Visit the Web Pages Hosted by HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 06-04-07

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ 07/04/2006

Οι δηλώσεις της Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Ντόρας Μπακογιάννη πριν την αναχώρησή της από την Κύπρο, οι δηλώσεις του Υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Ντάνιελ Φριντ για το Κυπριακό προς Τούρκους, Τ/Κ και τουρκόφωνους δημοσιογράφους, στοιχεία της Διεθνούς Αμνηστίας για τη χρήση των κυπριακών αεροδρομίων από αεροσκάφη της CIA, η ανταλλαγή κατηγοριών μεταξύ συγκυβερνώντων και αντιπολιτευόμενων, στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας, και ο χάρτης της Κύπρου που έδωσαν στη δημοσιότητα οι Οικολόγοι όσον αφορά τα κρούσματα καρκίνου είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν σήμερα οι κυπριακές εφημερίδες.

Η «Αλήθεια» με κύριο τίτλο «Η AIR CIA στην Κύπρο» γράφει πως η κυπριακή κυβέρνηση έδωσε τη συγκατάθεσή της στη CIA για χρησιμοποίηση των κυπριακών αεροδρομίων, κατά τη διάρκεια μεταφοράς υπόπτων για τρομοκρατικές ενέργειες σε τρίτες χώρες. Η έγκριση δόθηκε με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου και της συνεδρίας προήδρευσε ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας. Αλλού αναφέρει πως ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου κατήγγειλε πως ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας «υπερέβη κάθε όριο» και προσβάλλει κάθε έννοια πολιτικής αντιπαράθεσης με τη φράση του «μη σώσει ο κ. Αναστασιάδης».

"Η Μάχη" με κύριο τίτλο «Διχοτομικό σχέδιο κρύβει η αγορά τ/κ περιουσιών» αναφέρει πως αναστάτωση και δυσφορία επικρατεί μεταξύ των Ε/Κ προσφύγων που διαμένουν στην κοινότητα Αγίας Βαρβάρας στην Πάφο, μετά τις προειδοποιήσεις που πήραν από κρατικούς λειτουργούς του Υπουργείου Εσωτερικών να εγκαταλείψουν τις τ/κ κατοικίες και περιουσίες που τους είχαν παραχωρηθεί μετά την εισβολή. Αλλού αναφέρει πως οι έκτακτοι δημόσιοι υπάλληλοι πραγματοποίησαν χθες το απόγευμα συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή διεκδικώντας τα αιτήματά τους για ένταξή τους στο δημόσιο τομέα και μελλοντική συνταξιοδότησή τους.

Ο «Πολίτης» γράφει στο κύριο του θέμα με τίτλο «Κατάθεση μέσα από ασφαλές τηλεκύκλωμα» πως χωρίς να αποκαλυφθεί το πρόσωπό του στους εμπλεκόμενους αστυνομικούς μπορεί να καταθέσει, στο πλαίσιο δίκης, ο πολίτης ο οποίος κινηματογράφησε τη βάναυση κακοποίηση των δυο φοιτητών τα ξημερώματα της 20ης Δεκεμβρίου. Αλλού σημειώνει πως με επιβολή χρηματικού προστίμου κινδυνεύει η Κύπρος και άλλες τέσσερις χώρες για παράβαση κοινοτικών νομοθετικών πράξεων που σχετίζονται με την αλλαγή του κλίματος.

«Η Σημερινή» με κύριο τίτλο «Χάρτης καρκίνου για 48 περιοχές της Κύπρου» γράφει στο κύριο της θέμα πως έντονες ανησυχίες μεταξύ των πολιτών προκάλεσε η δημοσιοποίηση «χάρτη θανάτου» από τους Οικολόγους Περιβαλλοντιστές. Στο χάρτη οι Οικολόγοι έχουν τοποθετήσει 48 περιοχές όπου παρατηρήθηκαν πολλά κρούσματα καρκίνου. Αλλού αναφέρει πως ακατάλληλα έκρινε το Τμήμα Οδικών Μεταφορών τρια οχήματα τα οποία μεταφέρουν παιδιά νηπιαγωγείων. Τρια άλλα οχήματα πέρασαν από τον έλεγχο ενώ άλλα δύο που δεν παρουσιάστηκαν η Αστυνομία θα τα ακινητοποιήσει.

«Ο Φιλελεύθερος» γράφει στο κύριο του θέμα με τίτλο «Συνταγές με σφραγίδα ΗΠΑ» πως εξελίξεις στο Κυπριακό θα προκαλέσουν σύντομα οι Αμερικανοί με στόχο να βοηθήσουν και την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Αυτό συνάγεται από ενημέρωση που έγινε από τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Ντάνιελ Φρίντ σε Τούρκους, Τ/Κ και τουρκόφωνους δημοσιογράφους. Αλλού αναφέρει πως η αμερικανική κυβέρνηση ξεκαθάρισε μια για πάντα ότι η μόνη λύση στην Κύπρο είναι η επανένωση και τίποτα άλλο, ενώ την ίδια στιγμή έγινε γνωστό από διπλωματική πηγή πως ξεκινούνσύντομα οι προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού.

Η «Χαραυγή» με κύριο τίτλο «Υποσκάπτουν την προσπάθεια» αναφέρει πως το ΑΚΕΛ στηλίτευσε την προσπάθεια που καταβάλλεται από τα κόμματα της αντιπολίτευσης για υπόσκαψη της διαδικασίας για επανέναρξη διαπραγματεύσεων, διαστρεβλώνοντας «αυτά τα οποία λέγονται από εκπροσώπους του ΟΗΕ». Υπέδειξε ακόμη πως τα πράγματα έχουν τροχιοδρομηθεί για την επανέναρξη της διαδικασίας που να οδηγεί σε συνομιλίες για το Κυπριακό ανεξαρτήτως του πώς συμπεριφέρεται προεκλογικά η αντιπολίτευση. Αλλού αναφέρει πως ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιώργος Λιλλήκας υπέδειξε στον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ να μην προστρέχει στην περίοδο των Χίτλερ και Γκαίμπελς, αλλά στο 74 όταν κάποιοι κατέλυσαν τη Δημοκρατία με τα όπλα.

Η αγγλόφωνη Cyprus Mail με κύριο τίτλο «Αδιέξοδο της ΕΕ στην εκπαίδευση» αναφέρει πως η ΕΕ έφθασε σε αδιέξοδο την Πέμπτη ως προς το πώς θα ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις με την Τουρκία επί του πολιτικά ευαίσθητου θέματος της εκπαίδευσης ύστερα από μια γαλλο-βρετανική διαδικαστική μάχη, σύμφωνα με διπλωμάτες. Το αδιέξοδο μπορεί να καθυστερήσει την έναρξη διαπραγματεύσεων για την εκπαίδευση και τον πολιτισμό και προμηνύει πιο έντονες μάχες εντός της κοινότητας όσον αφορά την ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Αντίλογος» γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Όλα στη φόρα» πως τα κόμματα αρχίζουν να ανοίγουν τα συρτάρια του οπλοστασίου τους για την προεκλογική τους εκστρατεία και να αποκαλύπτουν και να καταγγέλλουν αλλήλους για άπλυτα και άλλα σε μια τελική προσπάθεια να πετύχουν τη μέγιστη συσπείρωση των δυνάμεών τους για τις βουλευτικές εκλογές της 21ης Μαϊου. Σε άλλο θέμα γράφει πως η εξάμηνη μελέτη του Διεθνούς Ινστιτούτου για την Κύπρου δείχνει πως εξακόσιοι Κύπριοι χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους από το κάπνισμα ενώ παγκόσμια πεθαίνουν έξι εκατομμύρια.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Το κυπριακό ποντίκι» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Αναζητείται ο 11ος» αναφέρεται σε δημοσκόπηση κατά την οποία η Αμμοχωστιανοί «ψήφισαν» και «εξέλεξαν» τους δέκα από τους έντεκα βουλευτές τους, σημειώνοντας πως η ενδέκατη έδρα παίζεται. Ο ΔΗΣΥ εξασφαλίζει σύμφωνα με τη δημοσκόπηση 4 έδρες, το ΑΚΕΛ 2, το ΔΗΚΟ επίσης 2 έδρες, η ΕΔΕΚ μια έδρα και το Ευρωπαϊκό Κόμμα επίσης μια έδρα. Σε άλλο θέμα της η εφημερίδα δημοσιεύει τα όσα είπε σε αυτήν ένα από τα μέλη της Αστυνομίας που εμπλέκεται στην υπόθεση ξυλοδαρμού δυο νεαρών στον περασμένο Δεκέμβριο στη Λευκωσία.

Η εβδομαδιαία αγγλόφωνη εφημερίδα "Cyprus Weekly υπό τον κύριο τίτλο "Ελπιδοφόρα μηνύματα" γράφει πως η ΥΠΕΞ της Ελλάδας Ντόρα Μπακογιάννη έκανε λόγο για «δυο ελπιδοφόρα μηνύματα» για την Κύπρο πριν αναχωρήσει χθες από το νησί πριν την επίσημη επίσκεψή της. Η κ. Μπακογιάννη αναφέρθηκε στη συνάντηση του Προέδρου Παπαδόπουλου με τον ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν στο Παρίσι και το ψήφισμα του ΕΛΚ για την Κύπρο. Αλλού αναφέρει πως κατά την επέτειο της τουρκικής εισβολής φέτος το καλοκαίρι το Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου θα εκδώσει την τελική του απόφαση στην υπόθεση Οραμς, που αναμένεται να έχει μεγάλο αντίκτυπο για το μέλλον των περιουσιών των Ε/Κ προσφύγων στα κατεχόμενα.

© 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html 2.0 run on Friday, 7 April 2006 - 14:19:06 UTC