Browse through our Interesting Nodes for Legal Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 06-05-12

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ 12/05/2006

Η εκλογική αναμέτρηση της 21ης Μαΐου και οι δημοσκοπήσεις για τις βουλευτικές εκλογές, η σημερινή συνάντηση του Τούρκου Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Ελληνα Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή στην Αυστρία, η αύξηση των κερδών του Συγκροτήματος της Τράπεζας Κύπρου κατά το πρώτο τρίμηνο του 2006, η απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του Μνημονίου Συνεννόησης των Παρισίων για τον έλεγχο των πλοίων για μετακίνηση της κυπριακής ναυτιλιακής σημαίας από τη ''γκρίζα'' περιοχή στη ''λευκή'', το σχέδιο ρύθμισης των αγροτικών χρεών και ο εντοπισμός από τις κτηνιατρικές υπηρεσίες παράνομων σφαγών είναι μερικά από τα θέματα του σημερινού κυπριακού Τύπου.

Η «Αλήθεια» στο κύριο θέμα της υπό τον τίτλο «Στις υπηρεσίες των Τουρκοκυπρίων» γράφει ότι ''υποψήφιος βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κόμματος, ο οποίος είναι δικηγόρος, συνεργάζεται με Τουρκοκύπριους, τους οποίους εκπροσωπεί σε πάρα πολλές περιπτώσεις διεκδίκησης των περιουσιών τους στις ελεύθερες περιοχές απειλώντας να σύρουν την Κυπριακή Δημοκρατία στα δικαστήρια, απαιτώντας μεγάλες οικονομικές αποζημιώσεις''. Σε άλλη είδηση αναφέρει ότι το Συγκρότημα της Τράπεζας Κύπρου παρουσίασε θεαματική αύξηση των κερδών, αφού σημείωσε αύξηση 132% το πρώτο τρίμηνο του 2006.

«Η Μάχη» υπό τον κύριο τίτλο «Οργιο προσλήψεων και μεταθέσεων στο δημόσιο» γράφει ότι τα συμπολιτευόμενα κόμματα ΑΚΕΛ ΔΗΚΟ στην απεγνωσμένη προσπάθειά τους να υφαρπάξουν νέους ψηφοφόρους έχουν επιδοθεί ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες και λίγες μέρες πριν τις βουλευτικές εκλογές σε άλωση της δημόσιας υπηρεσίας, προσλαμβάνοντας και μεταθέτοντας υπαλλήλους κατά το δοκούν, προκαλώντας σοβαρά λειτουργικά προβλήματα σε αρκετές υπηρεσίες''. Αλλού αναφέρει πως νέοι δρόμοι ανοίγουν για την κυπριακή ναυτιλία, η οποία επανακτά τη χαμένη της αίγλη μετά την απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του Μνημονίου Συνεννόησης των Παρισίων για τον έλεγχο των πλοίων που είναι γνωστή και ως PARIS MOU. Με βάση την απόφαση η κυπριακή ναυτιλιακή σημαία μετακινείται από την ''γκρίζα'' περιοχή στη ''λευκή''.

Ο «Πολίτης» στο κύριο θέμα του με τίτλο «Τελεσίγραφο στην ΑΗΚ για ενεργειακό» γράφει πως τα ψέματα τέλειωσαν και η ΑΗΚ καλείται μέσα στις επόμενες 30 μέρες να πάρει την κρίσιμη, για την ίδια και τους καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος, απόφαση ως προς την τεχνική που θα επιλέξει για την προμήθεια φυσικού αερίου, αλλά και για την επιχειρησιακή συμμετοχή της ή όχι σε κοινοπραξία εισαγωγής και επεξεργασίας του αερίου. Αλλού αναφέρει ότι το σχέδιο ρύθμισης των αγροτικών χρεών είναι επιτέλους έτοιμο, λίγες μέρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές. Από τις 19 Μαΐου, προσθέτει, οι αγρότες θα υποβάλουν αιτήσεις, συναινώντας στην άρση του τραπεζικού τους απορρήτου.

«Η Σημερινή» στο κύριο της θέμα υπό τον τίτλο «Εκλογές θρίλερ-Μάχες σε πολλά μέτωπα» γράφει ότι μάχες σε πολλά μέτωπα αναμένονται μέχρι την τελική κατανομή των εδρών στις βουλευτικές εκλογές της μεθεπόμενης Κυριακής. Η εφημερίδα αναφέρεται στη χθεσινοβραδινή δημοσκόπηση που παρουσίασε ο τηλεοπτικός σταθμός «Σίγμα», η οποία κατέδειξε πως κάποιες από τις έδρες στη νέα Βουλή ενδέχεται να αλλάζουν διαρκώς κόμμα μέχρι την τελική καταμέτρηση των ψήφων, ενώ από πλευράς ποσοστών τα δύο μεγάλα κόμματα επανακτούν μέρος της χαμένης τους δύναμης. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Μητροπολίτης Πάφου Χρυσόστομος συμφώνησε χθες με τον Οικουμενικό Πατριάρχη ότι η Διευρυμένη Σύνοδος θα ασχοληθεί μόνο με την κένωση του αρχιεπισκοπικού θρόνου της Κύπρου.

«Ο Φιλελεύθερος» στο κύριο του θέμα με τίτλο «Μαύρη τρύπα στο κρέας» γράφει πως σε όλη την Κύπρο επεκτείνονται πλέον οι έρευνες των κτηνιατρικών υπηρεσιών για εντοπισμό παράνομων σφαγών σε κτηνοτροφικές μονάδες και κρεοπωλεία, ψυγεία και εργαστήρια κοπής κρέατος, όπου μπορεί να μεταφερθούν σφάγια μετά την παράνομη σφαγή. Αλλού αναφέρεται στη συνάντηση που ζήτησε να έχει σήμερα στη Βιέννη ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Ελληνα Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή. Ο κ. Ερντογάν, προσθέτει η εφημερίδα, θα ζητήσει από τον κ. Καραμανλή να τον στηρίξει στο αίτημα του όπως δοθεί στην Τουρκία παράταση για την εφαρμογή του πρωτοκόλλου.

Η «Χαραυγή» υπό τον τίτλο «£10 εκ. το μήνα» γράφει ότι ποσό δέκα εκατομμυρίων λιρών μηνιαίως παραχωρεί ο Οργανισμός Χρηματοδοτήσεως Στέγης κυρίως σε νεαρά ζευγάρια και σε χαμηλούς εισοδηματίες στα πλαίσια της κοινωνικής πολιτικής που εφαρμόζει ο Οργανισμός. Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού επικεφαλής αντιπροσωπείας επισκέφθηκε χθες τον Οργανισμό και έδωσε τη διαβεβαίωση ότι το ΑΚΕΛ θα βρίσκεται στο πλευρό του Οργανισμού και θα τον στηρίζει στην προσπάθεια του. Σε άλλη είδηση αναφέρει ότι οι συγγενείς των θυμάτων της αεροπορικής τραγωδίας του περασμένου Αυγούστου στο Γραμματικό έδωσαν χθες διορία μέχρι τη Δεύτερα στην πολιτική αεροπορία όπως απαγορεύσει στην εταιρεία «Ηλιος» να πετά ως Ajet, υποστηρίζοντας ότι παραβιάζονται οι κανονισμοί της EASA και του ICAO.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα «Cyprus Mail» με κύριο τίτλο ''Η αστυνομία συλλαμβάνει οκτώ για υπόθεση εικονικών γάμων'' αναφέρει πως η Αστυνομία ανακοίνωσε χθες πως εξάρθρωσε σπείρα τέλεσης εικονικών γάμων μεταξύ ντόπιων γυναικών και ξένων που θέλουν έτσι να εξασφαλίσουν άδειες παραμονής στο νησί. Για την υπόθεση έχουν ήδη συλληφθεί οκτώ γυναίκες και έχουν εκδοθεί άλλα 19 εντάλματα σύλληψης. Αλλού γράφει πως ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας υποσχέθηκε χθες να βρει λύση στα θέματα που αφορούν τους αιτητές ασύλου.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Το κυπριακό ποντίκι» υπό τον κύριο τίτλο «Πατατράκ ΔΗΣΥ στη Λευκωσία!» αναφέρεται σε δημοσκόπηση η οποία διενεργήθηκε δεκαπέντε ημέρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές και καταδεικνύει «μια έντονη απροθυμία μεγάλου ποσοστού των μελών του ΔΗΣΥ στη Λευκωσία να επαναλάβουν αυτό που έπραξαν το 2001, δηλαδή να ψηφίσουν το Δημοκρατικό Συναγερμό». Σε άλλο θέμα η εφημερίδα αναφέρει ότι υπογράφτηκε στις 27 Μαρτίου 2006 η Χάρτα Συνεργασίας Β2Europe μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πληροφοριών για τις Επιχειρήσεις EIC CY691 και του Κυπριακού Κέντρου Αναδιανομής Καινοτομίας IRC Cyprus.

H εβδομαδιαία εφημερίδα «Αντίλογος» υπό τον τίτλο «Η εμπλοκή του Τάσσου ανάβει φωτιές» αναφέρει πως η προεκλογική αντιπαράθεση των κομμάτων για τις εκλογές της μεθεπόμενης Κυριακής εισήλθε για τα καλά στο τελικό της στάδιο και με την εμπλοκή του ίδιου του Προέδρου της Δημοκρατίας και Προέδρου του ΔΗΚΟ Τάσσου Παπαδόπουλου πήρε άλλο χρώμα. Αλλού γράφει ότι ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Μάικλ Μόλερ συμμετείχε στην ετήσια συνάντηση του ΓΓ των ΗΕ Κόφι Ανάν με τους επικεφαλής των ειρηνευτικών αποστολών και με την ευκαιρία της παρουσία του στη Νέα Υόρκη έχει προγραμματίσει σειρά επαφών για να συζητήσει τα σημερινά δεδομένα του Κυπριακού, τα επόμενα βήματα από πλευράς ΟΗΕ, αλλά και το θέμα της εξάμηνης ανανέωσης της θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης στο νησί.

Η εβδομαδιαία αγγλόφωνη εφημερίδα «The Cyprus Weekly» γράφει ότι το ΑΚΕΛ και το ΔΗΣΥ παρόλο που με βάση τις δημοσκοπήσεις συνεχίζουν να είναι τα δύο μεγάλα κόμματα εντούτοις οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών καταδεικνύουν ότι χάνουν έδρες στο κοινοβούλιο σε σύγκριση με το ΔΗΚΟ, το οποίο μπορεί να κερδίσει τρεις επιπλέον έδρες και να καταλάβει 12 θέσεις στη Βουλή. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι οι καταστηματάρχες των πεζόδρομων της οδού Λήδρας και Ονασαγόρου ετοιμάζονται να λάβουν μέτρα για την επίλυση των προβλημάτων που υπάρχουν στην εντός των τειχών πόλη της Λευκωσίας.

© 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html 2.0 run on Friday, 12 May 2006 - 14:19:40 UTC