Browse through our Interesting Nodes on Tourism in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 06-06-18

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ 18/06/2006

Οι δηλώσεις του Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ για ''παράφρονα και κωμική πολιτική του Προέδρου Παπαδόπουλου στο Κυπριακό'', η απάντηση του Υφυπουργού παρά τω Προέδρω Χριστόδουλου Πασιαρδή, οι δηλώσεις του ΥΠΕΞ Γιώργου Λιλλήκα ότι η Κύπρος αποκτά όλο και περισσότερους συμμάχους στην ΕΕ και οι ενέργειες της ''επιτροπής αποζημιώσεων'' του ψευδοκράτους με την ανακοίνωση των θεραπειών που προκρίνει για διεκδικήσεις Ε/Κ προσφύγων, είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

H ''Αλήθεια'' υπό τον τίτλο ''Δεν θέλει λύση ο Τ.Παπαδόπουλος'' γράφει στο κύριο της θέμα ότι ο Τ/Κ ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ κατηγόρησε τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο ότι δεν θέλει λύση με βάση τις παραμέτρους του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, την πολιτική ισότητα, τη διζωνικότητα, δικοινοτικότητα και την ομοσπονδία και ότι επιδιώκει να απομακρύνει τους Τ/Κ από όλους τους θεσμούς της νέας κυβέρνησης σε περίπτωση λύσης. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι μεγάλος αναβρασμός επικρατεί στους κόλπους του Πανεπιστημίου Κύπρου, αφού εκφράζονται παράπονα ότι στην πλήρωση έξι θέσεων ανώτερων λειτουργών Α13 λειτούργησαν κομματικές παρεμβάσεις.

''Η Μάχη'' υπό τον κύριο τίτλο ''Δριμύ κατηγορώ Ταλάτ κατά Τάσσου'' γράφει ότι βαριές κατηγορίες κατά του Προέδρου Παπαδόπουλου με απρεπείς χαρακτηρισμούς εξαπέλυσε ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ σε δηλώσεις στον παράνομο σταθμό Μπαϊράκ. Χαρακτήρισε ''παράφρονα και κωμική'' την πολιτική του Προέδρου Παπαδόπουλου στο Κυπριακό και κάλεσε την διεθνή κοινότητα να παρέμβει και να ασκήσει πιέσεις στην ε/κ πλευρά. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται στις δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Λιλλήκα, ο οποίος είπε πως οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών, με τις ομόφωνες αποφάσεις των 25, αποδεικνύουν ότι η Κύπρος αποκτά όλο και περισσότερους συμμάχους στην ΕΕ, οι οποίοι ασπάζονται τις θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας.

O ''Πολίτης'' υπό τον κύριο τίτλο ''6 εκατομμύρια για τις περιουσίες 8 Ε/Κ προσφύγων'' γράφει ότι τέσσερις μέρες προτού εκπνεύσει η προθεσμία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την υπόθεση Αρέστη, η ''επιτροπή αποζημιώσεων'' του ψευδοκράτους προβαίνει σε κρίσιμες κινήσεις, ανακοινώνοντας τις θεραπείες που προκρίνει για διεκδικήσεις Ε/Κ προσφύγων, μεταξύ των οποίων και την ίδια την υπόθεση Αρέστη. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι μυστική διπλωματία με στόχο να βρεθεί λύση για το άνοιγμα των λιμανιών και αεροδρομίων της Τουρκίας προς την Κυπριακή Δημοκρατία ακολουθείται στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου.

''Η Σημερινή'' υπό τον τίτλο '''Επιχείρηση' αρχαιολόγων στην νεκρή ζώνη'' γράφει στο κύριο της θέμα πως ολοκληρωμένο πρόγραμμα συντήρησης και αποκατάστασης αρχαίων εκκλησιών, που βρίσκονται στην νεκρή ζώνη, ετοίμασε το Τμήμα Αρχαιοτήτων, με τη συνεργασία του Υπουργείου Εξωτερικών και της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι 585 κατάδικοι και υπόδικοι συνωστίζονται σε χώρο που αρκεί μόνο για 340 άτομα και ότι επιστρατεύθηκε ακόμη και το θέατρο για να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες στις Κεντρικές Φυλακές.

''Ο Φιλελεύθερος'' υπό τον κύριο τίτλο ''Δεν θέλουν συζήτηση τώρα για Αμμόχωστο'' γράφει πως θέματα όπως αυτό της Αμμοχώστου θεωρούνται από τους Βρετανούς ευαίσθητα, και διαμηνύουν στην Λευκωσία ότι θα ήταν καλύτερα να μην απασχολήσουν τις τεχνικές επιτροπές αλλά να αφεθούν για τις ουσιαστικές διαπραγματεύσεις. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι όρο για ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωαστυνομία, όπως είναι διακαώς το αίτημα της, έθεσε η Λευκωσία. Συγκεκριμένα ζήτησε την αναγνώριση του γραφείου της Ιντερπόλ Λευκωσίας και την απευθείας συνεργασία, παρά το γεγονός ότι η Αγκυρα αγνοεί μέχρι σήμερα τα κυπριακά αιτήματα.

Η ''Χαραυγή'' υπό τον τίτλο ''Όχι στην ασυδοσία'' γράφει στο κύριο της θέμα πως παρών απαντά ο κάθε οικοδόμος στο κάλεσμα για την προάσπιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων του και όλοι μαζί με μια γροθιά δηλώνουν πανέτοιμοι να δώσουν σκληρή μάχη με την απεργία στην οποία θα κατέλθουν από μεθαύριο Τρίτη. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι ατυχή χαρακτηρίζει το ΑΚΕΛ τη δήλωση του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, ότι η ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στη ΕΕ περιπλέκει τις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα ''Sunday Mail'' υπό τον κύριο τίτλο ''Προς τα πού τώρα με την Τουρκία;'' αναφέρεται στις διαβουλεύσεις στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες για το θέμα της Τουρκίας και στη δήλωση του Τούρκου Πρωθυπουργού για μη άνοιγμα των τουρκικών λιμανιών και αεροδρομίων σε κυπριακά πλοία και αεροπλάνα, ακόμα και εάν αυτό θα σήμαινε τον τερματισμό των ευρωπαϊκών φιλοδοξιών της Αγκυρας. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται στον ισχυρισμό του Τ/Κ που σχεδίασε την κυπριακή σημαία πως ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος του υποσχέθηκε να του καταβάλλονται 20 λίρες κάθε χρόνο για το σχεδιασμό της σημαίας, λεφτά που, όπως λέει, δεν του δόθηκαν ποτέ.

© 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html 2.0 run on Sunday, 18 June 2006 - 14:19:07 UTC