Read the Treaty of Sevres (10 August 1920) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 06-10-01

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ 01/10/2006

Ο απόηχος της έκθεσης του Ολλανδού Ευρωβουλευτή Κάμιελ Ερλινγκς για την Τουρκία, οι προσπάθειες της φινλανδικής προεδρίας της ΕΕ για την αποφυγή κρίσης στις σχέσεις της Ενωσης με την Τουρκία λόγω της άρνησης της τελευταίας να εφαρμόσει το Πρωτόκολλο επέκτασης της Τελωνειακής Ενωσης και στα δέκα νέα - κράτη μέλη, οι αναφορές στο προσχέδιο της έκθεσης προόδου της Κομισιόν στο Κυπριακό και στην άρνηση της Τουρκίας να εφαρμόσει το Πρωτόκολλο, οι κινήσεις ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ ενόψει των δημοτικών εκλογών και η κατάσταση στο ΔΗΚΟ και οι καθυστερήσεις στην έκδοση τίτλων ιδιοκτησίας είναι τα κύρια θέματα που προβάλλει ο κυπριακός Τύπος.

Η ''Αλήθεια'', στο κύριο της θέμα με τίτλο ''SOS στην Κύπρο από την Ευρώπη'', γράφει ότι ξεκάθαρο είναι το μήνυμα από την ΕΕ για την Κύπρο και δεν έχει καμία σχέση με αυτό που προσπαθεί να καλλιεργήσει η κυπριακή κυβέρνηση, ότι δηλαδή η Τουρκία τιμωρήθηκε από το Ευρωκοινοβούλιο με την έκθεση του Κάμιελ Ερλινγκς. Η Κύπρος έμεινε εκτεθειμένη σε ό,τι αφορά το Κυπριακό ενώ η Τουρκία πήρε τα εύσημα, σημειώνει. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης σε ομιλία του σε εκδήλωση της ΝΕΔΗΣΥ για τα ναρκωτικά στο Παραλίμνι επέκρινε την κυβέρνηση στην οποία καταλόγισε αδράνεια, απραξία, έλλειψη στρατηγικής και στόχων για το Κυπριακό και είπε ότι αναλώνεται μεταξύ τεχνικών επιτροπών και καλής προετοιμασίας.

''Η Μάχη'' στεγάζει το κύριο της θέμα υπό τον τίτλο ''Βρώμικα παιγνίδια με Αμμόχωστο'' και γράφει ότι αδιευκρίνιστη και αόριστη είναι η πρόταση της φινλανδικής προεδρίας της ΕΕ, η οποία στην ουσία δίνει ανταλλάγματα στην Τουρκία για να εφαρμόσει τις υποχρεώσεις της και συγκεκριμένα το Πρωτόκολλο Τελωνειακής Ενωσης με τα δέκα νέα κράτη - μέλη της ΕΕ, περιλαμβανομένης και της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αλλού γράφει ότι ο τοποτηρητής του Αρχιεπισκοπικού θρόνου, Μητροπολίτης Πάφου Χρυσόστομος δήλωσε ότι κατέχει ''έγκυρες πληροφορίες'' για απόπειρα χρηματισμού εκλεκτόρων με στόχο να διαστρεβλωθεί η λαϊκή εντολή στις αρχιεπισκοπικές εντολές.

Ο ''Πολίτης'' υπό τον τίτλο ''ΑΚΕΛ - ΔΗΣΥ στην ευθεία'' αναφέρεται στις κινήσεις τακτικής των δύο μεγαλυτέρων κομμάτων, ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ, ενόψει των δημοτικών εκλογών τον ερχόμενο Δεκέμβριο ιδιαίτερα για τους Δήμους της Λευκωσίας και της Λεμεσού. Αλλού γράφει ότι ο Αχμέντ Γιονλουέρ, υπεύθυνος για θρησκευτικά θέματα στα κατεχόμενα που σύμφωνα με τ/κ δημοσιεύματα προωθεί εξ ονόματος του Τούρκου Πρωθυπουργού τις πολιτικές της Αγκυρας στα κατεχόμενα, δηλώνει σε συνέντευξή του στον ''Π'' έτοιμος να συνεργαστεί με το νέο Αρχιεπίσκοπο και εκφράζει την προτίμησή του υπέρ του Επισκόπου Κύκκου Νικηφόρου τον οποίο, όπως προσθέτει, συνάντησε τρεις φορές.

''Η Σημερινή'' υπό τον τίτλο ''Δύο μέτωπα στο εσωτερικό του ΔΗΚΟ'', γράφει στο κύριο της θέμα ότι με ηφαίστειο έτοιμο να εκραγεί μοιάζει το ΔΗΚΟ, λόγω των έντονων διαφωνιών που εκφράζονται τόσο για τις δημοτικές εκλογές όσο και για την εκλογή νέου Προέδρου του κόμματος και προσθέτει ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, που αποχωρεί το ερχόμενο Σάββατο από την Προεδρία του κόμματος αναμένεται να αναλάβει ''ρόλο πυροσβέστη''. Αλλού αναφέρεται στο χθεσινό διάγγελμα του Προέδρου της Δημοκρατίας για την 46η επέτειο της ανεξαρτησίας, στο οποίο επανέλαβε την προσήλωσή του στην χωρίς όρους και προϋποθέσεις υλοποίηση της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου.

''Ο Φιλελεύθερος'' στο κύριο του θέμα με τίτλο ''Καλλωπισμός Αγκυρας μέσω της Κομισιόν'' γράφει ότι στο κομμάτι για την Κύπρο στο προσχέδιο της έκθεσης προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Τουρκία που θα δημοσιοποιηθεί στις 8 Νοεμβρίου, επισημαίνεται η ''εποικοδομητική στάση της Τουρκίας στις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού'', ενώ γίνεται μόνο μια απλή αναφορά στην άρνηση της Αγκυρας να ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της σε πλοία υπό κυπριακή σημαία και κυπριακά αεροσκάφη. Αλλού γράφει ότι την ερχόμενη Τρίτη και Τετάρτη συνεδριάζει η Επιτροπή Ασφάλειας Αερομεταφορών της ΕΕ με αντικείμενο την αναθεώρηση της ''Μαύρης Λίστας'' απαγορευμένων αεροπορικών εταιρειών, για την οποία υποψήφιο είναι και το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας της Κύπρου διά της εταιρείας ajet - Ηλιος.

Η αγγλόφωνη ''Sunday Mail'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Χάος για τίτλους ιδιοκτησίας'', γράφει στο κύριο της θέμα ότι τεράστιες καθυστερήσεις στην έκδοση νέων τίτλων ιδιοκτησίας μπορούν να υπονομεύσουν σοβαρά την ανθηρή οικοδομική βιομηχανία, οι εργασίες της οποίας ξεπερνούν το ένα δισεκατομμύριο λίρες το χρόνο. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος της Γαλλίας, ο οποίος επισκέφθηκε το μνημείο της γενοκτονίας των Αρμενίων στη Γεωργία, Ζακ Σιράκ δήλωσε χθες ότι η Τουρκία θα πρέπει να αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Αρμενίων το 1915 για να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

ΣΣ: Η εφημερίδα ''Χαραυγή'' δεν παραλήφθηκε στο ΚΥΠΕ

© 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html 2.0 run on Sunday, 1 October 2006 - 14:19:10 UTC