Visit our Archive of Documents from US Government Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 06-09-08

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ 08/09/2006

Οι αντιδράσεις που συνεχίζονται στην Κύπρο σχετικά με την απόφαση του βρετανικού Ανώτατου Δικαστηρίου ότι δεν έχει αρμοδιότητα να εγγράψει και να εκτελέσει απόφαση κυπριακού δικαστηρίου για την υπόθεση του ζεύγους Βρετανών Οραμς, που σφετερίζονται ε/κ γη στα κατεχόμενα, είναι ένα θέμα που προβάλλουν σήμερα οι κυπριακές εφημερίδες.

Αλλα θέματα είναι η παραίτηση του Υπουργού Εσωτερικών για να διεκδικήσει τη δημαρχία Λεμεσού, οι δημοτικές εκλογές και τα προβλήματα που παρουσιάζονται στα συνεργαζόμενα κόμματα, τα σοβαρά προβλήματα στην Πολιτική Αεροπορία, η άρνηση της Τουρκίας να ανοίξει λιμάνια και αεροδρόμια για την Κύπρο, η μείωση των μαθητών της πρώτης δημοτικού, και οι αρχιεπισκοπικές εκλογές.

Η «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «Οι σφετεριστές δεν κινδυνεύουν πια» γράφει ότι το χειρότερο μήνυμα εστάλη στους Βρετανούς που έχουν σκοπό να αγοράσουν ε/κ περιουσία στα κατεχόμενα και προσθέτει ότι η απόφαση για τους Οραμς πείθει ότι οι σφετεριστές δεν κινδυνεύουν πια. Σε άλλο της θέμα η «Α» γράφει σήμερα ότι αναβρασμός επικρατεί εκ νέου στην Πάφο σε σχέση με τις καθυστερήσεις, μέχρι και τρία χρόνια, στην έκδοση πολεοδομικών αδειών και αδειών οικοδομής, που οδηγεί σε ανακοπή της ανάπτυξης της επαρχίας.

«Η Μάχη» με τίτλο «Δεν ιδρώνει» γράφει ότι ενώ η απόφαση για την υπόθεση Οραμς έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία και προβληματισμό για την περαιτέρω εξέλιξη του περιουσιακού, η κυβέρνηση εμφανίζεται καθησυχαστική, τονίζοντας ότι ακόμη δεν έχει τελειώσει τίποτα. Προσθέτει ότι την ίδια ώρα ο ΔΗΣΥ σημειώνει ότι, παρά τα όποια θετικά, η απόφαση δεν επιβάλλει καμμία κύρωση και δεν συνεπάγεται καμμία επίπτωση για αυτούς που καταπατούν τις περιουσίες των Ε/Κ στα κατεχόμενα. Αλλού γράφει ότι ο Τούρκος Πρωθυπουργός διαμήνυσε ξανά ότι η χώρα του δεν πρόκειται να ανοίξει λιμάνια και αεροδρόμια για την Κύπρο, εάν δεν αρθεί η λεγόμενη απομόνωση των Τ/Κ.

Ο «Πολίτης» με τίτλο «Κομισιόν και ΕΑSA καίνε Τάσσο - ΤΠΑ» γράφει σήμερα ότι με τελεσίγραφο της Κομισιόν προς την Κυπριακή Δημοκρατία για άμεση συμμόρφωση με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς και τα ευρωπαϊκά στάνταρτ ασφάλειας πτήσεων, επέστρεψε από την Πολωνία ο Διευθυντής του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας (ΤΠΑ). Αλλού ο «Π» γράφει ότι σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών Ανδρέας Χρίστου πιθανότατα να υποβάλει την παραίτησή του για να γίνει υποψήφιος για τη δημαρχία Λεμεσού. Επίσης, γράφει ότι ο επικρατέστερος για νέος Υπουργός Εσωτερικών είναι το μέλος του ΑΚΕΛ Νεοκλής Συλικιώτης.

«Η Σημερινή» με τίτλο «Διχασμός στο ΔΗΚΟ» γράφει σήμερα ότι νέο σκηνικό τείνει να διαμορφωθεί στο μέτωπο ΑΚΕΛ - ΔΗΚΟ ενόψει των δημοτικών εκλογών. Προσθέτει ότι το Εκτελεστικό Γραφείο του ΔΗΚΟ, παρά τις έντονες αντιρρήσεις που εκφράστηκαν, αποφάσισε ψες να υποστηρίξει την υποψηφιότητα Ανδρέα Χρίστου για τη δημαρχία Λεμεσού, ενώ οι αντιρρήσεις περιορίζονται τώρα στην Ελένη Μαύρου. Αλλού γράφει ότι άρχισαν χθες τα δημοτικά σχολεία, με έντονο το πρόβλημα της υπογεννητικότητας να αποτελεί δημογραφικό εφιάλτη στην εκπαίδευση, αφού φέτος λειτουργούν 70 τάξεις λιγότερες στην πρώτη δημοτικού.

«Ο Φιλελεύθερος» υπό τον τίτλο «Πόλεμος για την Ελένη» γράφει ότι στο ΔΗΚΟ, όπως διαφάνηκε από τη χθεσινή μαραθώνια και θυελλώδη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου του κόμματος, διατυπώνονται ενστάσεις για την επιλογή του ΑΚΕΛ να προωθήσει ως υποψήφια για τον Δήμο Λευκωσίας τη βουλευτή του ΑΚΕΛ Ελένη Μαύρου. Σε άλλο του θέμα ο «Φ» γράφει ότι στα τσιγάρα και τα αλκοολούχα ποτά δυνατό να προστρέξει το Γενικό Σχέδιο Υγείας για να αυξήσει τα έσοδά του, όπως προτείνουν ξένοι εμπειρογνώμονες.

Η «Χαραυγή» με τίτλο «Δεν αίρεται η παρανομία» γράφει ότι το ΑΚΕΛ εκτιμά πως η απόφαση του βρετανικού δικαστηρίου στην υπόθεση Οραμς συνιστά μιαν αρνητική μεν αλλά όχι τελεσίδικη εξέλιξη, αφού ο τελικός κριτής είναι το Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, και υποδεικνύει ότι πρέπει να αξιοποιηθούν τα θετικά στοιχεία τα οποία περιέχονται στην απόφαση. Σε άλλο της δημοσίευμα η εφημερίδα γράφει ότι το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε χθες την ενοποίηση πέντε κυβερνητικών στεγαστικών σχεδίων σε ένα ενιαίο στεγαστικό σχέδιο.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα «Cyprus Mail» υπό τον τίτλο «Θα φύγω σε ένα χρόνο» αναφέρεται στη δήλωση του Βρετανού Πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ ότι θα παραιτηθεί σε ένα χρόνο και γράφει ότι οι επικριτές του θεωρούν ότι η αλλαγή ηγεσίας πρέπει να γίνει συντομότερα για να επανακτήσει το κόμμα τις ψήφους του. Σε άλλο της δημοσίευμα γράφει ότι Βρετανός πιλότος της «Ηλιος» ανέφερε χθες στην Επιτροπή που διερευνά την πτώση του μοιραίου Μπόινγκ πριν ένα χρόνο ότι εκείνος που φταίει για τη συντριβή είναι ο Γερμανός κυβερνήτης του αεροσκάφους που οδήγησε στον θάνατο όλα τα 121 άτομα που το επέβαιναν.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Αντίλογος» με τίτλο «Μια κι έξω» γράφει σήμερα ότι η τελεσίδικη απόφαση του ΑΚΕΛ να προχωρήσει μόνο με το ΔΗΚΟ στις δημοτικές εκλογές του Δεκεμβρίου έχει παρελθόν αλλά και μέλλον, και προσθέτει ότι το ΑΚΕΛ θέλει να έχει την ΕΔΕΚ στρατηγικό σύμμαχο, αλλά διασφαλίζοντας παράλληλα τα ποσοστά του και αποκλείοντας διόδους από τους οποίους η ΕΔΕΚ απορροφά κομματικές ψήφους από τον χώρο της αριστεράς. Γράφει επίσης ότι ο νέος Αρχιεπίσκοπος θα ανακηρυχθεί τον Νοέμβριο.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Το Κυπριακό Ποντίκι» γράφει στο κύριο της θέμα ότι οι προτιμήσεις του Προεδρικού για την προεδρία του Δημοκρατικού Κόμματος τείνουν προς τον βουλευτή Μάριο Καρογιάν, ενώ οι προτιμήσεις του ΑΚΕΛ τείνουν προς τον σημερινό Αναπληρωτή Πρόεδρο του ΔΗΚΟ Νίκο Κλεάνθους. Σε άλλο της δημοσίευμα γράφει ότι χωρίς το ΚΣ ΕΔΕΚ προχωρούν τελικά τα κόμματα ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ στις δημοτικές εκλογές του Δεκεμβρίου.

Η εβδομαδιαία αγγλόφωνη «The Cyprus Weekly» με τίτλο «Ο Μπλερ υπόσχεται να φύγει» γράφει για την απόφαση του Βρετανού Πρωθυπουργού να παραιτηθεί σε ένα χρόνο σε μιαν προσπάθεια να εκτονώσει τις επικρίσεις στο κόμμα του που τον καλούν να αποχωρήσει. Γράφει επίσης ότι αδιευκρίνιστη παραμένει η χρήση των ύποπτων εμπορευμάτων του υπό παναμαϊκή σημαία εμπορικού πλοίου Gregorio 1 που κατέπλευσε προχθές στο λιμάνι Λεμεσού, με τελικό προορισμό τη Συρία. Η Αστυνομία ανέφερε ότι στο πλοίο εντοπίστηκαν 21 φορτηγά αυτοκίνητα και 2.356 μεταλλικές σωλήνες διαφόρων διαμετρημάτων.

© 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html 2.0 run on Friday, 8 September 2006 - 14:19:10 UTC