Browse through our General Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 06-11-11

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ 11/11/2006

Η συνάντηση του Προέδρου Παπαδόπουλου με τον Πάπα Βενέδικτο τον 16ο στο Βατικανό και τα μηνύματα που έστειλε στην Τουρκία, η πάρα πέρα στάση της φινλανδικής προεδρίας της ΕΕ σχετικά με τις προτάσεις που υπέβαλε για αποφυγή μιας ευρωτουρκικής κρίσης, καθώς και η επικείμενη συνάντηση του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ με τον ΓΓ του ΟΗΕ, είναι ορισμένα από τα κύρια θέματα που προβάλλουν οι εφημερίδες στην Κύπρο σήμερα.

Αλλα θέματα είναι η κηδεία του στρατηγού Ματαφιά, η έκθεση της Κομισιόν για τις προετοιμασίες που γίνονται για ένταξη της Κύπρου στην ευρωζώνη, οι πληροφορίες για ύπαρξη μαφίας στον ιππόδρομο και η απουσία της ΕΔΕΚ από το συνέδριο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.

Η «Αλήθεια» με τίτλο «Η ΕΔΕΚ εγκρίνει το ΡΤΚ όχι το ΔΗΚΟ» γράφει ότι ενώ στο ΔΗΚΟ η ΕΔΕΚ ήγειρε θέμα αμφισβήτησης των σοσιαλιστικών θέσεων του, ενέκρινε το Τουρκικό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ) να συμμετάσχει ως παρατηρητής στη Σοσιαλιστική Διεθνή, ένα σώμα πολύ πιο δυνατό από την Σοσιαλιστική Ομάδα του Ευρωκοινοβουλίου. Γράφει επίσης ότι στο ετήσιο συνέδριο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς η ΕΔΕΚ απουσίαζε. Αλλού γράφει ότι σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ ο Φινλανδός Πρεσβευτής Ρίστο Πίπονεν δήλωσε ότι η φινλανδική προεδρία της ΕΕ θα καταγγείλει την πλευρά που θα ευθύνεται για το τυχόν ναυάγιο της φινλανδικής πρωτοβουλίας.

«Η Μάχη» με τίτλο «Η συμμορφώνεται, ή δεν μπαίνει» γράφει ότι σκληρό μήνυμα στην Αγκυρα έστειλε χθες ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος από την Ρώμη, λέγοντας ότι εάν «η Τουρκία επιθυμεί πραγματικά να ενταχθεί στην ΕΕ πρέπει να συμμορφωθεί. Ή το κάνει αυτό, ή δεν μπαίνει». Σε άλλο της θέμα η εφημερίδα γράφει ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος συναντήθηκε χθες με τον Πάπα Βενέδικτο τον 16ο, τον οποίο ενημέρωσε για την καταστροφή της εκκλησιαστικής κληρονομιάς στα κατεχόμενα και τον κάλεσε να επισκεφθεί την Κύπρο.

Ο «Πολίτης» με τίτλο «Μαφία με πέταλα στήνει ιπποδρομίες» γράφει ότι αναστάτωση επικρατεί τις τελευταίες μέρες στον Ιππόδρομο Αγίου Δομετίου. Αφορμή μια πρόσφατη απόπειρα να 'στηθεί' κούρσα. Τα νήματα, γράφει η εφημερίδα, τα κινεί Ε/Κ με πλούσιο ποινικό μητρώο, ο οποίος ζει στα κατεχόμενα και ποντάρει μεγάλα ποσά στα καζίνα. Αλλού γράφει ότι η συνάντηση του Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ με τον ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν δεν θα έχει εθιμοτυπικό χαρακτήρα αλλά ο Ταλάτ θα ζητήσει θέμα διαφοροποίησης της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου.

«Η Σημερινή» υπό τον τίτλο «Θα χάσουν όλοι» γράφει ότι κάθε άλλο παρά φιλί της ζωής για τη φινλανδική πρωτοβουλία αποδείχθηκε η έκθεση προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Τουρκία, αφού το σκηνικό παραμένει ιδιαίτερα αρνητικό για την προώθηση της συγκεκριμένης φόρμουλας έστω και αν οι Φινλανδοί επιμένουν ότι υπάρχουν περιθώρια συζήτησης. Σε άλλο της θέμα γράφει ότι με πολιτικές και στρατιωτικές τιμές τελέστηκε χθες η κηδεία του στρατηγού Δημήτρη Ματαφιά που διετέλεσε αρχηγός της Εθνικής Φρουράς.

«Ο Φιλελεύθερος» με τίτλο «Σκληρό ροκ για Τουρκία» γράφει ότι η φινλανδική προεδρία της ΕΕ άρχισε νέο κύκλο επαφών για προώθηση της φόρμουλας έχοντας ωστόσο ως δεδομένο ότι η Τουρκία δεν συζητά το θέμα της Αμμοχώστου, ενώ τη Δευτέρα ο ΥΠΕΞ της Φινλανδίας θα συναντηθεί με τους ομολόγους του της Κύπρου και της Ελλάδας για το θέμα αυτό. Αλλού γράφει ότι σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, από τον Ιανουάριο θα αρχίσουν να παραδίδονται τα οστά Ε/Κ και Τ/Κ αγνοουμένους στους συγγενείς τους.

Η «Χαραυγή» με τίτλο «Δεν δεχόμαστε εκπτώσεις» γράφει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία υποστηρίζει την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας αλλά δεν θα δεχθεί εκπτώσεις από θεμελιώδεις ευρωπαϊκές αρχές χάριν της περιβόητης αποφυγής της σύγκρουσης των τρένων Τουρκίας ΕΕ διαμήνυσε χθες ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας. Αλλού γράφει ότι χθες πραγματοποιήθηκε σεμνή εκδήλωση Δίλεπτης Σιγής της Διεθνούς Ημέρας Ανάμνησης για τα θύματα των δύο Παγκοσμίων Πολέμων, μπροστά από το Μνημείο Πεσόντων στη Λευκωσία.

Η αγγλόφωνη «Cyprus Mail» με τίτλο «Όχι καλά προετοιμασμένη για την ένταξη στην ευρωζώνη» αναφέρεται στην έκθεση της Κομισιόν για τις προετοιμασίες τριών χωρών για ένταξη στην ευρωζώνη και γράφει ότι σύμφωνα με την έκθεση η Κύπρος δεν είναι καλά προετοιμασμένη για την υιοθέτηση του ευρώ το 2008, παρά το ότι 60% του πληθυσμού ζητά περισσότερη ενημέρωση. Αλλού γράφει ότι σύμφωνα με τον δικηγόρο των θυμάτων της αεροπορικής τραγωδίας στο Γραμματικό, υπαρκτό είναι το ενδεχόμενο να συρθεί η κυπριακή δημοκρατία στα δικαστήρια σε σχέση με τις ευθύνες της στο τραγικό δυστύχημα που στοίχισε τη ζωή σε 121 ανθρώπους.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Μάθε» με τίτλο «Αναρχικοί» γράφει ότι την αναρχία ως ιδεολογία ασπάζονται δεκάδες συμπολίτες μας, οι οποίοι αρκούνται στο να κολλάνε αφίσες σε απόμερα μέρη της πρωτεύουσας και στο να ψευδοπροπαγανδίζουν με μεγάλα λόγια μέσω του διαδικτύου. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα γράφει ότι παρά τις φιλότιμες προσπάθειες της αστυνομίας φαίνεται ότι ο παράνομος ηλεκτρονικός τζόγος λειτουργεί όμως η Λερναία Υδρα, αφού μια μηχανή κατάσχεται και τρεις φυτρώνουν.

© 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html 2.0 run on Saturday, 11 November 2006 - 15:19:10 UTC