Visit our Archive of Documents from US Government Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 06-08-23

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ 23/08/2006

Η χθεσινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου κατά την οποία έγινε ενημέρωση για την πορεία των συζητήσεων για εφαρμογή της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου, οι ιατρικές ανησυχίες για το θάνατο δύο βρεφών από αφυδάτωση που φαίνεται να οφείλεται σε γαστρεντερίτιδα και ο θάνατος τρίτου βρέφους πριν από ενάμιση περίπου μήνα, η άνοδος του ΧΑΚ λόγω του θετικού κλεισίματος των μετοχών της Τράπεζας Κύπρου, και η πυρκαγιά στη Χαλκιδική είναι τα θέματα που προβάλλονται στα πρωτοσέλιδα των σημερινών εφημερίδων.

Αλλα θέματα που απασχολούν τον Τύπο είναι η εξέταση του θέματος της ευθύνης για τη συντριβή του αεροσκάφους της ''Helios'', οι αντιδράσεις των οδηγών ταξί στην Αγία Νάπα για την παραχώρηση αδειών σε Πολωνούς με ποδήλατα-ταξί, η αυξημένη ζήτηση ηλεκτρικού ρεύματος λόγω του καύσωνα που πλήττει την Κύπρο, οι άθλιες συνθήκες στις οποίες ζούσε ζεύγος ηλικιωμένων στο Δάλι, η παραχώρηση δημόσιων βοηθημάτων σε δικαιούχους, οι διαβουλεύσεις με στόχο την επίτευξη συμφωνίας στο θέμα που προέκυψε με τους πιλότους στις Κυπριακές Αερογραμμές, η απόφαση για τη διεξαγωγή του Διεθνούς Ράλι Κύπρου, και η αποδοχή της μεσολαβητικής πρότασης στην ξενοδοχειακή βιομηχανία.

Η ''Αλήθεια'', υπό τον τίτλο ''Επικίνδυνος ιός κτυπά την πόρτα μας'', γράφει ότι πολύ έντονα άρχισαν πλέον να ανησυχούν οι γιατροί, αφού τα αίτια του θανάτου των δύο βρεφών, τα οποία παρουσίαζαν συμπτώματα γαστρεντερίτιδας, οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι μάλλον τα θύματα του επικίνδυνου ιού δεν είναι δύο αλλά τρία. Γράφει, επίσης, ότι μετά από δύο μήνες διακοπής η μονομελής ερευνητική επιτροπή υπό τον δικαστή Παναγιώτη Καλλή, πλαισιωμένος από τους Ηλία Νικολαϊδη και Γεώργιο Μπόνη, παίρνουν θέση στα έδρανα στο Συνεδριακό και επαναρχίζουν τις καταθέσεις μαρτύρων, εξετάζοντας το θέμα της ευθύνης για το αεροπορικό δυστύχημα της 14ης Αυγούστου 2005.

Η ''Μάχη'', υπό τον τίτλο ''Πύρινος εφιάλτης'', γράφει ότι ένας Γερμανός τουρίστας πνίγηκε στην προσπάθειά του να επιβιβαστεί σε φουσκωτό σκάφος από την παραλία της Κασσάνδρας, προκειμένου να απομακρυνθεί από τον τόπο της πυρκαγιάς στη Χαλκιδική, το 50% του πρώτου ποδιού της οποίας παραδόθηκε στις φλόγες. Γράφει, επίσης, ότι φωτιές άναψε στην περιοχή Αγίας Νάπας η παραχώρηση άδειας εργασίας από τον Επαρχο Αμμοχώστου σε Πολωνούς με ποδήλατα-ταξί, και ότι οι οδηγοί ταξί της περιοχής εκφράζουν σφοδρά παράπονα για το γεγονός αφού, όπως υποστηρίζουν, τα ποδήλατα τους κλέβουν το ψωμί μέσα από τα χέρια.

Ο ''Πολίτης'', υπό τον τίτλο ''Εννέα κεφάλαια από τον Τάσσο'', γράφει ότι εννέα συνολικά κεφάλαια θεμάτων ουσίας κατέθεσε στο τραπέζι των τεχνικών επιτροπών η ε/κ πλευρά, και ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος ενημέρωσε χθες το Εθνικό Συμβούλιο για την πορεία των διαπραγματεύσεων, εκφράζοντας την άποψη ότι αυτές δεν οδηγήθηκε σε αδιέξοδο, αντιμετωπίζουν όμως πολλές δυσκολίες. Γράφει, επίσης, ότι λόγω του καύσωνα η ζήτηση ηλεκτρισμού ξεπέρασε κάθε προηγούμενο, φθάνοντας τα 904 μεγαβάτ, και ότι η ΑΗΚ κατάφερε να ικανοποιήσει τη ζήτηση, πλην μιας σύντομης διακοπής ρεύματος στην Εγκωμη.

Η ''Σημερινή, υπό τον τίτλο ''Θανατηφόρος ιός σκοτώνει μικρά παιδιά'', γράφει ότι αναστάτωση προκάλεσαν στην ιατρική κοινότητα οι τρεις θάνατοι βρεφών από αφυδάτωση, η οποία προήλθε από γαστρεντερίτιδα, η οποία συνήθως οφείλεται σε ιό και μπορεί να αντιμετωπιστεί με ευκολία, και ότι οι ιατρικές προσπάθειες επικεντρώνονται στο να διευκρινιστεί κατά πόσο ο θάνατος των τριών βρεφών οφείλεται σε ιό ή σε μικρόβιο. Γράφει, επίσης, ότι ζεύγος υπερήλικων ζούσε περιορισμένο για ένα χρόνο σε ένα χαμόσπιτο στο Δάλι, στερούμενο και του φαγητού, και ότι μετά από ενέργειες του ''Σίγμα'' οι γέροντες οδηγήθηκαν από το Γραφείο Ευημερίας σε οίκο ευγηρίας.

Ο ''Φιλελεύθερος'', υπό τον τίτλο ''Φοβούνται φονικό μικρόβιο'', γράφει ότι τα δύο βρέφη που πέθαναν μέσα σε διάστημα μερικών μόνο ημερών από γαστρεντερίτιδα δεν είναι οι μοναδικές περιπτώσεις, αφού πριν από περίπου ενάμιση μήνα άλλο ένα βρέφος με παρόμοια κλινική εικόνα με ένα από τα άλλα βρέφη πέθανε από ανακοπή καρδίας λίγο πριν φθάσει με τους γονείς του στο Μακάρειο Νοσοκομείο. Γράφει, επίσης, ότι ολοκληρώθηκε ο κύκλος της διαδικασίας για εφαρμογή όλων των προνοιών του νόμου περί δημόσιων βοηθημάτων και υπηρεσιών, και οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας άρχισαν πρόσφατα την παραχώρηση όλων των δικαιωμάτων των δικαιούχων.

Η ''Χαραυγή'', υπό τον τίτλο ''Κωλυσιεργία'', γράφει ότι δυσκολίες και κωλυσιεργία στην εφαρμογή της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου διαπίστωσε στη χθεσινή συνεδρία του το Εθνικό Συμβούλιο, το οποίο επανέλαβε τη δέσμευση της ε/κ πλευράς στη συμφωνία Παπαδόπουλου-Ταλάτ, που έγινε στην παρουσία του Βοηθού Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για πολιτικές υποθέσεις Ιμπραχίμ Γκαμπάρι. Γράφει, επίσης, ότι το Διοικητικό Συμβούλιο των Κυπριακών Αερογραμμών δεσμεύτηκε να αρχίσει εντός των προσεχών ημερών διαβουλεύσεις με στόχο την επίτευξη συμφωνίας στο θέμα που προέκυψε με τους πιλότους, και ότι καθοριστικό ρόλο στη λήψη της απόφασης της ΠΑΣΥΠΙ έπαιξαν οι εκκλήσεις των οργανωμένων φορέων.

Η αγγλόφωνη ''Cyprus Mail'', υπό τον τίτλο ''Διατάχθηκε έρευνα για το θάνατο βρεφών'', γράφει ότι ο Υπουργός Υγείας έχει διατάξει έρευνα για να διαπιστωθούν οι αιτίες για το θάνατο βρεφών που παρουσίαζαν σοβαρή αφυδάτωση από γαστρεντερίτιδα. Γράφει, επίσης, ότι υπουργική επιτροπή αποφάσισε χθες το βράδυ να δώσει το πράσινο φως για τη διεξαγωγή του Διεθνούς Ράλι Κύπρου, παρά τις ανησυχίες για την ασφάλεια που είχαν εκφραστεί νωρίτερα, και δημοσιεύει δήλωση του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Σοφοκλή Σοφοκλέους ότι η απόφαση της υπουργικής επιτροπής ήταν θετική και το Ράλι θα διεξαχθεί ομαλά και με ασφάλεια.

Η εβδομαδιαία ''Financial Mirror'', υπό τον τίτλο ''Η BOC σπρώχνει προς τα πάνω το ΧΑΚ'', γράφει ότι ανοδικά έκλεισαν χθες οι μετοχές της Τράπεζας Κύπρου, βοηθώντας το ΧΑΚ να σημειώσει άνοδο μετά από πληροφορίες ότι τα 11,9 εκ. μετοχές που πρόσφατα πουλήθηκαν για να καλύψουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια, αγοράστηκαν από ''δυνατά'' ονόματα του εξωτερικού. Γράφει, επίσης, ότι θετικά απάντησαν χθες οι συντεχνίες των ξενοδοχοϋπαλλήλων στη μεσολαβητική πρόταση του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης στην ξενοδοχειακή βιομηχανία.

© 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html 2.0 run on Wednesday, 23 August 2006 - 14:19:15 UTC