Visit the Macedonia Homepage (by Nikolaos Martis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 06-11-26

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ 26/11/2006

Η πρωτοβουλία της φινλανδικής Προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και το Κυπριακό, οι προσεχείς δημοτικές εκλογές, η χθεσινή Σύνοδος της Παιδοβουλής, τα πρόσφατα επεισόδια στην Αγγλική Σχολή μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων μαθητών, η διάδοση της χρήσης και το παράνομο εμπόριο ναρκωτικών, οι οφειλές πολλών εκατομμυρίων λιρών στο Ταμείο Εσωτερικών Προσόδων και η δημοσιονομική κατάσταση στην Κύπρο είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλει σήμερα στα πρωτοσέλιδά του ο κυπριακός Τύπος.

Η ''Αλήθεια'' γράφει στο κύριο θέμα της, υπό τον τίτλο ''Οι εκλογές των ανεξαρτήτων'', ότι βρισκόμαστε τρεις μόλις εβδομάδες πριν τις δημοτικές εκλογές και όλες οι ενδείξεις συνηγορούν στο ότι αυτές θα είναι οι εκλογές των ανεξάρτητων υποψηφίων και ότι οι τοπικές κοινωνίες -σε πολύ μεγάλο βαθμό- δεν ακολουθούν τυφλά τις επιλογές των κομμάτων, αλλά επιλέγουν τους καταλληλότερους με βάση το τοπικό συμφέρον. Σε άλλο θέμα γράφει πως ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ενημέρωσε τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για τα πρόσφατα επεισόδια μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων μαθητών στην Αγγλική Σχολή.

''Η Μάχη'', με τον τίτλο ''25 εκ. οι χρήστες ηρωίνης στην Ευρώπη'', γράφει στο κύριο θέμα ότι τρομακτικά είναι τα στοιχεία που καταγράφονται στην Ευρώπη ως προς τον αριθμό των χρηστών ναρκωτικών, ενώ και στην Κύπρο ''μετρούμε εννέα νεκρούς σε πέντε μήνες'' από τη χρήση ναρκωτικών. Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας για το 2006, οι χρήστες καννάβεως στην Ευρώπη είναι περίπου 65 εκατομμύρια, της ηρωίνης 25 εκατομμύρια, χαπιών τύπου ''Εκσταση'' 8,5 εκατομμύρια, κοκαΐνης 3,5 εκατομμύρια και αμφεταμινών 2 εκατομμύρια χρήστες. Αλλού γράφει ότι κηρύχθηκε επίσημα από προχθές η έναρξη της πανευρωπαϊκής εκστρατείας του Συμβουλίου της Ευρώπης για την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας και ειδικότερα της βίας κατά των γυναικών.

Ο ''Πολίτης'', στο κύριο θέμα και κάτω από τον τίτλο ''Τα κυκλώματα της κοκαΐνης'', δημοσιεύει εκτενή συνέντευξη πρώην εμπόρου και χρήστη ναρκωτικών και σε άλλο άρθρο γράφει πως είναι ραγδαία η αύξηση της παράνομης διακίνησης και χρήσης ναρκωτικών, ενώ, σύμφωνα με έκθεση του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών, η Τουρκία θεωρείται ''γέφυρα δηλητηρίου'' και το 75% των ναρκωτικών, που κατάσχεται σε χώρες της δυτικής Ευρώπης, προέρχεται από την Τουρκία. Αλλού παραθέτει συνέντευξη του Υπουργού Εσωτερικών Νεοκλή Συλικιώτη, ο οποίος -μεταξύ άλλων- αναφέρεται και στα πρόσφατα επεισόδια μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων μαθητών στην Αγγλική Σχολή, δηλώνοντας ότι είναι απαράδεκτο γεγονός που διαμορφώνει κλίμα αντιπαράθεσης και ότι τυχόν ανοχή θα οδηγήσει σε επανάληψή του.

''Η Σημερινή'', με τον τίτλο ''Στο μηδέν το δημοσιονομικό έλλειμμα'', γράφει στο κύριο θέμα ότι ο Υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής, με δήλωσή του στην εφημερίδα, επιβεβαιώνει πως στο μηδέν βρίσκεται το δημοσιονομικό έλλειμμα κατά το πρώτο εννεάμηνο του 2006, όμως, λόγω αυξημένων εξόδων, περί το τέλος του έτους το έλλειμμα θα διαμορφωθεί στο 1,5% με 2% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος. Αλλη είδηση είναι ότι ομάδα εκπαιδευτικών κατέθεσε στον Εφορο Συντεχνιών αίτηση για ίδρυση νέας Οργάνωσης Εκπαιδευτικών Μέσης Γενικής και Τεχνικής Εκπαίδευσης, η οποία θα ονομάζεται ΣΕΔΕΚ. Ο Πρόεδρος της Οργάνωσης Ελλήνων Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης Κύπρου (ΟΕΛΜΕΚ) Ιάκωβος Ιακώβου θεωρεί ότι πρόκειται για προσπάθεια διάσπασης της συνδικαλιστικής οργάνωσης των καθηγητών. ''Ο Φιλελεύθερος'', κάτω από τον τίτλο ''Τύμπου από το παράθυρο με παρέμβαση Κόφι Ανάν'', γράφει στο κύριο θέμα πως, με παρέμβαση του ΓΓ του ΟΗΕ προς τη φινλανδική Προεδρία της ΕΕ, το πακέτο, που αναμένεται να υποβληθεί αύριο στο Τάμπερε, θα περιλαμβάνει ''τεχνηέντως'' και το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμβου. Αλλού γράφει ότι άλλοι δύο μαθητές κλήθηκαν χθες από την Αστυνομία για ανάκριση σε σχέση με τα πρόσφατα επεισόδια στην Αγγλική Σχολή μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων μαθητών και ότι ο συνολικός αριθμός όσων ενεπλάκησαν στην υπόθεση ανέρχεται στους δεκατέσσερεις μαθητές, που θα κληθούν εντός της προσεχούς εβδομάδος για να κατηγορηθούν γραπτώς.

Η ''Χαραυγή'' γράφει στο κύριό της θέμα, υπό τον τίτλο ''Χρωστούν στο Φόρο 135.7 εκ. λίρες'', ότι οι εταιρείες στην Κύπρο κατέχουν τα σκήπτρα στη μη έγκαιρη καταβολή των οφειλόμενων φόρων και ότι τα ποσά αυτά περνούν στη κατηγορία των ''καθυστερημένων φόρων'', με αποτέλεσμα να συσσωρεύονται με την πάροδο του χρόνου. Είναι ενδεικτικό, προσθέτει η εφημερίδα, ότι, από τα 190,37 εκατομμύρια λίρες καθυστερημένων προς είσπραξη φόρων εισοδήματος του 2005, ποσό 135,72 εκατομμυρίων λιρών ή το 71,29% του συνόλου των οφειλομένων φόρων, προέρχεται από εταιρείες. Αλλη είδηση είναι η χθεσινή Σύνοδος της Παιδοβουλής στην αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων και η έγκριση -μεταξύ άλλων- ψηφίσματος καταδίκης των πρόσφατων επεισοδίων στην Αγγλική Σχολή.

Η εβδομαδιαία αγγλόφωνη εφημερίδα ''Sunday Mail'', με τον τίτλο ''Φόβος για την αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου μετά τη διάλυση της αjet'', γράφει στο κύριο θέμα της πως η διάλυση της αεροπορικής εταιρείας αjet πιθανό να είναι ένα ακόμη καρφί στο φέρετρο του υπό κατάρρευση τουρισμού του νησιού, σύμφωνα με προειδοποιήσεις επαγγελματιών του τουριστικού τομέα, οι οποίοι ανησυχούν για τους εναλλακτικούς τρόπους μεταφοράς τουριστών από τη Βρετανία, ειδικά κατά την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων. Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Λιλλήκας δήλωσε χθες πως, εάν η Τουρκία επιθυμεί να αποφύγει μια ''σύγκρουση τραίνων'' στην πορεία ένταξής της στην Ευρωπαϊκή Ενωση, θα πρέπει να αποδεχθεί την πρόταση της φινλανδικής Προεδρίας για επιστροφή του κλειστού τμήματος των κατεχόμενων Βαρωσίων στους Ελληνοκυπρίους νόμιμους κατοίκους του.

© 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html 2.0 run on Sunday, 26 November 2006 - 15:19:06 UTC