Browse through our Interesting Nodes on the European Union (EU) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 06-04-29

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ 29/04/2006

Η αύξηση της τιμής του πετρελαίου και οι επιπτώσεις στην κυπριακή οικονομία, τα επεισόδια που προκλήθηκαν χθες στη διάρκεια διαμαρτυρίας κατοίκων του Ακρωτηρίου, η κατάσταση στις Κυπριακές Αερογραμμές και η ασφάλεια πτήσεων, η ολιγόλεπτη συνομιλία που είχε ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου με την Αμερικανίδα ομόλογό του στο πλαίσιο της συνόδου ΕΕ-ΝΑΤΟ, καθώς και η απόφαση για μη σύγκληση της Βουλής για το θέμα των εκτάκτων υπαλλήλων του Δημοσίου, είναι ορισμένα από τα θέματα που προβάλλει σήμερα ο κυπριακός Τύπος.

Η "Αλήθεια" με τίτλο "Μείωση φόρων" γράφει ότι δέκα πρωτοποριακές και άμεσα εφαρμόσιμες προτάσεις για αλλαγές στο υφιστάμενο φορολογικό καθεστώς ώστε οι Κύπριοι πολίτες να πληρώνουν λιγότερους φόρους χωρίς το κράτος να χρειαστεί να αυξήσει τις δαπάνες του, παρουσίασε χθες ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης. Αλλού γράφει ότι σε σύνοδο της νέας Βουλής που θα προκύψει από τις επικείμενες βουλευτικές εκλογές παραπέμπεται τελικά η συζήτηση της αναπομπής από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας του νομοσχεδίου για τους εκτάκτους υπαλλήλους, όπως αποφασίστηκε χθες σε σύσκεψη των αρχηγών ή εκπροσώπων των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

"Η Μάχη" υπό τον τίτλο "Απλήρωτοι" γράφει ότι δυσφορία και αγανάκτηση επικρατεί μεταξύ των υπαλλήλων της Αρχής Λιμένων Κύπρου, οι οποίοι χθες προχώρησαν σε αυθόρμητη συγκέντρωση διαμαρτυρίας μετά που η διεύθυνση δεν φρόντισε να καταβάλει έγκαιρα τη μισθοδοσία τους. Αλλού γράφει ότι διπλωματικές διαστάσεις τείνει να λάβει η προώθηση στην Τουρκία του κυπριακού τραγουδιού για τον διαγωνισμό τραγουδιού της Γιουροβίζιον. Η τραγουδίστρια για την Κύπρο, Ανέτ Αρτάνι, θα ταξιδέψει σήμερα στην Τουρκία, παρά την άρνηση της τουρκικής κρατικής τηλεόρασης TRT να προβάλει την κυπριακή συμμετοχή.

Ο "Πολίτης" στο κύριο του θέμα με τίτλο "Κενά αέρος στην ασφάλεια πτήσεων" γράφει ότι 300 περίπου επιβάτες των Κυπριακών Αερογραμμών κινδύνεψαν σε πρόσφατη πτήση από τη Λάρνακα προς το αεροδρόμιο του Χήθροου, όταν το αεροσκάφος Α330 πήρε λάθος διάδρομο προσγείωσης. Προσθέτει ότι την υστάτη αποφεύχθηκε ο κίνδυνος και σημειώνει ότι στο πόρισμα της Επιτροπής Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων αναφέρεται ότι η παρατεταμένη κρίση στις Κυπριακές Αερογραμμές δημιουργεί συνθήκες που δυνατό να μειώσουν σημαντικά τα επίπεδα ασφάλειας των πτήσεων. Αλλού γράφει ότι η πρώην Επίτροπος της ΕΕ Αννα Διαμαντοπούλου δήλωσε ότι η συμμετοχή της Κύπρου στην ευρωζώνη έχει όχι μόνο οικονομική αλλά και πολιτική σημασία.

"Η Σημερινή" υπό τον τίτλο "Πεδίο μάχης" αναφέρεται πρωτοσέλιδα στις συμπλοκές μεταξύ Βρετανών και κατοίκων Ακρωτηρίου και γράφει ότι σε πεδίο μάχης μετατράπηκε χθες η είσοδος της στρατιωτικής βάσης Ακρωτηρίου με τους κατοίκους της περιοχής να διαμαρτύρονται για τις επιπτώσεις που έχει στην ποιότητα ζωής τους και στην υγεία τους η λειτουργία της Βάσης. Οι Βρετανοί, προσθέτει, προχώρησαν σε μαζικές απολύσεις εργαζομένων στις Βάσεις. Αλλού γράφει ότι η Αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών δεν έκρυψε το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για το μέλλον της συμφωνίας του Παρισιού κατά την ολιγόλεπτη συνομιλία που είχε στη Σόφια, στο πλαίσιο της συνόδου ΕΕ-ΝΑΤΟ, με τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Ιακώβου.

"Ο Φιλελεύθερος" με τίτλο "Πλήγμα σε βασικούς τομείς" γράφει ότι κτύπημα στους βασικούς κινητήριους μοχλούς της δέχεται πλέον η οικονομία ως αποτέλεσμα της εκτίναξης της τιμής του πετρελαίου σε επίπεδα άνω των 70 δολαρίων το βαρέλι. Τουρισμός και κατασκευές, οι δύο βασικές πηγές εσόδων της κυπριακής οικονομίας, δέχονται αλλεπάλληλες πιέσεις. Αλλού γράφει ότι σήμερα θα πραγματοποιηθούν παράλληλες συγκεντρώσεις στις δύο πλευρές της γραμμής αντιπαράταξης με αίτημα να ανοίξει το οδόφραγμα του Λιμνίτη, γεγονός που θεωρείται ζωτικής σημασίας για την Τηλλυρία.

Η "Χαραυγή" στο πρωτοσέλιδό της θέμα με τίτλο "Υπόσχονται ανταλλάγματα" αναφέρεται στις δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια, ο οποίος προειδοποίησε χθες ότι ενδεχόμενα να υπάρξει επανάληψη παλαιότερων σεναρίων με τις ΗΠΑ να υπόσχονται στην Τουρκία ανταλλάγματα στο Κυπριακό, προκειμένου να μετάσχει σε ενδεχόμενη επίθεση στο Ιράν. Αλλού γράφει ότι επίσημη επίσκεψη στην Αίγυπτο θα πραγματοποιήσει την ερχόμενη εβδομάδα ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος. Προσθέτει ότι η επίσκεψη αναμένεται να δώσει νέα σημαντική ώθηση στις πολιτικές, οικονομικές και εμπορικές σχέσεις μεταξύ των δύο φίλων χωρών.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" υπό τον τίτλο "Φόνος συγκλονίζει μικρό χωριό" αναφέρεται στον φόνο γυναίκας από τον σύζυγό της στο κατεχόμενο χωριό Αχερίτου παρά την Αμμόχωστο. Γράφει ότι ο σύζυγος μαχαίρωσε μέχρι θανάτου τη γυναίκα του γιατί αυτή επενέβηκε την ώρα που ο άντρας της επιτίθετο στον τρίχρονο γιο τους. Αλλού γράφει ότι δύο Τουρκοκύπριοι, ο Αλί Ερέλ και ο Μουσταφά Νταμντελέν, κατέθεσαν προσφυγή κατά της κυβέρνησης και του Υπουργείου Εσωτερικών για τη στάση της κυβέρνησης να μην επιτρέψει σε Τ/Κ που διαμένουν στα κατεχόμενα να ασκήσουν το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι για τις βουλευτικές εκλογές του Μαϊου.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα "Μάθε" στο κύριο της θέμα με τίτλο "Ψευδο-ιεραπόστολοι" γράφει ότι πρόσφατα "ιεραπόστολοι" από διάφορες αιρέσεις κατέκλυσαν τους δρόμους της Λευκωσίας και προσπάθησαν να προσεγγίσουν ευάλωτους πολίτες με σκοπό να τους ενημερώσουν για τη δική τους αιρετική θρησκεία και με απώτερο στόχο να τους πείσουν να έλθουν κοντά στη δική τους εκκλησία. Αλλού γράφει ότι οι συντάξεις και πολύ περισσότερο τα παχουλά φιλοδωρήματα που λαμβάνουν οι βουλευτές, ακόμη και αυτοί που έχουν συμπληρώσει δύο μόλις χρόνια, βγάζουν μάτι σε μιαν εποχή μάλιστα που η οικονομική κρίση κτυπά την πόρτα όλων.

© 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html 2.0 run on Saturday, 29 April 2006 - 14:19:06 UTC