Browse through our Interesting Nodes about Agriculture in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 07-02-15

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ 15/02/2007

Η έναρξη σήμερα της διαδικασίας προκήρυξης προσφορών με στόχο την έρευνα και ανόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου, παρά τις τουρκικές απειλές, οι διαστάσεις που λαμβάνει και στην Κύπρο η παιδική πορνογραφία, το θέμα της έκδοσης του Μπενόν Σεβάν, η δυσφορία της κυβέρνησης για τις δηλώσεις Μάρκου Κυπριανού καθώς και η θέση του ΑΚΕΛ να αναβληθεί για ένα χρόνο η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ παρά την επίσημη αίτηση της κυβέρνησης για ένταξη την πρώτη Ιανουαρίου του 2008, είναι ορισμένα από τα θέματα που προβάλλει σήμερα ο κυπριακός Τύπος.

Αλλα θέματα είναι η καλή κατάσταση της υγείας του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη μετά το αγγειογράφημα στο οποίο υπεβλήθη, οι πρόνοιες της συνθήκης του Prum που συζητείται στις Βρυξέλλες, η έκθεση της Ομάδας Επαφής του Ευρωκοινοβουλίου με τους Τ/Κ καθώς και η θέση των γυναικών στην κυπριακή κοινωνία.

Η «Αλήθεια» με τίτλο «Διπλωματικό επεισόδιο με τις ΗΠΑ» γράφει ότι σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο προκλήθηκε μεταξύ Κύπρου και ΗΠΑ αναφορικά με την έκδοση του πρώην αξιωματούχου του ΟΗΕ με κυπριακή υπηκοότητα Μπενόν Σεβάν, ο οποίος κατηγορείται για δωροδοκία και ότι απέσπασε χρήματα μέσω μεσάζοντα από το πρόγραμμα του ΟΗΕ «Πετρέλαιο για Ειρήνη» για το Ιράκ του οποίου ήταν επικεφαλής. Οι ΗΠΑ ισχυρίζονται ότι η Κύπρος αναίρεσε τις υποσχέσεις της για έκδοση του Σεβάν, ο οποίος βρίσκεται τώρα στην Κύπρο. Αλλού γράφει ότι νικητής εξήλθε ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, ο οποίος υπεβλήθηκε σε αγγειογράφημα και στη συνέχεια σε διάνοιξη αρτηριών και τοποθέτηση στεντ (νάρθηκων).

«Η Μάχη» με θέμα «Τουρκική εισβολή» γράφει ότι η Αγκυρα και το ψευδοκράτος μεθοδεύοντας νέους τρόπους και σχέδια αλλοίωσης του δημογραφικού χαρακτήρα των κατεχομένων και κατ επέκταση της Κύπρου, χρηματοδοτούν την κάθοδο στα κατεχόμενα εγκύων Τουρκάλων ώστε να γεννοβολούν και να εγγράφουν τα παιδιά τους ως Τ/Κ πολίτες, αποκτώντας την «ιθαγένεια» του κατοχικού καθεστώτος. Αλλού γράφει ότι η κυπριακή αστυνομία προέβη στη σύλληψη ενός 17χρονου στον υπολογιστή του οποίου βρέθηκαν αρχεία με παιδική πορνογραφία και υπενθυμίζει ότι προχθές συνελήφθη και 66χρονος για παρόμοια υπόθεση. Οι καταγγελίες στην Κύπρο για κατοχή παιδικού πορνογραφικού υλικού αυξήθηκαν το 2006 στις 26 υποθέσεις.

Ο «Πολίτης» υπό τον τίτλο «Προσωπικά δεδομένα κοινής ευρωχρήσεως» γράφει σήμερα ότι ευρωφακέλωμα ακόμα και για πολίτες με καθαρό ποινικό μητρώο αλλά και ελεύθερη δραστηριοποίηση ένοπλων αστυνομικών και πρακτόρων μιας χώρας της ΕΕ σε άλλη, χωρίς απαραιτήτως να προηγηθεί σχετική ενημέρωση, προβλέπει μεταξύ άλλων η συνθήκη του Prum που συζητείται σήμερα στις Βρυξέλλες. Αλλού γράφει ότι ύστερα από συμφωνία της κυβέρνησης με το καθεστώς Ταλάτ αποσιωπήθηκαν δύο επεισόδια πυροβολισμών από Τούρκους στρατιώτες σε περιοχές κοντά στη νεκρή ζώνη.

«Η Σημερινή» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Εκκίνηση» γράφει ότι εν μέσω τουρκικών απειλών αρχίζει σήμερα η διαδικασία προκήρυξης προσφορών με στόχο την ανόρυξη πετρελαίου. Η σημερινή εκδήλωση θα έχει τελετουργικό χαρακτήρα αφού οι ενδιαφερόμενες εταιρείες εξασφάλισαν ήδη τα απαιτούμενα στοιχεία από τη νορβηγική εταιρεία PGS, η οποία πραγματοποίησε τις έρευνες για την Κύπρο. Αλλού γράφει ότι η συνέντευξη του Επιτρόπου της ΕΕ Μάρκου Κυπριανού και οι θέσεις που εξέφρασε για το Κυπριακό και τους χειρισμούς της κυβέρνησης άναψαν φωτιές στην κυβέρνηση, ο Εκπρόσωπος της οποίας δήλωσε ότι μερικές από τις εκτιμήσεις του κ. Κυπριανού είναι λανθασμένες.

«Ο Φιλελεύθερος» με τίτλο «Αυτόνομες σχέσεις με Τ/Κ» γράφει ότι η τελική έκθεση της Ομάδας Επαφής του Ευρωκοινοβουλίου με τους Τ/Κ κινείται στη λογική της αυτονόμησης των σχέσεων με τα κατεχόμενα και τη σύναψη μόνιμου διαλόγου με «εκλεγμένους αντιπροσώπους» της τ/κ κοινότητας, δηλαδή λεγόμενους βουλευτές. Αλλού γράφει ότι ο Υπατος Αρμοστής της Βρετανίας στη Λευκωσία Πίτερ Μίλετ εξέφρασε την ελπίδα ότι η Τουρκία δεν θα κάνει οτιδήποτε που θα δημιουργήσει ένταση στην περιοχή με το θέμα των πετρελαίων και πρόσθεσε ότι η χώρα του αναγνωρίζει την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας και τα δικαιώματά της να συνάπτει διεθνείς και διμερείς συμφωνίες.

Η «Χαραυγή» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Ανυποχώρητοι» γράφει ότι ανυποχώρητη στις θέσεις της η Κυπριακή Δημοκρατία προχωρεί στην πορεία που χάραξε για διερεύνηση και εκμετάλλευση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην αποκλειστική οικονομική ζώνη μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου και προσθέτει ότι ο κύβος ρίχνεται σήμερα με τελετή για τη χορήγηση αδειών για έρευνα και ανόρυξη. Σε άλλο της θέμα γράφει ότι σταθερό στη θέση του ότι πρέπει να αναβληθεί για ένα χρόνο η υιοθέτηση του ευρώ στην Κύπρο παραμένει το ΑΚΕΛ και διαμηνύει ότι θα αγωνιστεί όπως δοθούν κοινωνικές παροχές για να αντισταθμίσουν τις επιπτώσεις που θα προκύψουν.

Η αγγλόφωνη «Cyprus Mail» με τίτλο «Ποιος προσέχει τις γυναίκες;» αναφέρεται σε σεμινάριο που διοργάνωσε το Κέντρο Πληροφόρησης και Στήριξης Γυναικών και γράφει ότι η Κύπρος υστερεί κατά πολύ όσον αφορά στην ισότητα των δύο φύλων παρά το ότι έχει υιοθετήσει ευρωπαϊκούς νόμους για καταπολέμηση των διακρίσεων. Προσθέτει ότι δεν υπάρχει γυναίκα Υπουργός στο Υπουργικό Συμβούλιο αλλά ούτε και γυναίκα μέλος του Εθνικού Συμβουλίου. Αλλού γράφει ότι η καθυστέρηση στη μετάφραση των κειμένων στην τουρκική γλώσσα ήταν ο λόγος της αναβολής της ακρόασης της υπόθεσης στο Ανώτατο Δικαστήριο στο οποίο προσέφυγαν 78 Τ/Κ ζητώντας την καταχώρηση του δικαιώματος του εκλέγειν και εκλέγεσθαι.

© 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html 2.0 run on Thursday, 15 February 2007 - 15:19:04 UTC