυνος στις ελεύθερες περιοχές από το κρούσμα του ιού των πουλερικών που έχει εντοπιστεί στην κατεχόμενη Μακράσυκα, και ότι η κατάσταση στις ελεύθερες περιοχές αντιμετωπίζεται με ψυχραιμία, με αυστηρότερους ελέγχους στα οδοφράγματα, όχι όμως με κλείσιμό τους, όπως εισηγούνται ορισμένοι. Γράφει, επίσης, ότι στους δρόμους θα βρεθούν σήμερα οι φοιτητές, διαμαρτυρόμενοι για την πρόταση της κυβέρνησης να αυξηθεί το όριο αφυπηρέτησης στα 63 χρόνια, και ότι οι φοιτητές θα συγκεντρωθούν αρχικά έξω από το κτίριο της ΟΕΛΜΕΚ και μετά θα βρεθούν έξω από το Υπουργείο Οικονομικών.

Η αγγλόφωνη ''Cyprus Mail'', υπό τον τίτλο ''Η γρίπη των πτηνών προκαλεί λογομαχία'', γράφει ότι η κυβέρνηση χθες αύξησε τους περιορισμούς στα νοτιοανατολικά του νησιού ύστερα από το κρούσμα της γρίπης των πτηνών που εντοπίστηκε σε χωριό στα κατεχόμενα, μόλις πέντε χιλιόμετρα από τη διαχωριστική γραμμή στην Αμμόχωστο, και ότι τα αποτελέσματα των αναλύσεων προκάλεσαν λογομαχία μεταξύ των δύο πλευρών, ενώ εμπειρογνώμονες των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών προσπαθούν να αποτρέψουν εξάπλωση της ασθένειας. Γράφει, επίσης, ότι οι πιλότοι των Κυπριακών Αερογραμμών αποφάσισαν να κατέλθουν σε προειδοποιητική απεργία σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόφαση της διοίκησης να οπισθοχωρήσει σε συμφωνία μείωσης του κόστους.

© 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html 2.0 run on Tuesday, 31 January 2006 - 15:19:06 UTC