Browse through our Interesting Nodes for Industrial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 06-12-10

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ 10/12/2006

Οι εξελίξεις γύρω από το φινλανδικό προσχέδιο συμπερασμάτων σε σχέση με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και οι αντιδράσεις στην τουρκική πρόταση για άνοιγμα ενός λιμανιού και ενός αεροδρομίου της Τουρκίας για τα κυπριακά πλοία και αεροσκάφη, όπως και οι επερχόμενες δημοτικές εκλογές κυριαρχούν στα θέματα των κυριακάτικων εφημερίδων.

Αλλά θέματα που απασχολούν το σημερινό Τύπο είναι οι ε/κ περιουσίες στα κατεχόμενα υπό το φως της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην προσφυγή της Μύρας Ξενίδη- Αρέστη και οι εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα.

Η «Αλήθεια» κάτω από τον τίτλο «Προειδοποιούν για διχοτόμηση» γράφει ότι οι συντεχνίες των δασκάλων και καθηγητών στα κατεχόμενα προειδοποιούν ότι η τελευταία τροποποίηση του λεγόμενου ποινικού κώδικα και η αδιαφορία του καθεστώτος Ταλάτ για την ανάπτυξη των ε/κ περιουσιών στα κατεχόμενα αποτελούν βόμβες στα θεμέλια της επανένωσης και ενισχύουν παράλληλα τη μόνιμη διχοτόμηση. Σε άλλο θέμα γράφει ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης Σοφοκλής Σοφοκλέους μιλώντας στην εκδήλωση «Ισότητα και τοπική αυτοδιοίκηση» έχουμε μόνο μια γυναίκα Δήμαρχο, η εκπροσώπηση των γυναικών στη Βουλή είναι 14%, στον επιχειρηματικό κόσμο 21% ενώ υπάρχουν δημοτικά συμβούλια χωρίς γυναικεία συμμετοχή.

«Η Μάχη» υπό τον τίτλο «Κραυγή απελπισίας από 45χρονη καρκινοπαθή» γράφει ότι μια 45χρονη καρκινοπαθής, μητέρα ενός 20χρονου παιδιού, παλεύει μόνη και χωρίς τη βοήθεια του κράτους, της εκκλησίας ή των συνανθρώπων της για να εξοφλήσει τα δάνεια που έκανε για την αποθεραπεία της. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος χαρακτήρισε την πρόταση της Τουρκίας για άνοιγμα ενός λιμανιού και ενός αεροδρομίου με ανταλλάγματα προσπάθεια αποπροσανατολισμού, προσθέτοντας πως οι υποχρεώσεις της Αγκυρας έναντι της ΕΕ είναι αυτόνομες και ανεξάρτητες.

Ο «Πολίτης» κάτω από τον τίτλο «Πόσο πάει το Βαρώσι», αναφέρει ότι οι Τούρκοι θα πληρώσουν ακριβά την αδιαλλαξία τους, σημειώνει ότι το ΕΔΑΔ διπλασίασε τα ποσά της αποζημίωσης για απώλεια χρήσης στην υπόθεση Αρέστη και προσθέτει πως οι αποζημιώσεις που θα κληθεί να πληρώσει η Τουρκία για την απώλεια χρήσης των περιουσιών εντός της περίκλειστης πόλης θα ανέρχονται στα 4 δισεκατομμύρια λίρες. Σε άλλο θέμα γράφει ότι οι 25 Υπουργοί, αρμόδιοι για την εσωτερική ασφάλεια της ΕΕ αποφάσισαν την ένταξη σε ένα χρόνο των 10 νέων κρατών μελών στη Σέγκεν, μόνο που η Κύπρος θα εξαιρεθεί από αυτή τη διαδικασία.

«Η Σημερινή» υπό τον τίτλο «Πειραιώς- Κύπρου, συναντώνται εντός Δεκεμβρίου» γράφει ότι η Τράπεζα Πειραιώς απηύθυνε επιστολή πρόσκληση προς την Τράπεζα Κύπρου για συνάντηση εντός Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας κατά τη συνάντηση θα συζητηθεί η προοπτική συνεργασίας μεταξύ των δύο τραπεζών και θα διευκρινισθούν οι όροι της. Σε άλλο θέμα γράφει ότι το Τμήμα Αρχαιοτήτων αρχίζει πολύ σύντομα εργασίες συντήρησης και αναστήλωσης των εκκλησιών που βρίσκονται στη νεκρή ζώνη και κηρύχθηκαν σε αρχαία μνημεία. Προσθέτει ότι το έργο χρηματοδοτείται από την UNOPS.

«Ο Φιλελεύθερος» κάτω από τον τίτλο «Ανοικτή επιταγή της ΕΕ προσφέρουν στην Τουρκία» γράφει ότι η φινλανδική προεδρία της ΕΕ στο δεύτερο προσχέδιο των συμπερασμάτων που έχει κυκλοφορήσει μεταξύ των κρατών-μελών, παραχωρεί εν πολλοίς στην Τουρκία τη δυνατότητα να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της με μια επιταγή χωρίς ημερομηνία λήξης. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο ισχυρός σύμβουλος του Τ/Κ ηγέτη Ρασίτ Περτέβ δήλωσε ότι σε ένα δεκαπενθήμερο θα διαφανεί κατά πόσο θα υπάρξει ή όχι πρόοδος στις τεχνικές επιτροπές, προτρέπει όλους να στρέψουν εδώ την προσοχή τους και όχι στα τεκταινόμενα στην Ευρώπη και σημειώνει ότι χωρίς την άρση της λεγόμενης απομόνωσης των Τ/Κ δεν γίνεται τίποτε.

Η «Χαραυγή» υπό τον τίτλο «Τιμήστε τη συνεργασία» γράφει ότι ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας σε συνέντευξη του στην εφημερίδα απευθύνει έκκληση στα στελέχη, μέλη και οπαδούς των κομμάτων ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ να φανούν συνεπή και να τιμήσουν τη συνεργασία. Προσθέτει πως ο κ. Χριστόφιας τόνισε ότι η υποστήριξη της Ελένης Μαύρου από τους ψηφοφόρους του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ θα επιτρέψει να θέσουν στο τραπέζι δική τους υποψηφιότητα για την προεδρία. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η Αστυνομία προέβη χθες στη σύλληψη δύο αλλοδαπών για διευκόλυνση των ανακρίσεων σχετικά με κλοπή χρημάτων μέσω του διαδυκτίου.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα «Sunday Mail» στο κύριο της θέμα γράφει ότι η τουρκική αστυνομία συνέλαβε χθες δικηγόρο ο οποίος εκτιμάται πως είναι ο αρχηγός της Αλ Κάιντα στην Τουρκία. Σε άλλο θέμα γράφει ότι στις εκλογές της ερχόμενης Κυριακής έχουν για πρώτη φορά δικαίωμα ψήφου σε δημοτικές εκλογές οι αλλοδαποί, πολίτες της ΕΕ που διαμένουν μόνιμα στην Κύπρο και προσθέτει πως στο Δήμο Πέγειας της επαρχίας Πάφου οι μη Κύπριοι που έχουν δικαίωμα ψήφου ανέρχονται στις 4.000 με αναλογία ένας προς δύο σε σχέση με τους Κύπριους δημότες.

© 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html 2.0 run on Sunday, 10 December 2006 - 15:19:08 UTC