Visit the Macedonian Press Agency (MPA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 06-11-08

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ 08/11/2006

Η σημερινή δημοσιοποίηση της έκθεσης της Κομισιόν για την Τουρκία και η φόρμουλα της φινλανδικής προεδρίας, η επίσημη επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στην Κροατία, τα διαδραματιζόμενα στο χώρο της Εκκλησίας, μετά την εκλογή του νέου Αρχιεπισκόπου, το ζήτημα της καθήλωσης του αεροσκάφους της Ajet και ο θάνατος του πρώην Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς Δημήτρη Ματαφιά είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν σήμερα οι κυπριακές εφημερίδες.

Η «Αλήθεια» με κύριο τίτλο «Η απορρύθμιση της μεταρρύθμισης» γράφει πως η μεταρρύθμιση της απορρύθμισης και το χάσμα μεγαλώνει στη Μέση Εκπαίδευση με τους καθηγητές και το Υπουργείο να ανταλλάσσουν πυρά και τα σχολεία να τρέμουν συθέμελα από τα απεργιακά μέτρα που ήδη έχουν εξαγγελθεί και πλέον δεν φαίνεται να υπάρχει τρόπος αποφυγής τους. Αλλού αναφέρει πως μετά την εκλογή Αρχιεπισκόπου μερίδα «πιστών» φαίνεται να προγραμματίζει εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από την Αρχιεπισκοπή και η Αστυνομία αναμένεται να πάρει αυξημένα μέτρα κατά την τελετή ενθρόνισης.

«Η Μάχη» με κύριο τίτλο «Αξιοπρέπεια απαιτούν οι δεσμοφύλακες» αναφέρει πως την έντονη αντίδραση των δεσμοφυλάκων προκάλεσαν οι αναφορές του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Σοφοκλή Σοφοκλέους ότι αντιτίθενται στην εισαγωγή ναρκοτέστ στις φυλακές. Οι δεσμοφύλακες δηλώνουν ότι το θέμα παρουσιάστηκε εντελώς επιφανειακά, σε σημείο που τους αφήνει εκτεθειμένους. Αλλού αναφέρει πως στην Κύπρο θα ταφεί ο πρώην αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Δημήτρης Ματαφιάς, ο οποίος απεβίωσε προχθές σε ηλικία 73 ετών στην Αθήνα.

Ο «Πολίτης» στο κύριο του θέμα με τίτλο «Φινλανδική φόρμουλα χωρίς την Αμμόχωστο» γράφει πως αναπόφευκτη φαίνεται να είναι η κρίση στις ευρωτουρκικές σχέσεις τον προσεχή Δεκέμβριο. Σύμφωνα με την εφημερίδα η φινλανδική φόρμουλα προβλέπει ότι η περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου θα αποκτήσει καθεστώς «νεκρής ζώνης», εντάσσοντας ουσιαστικά το θέμα της επιστροφής της στους Ε/Κ στο πλαίσιο συνολικής επίλυσης του Κυπριακού. Αλλού αναφέρει πως αυτές τις μέρες το ΕΔΑΔ θα εξετάσει κατά πόσο η «επιτροπή αποζημιώσεων» συνάδει με το Χάρτη Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και θα αποφασίσει αν θα παραπέμψει τις ε/κ προσφυγές που εκκρεμούν ενώπιον του σε αυτήν.

«Η Σημερινή» γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Αρχισε η χάραξη νέου εκκλησιαστικού χάρτη» πως στο στάδιο της υλοποίησης πέρασαν τα σχέδια για αλλαγή του εκκλησιαστικού χάρτη της Κύπρου, με τη δημιουργία νέων Μητροπόλεων. Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου βρίσκεται τώρα σε αναζήτηση των κατάλληλων κτιρίων που θα στεγάσουν τις νέες επισκοπές. Αλλού αναφέρει πως άλλο ένα βέτο έχει ασκήσει η Κυπριακή Δημοκρατία επί ενός ακόμη ενταξιακού κεφαλαίου που αφορά την Τουρκία, αυτού της γεωργίας. Είναι το τρίτο στη σειρά βέτο, που τίθεται σε επίπεδο Ομάδων Εργασίας, γράφει.

«Ο Φιλελεύθερος» με κύριο τίτλο «Μυστική για το Βαρώσι» αναφέρει στο κύριο του θέμα πως η συνάντηση που προγραμμάτισε η φινλανδική προεδρία το περασμένο Σαββατοκύριακο με τη συμμετοχή Κύπρου, Τουρκίας και τ/κ κοινότητας μπορεί να ματαιώθηκε, ωστόσο μια άλλη σύναξη έγινε στο Ελσίνκι. Η φινλανδική προεδρία, εκπρόσωπος της Κομισιόν, δυο σύμβουλοι του Μάικλ Μόλερ και αξιωματικός της ΟΥΝΦΙΚΥΠ συναντήθηκαν το Σαββατοκύριακο και επικεντρώθηκαν σε ασκήσεις επί χάρτου. Αλλού αναφέρει πως Ιρανός φοιτητής τρύπησε άθελά του τα μέτρα ασφάλεια του Προεδρικού, αφού εκμεταλλεύτηκε ένα ανοικτό κάγκελο και έφτασε ανενόχλητος μέχρι το χώρο στάθμευσης του Μεγάρου.

Η «Χαραυγή» με κύριο τίτλο «Διέξοδο στην Αγκυρα» αναφέρει πως διέξοδο στο αδιέξοδο της Αγκυρας δίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την απόφαση που έχει ληφθεί σε επίπεδο Διευθυντών των Γραφείων των Επιτρόπων και με την οποία θα αποφεύγονται σήμερα οι εισηγήσεις προς την Αγκυρα για την άρνηση της να υλοποιήσει τις υποχρεώσεις της. Το όλο θέμα θα συζητηθεί σήμερα από το Κολλέγιο των Επιτρόπων. Αλλού αναφέρει πως ο Πρόεδρος της Κροατίας Στέπαν Μέσιτς δήλωσε χθες, ύστερα από επίσημες συνομιλίες στο Ζάγκρεμπ με τον Κύπριο ομόλογό του Τάσσο Παπαδόπουλο ότι συμφώνησαν πως υπάρχει περαιτέρω βελτίωση των διμερών σχέσεων.

Η αγγλόφωνη «Cyprus Mail» με κύριο τίτλο «Βίαια όπλα διατίθενται ελεύθερα» αναφέρει πως όπλα που χρησιμοποιούνται σε σώμα με σώμα μάχες πωλούνται σε παιδιά στην Πάφο και δεν υπάρχει κάτι που μπορούν να κάνουν οι γονείς για να το σταματήσουν εκτός του να κατάσχουν αυτά τα όπλα όταν τα βρουν. Ούτε υπάρχει κάτι που μπορεί να κάνει η αστυνομία αφού δεν υπάρχει τίποτε παράνομο με την πώλησή τους. Αλλού αναφέρει πως ένα πρωτοποριακό νέο σχέδιο που θα επιτρέπει στους τυφλούς και γενικά στα άτομα με προβλήματα όρασης να χρησιμοποιούν κινητά παρουσίασε χθες η ΑΤΗΚ σε δημοσιογραφική διάσκεψη.

Η εβδομαδιαία αγγλόφωνη Financial Mirror με κύριο τίτλο «Καλά νέα για τους δανειζόμενους σε ελβετικό φράγκο» γράφει πως χιλιάδες Κύπριοι οι οποίοι δανείστηκαν σε ελβετικό φράγκο για στεγαστικούς ή άλλους σκοπούς για να επωφεληθούν από το χαμηλότερο κόστος χρηματοδότησης, γίνονται τώρα αποδέκτες ενός ακόμα «δώρου», της πτώσης του ελβετικού φράγκου έναντι του ευρώ και κατά συνέπεια της κυπριακής λίρας. Αλλού αναφέρει πως την αναβολή δυο αιτήσεων για καθήλωση του αεροσκάφους της ιρλανδικής εταιρείας Celestia, το οποίο διαχειριζόταν η κυπριακή εταιρεία Ajet αποφάσισαν χθες τα Επαρχιακά Δικαστήρια Λάρνακας Αμμοχώστου.

© 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html 2.0 run on Wednesday, 8 November 2006 - 15:19:13 UTC