Read the Bulletin of New Terminology for the Greek Language (by the Academy of Athens) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

NEA apo KYPRO (Logos) 95-11-01

Logos (ELOT 928) Directory

From: Giorgos Zacharia <lysi@MIT.EDU>

Κυριες και κυριοι χαιρετε.


** Ως μη ικανοποιητικες θεωρει η Κυβερνηση τις εξηγησεις που εδωσε ο πρεσβης των Ηνωμενων Πολιτειων στην Λευκωσια, Ριτσιαρντ Μπαουτσιερ, για την παρουσια του Αμερικανου στρατιωτικου ακολουθου στην παρελαση των κατοχικων δυναμεων.

Για τον λογο αυτο, η Κυβερνηση θα προβει σε διαβημα προς την Ουασιγκτων.

Το θεμα της εκπροσωπισης της Αμερικανικης πρεσβειας στις εκδηλωσεις για την ημερα της τουρκικης δημοκρατιας, εθεσε σημερα στον κυριο Μπαουτσιερ ο προεδρος της Δημοκρατιας Γλαυκος Κληριδης.

Ο Κυβερνητικος Εκπροσωπος, Γιαννακης Κασουλιδης, δηλωσε, εξ'αλλου, οτι οι εξηγησεις που εδωσε ο αναπληρωτης ειδικος αντιπροσωπος του Γενικου Γραμματεα στην Κυπρο, Γουσταβ Φαυσσελ θεωρουνται ικανοποιητικες και δεν ενδεικνυται πλεον η επιδοση διαβηματος στην εδρα των Ηνωμενων Εθνων.


** Την αναγκη συνολικης προσεγγισης του Κυπριακου και την προταση του προεδρου της Δημοκρατιας, Γλαυκου Κληριδη, για αποστρατικοποιηση, εθεσε σημερα ο Υπουργος Εξωτερικων, Αλεκος Μιχαηλιδης, στο Βρεττανο ομολογο του, Μαλκομ Ριφκιντ.

Σε δηλωσεις μετα την συναντηση, ο κυριος Μιχαηλιδης ανεφερε οτι ο κυριος Ριφκιντ επεδειξε ενδιαφερον για τις Κυπριακες θεσεις αναφορικα με το Κυπριακο και διαβεβαιωσε την Κυπριακη πλευρα οτι η χωρα του θα συμβαλει στην προσπαθεια επιλυσης του προβληματος.

Ο Υπουργος Εξωτερικων υπεδειξε στον κυριο Ριφκιντ οτι πρεπει να γινει συνολικη προσεγγιση του Κυπριακου, διοτι, οπως ανεφερε, η μεχρι τωρα μεθοδος κατεληξε σε αδιεξοδο και συνεπως πρεπει να γινει κατι καινουργιο.


** Ο Αρχιεπισκοπος Χρυσοστομος επεστρεψε τις πρωινες ωρες απο την Ρουμανια, οπου ελαβε μερος στους εορτασμους για την συμπληρωση 110 χρονων απο την ανακηρυξη του Αυτοκεφαλου της Ρουμανικης Εκκλησιας και 70 χρονων απο την αναγνωριση της ως Πατριαρχειου.

Κατα την παραμονη του στην Ρουμανια, ο Μακαριωτατος συλλειτουργησε δυο φορες με τον Οικουμενικο Πατριαρχη και αλλους Αρχηγους η εκπροσωπους Ορθοδοξων Αυτοκεφαλων και Αυτοκεφαλων Εκκλησιων.

Στο περιθωριο των εορτασμων συναντηθηκε με τον προεδρο της Ρουμανιας, τον πρωθυπουργο, τους προεδρους της Γερουσιας και της Βουλης και επισκεφθηκε δεκα Μονες και διαφορα ευαγη ιδρυματα.


** Η παραγωγικοτητα στην Κυπρο, ειναι μονο στο 40% του ευρωπαικου επιπεδου.

Υπευθυνοι για το γεγονος η παλια τεχνολογια και η οργανωση της παραγωγης.

Οι διαπιστωσεις εγιναν στην επιτροπη οικονομικων της βουλης, κατα τη συζητηση του προυπολογισμου του Υπουργειου Εργασιας.

Σε ολα αυτα πρεπει να προστεθει και το προσωπικο το οποιο, ελλειψη μεσων υψηλης τεχνολογιας, παραμενει στην ουσια ανειδικευτο.

Η Κυπρος βρισκεται στο ιδιο επιπεδο με την Ελλαδα, ενω ξεπερνουμε καπως καποιες περιοχες της Πορτογαλλιας.


** Νεα προσεγγιση της κυβερνησης στο θεμα των Ημικρατικων Οργανισμων, δεν απερριφθηκε απο την ΟΗΟ ΣΕΚ η οποια ανελαβε να την μελετησει.

Τη νεα προσεγγιση της κυβερνησης παρουσιασε στην ΟΗΟ ΣΕΚ, ο Υπουργος Οικονομικων σε σημερινη συσκεψη στο Υπουργειο Εργασιας.

Η νεα προσεγγιση αφορα πιθανοτατα την παραχωρηση αυξημενων παραμφερων ωφεληματων, εφ'οσον η αποφαση της Κυβερνησης να παγοποιησει τις μισθολογικες αυξησεις μεχρι το 1997 θεωρειται αμετακλητη.


** Ο Υπουργος Εργασιας και Κοινωνικων Ασφαλισεων Ανδρεας Μουσιουττας δεν προτιθεται να διαφοροποιησει την μεσολαβητικη του προταση την οποια ειχε υποβαλει προς τις δυο ενδιαφερομενες πλευρες για το θεμα του τσιμεντοποιειου Βασιλικου.

Υπο τις περιστασεις και μετα απο επαφες με τις δυο πλευρες, ο κυριος Μουσιουττας εκρινε οτι η μεσολαβητικη προταση που υπεβαλε ηταν η δικαιοτερη.

Νωριτερα, ο Γενικος Γραμματεας της ΣΕΚ Μιχαλακης Ιωαννου, δηλωσε οτι η διαφορα μεταξυ της μεσολαβητικης προτασης του Υπουργου Εργασιας και των απαιτησεων των εργαζομενων δεν ειναι μεγαλη, και πρεπει να αντιμετωπιστει με υπευθυνοτητα.


** Συμφωνια για την περαιτερω συσφιξη των σχεσεων μεταξυ Κυπρου και Συριας υπογραφηκε σημερα απο τους Υπουργους Εσωτερικων και Δικαιοσυνης και Δημοσιας Ταξεως με τον Υπουργο Εσωτερικων της Συριας Μωχαμετ Χαρπα.

Στοχοι της συμφωνιας ειναι, μεταξυ αλλων, ο ελεγχος της παρανομης εισοδου και εργασιας των Συρων στην Κυπρο καθως και η ενισχυση συνεργασιας μεταξυ των Αστυνομιων των δυο χωρων.


** Η φοροδιαφυγη, οι ξενοι εργατες και το Εθνικο Σχεδιο Υγειας αποτελουν, συμφωνα με τη ΣΕΚ, καρκινωματα για την οικονομια του τοπου.

Η ΣΕΚ προτιθεται να διοργανωσει πικετοφοριες και στασεις εργασιας σε περιπτωση που η βουλη δεν προωθησει τα δυο νομοσχεδια που εκκρεμουν ενωπιον της απο το 1994, σχετικα με τη φοροδιαφυγη.

Αυτο δηλωσε στη σημερινη δημοσιογραφικη διασκεψη ο Γενικος Γραμματεας της ΣΕΚ Μιχαλακης Ιωαννου.

Αναφερομενος στο θεμα των ξενων εργατων ο κυριος Ιωαννου ειπε οτι η συμφωνια για την εισαγωγη ξενου εργατικου δυναμικου, ηταν για να πληρωθουν θεσεις για τις οποιες δεν ενδιαφερονται Κυπριοι και οχι για να αντικαταστησουν τους Κυπριους εργαζομενους.


** Οι Ουλαμοι Τροχαιας του Αρχηγειου Αστυνομιας, σε συνεργασια με τους Επαρχιακους Κλαδους Τροχαιας, αρχισαν σημερα Παγκυπρια εκστρατεια Μηχανικου Ελεγχου Οχηματων ιδιωτικης χρησης σε μια προσπαθεια για ουσιαστικη μειωση των Τροχαιων δυστυχηματων.

Ο ελεγχος γινεται απο Ειδικο Κλιμακιο Αστυνομικων με την βοηθεια Μηχανικων αστυνομικων του Μηχανουργειου της Αστυνομιας.

Η εκστρατεια θα συνεχισθει για δωδεκα ημερες.


** Η Κυπριακη κυβερνηση καταδικασε σημερα επεισοδιο που εγινε στη νεκρη ζωνη στη Πυλα σε βαρος μελων της Ειρηνευτικης Δυναμης των Ηνωμενων Εθνων απο Κυπριους Κυνηγους.

Συμφωνα με πληροφοριες δυο κυνηγοι που βρισκονταν μεσα στην νεκρη ζωνη στην περιοχη Πυλας και κυνηγουσαν δεχθηκαν παρατηρηση απο αντρες της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και τους ζητηθηκε να απομακρυνθουν απο την περιοχη.

Ο ενας συμμορφωθηκε με τις υποδειξεις ενω ο αλλος αρχισε να φωναζει και καποια στιγμη εστρεψε το κυνηγερικο οπλο του κατα ειρηνευτη.

Μετα το επεισοδιο οι δυο κυνηγοι συνεληφθησαν απο τους αντρες της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και οδηγηθηκαν σε φυλακιο των Ειρηνευτων στην Πυλα.


** Αρχιζουν σημερα στην αεροπορικη βαση Ραιτ Πατερσον στο Οχαιο, οι ειρηνευτικες διαπραγματευσεις για το Βοσνιακο με τη συμμετοχη εκπροσωπων ολων των εμπολεμων.

Ο Αμερικανος προεδρος Μπιλ Κλιντον δηλωσε οτι οι ειρηνευτικες αυτες διαπραγματευσεις, αποτελουν ισως την τελευταια ευκαιρια για ειρηνη.

Ο προεδρος των Σερβων της Βοσνιας Ραντοβαν Καρατζιτς δεν θα παραστει επειδη εχει εκδοθει εναντιον του ενταλμα συλληψης απο το Διεθνες δικαστηριο της Χαγης, με την κατηγορια της διαπραξης εγκληματων πολεμου.

Ο Αμερικανος διαμσολαβητης για το Βοσνιακο Ριτσιαρντ Χολμπρουκ δηλωσε οτι θα ακολουθησουν πολυ σκληρες διαπραγματευσεις, και εκτιμησε πως ειναι πολυ δυσκολο να υπαρξει καταληξη σε ειρηνευτικη συμφωνια.


** Πεθανε σημερα σε ηλικια εξηνταενος ετων, ο αγωνιστης της ΕΟΚΑ και εκπαιδευτικος Νικος Σπανος, επειτα απο αιφνιδια επιδεινωση της καταστασης της υγειας του, απο λευχαιμια.

Η κηδεια του εκλιπωντος θα γινει αυριο στις δυο και τριαντα στον Ιερο ναο Αγιου Αντωνιου στην Λευκωσια, και η ταφη θα τελεστει στο κοιμητηριο της Γενετειρας του, Περα Ορεινης.

Της κηδειας θα προστει ο Αρχιεπισκοπος Κυπρου Χρυσοστομος.

Ο αειμνηστος Νικος Σπανος ηταν ο πρωτος Διευθυντης του Ραδιοφωνου του ΛΟΓΟΥ απο το 1991 μεχρι το 1993.


** Και να ολοκληρωσουμε το δελτιο μας με την προγνωση του καιρου, αφου ριξουμε πρωτα μια ματια στις σημερινες θερμοκρασιες.

Στην Λευκωσια η πιο ψηλη θερμοκρασια ηταν 24 βαθμοι και η πιο χαμηλη 11.

Στην Αμμοχωστο και την Λαρνακα 26 με 14.

Στην Λεμεσο 25 με 14.

Στην Κερυνεια και την Παφο 24 με 13 και τελος στον Προδρομο 15 με 5.

Αποψε ο καιρος θα ειναι μερικως συννεφιασμενος, με ενδεχομενο να πεσουν τοπικες βροχες.

Οι ανεμοι θα ειναι βοειοδυτικοι μεχρι βορειοανατολικοι ασθενεις, 2 με 3 μποφορ και η θαλασσα θα ειναι μεχρι λιγο ταραγμενη.

Η θερμοκρασια θα πεσει στους 13 βαθμους στα παραλια και στους 11 στο εσωτερικο.

Αυριο ο καιρος θα καταστει σταδιακα συννεφιασμενος και αναμενονται βροχες, ενω σε μερικες περιοχες τις απογευματινες ωρες θα σημειωθουν καταιγιδες.

Οι ανεμοι θα ειναι αρχικα δυτικοι μεχρι νοτιοδυτικοι μετριοι, 3 με 4 μποφορ και σταδιακα θα ενισχυθουν και θα φθασουν τα 5 μποφορ.

Στις περιοχες των καταιγιδων οι ανεμοι θα ειναι μεταβλητοι μεχρι πολυ δυνατοι, 5 με 6 μποφορ.

Η θαλασσα θα ειναι μεχρι λιγο ταραγμενη και σταδιακα θα καταστει μεχρι ταραγμενη.

Η θερμοκρασια θα ανελθει στους 23 βαθμους στο εσωτερικο και τα δυτικα παραλια και στους 24 στα νοτια.

Την Παρασκευη και το Σαββατο αναμενονται νεφωσεις με τοπικες βροχες.Η θερμοκρασια δεν θα σημειωσει αξιολογη μεταβολη.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logos2html v1.00 run on Wednesday, 1 November 1995 - 11:25:00