Browse through our General Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 06-07-17

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ 17/07/2006

(Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή με τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στο Λίβανο και οι διευκολύνσεις που παρέχει η Κύπρος για τα άτομα που εγκαταλείπουν το Λίβανο είναι το θέμα που προβάλλεται στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σήμερα.

Αλλα θέματα που απασχολούν τον Τύπο είναι η επίσκεψη στην Κύπρο του Βοηθού Υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάθιου Μπράιζα, οι διεργασίες των κομμάτων ενόψει των δημοτικών εκλογών, τα χθεσινά δυστυχήματα λόγω της νεροποντής στον αυτοκινητόδρομο Λεμεσού-Λευκωσίας, και οι προσπάθειες για αύξηση της χρήσης του λεωφορείου στην πόλη.

Η ''Αλήθεια'', υπό τον τίτλο ''Κόλαση ο Λίβανος'', γράφει ότι με αμείωτη ένταση συνεχίζεται ο ακήρυχτος πόλεμος στο Λίβανο. Οι ρουκέτες της Χεζμπολάχ, που έπληξαν ξανά την πόλη της Χάιφα, προκάλεσαν το θάνατο τουλάχιστον εννέα Ισραηλινών και τον τραυματισμό άλλων 12, ενώ το Ισραήλ συνέχισε τις επιδρομές στη Βηρυτό, που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 100 άτομα τις τελευταίες πέντε ημέρες. Γράφει, επίσης, ότι υπό καθεστώς δυσμένειας και με σαφή την προσπάθεια της Λευκωσίας να υποβαθμίσει την παρουσία του στην Κύπρο, ο Βοηθός Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάθιου Μπράιζα βρίσκεται από χθες στο νησί, όπου έφτασε εν πλήρη μυστικότητα.

Το ''Θάρρος'', υπό τον τίτλο ''Φόβοι γενίκευσης της σύρραξης'', γράφει ότι η κατάσταση στη Μέση Ανατολή ολοένα και επιδεινώνεται, και ότι ο ισραηλινός στρατός είναι αποφασισμένος να ανταποδώσει αποφασιστικό κτύπημα στο Νότιο Λίβανο μετά την επίθεση με ρουκέτες που υπέστη η Χάιφα από τους άνδρες της Χεζμπολάχ. Αναφέρεται, επίσης, σε δήλωση του Υπουργού Αμυνας Φοίβου Κλόκκαρη ότι η Κύπρος ενεργεί ήδη ως γέφυρα διακίνησης ξένων πολιτών από το Λίβανο προς τις χώρες τους και ότι οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να ζητήσουν διευκολύνσεις για διακίνηση των πολιτών τους από το Λίβανο μέσω Κύπρου.

Ο ''Πολίτης'', υπό τον τίτλο ''Μισόλογα από τους 8 μεγάλους'', γράφει ότι χωρίς σαφή πρόθεση για παρέμβαση, ώστε να τερματιστεί το μακελειό στη Μέση Ανατολή, ολοκληρώθηκε η σύνοδος των οκτώ ισχυρότερων χωρών του κόσμου (G8), στην Αγία Πετρούπολη, και ότι οι οκτώ ηγέτες αναγνωρίζουν στο Ισραήλ το δικαίωμα αυτοάμυνας, αλλά το καλούν να επιδείξει τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση. Γράφει, επίσης, ότι από 2% σε 10% φιλοδοξεί να αυξήσει τη χρήση του λεωφορείου στην πόλη το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Εργων ώστε να αποσυμφορηθούν οι δρόμοι, να σταματήσει η ταλαιπωρία και να εξοικονομηθούν πόροι.

Η ''Σημερινή'', υπό τον τίτλο ''Χαμένοι στην κόλαση του Λιβάνου'', γράφει ότι δραματικές στιγμές περνούν στην κόλαση του Λιβάνου τρία ανήλικα Κυπριόπουλα, που πήγαν διακοπές και μένουν εγκλωβισμένα στο σπίτι της γιαγιάς τους, χωρίς νερό και φαγητό, ενώ τα ισραηλινά αεροπλάνα βομβαρδίζουν ανελέητα την περιοχή. Γράφει, επίσης, ότι στενεύουν τα περιθώρια για τα συγκυβερνώντα κόμματα ενόψει των δημοτικών εκλογών και όλα τα μέτωπα παραμένουν ανοικτά, δύο σχεδόν εβδομάδες πριν από τη λήξη του χρονοδιαγράμματος που έθεσαν για να καταλήξουν σε κοινές αποφάσεις.

Ο ''Φιλελεύθερος'', υπό τον τίτλο ''Γέφυρα εξόδου η Κύπρος'', γράφει ότι ημέρες του 1982 ζει η Κύπρος, η οποία έχει καταστεί ασφαλής γέφυρα σωτηρίας για εκατοντάδες Ευρωπαίους και ξένους που εκκενώνουν το φλεγόμενο Λίβανο. Γράφει, επίσης, ότι επτά τροχαία δυστυχήματα σε μία ώρα συνέβησαν χθες το απόγευμα στον αυτοκινητόδρομο Λεμεσού-Λευκωσίας παρά το ζυγιστικό σταθμό Λατσιών, με αρκετούς ελαφρά τραυματίες, μεταξύ των οποίων και δύο παιδιά, λόγω της πυκνής τροχαίας κίνησης και της ολισθηρότητας του δρόμου από την απογευματινή βροχή που έπεσε στην περιοχή.

Η ''Χαραυγή'', υπό τον τίτλο ''Αερογέφυρα σωτηρίας'', γράφει ότι γέφυρα για τη σωτηρία χιλιάδων αμάχων Λιβανιών, πολιτών της ΕΕ, καθώς και άλλων εθνικοτήτων έχει μετατραπεί η Κύπρος, όπου το τελευταίο 24ωρο αποτελεί ασφαλή προορισμό για όσους εγκαταλείπουν το Λίβανο, ο οποίος βομβαρδίζεται ανελέητα από τους Ισραηλινούς. Γράφει, επίσης, ότι ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ εξέφρασε φόβους ότι ετοιμάζονται νέες προβοκάτσιες στη ζώνη της λιβανο-ισραηλινής σύγκρουσης και ανακοίνωσε την προετοιμασία της απομάκρυνσης των Ρώσων υπηκόων από την περιοχή, μέσω Κύπρου.

© 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html 2.0 run on Monday, 17 July 2006 - 14:19:08 UTC