Visit the Hellenic Astronomical Society Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 06-09-26

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ 26/09/2006

Οι αρχιεπισκοπικές εκλογές, εν μέσω των καθυστερήσεων, των ενστάσεων σε σχέση με παρατυπίες και καλπονοθεία, αλλά και των διαφόρων σεναρίων για το ποιος από τους υποψηφίους θα επικρατήσει τελικά και θα είναι ο νέος Αρχιεπίσκοπος, βρίσκονται στα κύρια θέματα του σημερινού κυπριακού Τύπου.

Οι δημοτικές εκλογές, οι εξελίξεις στο μέτωπο των τεχνικών επιτροπών και αστυνομικά θέματα προβάλλονται επίσης στις εφημερίδες.

Η «Αλήθεια» με κύριο τίτλο «Αφαίρεσε ψηφοδέλτια από την κάλπη» γράφει ότι ο Αρχιμανδρίτης Αλέξιος Εγκλειστριώτης εκ μέρους του επιτελείου του Επισκόπου Κύκκου κατάγγειλε εμπλοκή του Μητροπολίτη κα του Χωρεπισκόπου Αρσινόης με στόχο να αλλοιώσει τα αποτελέσματα. Αλλού γράφει ότι συνάντηση με Τάσσο θέλει ο Ταλάτ και αναφέρεται σε ανατροπή των όσων συμφωνήθηκαν στις 8 Ιουλίου μεταξύ του Προέδρου Παπαδόπουλου και του Τ/Κ ηγέτη, επιδιώκει η τ/κ πλευρά με την απάντηση που έχει δώσει στον Ειδικό Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Μάικλ Μόλερ, αναφορικά με την έναρξη των τεχνικών επιτροπών.

''Η Μάχη'' κάτω από τον τίτλο ''Αγιο-σκοπιμότητες με παρα-ψαλμωδίες'' γράφει ότι πράγματα και θαύματα σημειώθηκαν κατά τις αρχιεπισκοπικές εκλογές, με την ομάδα στήριξης του Κύκκου Νικηφόρου να καταγγέλλει παρατυπίες και προσπάθεια καλπονοθείας. Γράφει αλλού ότι σοβαρά προβλήματα στην εξεύρεση νέου Υπουργού Αμυνας αντιμετωπίζει ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος μετά την οριστική και αμετάκλητη παραίτηση του Φοίβου Κλόκκαρη, την οποία «υποχρεωτικά αποδέχτηκε μετά από συνάντηση μιας ώρας στο Προεδρικό».

Ο ''Πολίτης'' με κύριο τίτλο ''Μπροστά ο Κύκκου, ρυθμιστής ο Πάφου'' γράφει ότι ''ούτε και χθες βγήκε καπνός για το νέο Αρχιεπίσκοπο'', ενώ στην κάλπη των 33 εξ οφίκιο εκκλησιαστικούς αξιωματούχους, ελπίζει ο Λεμεσού Αθανάσιος αλλά και ο Πάφου Χρυσόστομος. Αλλού γράφει ότι η δημόσια παρέμβαση πολιτικών προσώπων υπέρ του υποψηφίου της αρεσκείας τους για τον αρχιεπισκοπικό θρόνο δεν απέδωσε τα αναμενόμενα, αφού τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι πολίτες δεν υπάκουσαν.

«Η Σημερινή» έχει κύριο τίτλο «Γολγοθάς η πορεία προς το θρόνο» γράφει ότι μέχρι τις 1 το πρωί κανένας από τους υποψηφίους δεν είχε εξασφαλίσει την πλειοψηφία σε γενικούς αντιπροσώπους, ώστε να αισθάνεται σίγουρος ότι μπορεί να τον κατακτήσει χωρίς να χρειαστεί σύμμαχο. Ηφαίστειο έτοιμο να εκραγεί μοιάζει το ΔΗΚΟ Λευκωσίας με αφορμή τις εξελίξεις στο θέμα των δημοτικών εκλογών, αλλά και ενόψει της εκλογικής συνέλευσης του κόμματος στις 22 Οκτωβρίου, με αφορμή την απόφαση για στήριξη της Ελένης Μαύρου.

«Ο Φιλελεύθερος» έχει κύριο τίτλο «Κλειδί οι 33 κληρικοί» και γράφει ότι τα μεσάνυχτα χθες η μάχη των Λεμεσού Αθανάσιου και Κύκκου Νικηφόρου ήταν τόσο αμφίρροπη που δεν επέτρεπε την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων. Αναφέρει πως ο Τοποτηρητής του θρόνου Μητροπολίτης Πάφου έδωσε οδηγίες να εκδιωχθούν όλοι οι αργόσχολοι από τις αίθουσες καταμέτρησης. Αλλού γράφει ότι «στην Κύπρο γερνάμε αλλά δεν γεννάμε», αφού αυξάνεται ο προσδοκώμενος μέσος όρος ζωής στην Κύπρο, αλλά το ποσοστό γεννητικότητας παραμένει στα ίδια χαμηλά επίπεδα των τελευταίων χρόνων.

Η ''Χαραυγή'' με τίτλο ''Κατά συρροήν παρατυπίες'' γράφει ότι σειρά ατασθαλιών στη διαδικασία των αρχιεπισκοπικών θέτει ερωτηματικά για το αδιάβλητο των εκλογών. Επίσης πρωτοσέλιδα γράφει ότι συναντώνται σήμερα εκπρόσωποι των συνεργαζομένων κομμάτων ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ για να συζητήσουν θέματα που άπτονται της προεκλογικής εκστρατείας και της στήριξης των υποψηφίων δημάρχων της τριμερούς. Αναφέρει ότι η Ελένη Θεοχάρους απάντησε θετικά στην πρόταση του Νίκου Αναστασιάδη για να κατέλθει ως υποψήφια για τη δημαρχία της Λεμεσού.

Η αγγλόφωνη «Cyprus Mail» με κύριο τίτλο «Αρχιεπισκοπικές εκλογές σε χαώδη κατάσταση» γράφει ότι άναψαν τα αίματα χθες εν μέσω ψιθύρων για παρατυπίες και καλπονοθεία και προβάλλει δήλωση του Τοποτηρητή του Θρόνου, Μητροπολίτη Χρυσοστόμου ότι τα προβλήματα δεν αλλάζουν το αποτέλεσμα. Αλλού γράφει ότι τρία θανατηφόρα σε 12 ώρες συνέβησαν με μοτοσικλέτα στους δρόμους, ενώ κανείς από τους οδηγούς δεν φορούσε προστατευτικό κράνος.

© 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html 2.0 run on Tuesday, 26 September 2006 - 14:19:08 UTC