Visit the Hellenic Society of Virology (HSV) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 06-12-30

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ 30/12/2006

Η με αργούς ρυθμούς έναρξη των εργασιών από το κατοχικό καθεστώς για κατεδάφιση της γέφυρας της οδού Λήδρας, η πρόσκληση της κυπριακής κυβέρνησης προς την τ/κ πλευρά για διάλογο με στόχο το άνοιγμα της εμπορικής οδού της Λευκωσίας και η αντίδραση του πολιτικού κόσμου στην εξέλιξη αυτή δεσπόζει στα πρωτοσέλιδα δημοσιεύματα του κυπριακού Τύπου. Οι σημερινές εφημερίδες προβάλλουν επίσης το μνημόνιο εκπαιδευτικής συνεργασίας που υπέγραψαν χθες Ελλάδα και Κύπρος, την εκλογή του Αρσινόης Γεώργιου στη θέση του Μητροπολίτη Πάφου και τα προβλήματα που αντιμετώπισαν οι πατατοπαραγωγοί του Φρενάρους από τον παγετό που δημιουργήθηκε στις φυτείες τους λόγω των πρόσφατων χαμηλών θερμοκρασιών.

Η ''Αλήθεια'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Ο Ταλάτ κάνει πολιτική και ο Τάσος ρίχνει σοβάδες'', γράφει ότι δυτικός διπλωμάτης περιγράφοντας την κατάσταση που δημιούργησε στο Κυπριακό η απόφαση για το γκρέμισμα της γέφυρας στον οδό Λήδρας, δήλωσε ότι ''οι Τ/Κ κάνουν πολιτική και εσείς ρίχνεται σοβά στα ετοιμόρροπα σπίτια της διόδου''. Αλλού γράφει ότι ''όλως αιφνιδίως'' η διεύθυνση των Κυπριακών Αερογραμμών παρέδωσε στις 18 Δεκεμβρίου επιστολή απόλυσης στον προϊστάμενο του Τμήματος Εκπαίδευσης Ασφάλειας Ανδρέα Χατζηνικολάου, γεγονός, το οποίο, όπως γράφει, δημιουργεί αρκετά ερωτηματικά ακόμη και για κομματικές σκοπιμότητες.

''Η Μάχη'' κάτω από τον τίτλο ''Το Φρέναρος πλήρωσε την νύφη'', γράφει στο κύριο της θέμα ότι το Φρέναρος μετρά τις μεγαλύτερες ζημιές που έπαθαν οι πατατοπαραγωγοί από τις πρόσφατες χαμηλές θερμοκρασίες, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του Παναγροτικού, διότι στο χωριό αυτό δεν λειτούργησε ο Νότιος αγωγός που έπρεπε να μεταφέρει νερό για πότισμα των φυτειών πατατών για να προστατευτούν από τον παγετό. Αλλού αναφέρεται στη χθεσινή συνεδρία του τουρκικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, το οποίο σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι η Τουρκία αναμένει να μη σταθεί εμπόδιο στην ενταξιακή της πορεία το Κυπριακό και επαναλαμβάνει την προσήλωσή της στο στόχο της ένταξης.

Ο ''Πολίτης'' υπό τον τίτλο ''Μακρύδρομος για τη Λήδρας'', γράφει ότι μακρύς θα είναι τελικά ο δρόμος που θα οδηγήσει - εάν τελικά οδηγήσει - στο άνοιγμα της οδού Λήδρας. Σημειώνει ότι το κατοχικό καθεστώς άρχισε υποτονικά το ξήλωμα της γέφυρας, αλλά δεν θέλησε να σχολιάσει τις θέσεις της κυβέρνησης για τα υπόλοιπα θέματα, όπως την παρουσία στρατού, τη χάραξη της γραμμής και την απομάκρυνση κατασκευών που παραπέμπουν σε συνοριακό σημείο διέλευσης. Αλλού αναφέρεται σε απόρρητα έγγραφα των Βρετανών που αποδεσμεύτηκαν μετά την συμπλήρωση 30 χρόνων, σύμφωνα με τα οποία από το 1976 οι Βρετανοί άρχισαν να μελετούν την προοπτική της διχοτόμησης ως την τελική λύση στο Κυπριακό.

''Η Σημερινή'', κάτω από τον τίτλο ''Επιφυλάξεις για τις τουρκικές προθέσεις'', γράφει στο κύριο της θέμα ότι με επιφυλάξεις παρακολουθούν οι Αρχές της Δημοκρατίας τις ενέργειες των κατοχικών δυνάμεων να ξηλώσουν τη γέφυρα που κατασκεύασαν στη οδό Λήδρας. Προσθέτει ότι χθες, μετά από τρεις ώρες εργασίας, αυτές σταμάτησαν λόγω μπαϊραμιού, και οι ''αρχές'' του ψευδοκράτους δηλώνουν ότι θα επαναρχίσουν την ερχόμενη Πέμπτη. Αλλού γράφει ότι Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι είναι έτοιμος σε 24 ώρες να κατεδαφίσει τον τοίχο της Εθνικής Φρουράς με παράλληλη κατεδάφιση της γέφυρας από την τουρκική πλευρά και επανέλαβε τις θέσεις του αναφορικά με το θέμα της διάνοιξης της οδού Λήδρας, όπως αυτές υποβλήθηκαν στα Ηνωμένα Εθνη.

''Ο Φιλελεύθερος'' στο κύριο του θέμα με τίτλο ''Η Λήδρας πήρε πολιτική κλίση'', γράφει ότι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με στόχο την επίτευξη πολιτικής συμφωνίας για άνοιγμα της οδού Λήδρας, οδηγεί το θέμα η κυπριακή κυβέρνηση και προσθέτει ότι ήδη μέσω των Ηνωμένων Εθνών προσκάλεσε την τ/κ πλευρά σε διάλογο, προκειμένου να επιτευχθεί μια συμφωνία, η οποία να οδηγεί σε ορθολογιστικό άνοιγμα της οδού. Αλλού γράφει ότι σύμφωνα με το Μνημόνιο Εκπαιδευτικής Συνεργασίας που υπέγραψαν χθες οι Υπουργοί Παιδείας Ελλάδας και Κύπρου, η ελλαδική πλευρά θα εξετάσει το ενδεχόμενο τα αποτελέσματα για τους Κύπριους υποψηφίους στα Ανώτατα και Ανώτερα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Ελλάδας να ανακοινώνονται παράλληλα με τις πανελλήνιες εξετάσεις.

Η ''Χαραυγή'' υπό τον τίτλο ''Εσμιξε οικογένειες'', γράφει στο κύριο της θέμα ότι ο Υπουργός Εσωτερικών Νεοκλής Συλικιώτης για ανθρωπιστικούς λόγους έδωσε οδηγίες για να απολυθούν κάποιοι από τους κρατούμενους μετανάστες και να σμίξουν με τις οικογένειές τους. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρης Χριστόφιας δέχθηκε πρόκληση του Προέδρου του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου, Γου Μπανγκούο για επίσημη επίσκεψη στην Κίνα η οποία θα πραγματοποιηθεί το πρώτο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου. Σημειώνει ότι ο κ. Χριστόφιας δήλωσε ότι αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στις επισκέψεις σε χώρες φιλικές που είναι μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Η αγγλόφωνη ''Cyprus Mail'' υπό τον τίτλο ''Αντίστροφη μέτρηση για την εκτέλεση'', αναφέρεται στο κύριο της θέμα σε δηλώσεις Ιρακινών αξιωματούχων ότι «επίκειται η εκτέλεση του Σάνταμ Χουσέιν» καθώς και στο παρασκήνιο που προηγήθηκε για αναβολή της εκτέλεσής του λόγω του μήνα προσκυνήματος για τους Μουσουλμάνους που αρχίζει σήμερα. Αλλού γράφει ότι η κληρολαϊκή συνέλευση που συνήλθε χθες το απόγευμα στην Ιερά Αρχιεπισκοπή ψήφισε παμψηφεί τον Χωρεπίσκοπο Αρσινόης Γεώργιο ως τον νέο Μητροπολίτη Πάφου.

Η εβδομαδιαία αγγλόφωνη ''The Cyprus Weekly'', στο κύριο της θέμα υπό τον τίτλο ''Η κατεδάφιση δεν είναι αρκετή'', αναφέρεται στην έναρξη με αργό ρυθμό των εργασιών για την κατεδάφιση της γέφυρας στην οδό Λήδρας και προσθέτει ότι η κυπριακή κυβέρνηση δήλωσε ότι δεν είναι αρκετό για να διασφαλίσει ένα νέο σημείο διέλευσης στην περιοχή. Αλλού παρουσιάζει μια ανασκόπηση γεγονότων για το 2006 και σχολιάζει πως όταν καταλαγιάσει ο κουρνιαχτός από τα γεγονότα που σημάδεψαν το 2006, η Κύπρος θα αναφέρεται για το ρόλο - κλειδί που έπαιξε ως ασφαλής προορισμός ανθρώπων που εγκατέλειψαν το Λίβανο κατά την εισβολή του Ισραήλ στη χώρα.

Η εβδομαδιαία ''Μάθε'' αναφέρεται στα προβλήματα που δημιουργούνται στις οικογένειες από τον εθισμό στα τυχερά παιγνίδια και προσθέτει ότι ακόμη και το πιο αθώο τυχερό παιγνίδι μπορεί να μετατρέψει τους νέους σε μεγάλους τζογαδόρους. Αλλού προβάλλει συνέντευξη της νεοεκλεγείσας Δημάρχου Λευκωσίας, Ελένης Μαύρου, η οποία δηλώνει εργασιομανής και ότι σκοπεύει να αναζωογονήσει το διάλογο με την τ/κ πλευρά διότι, όπως λέει, παρά τη διαχωριστική γραμμή, η Λευκωσία παραμένει μία πόλη.

Η επίσης εβδομαδιαία ''Πέστα'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Δικηγόρος υπεξαίρεσε από πελάτη μισό εκατομμύριο λίρες'', γράφει ότι δικηγόρος από τη Λευκωσία δικάζεται ιεροκρυφίως από το πειθαρχικό συμβούλιο δικηγόρων, επειδή πελάτης του τον κατήγγειλε όταν διαπίστωσε ότι 500.000 λίρες που του εμπιστεύθηκε για κάποιες επενδύσεις είχαν κάνει φτερά. Αλλού προβάλλει συνέντευξη του βουλευτή του ΑΚΕΛ Τάκη Χατζηγεωργίου, ο οποίος αποχωρεί από τη θέση του Διευθυντή του ραδιοφωνικού σταθμού ''Αστρα''.

© 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html 2.0 run on Saturday, 30 December 2006 - 15:19:08 UTC