Visit the Macedonia Homepage (by Nikolaos Martis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 06-05-21

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ 21/05/2006

Η σημερινή διεξαγωγή της ένατης εκλογικής αναμέτρησης για την ανάδειξη 56 βουλευτών στη Βουλή των Αντιπροσώπων στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι το κύριο θέμα των πρωτοσέλιδων στις κυπριακές εφημερίδες.

Αλλα θέματα που προβάλλονται είναι η υποστήριξη της Ρωσίας στη διαδικασία εξεύρεσης λύσης του Κυπριακού εντός του πλαισίου του ΟΗΕ, η κατάληψη μέρους του κτιρίου του Ερυθρού Σταυρού στη Λευκωσία από αιτητές πολιτικού ασύλου, καθώς και η πρόθεση της πλειοψηφίας της Ιεράς Συνόδου να παραπέμψει τις αρχιεπισκοπικές εκλογές μετά τις καλοκαιρινές διακοπές.

Η «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «Στήθος με στήθος» γράφει ότι επανάληψη της νύχτας θρίλερ των βουλευτικών εκλογών του 2001 καθώς και της νύχτας των ευρωεκλογών εκτιμάται ότι θα ζήσουν απόψε τα πολιτικά κόμματα, τουλάχιστον τα δύο μεγάλα, και οι ψηφοφόροι, αφού όλες οι εκτιμήσεις των εκλογικών επιτελείων των κομμάτων συγκλίνουν ότι η ψαλίδα ανάμεσα σε ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ έχει κλείσει εντελώς. Αλλού γράφει ότι εκτός του ότι εκμεταλλεύονται παράνομα τις ε/κ περιουσίες στα κατεχόμενα, οι Τούρκοι εκμεταλλεύονται και όσους ξένους αποταθούν για αγορά ακινήτων σε περιουσίες Ελληνοκυπρίων.

«Η Μάχη» στο πρωτοσέλιδο της τίτλο «Ο λαός έχει τον λόγο» γράφει ότι οι σημερινές βουλευτικές εκλογές είναι οι ένατες στην 46χρονη ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας, της Δημοκρατίας που στήριξαν όλα τα κόμματα, ανεξαρτήτως ιδεολογίας. Σε άλλο της θέμα η εφημερίδα γράφει ότι η Ρωσία, διά του Υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, τάσσεται υπέρ της διατήρησης του ηγετικού ρόλου του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού και κατά των επιβαλλόμενων αποφάσεων.

Ο «Πολίτης» με τίτλο «Ο εφιάλτης της κάλπης» γράφει ότι η σημερινή ψηφοφορία κρίνει το αποτέλεσμα της αυριανής μέρας και δρομολογεί τις εξελίξεις σε ό,τι αφορά στις προεδρικές εκλογές. Αλλού γράφει ότι οι εκλογές αυτές θα μείνουν στην ιστορία ως εκλογές ρεκόρ, αφού καταγράφηκε ρεκόρ συμμετοχής υποψηφίων βουλευτών, ρεκόρ συμμετοχής εκπροσώπων του γυναικείου φύλου, αλλά και ρεκόρ συμμετοχής ανεξάρτητων βουλευτών. Παράλληλα η σημερινή εκλογική αναμέτρηση δικαίως διεκδικεί και τον τίτλο της πλέον πολυδάπανης, προσθέτει.

«Η Σημερινή» στο πρωτοσέλιδο της τίτλο «Βαριές καμπάνες» γράφει ότι κόμματα, υποψήφιοι βουλευτές και εφημερίδες, παραβίασαν χθες το νόμο που αφορά τις εκλογές, προβάλλοντας πολιτικές διαφημίσεις, δηλώσεις και εκδηλώσεις που είχαν άμεση ή έμμεση σχέση με τις βουλευτικές εκλογές. Αλλού γράφει ότι τα χειρότερα έπονται στα της Εκκλησίας της Κύπρου. Χθες, ο Πάφου Χρυσόστομος επιβεβαίωσε την πρόθεση της πλειοψηφίας της Ιεράς Συνόδου να παραπέμψει τις αρχιεπισκοπικές εκλογές μετά τις καλοκαιρινές διακοπές, γεγονός που θα προκαλέσει την έντονη αντίδραση τόσο του Κύκκου Νικηφόρου, όσο και των Μόρφου Νεόφυτου και Τριμυθούντος Βασίλειου που τον υποστηρίζουν, όπως γράφει η εφημερίδα.

«Ο Φιλελεύθερος» με τίτλο «Βουλευτικές με φόντο προεδρικές εκλογές» γράφει ότι οι πολίτες καλούνται σήμερα με την ψήφο τους να αναδείξουν τα 56 μέλη του κοινοβουλίου και παράλληλα να καθορίσουν και το σκηνικό που θα διαχειρισθεί τις εξελίξεις σε όλα τα επίπεδα μέχρι και τις προεδρικές του Φεβρουαρίου 2008. Σε άλλο της δημοσίευμα γράφει ότι η ενέργεια των αιτητών ασύλου να προχωρήσουν σε κατάληψη μέρους του κτιρίου του Ερυθρού Σταυρού στη Λευκωσία, δημιουργεί σωρεία προβλημάτων και διλημμάτων για το πώς πρέπει να χειριστούν οι αρμόδιες αρχές της κατάσταση.

Η «Χαραυγή» με τίτλο «Καλή ψήφο» γράφει ότι με αισιοδοξία και πίστη στο κόμμα που για 80 συνεχή χρόνια δίνει με αφοσίωση τη μάχη για την Κύπρο και το λαό της, οι δεκάδες χιλιάδες φίλοι και οπαδοί του ΑΚΕΛ Αριστερά Νέες Δυνάμεις επαναβεβαιώνουν σήμερα τη βούλησή τους όπως το κόμμα της εργατικής τάξης συνεχίσει να διαδραματίζει τον πρωταγωνιστικό ρόλο στα πολιτικά και κοινωνικά δρώμενα του τόπου. Αλλού γράφει ότι σε αντίστροφη μέτρηση βρίσκονται οι έρευνες για την διακρίβωση των αιτιών που οδήγησαν στο θάνατο 121 πρόσωπα την 14η Αυγούστου με τη πτώση του μοιραίου «Μπόινγκ».

Η αγγλόφωνη «Cyprus Mail» με τίτλο «Η Κύπρος προς τις κάλπες» γράφει ότι πέραν των 500.000 Κυπρίων μεταβαίνουν στα εκλογικά κέντρα σήμερα προκειμένου να ψηφίσουν για τη μεγαλύτερη εκλογική αναμέτρηση μετά το δημοψήφισμα για το σχέδιο Ανάν, το οποίο δίχασε το έθνος. Αλλού γράφει ότι το Τμήμα Τελωνείων προσπαθεί να βρει τρόπους να διευκρινίσει τους κανονισμούς σχετικά με την εισαγωγή οχημάτων στην Κύπρο από άλλες χώρες της ΕΕ, μετά από μια σειρά καταγγελιών ότι ο κανονισμός είναι πολύ πολύπλοκος και προσκρούει σε γραφειοκρατία.

© 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html 2.0 run on Sunday, 21 May 2006 - 14:19:11 UTC