Read the Treaty of Lausanne (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 06-06-24

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ 24/06/2006

Οι αντιδράσεις από τις αποφάσεις της λεγόμενης επιτροπής περιουσιών στα κατεχόμενα, οι πληροφορίες για διαβουλεύσεις μεταξύ συνεργατών του Προέδρου Παπαδόπουλου και του Τ/Κ ηγέτη για ενδεχόμενη συνάντησή τους στην παρουσία του Βοηθού ΓΓ του ΟΗΕ για πολιτικές υποθέσεις Ιμπραχίμ Γκαμπάρι, οι νέες αντιπαραθέσεις γύρω από την αναστολή συμμετοχής του ΔΗΣΥ στο Εθνικό Συμβούλιο, οι διεργασίες γύρω από την εξαγορά της Εμπορικής Τράπεζας από την Τράπεζα Κύπρου και η κατ' αρχήν συμφωνία για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης στην οικοδομική βιομηχανία, είναι τα θέματα που προβάλλουν οι σημερινές κυπριακές εφημερίδες.

Η ''Αλήθεια'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Ιδού γιατί πήγα'' φιλοξενεί δηλώσεις του πρώτου, όπως αναφέρει, Ε/Κ που προσέφυγε στην ''επιτροπή περιουσιών''. Αναφέρει ότι αν και η περιουσία του βρίσκεται στη Λάπηθο, όπως και της μητέρας του το κράτος δεν τον θεωρεί πρόσφυγα, επειδή ο πατέρας του είναι από τη Λάρνακα. Αλλού γράφει ότι η οικοδομική ανάπτυξη στα κατεχόμενα από το 2004 στοχεύει μέχρι το 2008 στη δημιουργία 12.500 τουριστικών κλινών με ''κονδύλι μαμούθ'' ύψους 450 εκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε χθες ο βουλευτής Αμμοχώστου Γιώργος Γεωργίου.

''Η Μάχη'' υπό τον τίτλο ''Αποκαλύπτεται η γύμνια της κυβέρνησης'', γράφει στο κύριο της θέμα ότι ''μόνο εγκληματική μπορεί να χαρακτηριστεί η στάση της κυβέρνησης που έρχεται εκ των υστέρων να κατηγορήσει όσους αποτάθηκαν ή προτίθενται να αποταθούν στη λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων του ψευδοκράτους''. Αλλού γράφει ότι την εκτίμηση ότι η λεγόμενη επιτροπή περιουσιών που έχει συσταθεί στα κατεχόμενα, ως έχει, δεν μπορεί να θεωρηθεί ως αποτελεσματική θεραπεία, όπως ζήτησε από την Τουρκία το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην απόφαση του στην υπόθεση της Μύρας Ξενίδη Αρέστη, τον περασμένο Δεκέμβριο, διατύπωσε χθες ο δικηγόρος της κ. Αρέστη, Αχιλλέας Δημητριάδης.

Ο ''Πολίτης'' στεγάζει το κύριο του θέμα υπό τον τίτλο ''Ο Περτέβ στον Τάσσο, ο Τζιωνής στον Ταλάτ'' γράφει πως έμμεση διαβούλευση διά των στενών τους συνεργατών, πραγματοποιούν ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος και ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, με στόχο να διαπιστωθεί εάν οι δύο πλευρές μπορούν να καταλήξουν στο πλαίσιο μιας συνάντησης κορυφής στη διάρκεια της εδώ επίσκεψης του κ. Γκαμπάρι. Αλλού γράφει ότι ο πρώην ειδικός εκπρόσωπος της Βρετανίας στο Κυπριακό Λόρδος Ντέιβιντ Χάνεϊ δήλωσε ότι η πρόσβαση κυπριακών πλοίων και αεροσκαφών σε τουρκικά λιμάνια και αεροδρόμια αποτελεί αυστηρή νομική υποχρέωση της Τουρκίας, που πρέπει να την εκπληρώσει.

''Η Σημερινή'' κάτω από τον τίτλο ''Αγριες κόντρες'', γράφει στο κύριο της θέμα ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ εμμένει στη μη συμμετοχή στο Σώμα και ζητεί από τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε προεκλογικά, ενώ ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος απαντά ότι οι λόγοι που επικαλέστηκε ο ΔΗΣΥ για αναστολή της συμμετοχής του στο Εθνικό δεν είναι λόγοι που ο ίδιος μπορεί να θεραπεύσει. Αλλού γράφει ότι η ΕΕ καθόρισε το νομικό πλαίσιο και άνοιξε το δρόμο για παραχώρηση οικονομική βοήθεια ύψους 139 εκ ευρώ προς την τ/κ κοινότητα και σημειώνει ότι η χορήγηση της βοήθεια δεν θα οδηγεί σε αναγνώριση του ψευδοκράτους.

''Ο Φιλελεύθερος'' στο κύριο του θέμα με τίτλο ''Λύνει το γρίφο η Πειραιώς'', γράφει ότι η Κυπριακή Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς απέστειλε επιστολή στην Τράπεζα Πειραιώς, στην οποία αναφέρει ότι σε περίπτωση που στοχεύει να αποκτήσει μέσα σε διάστημα ενός έτους ποσοστό μετοχών πέραν του 20% της Τράπεζας Κύπρου, τότε υποχρεούται να καταθέσει δημόσια πρόταση. Αλλού γράφει ότι η Τουρκία προχώρησε χθες στην αγορά 2.000 τόνων πατατών, για να αποτρέψει τη μεταφοράς τους στις ελεύθερες περιοχές και εξαγωγή τους από το λιμάνι της Λεμεσού.

Η ''Χαραυγή'' υπό τον τίτλο ''Νίκη των Οικοδόμων'', γράφει στο κύριο της θέμα ότι εκτονώνεται η κρίση στην οικοδομική βιομηχανία, μετά την κατ' αρχήν αποδοχή της μεσολαβητικής πρότασης του Υπουργείου Εργασίας, η οποία δικαιώνει σε μεγάλο βαθμό των αγώνα των οικοδόμων. Αλλού αναφέρεται στην ''ιστορική'' χθεσινή ημέρα, κατάθεσης του θεμέλιου λίθου του νέου αεροδρομίου Λάρνακας από τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο, ξεκινώντας και επίσημα την αντίστροφη μέτρηση για την απόκτηση, νέων, σύγχρονων και ανταποκρινόμενων στη νέα εποχή αερολιμένων για την Κύπρο.

Η αγγλόφωνη ''Cyprus Mail'' γράφει στο κύριο της θέμα ότι το μήνυμα της κυβέρνησης προς τους Ε/Κ που πρόσφυγες που προσφεύγουν στην λεγόμενη επιτροπή περιουσιών στα κατεχόμενα ήταν ότι η Κύπρος ''είναι μια ελεύθερη χώρα''. Προσθέτει ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι το κράτος δεν θα εμποδίσει οποιονδήποτε να προσφύγει στην ''επιτροπή'', προσθέτοντας ότι ''η πολιτική μας είναι αποδείξουμε με επιχειρήματα στο ΕΔΑΔ ότι η επιτροπή είναι παράνομη''. Αλλού γράφει ότι οι Κυπριακές Αερογραμμές ανακοίνωσαν χθες την πώληση της θυγατρικής της εταιρείας Eurocypria στην κυβέρνηση για 13,4 εκ λίρες.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα ''Μάθε'' γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Εκτός εκκλησίας ο Παπά-νταβατζής'' ότι η Ιερά Σύνοδος απάλλαξε τον ''παπά-νταβατζή'', ο οποίος διατηρούσε μπουρδέλο με αλλοδαπές στον Αγιο Δομέτιο. Αλλού προβάλλει συνέντευξη του σκηνοθέτη και ηθοποιού Ανδρέα Μελέκη, ο οποίος αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι το θέατρο πλήττεται από την κατά μέτωπο επίθεση της υποκουλτούρας.

© 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html 2.0 run on Saturday, 24 June 2006 - 14:19:07 UTC