Read the Maastricht Treaty (Maastricht, 7 February 1992) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 06-04-28

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ 28/04/2006

Οι αυξήσεις στις τιμές του πετρελαίου και η σημερινή σύσκεψη για τις επιπτώσεις που έχει αυτό στην οικονομία της Κύπρου, οι επαφές του Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια στις Βρυξέλλες με Ευρωπαίους αξιωματούχους για το Κυπριακό και τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της Τουρκίας και η μελέτη της Μονάδας Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου για τον τρόπο που υπολογίζεται σήμερα ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή, είναι ορισμένα από τα θέματα που προβάλλει σήμερα ο κυπριακός Τύπος.

Αλλα θέματα των κυπριακών εφημερίδων, είναι οι επικρίσεις της αντιπολίτευσης προς την κυβέρνηση για το θέμα της ακρίβειας, το πόρισμα για τα αίτια της αεροπορικής τραγωδίας του μοιραίου «Μπόινγκ», καθώς και η σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων για να αποφασίσουν κατά πόσον θα συνέλθει η Βουλή για συζήτηση της αναπομπής από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας του νόμου για τους εκτάκτους υπαλλήλους του Δημοσίου.

Η «Αλήθεια» με τίτλο «Φοροείσπραξη η μόνη δουλειά τους» γράφει ότι η Κύπρος κατάντησε έρμαιο μιας κυβέρνησης που διαπνέεται από φοροεισπρακτική λογική, δεν έχει μακροπρόθεσμη αναπτυξιακή στόχευση, ενώ χαρακτηρίζεται και από ανυπαρξία οικονομικής πολιτικής. Προσθέτει ότι τις ιδιαίτερα ενδεικτικές των δύσκολων ημερών που βιώνουν οι Κύπριοι φορολογούμενοι, δηλώσεις, έκανε χθες ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης σε συνέντευξη Τύπου με θέμα τις τιμές των καυσίμων και τον τουρισμό. Αλλού γράφει ότι οι εισαγωγείς φαρμάκων υλοποίησαν την απόφασή τους και κατέθεσαν καταγγελία εναντίον του κράτους στην Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού.

Η «Μάχη» με τίτλο «Παρανομεί η κυβέρνηση στην Πάφο» γράφει σήμερα ότι σιγή ιχθύος και προσπάθεια να μην προσλάβει διαστάσεις το χθεσινό αποκαλυπτικό δημοσίευμα της «Μ» για το χαλίτικο τεμάχιο στην Αχέλαια, το οποίο παραχωρήθηκε σε αλλοδαπούς, καταβάλλουν οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες και κατ επέκταση η κυβέρνηση. Σε άλλο δημοσίευμα γράφει ότι σε σημερινή σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων θα αποφασιστεί κατά πόσο η Βουλή μπορεί να συγκληθεί ή όχι μετά την αυτοδιάλυσή της για να εξετάσει την αναπομπή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας του νόμου για τους εκτάκτους υπαλλήλους του Δημοσίου.

Ο «Πολίτης» υπό τον τίτλο «Υπολογίζουν λάθος το τιμαριθμικό» γράφει ότι μελέτη της Μονάδας Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου καταδεικνύει ότι ο τρόπος στη βάση του οποίου υπολογίζεται σήμερα ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή και αναπροσαρμόζονται οι μισθοί, δεν αντικατοπτρίζει την πραγματική αύξηση του κόστους ζωής των χαμηλών εισοδηματικών στρωμάτων και δη των συνταξιούχων. Αλλού γράφει ότι αποφάσεις, που ενδεχομένως να δελεάσουν αρκετούς Ε/Κ και πιθανώς να επηρεάσουν το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην απόφασή του κατά πόσον η ''επιτροπή αποζημιώσεων'' αποτελεί ικανοποιητικό ένδικο μέσο προγραμματίζει να ανακοινώσει τον επόμενο μήνα η «επιτροπή».

«Η Σημερινή» με τίτλο «Πόρισμα σοκ» γράφει ότι την κατασκευάστρια εταιρεία «Μπόινγκ» φωτογραφίζει ο πρόεδρος της Επιτροπής Διερεύνησης Ατυχημάτων και Ασφάλειας Πτήσεων της Ελλάδας Ακριβός Τσολάκης στο πόρισμά του ως ένα από τους βασικούς αίτιους για την αεροπορική τραγωδία του περασμένου Αυγούστου στο Γραμματικό. Το πόρισμα, προσθέτει η «Σ», ''καίει'' επίσης την ιδιοκτήτρια εταιρεία ''Ηλιος''», το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας της Κύπρου καθώς και τους χειριστές και τους μηχανικούς. Αλλού γράφει ότι ο Επίτροπος για τη Διεύρυνση Ολι Ρεν βλέπει θετικά την έναρξη διαλόγου στο Κυπριακό επί τη βάσει των τεχνικών επιτροπών και μιας διαδικασίας που θα θέτει επί τάπητος το θέμα του εμπορίου των Τ/Κ μέσω του λιμανιού της Αμμοχώστου σε σχέση με την επιστροφή των νομίμων κατοίκων της πόλης στα σπίτια τους.

Η «Χαραυγή» με τίτλο « Θερμό Φθινόπωρο» γράφει ότι το καλοκαίρι του 2006 είναι μια περίοδος κατά την οποία μπορούν να αναληφθούν πρωτοβουλίες στο Κυπριακό, νοουμένου ότι ίσως θα ακολουθήσει ένα θερμό φθινόπωρο λόγω της εξέτασης που θα δώσει η Τουρκία για την ενταξιακή της πορεία στην ΕΕ, όπως εκτιμά ο ΓΓ του ΑΚΕΛ και Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, ο οποίος συναντήθηκε χθες με τον Επίτροπο για τη Διεύρυνση και άλλους Ευρωπαίους αξιωματούχους. Αλλού γράφει ότι σήμερα συνέρχεται η Επιτροπή Παρακολούθησης των Τιμών για να διαπιστωθεί εάν είναι δικαιολογημένες οι αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων.

Η αγγλόφωνη «Cyprus Mail» με τίτλο «Απειλητικές προειδοποιήσεις καθώς οι τιμές των καυσίμων εκτοξεύονται» γράφει ότι τόσο οι οδηγοί οχημάτων όσο και οι εταιρείες ανησυχούν με την αύξηση των τιμών των καυσίμων στη χώρα. Σε άλλο της δημοσίευμα η εφημερίδα γράφει ότι αυτή την Κυριακή θα πραγματοποιηθεί στα κατεχόμενα απογραφή πληθυσμού και για 13 ώρες θα ισχύει για το σκοπό αυτό, απαγόρευση της κυκλοφορίας και παραμονή στα σπίτια όλων των Τουρκοκύπριων και τουριστών βρίσκονται στα κατεχόμενα.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Αντίλογος» με τίτλο «Μάχες» γράφει ότι στην τελική ευθεία εισήλθε η προεκλογική εκστρατεία για τις βουλευτικές εκλογές της 21ης Μαίου και τα κόμματα αλλά και οι ίδιοι οι υποψήφιοι, επιστρατεύουν τώρα τα τελευταία τους όπλα προκειμένου να πετύχουν τους τελικούς τους στόχους. Σε άλλο της δημοσίευμα γράφει ότι σύμφωνα με έρευνα της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων η εργαζόμενη γυναίκα στην Κύπρο, δεν έχει πάρει ακόμη τη θέση που της αρμόζει στην κυπριακή κοινωνία και ελάχιστες Κύπριες βρίσκονται σε διευθυντικές θέσεις.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Το Κυπριακό Ποντίκι» με τίτλο «Αλλαγή του κομματικού χάρτη» γράφει ότι οι Αμερικανοί που παρακολουθούν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις εξελίξεις στο κυπριακό κομματικό πεδίο, προβλέπουν σε απόρρητη έκθεσή τους, ελαφρά μείωση των ποσοστών και εδρών του ΑΚΕΛ, μεγαλύτερη μείωση του ΔΗΣΥ, αύξηση του ΔΗΚΟ και εδραίωση της παρουσίας του Ευρωπαϊκού Κόμματος. Αλλού γράφει ότι συνάντηση, στην οποία θα συμμετέχουν η αυστριακή προεδρία της ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και η ε/κ και τ/κ κοινότητα προγραμματίζει η Αυστρία πριν τη λήξη της προεδρίας της με αντικείμενο την πρόταση της κυπριακής κυβέρνησης για επιστροφή στους Ε/Κ της περιφραγμένης περιοχής της Αμμοχώστου και συνδιαχείριση του λιμανιού της πόλης.

Η αγγλόφωνη εβδομαδιαία εφημερίδα «The Cyprus Weekly» κάτω από τον τίτλο «Η τιμή των καυσίμων και πάλι πάνω» γράφει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος έδωσε εντολή στα Υπουργεία Οικονομικών και Εμπορίου να μελετήσουν σε βάθος τις επιπτώσεις στην οικονομία του τόπου από τις πρόσφατες αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων. Αλλού γράφει ότι την ελπίδα ότι η διαδικασία που έχει συμφωνηθεί με τα Ηνωμένα Εθνη μπορεί και πρέπει να οδηγήσει σε νέες ουσιαστικές διαπραγματεύσεις με στόχο την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος εξέφρασαν σήμερα η Παγκύπρια Ομοσπονδία Εργαζομένων και οι τ/κ συνδικαλιστικές και μη κυβερνητικές οργανώσεις μέλη της Πλατφόρμας ''Αυτή η χώρα είναι δική μας''.

Σημ. Η εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος» δεν παρελήφθη στο ΚΥΠΕ.

© 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html 2.0 run on Friday, 28 April 2006 - 14:19:06 UTC