Write to us with Feedback for the HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 06-09-15

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ 15/09/2006

Η παραίτηση του Υπουργού Αμυνας Φοίβου Κλόκκαρη και τα κυκλώματα στην Εθνική Φρουρά, οι κομματικές συζητήσεις για τις δημοτικές εκλογές, η προεδρία του ΔΗΚΟ, οι υπερωρίες σε διάφορα Υπουργεία, η επιδημία διαβήτη στην Ευρώπη και οι διαμαρτυρίες Κούρδων στην Τουρκία είναι τα θέματα που προβάλλονται στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σήμερα.

Αλλα θέματα που απασχολούν τον Τύπο είναι η δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών ότι η Κύπρος δεν πρόκειται να συναινέσει στο άνοιγμα και κλείσιμο νέων κεφαλαίων στην πορεία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, οι εκταφές λειψάνων υπό τη Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους, η διαδοχή του Κόφι Ανάν στη θέση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, οι δηλώσεις του κ. Ανάν για το Κυπριακό, η έκθεση του Ερικ Γιούργκενς που θα συζητηθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η σύλληψη γνωστού επιχειρηματία που φέρεται ως παραλήπτης εμπορευματοκιβωτίου με αδασμολόγητα τσιγάρα, η απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα σχετικά με την εταιρεία ''Reprogen'', το θέμα των ''προβληματικών'' εκπαιδευτικών και η ισοπαλία που έφερε ο Εθνικός Αχνας με τη γαλλική Λανς σε αγώνα για το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ.

Η ''Αλήθεια'', υπό τον τίτλο ''Καζάνι που βράζει το ΔΗΚΟ'', γράφει ότι καζάνι που βράζει είναι από προχθές το ΔΗΚΟ μετά την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής με πλειοψηφία δύο τρίτων για παραχώρηση της διεκδίκησης της δημαρχίας της Λευκωσίας στο ΑΚΕΛ με υποψήφια τη βουλευτή Ελένη Μαύρου. Γράφει, επίσης, ότι στην Αστυνομία φαίνεται να καταλήγει η υπόθεση της εταιρείας ''Reprogen'' που ανήκει στον Κυπροαμερικανό επιστήμονα ''πατέρα'' της κλωνοποίησης, αφού ο Γενικός Εισαγγελέας κατέληξε στην απόφασή του μετά από μελέτη του καθεστώτος εγγραφής της εταιρείας, του περιεχομένου της ιστοσελίδας του Παναγιώτη Ζαβού και της γνώμης που ετοίμασε η Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής.

Η ''Μάχη'', υπό τον τίτλο ''Κάρογιαν ή Πιττοκοπίτη'', γράφει ότι εκπαραθύρωση του Μάριου Κάρογιαν από τη διεκδίκηση της προεδρίας του ΔΗΚΟ ευνοεί το ΑΚΕΛ, στελέχη του οποίου επεξεργάζονται παρασκηνιακά διάφορα σενάρια με συνεργάτες του Αναπληρωτή Προέδρου του ΔΗΚΟ Νίκου Κλεάνθους, ώστε να πεισθεί να αναλάβει το Υπουργείο Αμυνας μετά την παραίτηση του Φοίβου Κλόκκαρη. Γράφει, επίσης, ότι ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Λιλλήκας επεσήμανε στον Ευρωπαίο Επίτροπο για τη Διεύρυνση Ολι Ρεν ότι η Κύπρος δεν πρόκειται να συναινέσει στο άνοιγμα και κλείσιμο νέων κεφαλαίων, ούτε θα επιτρέψει τη συνέχιση των ενταξιακών διαδικασιών, εάν η Τουρκία δεν ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της έναντι της ΕΕ.

Ο ''Πολίτης'', υπό τον τίτλο '' 'Φαγώθηκε' σε βρόμικο πόλεμο'', γράφει ότι ο Φοίβος Κλόκκαρης, ο οποίος υπήρξε επιλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, αφέθηκε εκτεθειμένος από τον Τάσσο Παπαδόπουλο, ο οποίος προτίμησε να αποφύγει κάθε σύγκρουση με το ΑΚΕΛ, οδηγώντας τον Υπουργό στην παραίτηση. Γράφει, επίσης, ότι αίσθηση προκάλεσε στη Λάρνακα η σύλληψη του γνωστού επιχειρηματία Σταύρου Ξενή, ο οποίος, σύμφωνα με τις τελωνειακές αρχές, φέρεται ως παραλήπτης του εμπορευματοκιβωτίου που έφθασε από το Ντουμπάι με αδασμολόγητα τσιγάρα, και ότι εναντίον του Ξενή εκδόθηκε χθες διάταγμα οκταήμερης κράτησης για συμπλήρωση των ανακρίσεων.

Η ''Σημερινή'', υπό τον τίτλο ''Νέα παρατράγουδα στην Εθνική Φρουρά'', γράφει ότι μία ημέρα μετά τη δημοσιοποίηση της παραίτησης του Υπουργού Αμυνας, σημειώθηκαν νέα παρατράγουδα στο στράτευμα, αφού ένας από τους καλύτερους αξιωματούχους της ΕΦ, ο Ελευθέριος Χατζηστεφάνου, υπέβαλε την παραίτησή του, θεωρώντας ότι η δεύτερη μετάθεσή του σε διάστημα μιας εβδομάδας ίσως συνδεόταν με το παραστρατιωτικό κύκλωμα. Γράφει, επίσης, ότι ο Εθνικός Αχνας στάθηκε όρθιος για ακόμη μια φορά σε ευρωπαϊκό αγώνα, αφού στο ΓΣΠ εξήλθε ισόπαλος 0 - 0 με τη γαλλική Λανς και η πρόκριση για το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ θα παιχθεί στη Γαλλία.

Ο ''Φιλελεύθερος'', υπό τον τίτλο ''Πρωταθλητές στις υπερωρίες'', γράφει ότι χρυσάφι πληρώνει ο Κύπριος πολίτης την απογευματινή εργασία δημοσίων υπαλλήλων, και ότι τα τελευταία χρόνια μερικές χιλιάδες υπάλληλοι των Υπουργείων Υγείας, Παιδείας και Δικαιοσύνης είναι πρωταθλητές στην υπερωριακή εργασία, ενώ η κυβέρνηση προβληματίζεται από τη συνεχιζόμενη διεύρυνση της μαύρης τρύπας των υπερωριών, που πλήττουν τα δημόσια ταμεία. Γράφει, επίσης, ότι ενώπιον των ευθυνών τους θέτει τους διευθυντές των σχολείων ο Υπουργός Παιδείας Πεύκιος Γεωργιάδης σχετικά με τον εντοπισμό των ''προβληματικών'' εκπαιδευτικών.

Η ''Χαραυγή'', υπό τον τίτλο ''Πήγαν για μαλλί...'', γράφει ότι εκτεθειμένοι ενώπιον της κοινής γνώμης παραμένουν οι συκοφάντες του ΑΚΕΛ αναφορικά με την παραίτηση του Υπουργού Αμυνας Φοίβου Κλόκκαρη και διασύνδεσή της με στρατιωτικό κύκλωμα και παρεμβάσεων στο έργο του Υπουργού και της Εθνικής Φρουράς. Γράφει, επίσης, ότι την ερχόμενη Κυριακή θα ξεκαθαρίσει αν θα υπάρξει τριμερής ή διμερής συνεργασία για τις δημοτικές εκλογές, αναμένοντας την πολιτική στάση που θα τηρήσει το ΚΣ ΕΔΕΚ, η οποία καλείται να τοποθετηθεί στη νέα πρόταση που της υπέβαλε χθες και επίσημα αντιπροσωπεία των κομμάτων ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα ''Cyprus Mail'', υπό τον τίτλο ''Ο διαβήτης μπορεί να σακατέψει τους προϋπολογισμούς'', γράφει ότι η αυξανόμενη επιδημία διαβήτη στην Ευρώπη θα μπορούσε να σακατέψει τους προϋπολογισμούς για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη κατά τις επόμενες δεκαετίες, ιδιαίτερα στις ανατολικές χώρες, σύμφωνα με εμπειρογνώμονες. Γράφει, επίσης, ότι η Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους έχει ανακοινώσει ότι το έργο της εκταφής, ταυτοποίησης και επιστροφής λειψάνων στους συγγενείς προχωρεί με ικανοποιητικό ρυθμό, και ότι τα λείψανα 13 αγνοουμένων έχουν εκταφεί στην περιοχή Κερύνειας.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα ''Αντίλογος'', υπό τον τίτλο ''Στο βωμό των προεδρικών'', γράφει ότι το ΔΗΚΟ θυσίασε πολιτικές θέσεις στο βωμό των προεδρικών εκλογών και προχωρεί χέρι-χέρι με το ΑΚΕΛ στις δημοτικές εκλογές, υπερψηφίζοντας και την Ελένη Μαύρου στο Δήμο Λευκωσίας, παρά τις αντιδράσεις μελών της ανώτατης ηγεσίας του. Γράφει, επίσης, ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν εξέφρασε την ελπίδα ότι η διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Κυπριακό θα συνεχιστεί και θα προχωρήσει, προσθέτοντας ότι έχει ένα αξιωματούχο στην Κύπρο που προσπαθεί να οικοδομήσει την εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο πλευρών, ώστε να ξαναρχίσουν οι συνομιλίες όταν η κατάσταση θα έχει ωριμάσει.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα ''Το Κυπριακό Ποντίκι'', υπό τον τίτλο ''Υπό δυσμένεια ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς'', γράφει ότι μετά την παραίτηση του Υπουργού Αμυνας, επικρατεί ''μεγάλη γκρίνια'' στο Προεδρικό και για τον Κωνσταντίνο Μπισμπίκα. Γράφει, επίσης, ότι ανοικτή παραμένει η κούρσα της διαδοχής του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν περίπου 100 ημέρες πριν τη λήξη της θητείας του, καθώς οι μεγάλες δυνάμεις που έχουν τον πρώτο λόγο κρατούν μυστική την προτίμησή τους για τον όγδοο ηγέτη του διεθνούς οργανισμού, ενώ πηγές αναφέρουν ότι η άποψη που κυριαρχεί είναι ότι τώρα είναι η σειρά της Ασίας να αναλάβει τη Γενική Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

Η εβδομαδιαία αγγλόφωνη εφημερίδα ''Cyprus Weekly'', υπό τον τίτλο ''Βρείτε τους φονιάδες'', γράφει ότι εκατοντάδες Κούρδοι παρέλασαν χθες στην τουρκική πόλη Ντιγιαρμπακίρ για να καταδικάσουν βομβιστική επίθεση που σκότωσε 10 άτομα, την οποία απέδωσαν σε φιλοκυβερνητική τρομοκρατική ομάδα. Γράφει, επίσης, ότι έκθεση του Ερικ Γιούργκενς που θα συζητηθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αναφέρει ότι μια λύση του Κυπριακού θα μπορούσε να διευκολυνθεί εάν η Τουρκία εφάρμοζε τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ, που την βρήκε ένοχη για σοβαρές παραβιάσεις στην Κύπρο.

© 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html 2.0 run on Friday, 15 September 2006 - 14:19:08 UTC