Read the Schengen Convention (19 June 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 07-01-27

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ 27/1/2007

Η εκμετάλλευση κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου, που ενδεχομένως υπάρχουν στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου, ο καθορισμός 13 ερευνητικών τεμαχίων-οικοπέδων για άσκηση δραστηριοτήτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στην αποκλειστική ζώνη της Κύπρου, οι απειλές της Τουρκίας και του Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, καθώς και το θέμα των Τραπεζών Μαρφίν και Πειραιώς ύστερα και από την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου που έκρινε ως μη αρμόδια την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και έστειλε την υπόθεση στο ΧΑΚ, είναι τα θέματα που δεσπόζουν στον σημερινό κυπριακό Τύπο.

Αλλα θέματα που προβάλλονται είναι ο επαναπατρισμός στην Κύπρο της εικόνας των Αγίων Ανδρονίκου και Αθανασίας, που είχε κλαπεί από την μεσαιωνική εκκλησία του Αγίου Ανδρονίκου στον Καλοπαναγιώτη το 1936, και άλλων πέντε εικόνων που κλάπηκαν από Τούρκους μετά την εισβολή, οι διαμαρτυρίες των κατοίκων Ακρωτηρίου που επιμένουν για τους κινδύνους που εγκυμονεί για την υγεία τους η λειτουργία των βρετανικών κεραιών «Πλούτωνας», και η έκρηξη σε βυτιοφόρο στην Πύλα με αποτέλεσμα να καεί ένα αγοράκι και να υποστούν εγκαύματα άλλοι δύο Τ/Κ.

Η «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «Αιτία πολέμου για την Τουρκία» γράφει πως αιτία πολέμου θεωρείται το θέμα πετρελαίου της Κύπρου για την Τουρκία, η οποία δηλώνει ότι θα προστατέψει τα δικαιώματα των Τ/Κ πάση θυσία. Το Υπουργικό Συμβούλιο συνήλθε ψες εκτάκτως για να συζητήσει το θέμα, το οποίο όμως η κυβέρνηση με δηλώσεις Υπουργών προσπάθησε να υποβαθμίσει. Πρόσω ολοταχώς για πετρέλαιο συνολικής αξίας 400 δις από τις 15 Φεβρουαρίου 2007, γράφει. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται σε "βροχή υποψηφιοτήτων" στον ΔΗΣΥ για τις τρεις θέσεις Αντιπροέδρων, που έφθασαν ήδη στις πέντε.

«Η Μάχη» υπό τον τίτλο «Η νομοθεσία προκάλεσε μπάχαλο» γράφει πως παρατείνεται η αγωνία του επενδυτικού κοινού ενώ αρκετά ερωτηματικά αιωρούνται μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου να κρίνει ως μη αρμόδια σε ό,τι αφορά δημόσιες προτάσεις την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Το μπαλάκι βρίσκεται τώρα στα χέρια του Χρηματιστηρίου να αποφασίσει ποιας τράπεζας προηγείται η πρόταση και αν θα επιτρέψει να συντρέχουν οι προτάσεις Μαρφίν και Πειραιώς. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι στο Ακρωτήρι οι κάτοικοι επιμένουν για τους κινδύνους που εγκυμονεί για την υγεία τους η λειτουργία των βρετανικών κεραιών «Πλούτωνας».

Ο «Πολίτης» υπό τον τίτλο «Μυρίζει το πετρέλαιο παρά τις απειλές» γράφει ότι η κυβέρνηση δεν θέλει να χάνει χρόνο με τα κοιτάσματα των υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου για αυτό και προχωρεί τάχιστα να βάλει τροχιά όλες τις απαιτούμενες διαδικασίες για την εκμετάλλευση τους. Το Υπουργικό καθόρισε τα 13 ερευνητικά τεμάχια-οικόπεδα για άσκηση δραστηριοτήτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στην αποκλειστική ζώνη της Κύπρου. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι ο Υπουργός Εργασίας καλεί τους κοινωνικούς εταίρους να είναι «έτοιμοι για υπερβάσεις» στον επικείμενο διάλογο για στήριξη του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

«Η Σημερινή» υπό τον τίτλο «Τρύπιοι νόμοι προκαλούν μπάχαλο» γράφει ότι στους νομικούς του συμβούλους καταφεύγει το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, για να αποφύγει το μπάχαλο των κενών στη νομοθεσία, πριν πάρει τη Δευτέρα την απόφαση για το νομότυπο των προτάσεων εξαγορών τραπεζών. Τα κενά στη νομοθεσία επιβεβαίωσε χθες και ο Υπουργός Οικονομικών, ο οποίος επεσήμανε την ανάγκη εναρμόνισης με την ΕΕ, για να αποφεύγονται προβλήματα, όπως αυτά που προκλήθηκαν τις τελευταίες ημέρες, γράφει. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι λόγω έκρηξης σε βυτιοφόρο στην Πύλα κάηκε ένα αγοράκι και υπέστησαν εγκαύματα άλλοι δύο Τουρκοκύπριοι.

«Ο Φιλελεύθερος» υπό τον τίτλο «Casus belli ο μαύρος χρυσός» γράφει πως η Λευκωσία προχωρεί στην εφαρμογή διεθνών συμφωνιών που έχει συνάψει με Αίγυπτο και Λίβανο για τη συνεκμετάλλευση κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου, που ενδεχομένως υπάρχουν στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου. Το γεγονός προκάλεσε την αντίδραση της Αγκυρας, που διαμαρτυρήθηκε έντονα στον Λίβανο, ενώ από χθες έδωσε οδηγίες στον Τ/Κ ηγέτη να εκτοξεύσει και απειλές. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι επτά αιώνες μετά τη δημιουργία της και μετά από 70 χρόνια περιπλάνησης επαναπατρίστηκε μαζί με άλλες πέντε, η εικόνα των Αγίων Ανδρονίκου και Αθανασίας, που είχε κλαπεί από τη μεσαιωνική εκκλησία του Αγίου Ανδρονίκου στον Καλοπαναγιώτη το 1936. Οι άλλες εικόνες κλάπηκαν από Τούρκους μετά την εισβολή.

Η «Χαραυγή» υπό τον τίτλο «Κοπιάστε» γράφει ότι το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε τους όρους του διαγωνισμού για ανόρυξη των υδρογονανθράκων. Οσον αφορά τις απειλές του Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, τον κάλεσε να συμβάλει με πνεύμα συναίνεσης και συμβιβασμού στην επανένωση του τόπου ώστε όλοι να απολαμβάνουν των ωφελημάτων από την ανάπτυξη και εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πόρων στο πλαίσιο μιας διακυβέρνησης στην οποία θα συμμετέχουν όλες οι κοινότητες. Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Εσωτερικών Νεοκλής Συλικιώτης έδωσε τη νενομισμένη διαβεβαίωση για εκτέλεση των καθηκόντων του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού, πρόσθετα προς τα καθήκοντα του Υπουργού Εσωτερικών.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα «Cyprus Mail» υπό τον τίτλο «Περιγελάστηκαν οι αξιώσεις για το πετρέλαιο» γράφει ότι η δήλωση Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο οποίος απαίτησε μερίδιο στα πιθανά κοιτάσματα υδρογονανθράκων και φυσικού αερίου στη νοτιοανατολική θαλάσσια περιοχή του νησιού, περιγελάστηκε ακόμη και από την αντιπολίτευση. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι σε δυστύχημα στον αυτοκινητόδρομο Λάρνακας-Λευκωσίας τραυματίστηκαν οκτώ άτομα, συμπεριλαμβανομένου και ενός βρέφους 11 μηνών.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Μάθε» υπό τον τίτλο "Ηθοποιός τζογαδόρος" γράφει ότι ηθοποιός έχασε εκατοντάδες χιλιάδες λίρες στα καζίνα και ότι η μαφία των κατεχομένων τον απείλησε ότι αν δεν επιστρέψει τα χρωστούμενα θα υποστεί σοβαρές συνέπειες. Αναφέρεται, επίσης, σε δήλωση του Τούρκου Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι προβλήματα όπως το Κυπριακό, που δεν έχουν να κάνουν με την πορεία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, τίθενται ενώπιον της και καθυστερούν την πορεία της προς την ΕΕ.

© 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html 2.0 run on Saturday, 27 January 2007 - 15:19:07 UTC