Visit the Greek-American Folklore Society (GAFS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

NEA apo KYPRO (Logos) 95-11-02

Logos (ELOT 928) Directory

From: lysi@MIT.EDU

Κυριες και κυριοι χαιρετε.


** Η ενταξη της Κυπρου στην Ευρωπαικη 'Ενωση, δεν πρεπει με κανενα τροπο να ειναι ομηρος της Τουρκιας, αλλα ταυτοχρονα δεν πρεπει και η Τελωνειακη 'Ενωση της Τουρκιας με την Ευρωπαικη 'Ενωση να ειναι ομηρος του Κυπριακου.

Σε αυτη τη δηλωση προεβη ο προεδρος του Ευρωπαικου Κοινοβουλιου Κλαους Χενς, κατα την διαρκεια κοινης συνεντευξης τυπου με τον Προεδρο της Βουλης των Αντιπροσωπων, Αλεξη Γαλανο.

Ο κυριος Χενς δηλωσε κατηγορηματικα οτι η λυση του Κυπριακου, δεν πρεπει να αποτελει προυποθεση, για την ενταξη της Κυπρου στην Ευρωπαικη 'Ενωση και οτι εξαρταται απο την Λευκωσια, να περασει την πορτα της Ευρωπης.

Αναφερομενος στις δηθεν δημοκρατικες μεταρυθμισεις στην Τουρκια, ο κυριος Χενς ειπε οτι το θεμα θα συζητηθει τον Δεκεμβριο στο Ευρωκοινοβουλιο κατα τη συζητηση για την επικυρωση της Τελωνειακης 'Ενωσης της Τουρκιας.

Ο Προεδρος της Βουλης Αλεξης Γαλανος, τονισε οτι η Κυπρος προχωρει προς την Ευρωπαικη 'Ενωση χωρις καμια ανασφαλεια και προσθεσε οτι η ενταξη δεν εξαρταται απο καμια τριτη χωρα και η αποφαση της εκτης Μαρτιου δεν επιδεχεται καμιας παρεξηγησης.

Το πρωι, ο Προεδρος του Ευρωπαικου Κοινοβουλιου, ειχε συναντηση, με τον Προεδρο της Δημοκρατιας, Γλαυκο Κληριδη.


** Το ενιαιο αμυντικο δογμα ενισχυεται στη συνειδηση της ηγεσιας και του λαου, τοσο στην Ελλαδα οσο και στην Κυπρο, τονισαν οι βουλευτες της Επιτροπης Αμυνης της Βουλης που επισκεφθηκαν προσφατα την Ελλαδα.

Ο Προεδρος της Επιτροπης Τακης Χατζηδημητριου τονισε οτι ο χαρακτηρας του δογματος ειναι αποτρεπτικος, ενω υλοποιειται σταθερα η εννοια του ΚΑΖΟΥΣ ΜΠΕΛΙ, σε περιπτωση που επιχειρησουν ο,τιδηποτε οι Τουρκοι στην Κυπρο.

Οι βουλευτες Χριστος Σολωμης, Δωρος Χριστοδουλιδης, Νικος Μουσιουττας και Αντρεας Γεωργιου, οι οποιοι πηραν μερος στην επισκεψη στην Ελλαδα, επεσημαναν το πνευμα ομοφωνιας και υπερκομματικης αντικρυσης των θεματων της αμυνας.

Οι βουλευτες σημειωσαν οτι θα δινεται προτεραιοτητα σε αγορες απο τις ελληνικες πολεμικες βιομηχανιες, οπου τα προιοντα ειναι εφαμμιλα των ξενων και ικανοποιουν τις αναγκες της Εθνικης Φρουρας.


** Καμια ελπιδα δεν εχει διαφανει ακομη για επιλυση της διαφορας στο Τσιμεντοποιειο Βασιλικου, με αποτελεσμα να συνεχιζεται και η παραλυση της οικοδομικης βιομηχανιας.

Ο Υπουργος Εργασιας Ανδρεας Μουσιουττας επιμενει στη μεσολαβητικη του προταση, ενω οι Συντεχνιες ζητουν τη διαφοροποιηση της.

Σε γενικη συνελευση η οποια θα πραγματοποιηθει αυριο στο Τσιμεντοποιειο Βασιλικου, οι Συντεχνιες θα ενημερωσουν τους εργαζομενους γυρω απο τις εξελιξεις για να τοποθετηθουν επι της μεσολαβητικης προτασης Μουσιουττα, ενω παραλληλα θα τους δοθει και το δευτερο απεργιακο επιδομα.

Μαζι με τους εργαζομενους στο τσιμεντοποιειο, η Ομοσπονδια Συνδεσμων Εργολαβων Οικοδομων, συνεχισε και σημερα τα εξαγγελθεντα μετρα για αναστολη των εργασιων στη βιομηχανια εως οτου επιλυθει το προβλημα.


** Η κριση στη Μεση Εκπαιδευση, με αφορμη το θεμα των Φιλολογων, οξυνεται με απροβλεπτες συνεπειες, επειτα απο τη νεα διαφορα αποψης που προεκυψε μετα τη θεση της ΟΕΛΜΕΚ, οτι η αποχη απο εξωδιδακτικες δραστηριοτητες δεν συνιστα απεργιακο μετρο.

Η Υπουργος Παιδειας και Πολιτισμου Κλαιρη Αγγελιδου, δηλωσε σημερα οτι εχει ζητηθει η γνωματευση του Γενικου Εισαγγελεα, κατα ποσον η αποχη των καθηγητων απο τις ενδωσχολικες δραστηριοτητες αποτελει απεργιακο μετρο.

Αναλογα με την γνωματευση, συμπληρωσε η Υπουργος, θα ενημερωσει σχετικα το Υπουργικο Συμβουλιο, και θα αποφασιστει αν θα υπαρξει και θεμα περικοπης στους μισθους των καθηγητων.


** Την αισιοδοξια, οτι ανοιγει ο δρομος για επιλυση της διαφορας στους Ημικρατικους Οργανισμους, εξεφρασε ο Υπουργος Εργασιας Ανδρεας Μουσιουττας, υστερα και απο τη νεα κυβερνητικη προσεγγιση.

Τις νεες θεσεις της κυβερνησης παρουσιασε σημερα στις Ανεξαρτητες Συντεχνιες και τη ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ, ο Υπουργος Οικονομικων.

Η νεα θεση της κυβερνησης δεν απερριφθη ουτε απο την ΟΗΟ ΣΕΚ η οποια σε χθεσινη συναντηση που ειχε με τους δυο υπουργους ανελαβε να την μελετησει.


** Καταρρακτωδεις βροχες που επεσαν γυρω στο μεσημερι στις επαρχιες Λεμεσου και Παφου, εκτος απο τις ευεργετικες συνεπειες τους, ειχαν ως αποτελεσμα να κατασβεσθουν και δυο πυρκαιες, μια στο Φασουρι της Λεμεσου και μια στη Χουλου της Παφου.

Η πυρκαια στη Λεμεσο ειχε αρχισει στις εννεα το πρωι στην περιοχη του βιοτοπου Λειβαδι κοντα στο Φασουρι και για την κατασβεση της οι Βρετανοι της Βασης Ακρωτηριου χρησιμοποιησαν και ελικοπτερα.

Στην περιοχη διεξαγονταν ασκησεις των Βρετανικων στρατευματων.

Προτου κατασβεσθη τελικα απο τις καταρρακτωδεις βροχες, κατεκαυσε καλαμιωνες και αγρια βλαστηση σε εκταση εξηντα σκαλων.

Η περιοχη εχει ιδιαιτερη οικολογικη σημασια επειδη εκει καταφευγουν πολλα ειδη πουλιων για αναπαραγωγη.

Η πυρκαια στην περιοχη του χωριου Χουλου της Παφου προτου κατασβεσθη, επισης απο τις βροχες, κατεκαυσε αγρια βλαστηση σε δυο τετραγωνικα χιλιομετρα.


** Το αιμα ρεει και παλι αφθονο στην Μεση Ανατολη, καθως, η Ισλαμικη Τζιχαντ αρχισε σημερα να υλοποιει τις απειλες της, πληττοντας Ισραηλινους στοχους.

Οι απειλες, ειχαν διατυπωθει με αφορμη τη δολοφονια στην Μαλτα -την περασμενη εβδομαδα- του ηγετη της οργανωσης Φαντι Σακακι, δολοφονια που η Τζιχατ αποδιδει στο Ισραηλ.

Δυο αυτοκινητα παγιδευμενα με εκρηκτικες υλες, εξερραγησαν το πρωι -σχεδον ταυτοχρονα- στο κεντρο της Λωριδας της Γαζας, την ωρα που Ισραηλινο λεωφορειο διερχοταν απο το σημειο.

Οπως ανακοινωθηκε αργοτερα, των αυτοκινητων επεβαιναν δυο Παλαιστινιοι, οι οποιοι και σκοτωθηκαν κατα την εκρηξη.

Εντεκα απο τους επιβατες του Ισραηλινου λεωφορειου τραυματιστηκαν.


** Στο σταδιο των σκληρων διαπραγματευσεων, εχουν εισελθει οι ειρηνευτικες συνομιλιες για το Βοσνιακο, οι οποιες συνεχιζονται για δευτερη μερα στην αεροπορικη βαση Ραιτ Πατερσον, στο Οχαιο των Ηνωμενων Πολιτειων.

Οι γενικες προτασεις των Ηνωμενων Πολιτειων, επεδοθησαν, ηδη, στους ηγετες των εμπολεμων.

Το πρωτο αποτελεσμα προεκυψε μετα απο τις μαραθωνιες χθεσινοβραδυνες διαβουλευσεις των ηγετων της Σερβιας και της Κροατιας.

Παρουσια του Αμερικανου Υπουργου των Εξωτερικων Γουωρρεν Κριστοφερ, οι κυριοι Μιλοσεβιτς και Ντουτζμαν, υπεγραψαν συμφωνια, με την οποια δεσμευονται να εργαστουν για την επιλυση του θεματος της Ανατολικης Σλαβονιας.


** Τελεστηκε απο τον Ιερο Ναο Αγιου Αντωνιου, προισταμενου του Αρχιεπισκοπου Χρυσοστομου, η κηδεια του αγωνιστη, εκπαιδευτικου και επιφανους ανδρος Νικου Σπανου.

Παρεστησαν εκ μερους του Προεδρου της Δημοκρατιας, ο Υπουργος Υγειας Μανωλης Χριστοφιδης, Υπουργοι, Βουλευτες, συναγωνιστες του, συναδελφοι του, μαθητες και εκτιμητες του.

Τον εκλιποντα αποχαιρετησαν εκπροσωποι, των Αγνιστων της ΕΟΚΑ, του Υπουργειου Παιδειας, του Διοικητικου Συμβουλιου του Λογου, των μαθητων του και της γενετειρας του, Περα Ορεινης.


** Και να ολοκληρωσουμε το δελτιο μας με την προγνωση του καιρου ο οποιος αποψε κατα διαστηματα θα ειναι συννεφιασμενος και θα πεσουν τοπικες βροχες που σε μερικες περιοχες θα ειναι ραγδαιες και πιθανον να συνοδευονται απο βροντες.

Οι ανεμοι θα ειναι δυτικοι ως νοτιοδυτικοι μετριοι ως δυνατοι 4 με 5 Μποφορ και η θαλασσα θα ειναι ταραγμενη.

Η θερμοκρασια θα πεσει στους 10 περιπου βαθμους.

Αυριο περιοδοι με αιθριο καιρο θα εναλλασσονται με συννεφια και δυνατο να πεσουν τοπικες βροχες.

Οι ανεμοι θα ειναι νοτιοδυτικοι μετριοι 4 Μποφορ και κατα διαστηματα 5 Μποφορ.

Η θαλασσα θα παραμεινει ταραγμενη και η θερμοκρασια θα ανελθει στους 23 περιπου βαθμους.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logos2html v1.00 run on Thursday, 2 November 1995 - 16:41:23