Read the UN Universal Declaration of Human Rights (10 December 1948) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 07-01-19

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ 19/1/2007

Η συνέχιση των απεργιακών μέτρων για άλλες 48 ώρες από τους μεταφορείς Α, παρά τις συνεχιζόμενες εκκλήσεις και αντιδράσεις άλλων επαγγελματικών κλάδων αλλά και της κυβέρνησης και της Βουλής για αναστολή των μέτρων και έναρξη διαλόγου, και η κηδεία του Πεύκιου Γεωργιάδη, είναι τα κύρια θέματα της σημερινής ειδησεογραφίας στον κυπριακό Τύπο. Προβάλλονται επίσης πληροφορίες για πρόταση της Dubai Investment για εξαγορά με μετρητά της Τράπεζας Πειραιώς, το άνοιγμα ενός νέου κεφαλαίου στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας προς την ΕΕ, η εισαγωγή στην Κύπρο του εμβολίου κατά του καρκίνου του τραχήλου καθώς και άλλα θέματα.

Η «Αλήθεια» προβάλλει στο κύριο της θέμα τη συνεχιζόμενη απεργία των οδηγών φορτηγών με τίτλο «Η οικονομία στο γύψο». Όπως γράφει, η οικονομία καταρρέει μετά και την εξαγγελθείσα απόφαση των οδηγών φορτηγών να συνεχίσουν την απεργία τους για ακόμη 48 ώρες. Χθες αγανακτισμένοι φρουτοπαραγωγοί, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απεργία των οδηγών φορτηγών, απέκοψαν τον αυτοκινητόδρομο Πάφου Λεμεσού. Αλλού γράφει ότι η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκρινε χθες την εισαγωγή του μηδενικού ορίου οινοπνεύματος στο αίμα για τους νέους οδηγούς και τους οδηγούς επαγγελματικών οχημάτων και λεωφορείων.

«Η Μάχη» τιτλοφορεί το κύριο θέμα της «7 δις ευρώ για Πειραιώς» και γράφει ότι χοντραίνει όλο και περισσότερο το παιχνίδι μεταξύ Marfin και Περαιώς με το βαρύ πυροβολικό, το Dubai Investment, που ανήκει στο Σεϊχη Μοχάμεντ Μπιν Σαρίν Αλ Μακτούμ να εισέρχεται στη μάχη μεταξύ των δύο τραπεζών. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Μ» ενδεχομένως το Dubai Investment να υποβάλει αυτόνομη δημόσια πρόταση με μετρητά και μάλλον κοντά στις χρηματιστηριακές τιμές προς την τράπεζα Πειραιώς. Η πρόταση της Dubai θα αφορά το 100% της Πειραιώς σε μετρητά, δηλαδή 6,9 με 7 δις. Ευρώ. Αλλού γράφει ότι κυκλοφορεί τώρα στην Κύπρο το εμβόλιο κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Ο «Πολίτης» με τον κύριο τίτλο «Τώρα κάνουν τους Κινέζους» γράφει ότι ευρύτερες σκέψεις κάνουν οι Κινέζοι σχετικά με την πώληση 75 πυροβόλων PLZ45 των 155 χιλιοστών. Όπως ενημέρωσε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Αμυνας την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Αμυνας, οι Κινέζοι επικαλούνται δυσκολίες στην εξασφάλιση άδειας εξαγωγής. Γράφει επίσης ότι διάβημα στο Λίβανο έκανε η Αγκυρα, για τη συμφωνία με την Κύπρο, για τις έρευνες εντοπισμού κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου. Θεωρεί ότι ο Λίβανος πρέπει να ζητήσει τη γνώμη της Τουρκίας, πριν υπογράψει οποιαδήποτε συμφωνία με την Κύπρο η οποία έχει και «τουρκικό μέρος».

«Η Σημερινή» με τίτλο «Κίνηση ματ του εμίρη της Marfin γράφει ότι κίνηση ματ αναμένουν οι της Marfin από πλευράς του εμίρη του Dubai Fund. Κίνηση η οποία, όπως αφήνουν να διαρρεύσει, θα λύσει τα χέρια της Marfin μετά το κλείδωμα που πέτυχε σε βάρος της η Τράπεζα Πειραιώς, υποβάλλοντας πρόταση για εξαγορά της. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κίνηση του εμίρη θα είναι πρόταση για αγορά της Πειραιώς και μάλιστα σε μετρητά. Γράφει επίσης ότι «ολόγυμνοι» θα είναι οι επιβάτες στα αεροδρόμια μετά τα νέα μέτρα ασφάλειας που θα εφαρμόζονται σύντομα. Πρόκειται για ακτίνες Χ που επιτρέπει στην ασφάλεια των αεροδρομίων να βλέπει μέσα από τα ρούχα των επιβατών.

«Ο Φιλελεύθερος» στο κύριο του θέμα με τον τίτλο «Παράνομη καμπάνια για ευρώ» γράφει ότι η μεγαλύτερη προσφορά που ανατέθηκε από το δημόσιο για σκοπούς διαφήμισης, αξίας 1 εκ. λιρών, και η οποία αφορούσε τη μεγάλη διαφημιστική εκστρατεία για την εισαγωγή του ευρώ είναι άκυρη, μετά από απόφαση καταπέλτη του Ανωτάτου Δικαστηρίου, στο οποίο καταχωρήθηκε προσφυγή από την κοινοπραξία L&T Partners Communication Services Ltd PR και PR Partners Ltd. Αλλού γράφει ότι το τρένο της Τουρκίας προχωρά σταθερά, σύμφωνα με τον Επίτροπο για τη Διεύρυνση Ολι Ρεν. Με συνοπτικές διαδικασίες και ως σημείο Α, χωρίς συζήτηση, η ΚΟΡΕΠΕΡ αποφάσισε το άνοιγμα του κεφαλαίου για τη Στατιστική και την περίληψη δύο κριτηρίων για το κεφάλαιο Κοινωνική Πολιτική.

Η «Χαραυγή» με κύριο τίτλο «Εφυγε με άριστα» γράφει ότι με όλες τις δέουσες τιμές η πολιτεία αποχαιρέτισε τον Πεύκιο Γεωργιάδη. Το Υπουργικό Συμβούλιο, σε έκτακτη συνεδρία του, κήρυξε τριήμερο πένθος ενώ καθήκοντα Υπουργού Παιδείας θα εκτελεί ο Υπουργός Εσωτερικών Νεοκλής Συλικιώτης. Σε άλλο της θέμα, η «Χ» γράφει ότι άμεση έναρξη δραστηριοτήτων έρευνας και εκμετάλλευσης κοιτασμάτων πετρελαίου προγραμματίζει η Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία βρίσκεται σε συνεργασία με τον νορβηγικό οίκο PGS Geophysical AS που έχει ήδη προχωρήσει στη διεξαγωγή δραστηριοτήτων αναζήτησης.

Η αγγλόφωνη «Cyprus Mail» τιτλοφορεί το κύριο θέμα της «Οι φορτηγατζήδες υπόσχονται περισσότερα δεινά» και αναφέρεται στην απόφαση των οδηγών φορτηγών να παρατείνουν την 48ωρη απεργία τους, ασκώντας περισσότερη πίεση πάνω στην κυβέρνηση και την αγροτική δομή του νησιού. Γράφει επίσης ότι η Κύπρος, μαζί με την Κροατία και τη Δανία, αναλαμβάνει για το 2007 την προεδρία του Φόρουμ για τη Συνεργασία και την Ασφάλεια του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Αντίλογος» στο κύριο θέμα της με τίτλο «Εκλογή με μηνύματα» γράφει ότι το ΔΗΚΟ οδηγείται αύριο σε νέα εκλογική αναμέτρηση για την πλήρωση της θέσης του Αναπληρωτή Προέδρου, μετά την παραίτηση του Νίκου Κλεάνθους. Οι υποψήφιοι για τη θέση είναι Βασίλης Πάλμας, Αντιγόνη Παπαδοπούλου, Σοφοκλής Φυττής και Γιώργος Κολοκασίδης. Αλλού αναφέρει ότι η εφημερίδα κηρύσσει το 2007 έτος Γρηγόρη Αυξεντίου. Με την ευκαιρία των 50 χρόνων από το ολοκαύτωμα στο κρησφύγετο, δημοσιεύει το δεύτερο μέρος του αφιερώματός της για το Σταυραετό του Μαχαιρά και αναφέρει ότι το μεγάλο του όνειρο ήταν να φοιτήσει στη Σχολή Ευελπίδων στην Ελλάδα.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Το κυπριακό ποντίκι» με κύριο τίτλο «Κοροϊδία και πρόκληση!» γράφει ότι την επομένη της επίθεσης στην αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα, κατά την οποία μέλη της οργάνωσης «Επαναστατικός Αγώνας» εκτόξευσαν αντιαρματική ρουκέτα τύπου RPG, οι Αμερικανοί ενέπλεξαν αβάσιμα και αδικαιολόγητα την Εθνική Φρουρά επειδή διαθέτει τέτοιου είδους αντιαρματικά όπλα. Γράφει επίσης ότι παραμένει ο Γιαννάκης Ομήρου στην ηγεσία της ΕΔΕΚ, απότι δείχνουν τα πράγματα. Ο κ. Ομήρου θα είναι μάλλον ο μόνος υποψήφιος για την προεδρία του κόμματος στο εκλογοαπολογιστικό συνέδριο της 17ης και 18ης Μαρτίου.

Η εβδομαδιαία αγγλόφωνη The Cyprus Weekly αναφέρεται πρωτοσέλιδα στην απεργία των οδηγών φορτηγών με τον τίτλο «Κανένα τέλος στο καυγά με τους φορτηγατζήδες». Σημειώνει πως οι οδηγοί αποφάσισαν να συνεχίσουν την απεργία παρά τις προειδοποιήσεις για καταστροφή της οικονομίας. Γράφει επίσης ότι η Κύπρος θρηνεί τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού Πεύκιο Γεωργιάδη, ο οποίος πέθανε πρόωρα, μετά από καρδιακή προσβολή.

© 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html 2.0 run on Friday, 19 January 2007 - 15:19:05 UTC