Read the UN Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 06-10-22

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ 22/10/2006

Το Κυπριακό, η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, οι δηλώσεις του Φινλανδού Πρωθυπουργού και Προεδρεύοντος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Μάτι Βανχάνεν ότι στόχος της Φινλανδικής Προεδρίας είναι να εξευρεθεί λύση σε σχέση με την Κύπρο και τις προτάσεις της φινλανδικής προεδρίας πριν τον Δεκέμβριο, οι ισχυρισμοί περί χρηματισμού συνειδήσεων την εποχή του δημοψηφίσματος και η έκκληση του ειδικού εκπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Μάικλ Μόλερ για τερματισμό της όλης διένεξης είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

Αλλα κύρια θέματα που επίσης προβάλλονται είναι η ανάδειξη σήμερα νέου Προέδρου του Δημοκρατικού Κόμματος, η σύγκρουση Κύκκου Νικηφόρου και Πάφου Χρυσοστόμου με αφορμή τα όσα διαμείβονται για τους οφικιάλιους καθώς και οι επικείμενες δημοτικές εκλογές.

Η ''Αλήθεια'' υπό τον τίτλο ''Αιμάσσουσα πληγή το μέτωπο Κύπρου-ΟΗΕ'' γράφει πως πολιτικές διαστάσεις με ανυπολόγιστες συνέπειες για την Κύπρο και το Κυπριακό πρόβλημα, προσλαμβάνουν οι μικρότητες των κυβερνώντων και των φερέφωνων τους, που χάριν εσωτερικών σκοπιμοτήτων έχουν προκαλέσει σοβαρό πρόβλημα σχέσεων της Κύπρου με τα Ηνωμένα Εθνη , με τις σκόπιμες ψευδολογίες περί χρηματισμού συνειδήσεων την εποχή του δημοψηφίσματος. Αλλού αναφέρεται σε δηλώσεις ειδικού επί θεμάτων Κανονικού Δικαίου, Αναπληρωτή καθηγητή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Θεόδωρου Γιάγκου, ότι αντίθετες με τους Ιερούς Κανόνες και τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας είναι οι ενέργειες του Μητροπολίτη Πάφου που να του δίνει την αρμοδιότητα του ορισμού των μελών του εξ οφίκιο σώματος.

''Η Μάχη'' υπό τον τίτλο ''Βελούδινη συμφωνία'' γράφει ότι σε συμφωνία να αποδεχθούν την πρόταση της ΕΕ για ''πάγωμα'' των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας για ένα χρόνο κατέληξαν ο Ελληνας Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, σύμφωνα με πληροφορίες της αθηναϊκής εφημερίδας ''Το Βήμα''. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται στις δηλώσεις του Προέδρου Παπαδόπουλου ότι επιθυμία όλων αλλά και της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι να εξευρεθεί λύση σε σχέση με την Κύπρο και τις προτάσεις της Φινλανδικής Προεδρίας της ΕΕ για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας πριν από τον Δεκέμβριο.

Ο ''Πολίτης'' υπό τον τίτλο ''Νέες αιχμές από τον ΟΗΕ'' αναφέρεται στην έκκληση του ειδικού εκπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ Μάικλ Μόλερ να τερματιστεί η διαρκής και προβληματική εστίαση στο παρελθόν και να κοιτάξουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι στο μέλλον. ''Η όλη διένεξη με τις χρηματοδοτήσεις είναι ένα χειροπιαστό παράδειγμα μιας κατάστασης που αποτελεί ένα σημαντικό εμπόδιο στην πρόοδο'', είπε ο κ. Μόλερ. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι ''εάν η Αγκυρα ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμια της χωρίς να έχει εξασφαλίσει το άνοιγμα του αεροδρομίου του Ερτζιάν τότε οι εσωτερικές αντιδράσεις στην χώρα αναμένεται να είναι τόσο μεγάλες που τα ποσοστά του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης θα κινδυνεύσουν''.

''Η Σημερινή'' υπό τον τίτλο ''Πρώτη κόντρα έπειτα από τριάντα χρόνια'' γράφει ότι για πρώτη φορά στην ιστορία του Δημοκρατικού Κόμματος, δύο υποψήφιοι, οι κύριοι Νίκος Κλεάνθους και Μάριος Καρογιάν, αναμετρώνται σήμερα για την θέση του Προέδρου του κόμματος. Ο νικητής των σημερινών εκλογών θα είναι ο τρίτος Πρόεδρος του κόμματος, μετά τους Σπύρο Κυπριανού και Τάσσο Παπαδόπουλο. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι Κύκκου Νικηφόρος και Πάφου Χρυσόστομος αντάλλαξαν και χθες βαριές κατηγορίες με αφορμή τα όσα διαμείβονται για τους οφικιάλιους.

''Ο Φιλελεύθερος'' υπό τον τίτλο ''Αγνοούμενοι πειραματόζωα των Τούρκων στρατηγών'' γράφει ότι σοκ προκαλεί ο ισχυρισμός ότι αγνοούμενοι χρησιμοποιήθηκαν ως πειραματόζωα από τους Τούρκους. Ο ισχυρισμός αυτός για τις τουρκικές μεθόδους έναντι Ελλήνων και Ε/Κ αγνοουμένων περιλαμβάνεται σε έκθεση της εταιρείας στρατηγικών αναλύσεων και μελετών ''Defense and Foreign Affairs Strategic Policy'', που έχει έδρα την Αλεξάνδρεια της πολιτείας Βιρτζίνια. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται σε δηλώσεις του ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια στον ''Φ'' ότι η εκλογή της Ελένης Μαύρου έχει πολιτική σημασία για το κόμμα και το στοίχημα είναι να κερδίσει στις δημοτικές εκλογές και την Λευκωσία και την Λεμεσό.

Η ''Χαραυγή'' υπό τον τίτλο ''Σε πλήρη ετοιμότητα'' γράφει ότι σε πλήρη ετοιμότητα θα βρίσκονται από αύριο Δευτέρα - μετά και την λήξη της εκλογικής αναμέτρησης στο ΔΗΚΟ για την ανάδειξη του νέου Προέδρου του κόμματος - τα επιτελεία των κομμάτων της τριμερούς δημοτικής συνεργασίας και θα ριχθούν στην μάχη για την επικράτηση των υποψηφίων που στηρίζονται από το ΑΚΕΛ, το ΔΗΚΟ και την ΕΔΕΚ. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι το Νέο Νοσοκομείο Λευκωσίας είναι ισάξιο με τα καλύτερα της Ευρώπης. Ο σύγχρονος ιατρικός εξοπλισμός, οι καινούργιες ειδικότητες και οι μοντέρνες κτιριακές εγκαταστάσεις υπόσχονται στους ασθενείς την καλύτερη ιατρική περίθαλψη.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα ''Sunday Mail'' υπό τον τίτλο ''Πρέπει όλοι να ανησυχούμε'' αναφέρεται σε δηλώσεις πιλότου των Κυπριακών Αερογραμμών με 36 χρόνια πείρα στις πτήσεις, που πρόσφατα έχει αφυπηρετήσει, του Πόλυ Οικονόμου, ο οποίος επιτίθεται κατά της Πολιτικής Αεροπορίας και λέει ότι το τραγικό ατύχημα της ''ΗΛΙΟΣ'' ήταν ένα ατύχημα που αναμενόταν να γίνει. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται στις δηλώσεις του Φινλανδού Πρωθυπουργού και Προεδρεύοντος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Μάτι Βανχάνεν ότι στόχος της Φινλανδικής Προεδρίας είναι να εξευρεθεί λύση σε σχέση με την Κύπρο και τις προτάσεις της φινλανδικής προεδρίας πριν τον Δεκέμβριο.

© 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html 2.0 run on Sunday, 22 October 2006 - 14:19:11 UTC