Browse through our Interesting Nodes on Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 06-12-31

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ 31/12/2006

Το Κυπριακό και ο προοπτικές για κινητικότητα μέσα στο 2007, οι επικρίσεις του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη κατά του σημερινού Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου ότι ακολουθεί παράλογη πολιτική στο Κυπριακό, οι προειδοποιήσεις του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Χριστόδουλου Χριστοδούλου για κινδύνους σε περίπτωση καθυστέρησης στην υιοθέτηση του Ευρώ και ο απαγχονισμός του τέως δικτάτορα του Ιράκ Σαντάμ Χουσέιν, είναι τα κύρια θέματα που προβάλλει ο κυπριακός Τύπος.

Η ''Αλήθεια'' υπό τον τίτλο ''Μπαίνουμε στο έτος των μωρών παρθένων'', γράφει στο κύριο της θέμα ότι ως ''μωρές παρθένες'' θα κυνηγούν κατόπιν εορτής τις εξελίξεις μέσα στο νέο έτος οι κυβερνώντες, αφού από τώρα έχουν ξεκαθαρίσει τις προθέσεις τους να νεκρώσουν, μέσα στο 2007, το Κυπριακό, προκειμένου να ''προετοιμαστεί το έδαφος για ουσιαστικές συνομιλίες'' μετά τις εκλογές του 2008. Προβάλλει επίσης συνέντευξη του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη, ο οποίος κάνει λόγο για σύγχυση λόγω εναλλασσόμενων θέσεων της ε/κ πλευράς στο Κυπριακό και ζητεί χωρίς άλλη καθυστέρηση τη χάραξη νέας εθνικής στρατηγικής για το Κυπριακό.

''Η Μάχη'' υπό τον τίτλο ''Ηρεμος στο θάνατο ο Σαντάμ'', αναφέρεται στην εκτέλεση του τέως δικτάτορα του Ιράκ Σάνταμ Χουσέιν και σχολιάζει ότι με τον απαγχονισμό του χθες τα ξημερώματα στη Βαγδάτη, κλείνει ένα κεφάλαιο της ιστορίας του πολύπαθου Ιράκ, όμως είναι αβέβαιο το περιεχόμενο του κεφαλαίου που μόλις ανοίγει. Αλλού γράφει ότι πραγματοποιήθηκε χθες στον καθεδρικό ναό του Αγίου Θεοδώρου στην Πάφο η ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη Πάφου Γεώργιου, ο οποίος αναφέρθηκε στους στόχους του που εδράζονται κυρίως στην αντιμετώπιση των γενικότερων προβλημάτων της κοινωνίας και ιδιαίτερα της νεολαίας.

Ο ''Πολίτης'' υπό τον τίτλο ''Παράλογη πολιτική ακολουθεί ο Τάσσος'', γράφει ότι ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης χαρακτηρίζει ''παράλογη'' την πολιτική που ακολουθεί ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι στο ''τέλος θα γίνει ο διαχωρισμός''. Αλλού γράφει ότι ενδεχομένως να προταθεί από την τ/κ πλευρά σενάριο που επεξεργάστηκε ο κατοχικός στρατός, σύμφωνα με το οποίο η διέλευση από και προς τα κατεχόμενα να μην γίνεται από το σημείο όπου βρίσκεται η γέφυρα στον οδό Λήδρας, αλλά λίγα μέτρα ανατολικότερα, έτσι ώστε τα κατοχικά φυλάκια που βρίσκονται δυτικά της γέφυρας να μπορούν να ανεφοδιάζονται.

''Η Σημερινή'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Σήμα κινδύνου'', δημοσιεύει συνέντευξη του Διοικητή της ΚΤ Χριστόδουλου Χριστοδούλου, ο οποίος προειδοποιεί ότι ενδεχόμενη καθυστέρηση, λόγω δικής μας υπαιτιότητας, στην ένταξη στην ΟΝΕ θα απέβαινε ζημιογόνα και θα εγκυμονούσε σοβαρούς μελλοντικούς κινδύνους για τη χώρα μας. Αλλού γράφει ότι σύμφωνα με τα αρχεία του Φόρεϊν Οφις, ο Μιχαλάκης Τριανταφυλλίδης απεκάλυψε, κατά τη διάρκεια γεύματος στις 5 Ιουλίου 1976, στην Διευθύντρια του Νοτίου Τμήματος Ευρώπης του βρετανικού ΥΠΕΞ ότι ο Μακάριος είχε στην πραγματικότητα αποδεχθεί την διχοτόμηση, εφόσον δεν ήθελε να είναι Πρόεδρος του τ/κ τμήματος και του ε/κ τμήματος της Κύπρου.

''Ο Φιλελεύθερος'' υπό τον τίτλο ''Σκυτάλη με κρύο μενού, κινητικότητα χωρίς λύση'', γράφει στο κύριο του θέμα ότι εκτιμάται ότι στο 2007 δεν θα αναμένονται εξελίξεις που θα ανατρέπουν το σημερινό αδιέξοδο στο Κυπριακό, καθώς η νέα χρονιά θα είναι για την Τουρκία εκλογική και στη λογική αυτή έχουν προσαρμοσθεί ήδη τόσο η ΕΕ όσο και ο αγγλοαμερικανικός παράγοντας. Αλλού προβάλλει εκτιμήσεις του Υπουργού Οικονομικών Μιχαλάκη Σαρρή και των πρώην ομολόγων του Μάκη Κεραυνού και Τάκη Κληρίδη, ο οποίοι εκτιμούν ότι η κυπριακή οικονομία διαθέτει θετικές προοπτικές για το 2007. Ο κ. Σαρρής υποδεικνύει την ανάγκη για δημοσιονομική πειθαρχία, ο κ. Κεραυνός ζητεί σταθερότητα και συνέπεια και ο κ. Κληρίδης στήριξη στα φοροεισπρακτικά τμήματα του κράτους.

Η ''Χαραυγή'' κάτω από τον τίτλο ''Στο ικρίωμα'', γράφει στο κύριο της θέμα ότι τέσσερα σχεδόν χρόνια από την εισβολή των Αμερικανών στο Ιράκ και την πρόσφατη απόφαση του ''κατοχικής έμπνευσης - δικαστηρίου στη Βαγδάτη, ο Σαντάμ Χουσέιν θανατώθηκε χθες δι απαγχονισμού και προσθέτει ότι ο θάνατός του αναμένεται να προκαλέσει νέα αποσταθεροποίηση στην περιοχή. Αλλού γράφει ότι συγκρατημένα αισιόδοξος σε σχέση με το άνοιγμα της οδού Λήδρας παρουσιάστηκε χθες ο Πρόεδρος της Βουλής και ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας, ο οποίος σημειώνει ότι θα πρέπει να επιλυθούν και άλλα συναφή ζητήματα, τα οποία είχε θέση η ε/κ πλευρά από το 2005.

Η αγγλόφωνη ''Sunday Mail'' υπό τον τίτλο ''Ο Σαντάμ απαγχονίστηκε τα ξημερώματα'' αναφέρεται στον απαγχονισμό του Σαντάμ Χουσέιν χθες τα ξημερώματα και σχολιάζει ότι ο τέως δικτάτορας του Ιράκ φάνηκε ότι μετέβαινε ήρεμος προς τον θάνατό του και σύμφωνα με δηλώσεις ενός εκ των μαρτύρων κατά τον απαγχονισμό του, ο θάνατός του επήλθε πολύ γρήγορα. Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Φώτης Φωτίου διέταξε έρευνα για να διαπιστωθεί κατά πόσον σταμάτησε η παροχή νερού σε πατατοπαραγωγούς, με αποτέλεσμα οι φυτείες τους να καταστραφούν από τον παγετό επειδή δεν είχαν νερό για να τις ποτίσουν.

© 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html 2.0 run on Sunday, 31 December 2006 - 15:19:09 UTC