Browse through our General Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 06-11-25

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ 25/11/2006

Η μεθαυριανή Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη στο Τάμπερε της Φινλανδίας και οι διαβουλεύσεις που γίνονται για να ξεπεραστεί το αδιέξοδο στην συνέχιση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ), τα πρόσφατα επεισόδια στην Αγγλική Σχολή Λευκωσίας και η οργάνωση Εθνική Φωνή Ελληνόψυχων Νέων (ΕΦΕΝ), η παραίτηση του Βουλευτή του ΔΗΚΟ Νίκου Κλεάνθους από το αξίωμα του Αναπληρωτή Προέδρου του κόμματος, η διπλή απόδραση από αστυνομικά κελιά και οι προσπάθειες για ανάκτηση 150 εκατομμυρίων λιρών στο Υπουργείο Εσωτερικών που αφορούν οφειλές επιχειρηματιών για Φόρο Προστιθέμενης Αξίας, είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλει σήμερα στα πρωτοσέλιδά του ο κυπριακός Τύπος.

Η ''Αλήθεια'' γράφει στο κύριο θέμα της, υπό τον τίτλο ''Θα τους κλείσω'', ότι ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β΄ παρουσιάζεται αποφασισμένος να προχωρήσει ακόμη και σε έξωση της οργάνωσης ΕΦΕΝ από γραφείο που παραχωρήθηκε στην οργάνωση αυτή σε κτίριο της Αρχιεπισκοπής πλησίον της Φανερωμένης στη Λευκωσία. Οπως ανέφερε στην εφημερίδα ο Αρχιεπίσκοπος, θα καλέσει τον επικεφαλής της οργάνωσης να φροντίσει για αλλαγή γραμμής και, αν δεν συμμορφωθεί, τότε θα τους αφαιρέσει το δικαίωμα χρήσης του γραφείου. Σε άλλο θέμα γράφει πως, έναν περίπου μήνα μετά την αποτυχία του να εκλεγεί στη θέση του Προέδρου του ΔΗΚΟ, υπέβαλε χθες την παραίτησή του ο κ. Κλεάνθους από το αξίωμα του Αναπληρωτή Προέδρου του κόμματος.

''Η Μάχη'', με τον τίτλο ''Τάμπερε - η τελευταία ευκαιρία'', γράφει στο κύριο θέμα ότι μεταβαίνει μεθαύριο στο Τάμπερε της Φινλανδίας ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Λιλλήκας για διαβουλεύσεις με τη φινλανδική Προεδρία της ΕΕ, η οποία έχει επίσης απευθύνει πρόσκληση στον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Αμπτουλάχ Γκιουλ και δεν αποκλείεται να υπάρξει τριμερής συνάντηση, προκειμένου να προωθηθεί η φινλανδική πρόταση για να ξεπεραστεί το αδιέξοδο στην πορεία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ. Αλλού γράφει ότι ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Σωτήρης Σαμψών ενέγραψε προς συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Γεωργίας θέμα για ''αναξιοκρατικές προσλήψεις'' στις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες και ότι οι ποιμνιοτρόφοι δυσφορούν και διαμαρτύρονται λόγω μη υλοποίησης των υποσχέσεων που τους εδόθησαν.

Ο ''Πολίτης'', στο κύριο θέμα και κάτω από τον τίτλο ''Βαρώσι - Κυπριακό μαζί στο Τάμπερε'', γράφει πως Λιλλήκας και Γκιουλ ανακοίνωσαν ότι θα μεταβούν στο Τάμπερε, όπου θα πραγματοποιηθεί η Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη και ότι αναμένεται πως θα έχουν διαβουλεύσεις με τη φινλανδική Προεδρία, η οποία θα επιδιώξει προώθηση νέας πρότασής της που αφορά και το κατεχόμενο Βαρώσι και προβλέπει επιστροφή του στους νόμιμους κατοίκους με ένα χρονοδιάγραμμα συνολικής επίλυσης του Κυπριακού. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Αντώνης Βασιλείου εξέφρασε ικανοποίηση για την προχθεσινή ψήφιση από τη Βουλή του νέου νόμου για το ωράριο των καταστημάτων και τους όρους απασχόλησης των εργαζομένων σε αυτά.

''Η Σημερινή'', με τον τίτλο ''Διπλή απόδραση από αστυνομικά κελιά'', γράφει στο κύριο θέμα ότι τέσσερα μέλη της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λεμεσού τέθηκαν χθες σε διαθεσιμότητα, μετά από εντολή του Αρχηγού της Αστυνομίας Χαράλαμπου Κουλέντη, επειδή κρίθηκαν υπεύθυνοι για την απόδραση δύο κρατουμένων από κελιά, τα οποία είχαν αφεθεί ξεκλείδωτα. Οι δύο δραπέτες είναι ένας Ουκρανός που εκρατείτο για παράνομη είσοδο στο έδαφος της Δημοκρατίας και ο 34χρονος Χρίστος Γαβριηλίδης, ύποπτος για τη δολοφονία της Ρούλας Παντελή. Ο Γαβριηλίδης επιχείρησε να δραπετεύσει και πάλι το απόγευμα χθες αφού πήδηξε από το μπαλκόνι του Αστυνομικού Σταθμού Λεμεσού αλλά για κακή του τύχη τραυματίστηκε. Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής ανακοίνωσε τα κριτήρια παραχώρησης της ειδικής χορηγίας των 200 λιρών που θα δοθεί σε κάθε ένα από 30.000 περίπου νοικοκυριά συνταξιούχων.

''Ο Φιλελεύθερος'', κάτω από τον τίτλο ''150 εκατομ. λίρες στα χαμένα'', γράφει στο κύριο θέμα πως ο Υπουργός Εσωτερικών Νεοκλής Συλικιώτης θα θέσει ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου υπόθεση σχετικά με την απώλεια εσόδων του κράτους ύψους επτά εκατομμυρίων λιρών προς όφελος συγκεκριμένης εταιρείας, μετά από προειδοποιήσεις της Γενικού Ελεγκτή Χρυστάλλας Γιωρκάτζη για συνολικές απώλειες από το κράτος 150 εκατομμυρίων λιρών, λόγω ανείσπρακτου Φόρου Προστιθέμενης Αξίας. Αλλη είδηση είναι ότι μεθαύριο θα είναι έτοιμος και θα διαβιβαστεί από την Αστυνομία στη Γενική Εισαγγελία ο ποινικός φάκελος της υπόθεσης των επεισοδίων μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων μαθητών στην Αγγλική Σχολή.

Η ''Χαραυγή'' γράφει στο κύριό της θέμα, υπό τον τίτλο ''Στο Τάμπερε η προσοχή'', ότι η φινλανδική Προεδρία ξεκινά τη διαδικασία των διαβουλεύσεων στο Τάμπερε και ότι σε εγρήγορση βρίσκεται η ελληνοκυπριακή πλευρά, μετά τις πληροφορίες για αφαίρεση από τις προτάσεις της του θέματος των Βαρωσίων. Αλλη είδηση είναι η επιστολή από τον Πρόεδρο της Βουλής και Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια στο Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, με την οποία ζητείται η άρση οποιωνδήποτε περιορισμών σε λειτουργούς του Οργανισμού στην Κύπρο, για να δώσουν στοιχεία στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών, σχετικά με τις χρηματοδοτήσεις από την UNOPS.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα ''Cyprus Mail'', με τον τίτλο ''Τα ξενοδοχεία σε κατάθλιψη, ενώ ο τουρισμός κατρακυλά'', γράφει στο κύριο θέμα της πως οι ξενοδόχοι τεσσάρων και πέντε αστέρων περιέγραψαν χθες με τα πιο μελανά από την εποχή του Πολέμου στον Κόλπο το 1991 χρώματα την κατάσταση στην τουριστική βιομηχανία του νησιού. Οπως ανέφεραν, η Κύπρος είναι η μόνη μεσογειακή χώρα, η οποία έχει καταγραμμένη μείωση στις αφίξεις κατά τους πρώτους οκτώ μήνες του χρόνου. Σε άλλο θέμα γράφει ότι στην Κύπρο δεν παρέχεται εναλλακτική αντιμετώπιση των χρηστών ναρκωτικών, παρά τα διεθνώς παραδεκτά ότι η φυλάκιση των ναρκομανών ελάχιστα προσφέρει στην αναμόρφωση των χρηστών και κοστίζει περισσότερο από την αποστολή τους σε κέντρα απεξάρτησης.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα ''Μάθε'', κάτω από τον τίτλο ''1.500 χωρισμένες γυναίκες καταγγέλλουν την κυπριακή κυβέρνηση στην Ευρώπη'', γράφει στο κύριο θέμα πως τους ασκούς του Αιόλου αναμένεται να ανοίξει επιστολή - καταγγελία του Παγκύπριου Συνδέσμου Χωρισμένων Γυναικών προς την Επιτροπή Αναφοράς της ΕΕ, η οποία ανταποκρίθηκε και ζητεί εξηγήσεις από την κυπριακή κυβέρνηση για τον τρόπο χειρισμού υποθέσεων των γυναικών αυτών. Αλλού γράφει ότι σε τρεις μήνες θα λειτουργήσει η γυναικολογική - μαιευτική κλινική στο Νοσοκομείο Αμμοχώστου στο Παραλίμνι.

© 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html 2.0 run on Saturday, 25 November 2006 - 15:19:06 UTC