Browse through our Interesting Nodes on Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 06-09-30

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ 30/09/2006

Η κατάσταση στο ΔΗΚΟ, υπό το φως των αντιδράσεων ''ανταρτών'' στις αποφάσεις του κόμματος για τις δημοτικές εκλογές, οι δηλώσεις του Αντιπροέδρου του κόμματος για αποκαλύψεις που θα προκαλέσουν ''πολιτικό τυφώνα'', η διερεύνηση από την Αστυνομία υπόθεσης παραβίασης του εκλογικού νόμου από υποψήφιους βουλευτές, η αναμενόμενη παρουσίαση του τελικού πορίσματος για τη μοιραία πτώση του αεροσκάφους της Ηλιος στο Γραμματικό τον Αύγουστο του 2005 και οι νέες αδιάλλακτες δηλώσεις Τούρκου στρατιωτικού ότι η Αγκυρα δεν θα κάνει υποχωρήσεις για την ενταξιακή της πορεία, είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν πρωτοσέλιδα οι σημερινές εφημερίδες.

Η ''Αλήθεια'' υπό τον τίτλο ''Μπάχαλο έγινε το ΔΗΚΟ'', αναφέρεται στο κύριο θέμα σε αποκαλύψεις του Μάριου Καρογιάν για ρατσιστικές επιθέσεις εναντίον του στην κούρσα για την ηγεσία του κόμματος, στις αντιδράσεις πρωτοκλασάτων στελεχών στις υποψηφιότητες της Ελένης Μαύρου και Αντρέα Χρίστου και στις δηλώσεις του Νίκου Πιττοκοπίτη περί προκατασκευασμένων αποφάσεων, έντονου παρασκηνίου και απειλών για πολιτικό τυφώνα, εξελίξεις που ''έχουν κάνει το ΔΗΚΟ 10 κομμάτια''. Αλλού αναφέρεται στις αιχμές που εκτόξευεσε ο πρώην επικεφαλής του Τμήματος Πτητικών Επιχειρήσεων της Πολιτικής Αεροπορίας Στέλιος Ανδρονίκου ότι η Διεύθυνση δεν στήριζε τους εκπαιδευόμενους Κύπριους επιθεωρητές.

''Η Μάχη'' κάτω από τον τίτλο ''Μελετάται διαγραφή Πιττοκοπίτη από ΔΗΚΟ'', προβάλλει στο κύριο της θέμα δηλώσεις του κ. Πιττοκοπίτη στην εφημερίδα, ο οποίος απεκάλεσε μυθεύματα, που διαρρέουν κάποιοι σκόπιμα για τον πλήξουν, τις πληροφορίες που κυκλοφορούν έντονα τις τελευταίες ώρες στο ΔΗΚΟ ότι ενδέχεται να διαγραφεί από το κόμμα με αφορμή τις καταγγελίες και προειδοποιήσεις του για αποκαλύψεις που θα προκαλέσουν πολιτικό τυφώνα, όπως είπε. Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Λιλλήκας δήλωσε ότι μέσα από την πρόταση της φινλανδικής προεδρίας προς την κυπριακή κυβέρνηση δίνεται η δυνατότητα να αποφευχθεί η κρίση στις σχέσεις Τουρκίας - ΕΕ.

Ο ''Πολίτης'' στο κύριο του θέμα με τίτλο ''Καταθέσεις για τα έξοδα της κάλπης'', γράφει ότι με επιστολή του στα ΜΜΕ ο Αστυνομικός Διευθυντής του ΤΑΕ Αρχηγείου ζητά στοιχεία αναφορικά με υπόθεση παραβίασης του εκλογικού νόμου από υποψήφιους βουλευτές και προσθέτει ότι η έρευνα αφορά τα άρθρα 48 και 49, τα οποία προβλέπουν ότι οι υποψήφιοι μπορούν να ξοδέψουν μέχρι 850 λίρες για προώθηση της υποψηφιότητάς τους. Αλλού αναφέρεται στη συνεδρία της Ιεράς Συνόδου, η οποία εξέτασε μόνο 4 με 5 από τις συνολικά 79 ενστάσεις για τις αρχιεπισκοπικές εκλογές και θα ξανασυνεδριάσει την ερχόμενη Πέμπτη.

''Η Σημερινή'' υπό τον τίτλο ''Θερίζει η τρομώδης νόσος'', γράφει ότι η τρομώδης νόσος αποτελεί το υπ' αριθμόν ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζει η κυπριακή κτηνοτροφία και γράφει ότι από το 1985 μολύνθηκαν 816 κοπάδια αιγοπροβάτων, από τα οποία τα 662 βρίσκονται σε περιορισμό. Προσθέτει ότι από το 1991 οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες προχώρησαν σε ευθανασία 74.299 προβάτων και 24.879 αιγών, ενώ από τον Ιανουάριο μέχρι τον Αύγουστο του 2005 θανατώθηκαν 8.531 πρόβατα και 4.711 αίγες. Αλλού γράφει ότι η Αστυνομία προσπαθεί να απαντήσει στο ερώτημα σε πόσες και ποιες ακριβώς δολοφονίες ενέχεται ο Ανδρέας Μάριου, ο οποίος σκοτώθηκε σε δυστύχημα την περασμένη Κυριακή.

''Ο Φιλελεύθερος'' κάτω από τον τίτλο ''Εμφύλιος στο ΔΗΚΟ'', γράφει στο κύριο του θέμα ότι τα ανοιχτά μέτωπα πληθαίνουν στο ΔΗΚΟ και ότι η ανακοπή των ανταρσιών στις κομματικές αποφάσεις για τις δημοτικές εκλογές φαντάζει ''αδύνατη'', όπως είναι και ο έλεγχος του Αντιπροέδρου του κόμματος Νίκου Πιττοκοπίτη που κλιμακώνει τις επιθέσεις εναντίον όλων. Αλλού γράφει ότι βρέθηκαν τα πρώτα οστά στην Καρπασία, τα οποία πιστεύεται ότι ανήκουν σε Ε/Κ, οι οποίοι δολοφονήθηκαν από τους Τούρκους το 1974. Σημειώνει ότι παράλληλα με την Καρπασία, εκσκαφές διενεργήθηκαν στο Στρόβολο όπου υπήρχαν πληροφορίες ότι ετάφησαν Τ/Κ, οι οποίοι σκοτώθηκαν την περίοδο 1963-1964.

Η ''Χαραυγή'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Τελικές υπογραφές'', γράφει ότι την ερχόμενη Δευτέρα τοποθετούνται οι υπογραφές στο τελικό πόρισμα για την τραγωδία της 14ης Αυγούστου 2005 στο Γραμματικό και έρχεται στην Κύπρο ο Ακριβός Τσολάκης για να το παραδώσει επίσημα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στις αρμόδιες αρχές του κράτους. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος επανέλαβε τη σταθερή δέσμευση της ε/κ πλευράς στη συμφωνία της 8ης Ιουλίου, προσθέτοντας ότι οι πρόσφατες συμπεριφορές της τουρκικής πλευράς στοχεύουν στην αποφυγή ή ακύρωση της συμφωνίας.

Η αγγλόφωνη ''Cyprus Mail'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Τούρκος στρατιωτικός: Δεν θα ενδώσουμε ποτέ στην ΕΕ'', γράφει ότι ο Τούρκος Ναύαρχος Γενέρ Καραχάνογλου δήλωσε ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις δεν θα κάνουν ποτέ υποχωρήσεις που ζητούνται για το χατίρι της ΕΕ. Αλλού γράφει ότι οι Κύπριοι μπορεί σύντομα να σπρωχθούν προς τη χορτοφαγία λόγω της εβδομαδιαίας απεργίας των εργατών στο σφαγείο της Κοφίνου χωρίς ένδειξη για υποχώρηση από τις θέσεις τους.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα ''Μάθε'' γράφει ότι λουκέτο βάζουν το ένα μετά το άλλο τα ξενοδοχεία στη Λάρνακα και στη Λεμεσό γιατί δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν λόγω της συνεχιζόμενης μείωσης του τουρισμού, ενώ την ίδια ώρα οι αρμόδιοι φορείς για τον τουρισμό εκφράζουν αισιοδοξία επειδή, όπως δηλώνουν, σημειώθηκε αύξηση στο τουριστικό προϊόν. Αλλού γράφει ότι οι κοινοτάρχες των περιοχών Αλαμινού, Αγίου Θεοδώρου και Ζυγίου αντιδρούν στην εγκατάσταση μεγάλης μονάδας αιολικού πάρκου στην περιοχή τους, υποστηρίζοντας ότι αυτά θα αποτελέσουν τροχοπέδη στην ανάπτυξη των κοινοτήτων τους και κάνουν λόγο για κινητοποιήσεις.

© 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html 2.0 run on Saturday, 30 September 2006 - 14:19:07 UTC