Browse through our Interesting Nodes for Real Estate Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 06-12-29

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ 29/12/2006

Η απόφαση του κατοχικού καθεστώτος για έναρξη σήμερα εργασιών για κατεδάφιση της γέφυρας που το ίδιο είχε αναγείρει πριν ένα χρόνο στην οδό Λήδρας και η πρώτη αντίδραση της κυβέρνησης, δεσπόζει στα πρωτοσέλιδα δημοσιεύματα του κυπριακού Τύπου. Οι εφημερίδες προβάλλουν επίσης το θέμα της ανομβρίας που μαστίζει την Κύπρο, τη διαφωνία του Προέδρου Παπαδόπουλου στο ενδεχόμενο να υποβάλει η ε/κ πλευρά δικό της σχέδιο λύσης του Κυπριακού, καθώς και πληροφορίες για παραίτηση του Παναγιώτη Δημητρίου από τη θέση του Ευρωβουλευτή του ΔΗΣΥ, τη θέση του οποίου θα αναλάβει η Ελένη Θεοχάρους.

Η ''Αλήθεια'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Στην εποχή του ντεπόζιτου'', γράφει στο κύριο της θέμα ότι ''στην εποχή του ντεπόζιτου θα μας επιστρέψει η κυβέρνηση Τάσσου Παπαδόπουλου, αφού μας οδήγησε μπροστά στο φάσμα των περικοπών του πόσιμου νερού, όταν την ίδια ώρα θα παγώνουμε στο χιονιά''. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος άφησε να νοηθεί κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο νέο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας ότι αυτονόμηση των νοσοκομείων δεν έχει μέχρι που να κατανοήσουν οι δημόσιοι υπάλληλοι ότι πρέπει να χάσουν τη δημοσιοϋπαλληλική τους ταυτότητα για να γίνει κάτι τέτοιο.

''Η Μάχη'' υπό τον τίτλο ''Πέφτει η Γέφυρα'', γράφει στο κύριο της θέμα ότι σε μια αιφνιδιαστική κίνηση πέρασε χθες το κατοχικό καθεστώς, μετά από την απόφαση του ηγέτη του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ να προχωρήσει στην κατεδάφιση της γέφυρας της οδού Λήδρας, όπου οι σχετικές εργασίες θα ξεκινήσουν σήμερα. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος εξέφρασε διαφωνία με τη θέση για εκπόνηση ολοκληρωμένου σχεδίου λύσης του Κυπριακού γιατί, όπως εξηγεί, θα σημαίνει αυτόματα εγκατάλειψη της πρωτοβουλίας των Ηνωμένων Εθνών.

Ο ''Πολίτης'' στεγάζει το κύριο του θέμα υπό τον τίτλο ''Πέφτει η γέφυρα, μένει το τείχος;'' και γράφει ότι με μια αιφνιδιαστική κίνηση, ο κ. Ταλάτ ανακοίνωσε χθες την απόφασή του να μετακινήσει την περιβόητη γέφυρα της οδού Λήδρας και να ανακινήσει έτσι το θέμα του ανοίγματος του κεντρικού αυτού οδοφράγματος της πρωτεύουσας και προσθέτει ότι η κυβέρνηση αντιμετώπισε επιφυλακτικά την ανακοίνωση Ταλάτ. Αλλού γράφει ότι η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην επιμέτρηση του χρόνου στους όρους των προσφορών για το φυσικό αέριο και προσθέτει ότι πιθανότατα θα πριμοδοτούνται οι κοινοπραξίες που θα εγγυηθούν την προμήθεια του αερίου το ταχύτερο δυνατόν.

''Ο Φιλελεύθερος'' υπό τον τίτλο ''Πολιτική της μπουλντόζας'', γράφει στο κύριο του θέμα ότι προσπαθώντας να δημιουργήσει εντυπώσεις, ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ανακοίνωσε χθες ότι από σήμερα θα αρχίσει η κατεδάφιση της γέφυρας στην οδό Λήδρας. Προσθέτει ότι η κυβέρνηση αντιδρώντας έκανε λόγο για ''κίνηση εντυπωσιασμού''. Αλλού γράφει ότι η παρουσία της Ελληνίδας Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων συνοδεύεται με αντιδράσεις που αφορούν προβλήματα που είχαν δημιουργηθεί κατά την περσινή χρονιά, όταν εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το νέο σύστημα εισδοχής Κυπρίων στα ελληνικά Πανεπιστήμια.

Η ''Χαραυγή'' υπό τον τίτλο ''Πανέτοιμη η κυβέρνηση'', αναφέρει στο κύριο της θέμα ότι η κυβέρνηση δηλώνει έτοιμη μέσα σε 24 ώρες να γκρεμίσει τη γέφυρα και τον τοίχο στο οδόφραγμα της οδού Λήδρας, δεδομένου ότι θα εφαραμοστούν οι προϋποθέσεις που έθεσε η ίδια στα Ηνωμένα Εθνη και αφορούν, μεταξύ άλλων, αποναρκοθέτηση γύρω από την οδό Ερμού, αποστρατικοποίηση της περιοχής και άμεσο τερματισμό των στρατιωτικών περιπολιών και απομάκρυνση οποιωνδήποτε συμβόλων και από τις δύο πλευρές. Αλλού γράφει ότι η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου διαψεύδει ισχυρισμό της τ/κ εφημερίδας ''Αφρίκα'' για άρνηση του κράτους να παραχωρήσει ηλεκτρικό ρεύμα στους Τ/Κ επειδή δεν σταμάτησαν τη φωταγώγηση της σημαίας στο Πενταδάκτυλο.

Η αγγλόφωνη ''Cyprus Mail'' γράφει στο κύριο της θέμα υπό τον τίτλο ''H γέφυρα της Λήδρας θα κατεδαφιστεί'' ότι η τουρκική πλευρά θα ξεκινήσει σήμερα την αποσυναρμολόγηση της επίμαχης γέφυρας, η οποία εμπόδισε το άνοιγμα της διόδου στη οδό Λήδρας, όπως ανακοινώθηκε από το γραφείο του κ. Ταλάτ χθες. Αλλού γράφει ότι ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β' θα συναντήσει τον μουφτή των Τ/Κ στις 8 Ιανουαρίου. Ο Χρυσόστομος δήλωσε ότι θα επισκεφθεί μαζί με τον Μουφτή το τέμενος Χαλά Σουλτάν στη Λάρνακα και πρόσθεσε ότι αργότερα μέσα στον Ιανουάριο θα επισκεφθεί το μοναστήρι του Αποστόλου Βαρνάβα στα κατεχόμενα.

Η εβδομαδιαία ''Το κυπριακό ποντίκι'' γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Στην Ευρωβουλή η Ελένη Θεοχάρους'' ότι στις αρχές του νέου χρόνου παραιτείται από τη θέση του ο Ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ Παναγιώτης Δημητρίου και ότι τη θέση του θα αναλάβει η Ελένη Θεοχάρους, που ήταν η πρώτη επιλαχούσα του κόμματος. Αλλού γράφει ότι το ΚΣ ΕΔΕΚ που έχασε στις δημοτικές εκλογές τους πέντε από τους επτά Δήμους που διεκδίκησε, θα ζητήσει από τα κόμματα της συνεργασίας ότι στους Δήμους που έχασε τη δημαρχία, καθώς και σε άλλους, να έχει την αντιδημαρχία.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα ''Αντίλογος'' στο πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της με τίτλο ''Γεμίζουν τις μπαταρίες τους!'' γράφει ότι οι εταίροι της τριμερούς προχωρούν χέρι χέρι για τις προεδρικές εκλογές του 2008, παρά το ότι οι ηγέτες τους έχουν δηλώσει ότι τις τελικές αποφάσεις θα πάρουν τα συλλογικά τους όργανα, ενώ ο πρώην ΥΠΕΞ Ιωάννης Κασουλίδης έχει έτοιμο το επιτελείο του και σύντομα θα αποστασιοποιηθεί από το ΔΗΣΥ για να πορευθεί στις προεδρικές ως ανεξάρτητος υποψήφιος. Αλλού προβάλλει δηλώσεις του Αρχηγού Αστυνομίας Χαράλμπου Κουλέντη ότι σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες το έγκλημα στην Κύπρο βρίσκεται σε ικανοποιητικά επίπεδα και ότι ο κάθε πολίτης πρέπει να έχει ενεργό ρόλο στον τομέα της πρόληψης τους εγκλήματος.

(ΣΣ: η εφημερίδα ''Η Σημερινή'' δεν παρελήφθη στο ΚΥΠΕ)

© 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html 2.0 run on Friday, 29 December 2006 - 15:19:07 UTC