Read about International Treaties, Human & Minority Rights in Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

NEA apo KYPRO (Logos) 95-11-03

Logos (ELOT 928) Directory

From: lysi@MIT.EDU

Κυριες και κυριοι χαιρετε.


Κολαφο για την Αστυνομια και συγκεκριμενα για τον Κεντρικο Αστυνομικο Σταθμο Λεμεσου, αποτελει η εκθεση της Ερευνητικης Επιτροπης, σχετικα με παραπονα πολιτων για κακοποιησεις απο την Αστυνομια.

Η εκθεση δωθηκε στον προεδρο της Δημοκρατιας απο τον επικεφαλη της τριμελους επιτροπης, πρωην Δικαστη του Ανωτατου Δικαστηριου, Λουη Λοιζου.

Στα συμπερασματα της πολυσελιδης εκθεσης, που αφορα το διαστημα απο το '90 μεχρι και το '93, αναφερεται οτι στον Κεντρικο Σταθμο Λεμεσου, λειτουργουσε οργανωμενο συστημα υποβολης των κρατουμενων σε απανθρωπα βασανιστηρια, με σκοπο την εξασφαλιση ομολογιας ενοχης.

Η εκθεση αναφερει, τα οσα πρωτοφανη για τα Κυπριακα δεδομενα, συνεβαιναν την εποχη εκεινη στον Κεντρικο Αστυνομικο Σταθμο, θυμιζουν την εποχη του Μεσαιωνα, με τις μεθοδους της Ιερας Εξετασης.

Μεταξυ των βασανιστηριων ηταν το αγριο ξυλοκοπημα σε ολα τα μερη του σωματος, και η διοχετευση ηλεκτρικου ρευματος σε ολο το σωμα του υποπτου.


Σωρεια παραβιασεων και ατασθαλειων, που ζημιωσαν και κατα την περσινη χρονια το Δημοσιο, εκατομμυρια λιρες, εντοπιζει στην ετησια εκθεση του ο Γενικος Ελεγκτης.

Η εκθεση η οποια αφορα το 1994, βρισκεται απο σημερα στα χερια του Προεδρου της Δημοκρατιας, Γλαυκου Κληριδη, ενω αντιγραφο της θα διαβιβαστει και στην Γενικη Εισαγγελεια, προκειμενου να αποδοθουν ευθυνες οπου υπαρχουν.

Συμφωνα με τον κυριο Θεοφιλου, οι σοβαροτερες ατασθαλειες, αφορουν τα μεγαλα αναπτυξιακα εργα.

Μεγαλο μερος της εκθεσης αφορα τον τομεα των κρατικων εσοδων και τις ζημιες του Δημοσιου απο την αδικαιολογητη καθυστερηση που παρατηρειται στο τμημα Εσωτερικων Προσοδων.

Το υψος των καθυστερουμενων φορων για το 1994 ανερχεται στα 141 εκατομμυρια λιρες, εναντι 121 εκατομμυριων που ηταν το '93.

Στο ποσο αυτο θα πρεπει να προστεθουν και αλλα 96 εκατομυρια λιρες που αφορουν, υπο ενσταση φορολογιες.


Η απο μερους μας ανεκτικοτητα εναντι των ξενων τους ενεθαρρυνε να προβαινουν σε ενεργειες που εξισωνουν το νομιμο κρατος με το κατοχικο καθεστως, δηλωσε ο Αρχιεπισκοπος Χρυσοστομος σχολιαζοντας την παρουσια ξενων διπλωματων στις εκδηλωσεις των κατοχικων στρατευματων.

Ο Αρχιεπισκοπος προεβη στην δηλωση αυτη κατα την αναχωρηση του το πρωι για την Κερκυρα, οπου μετεβη για τους εορτασμους προς τιμην του Αγιου Σπυριδωνος σε αναμνηση θαυματος του Αγιου.

Τον Μακαριωτατο συνοδευουν οι Πανιερωτατοι Μητροπολιτες Παφου Χρυσοστομος, Κυρηνειας Παυλος και ο Πανοσιολογιωτατος Αρχιμανδριτης Βασιλειος Καραγιαννης.


Η υποβαθμιση του ρολου των Ηνωμενων Εθνων και η αυξημενη παγκοσμια δυναμη των Ηνωμενων Πολιτειων, αποτελουν το νεο πολιτικο σκηνικο.

Αυτο δηλωσε ο Υπουργος Εξωτερικων Αλεκος Μιχαηλιδης ενωπιον της Κοινοβουλευτικης Επιτροπης Οικονομικων και Προυπολογισμου κατα τη διαρκεια της μελετης του προυπολογισμου του 1996 του Υπουργειου Εξωτερικων.

Ο κυριος Μιχαηλιδης μιλησε για αυξημενο αμερικανικο ενδιαφερον για τη Κυπρο, αφου οι Ηνωμενες Πολιτειες, ως η μονη υπερδυναμη, αναλαμβανει πρωτοβουλιες αναφορικα με πολιτικες διαφορες στο χωρο της Ευρωπης.

Ο Υπουργος Εξωτερικων αναφερθηκε και στον ρολο των Ηνωμενων Εθνων, ο οποιος, οπως ειπε, ειναι υποβαθμισμενος σε σχεση με αυτον των Ηνωμενων Πολιτειων.

Ο κυριος Μιχαηλιδης τονισε την αναγκη επανδρωσης των πρεσβειων μας και της αυξησης του ποσου για τη διαφωτιση.


Υπαρχουν ορισμενα διαρθρωτικα προβληματα στη Κυπριακη οικονομια, τα οποια πρεπει να απαλειφθουν, δηλωσε ο επικεφαλης του Κλιμακιου του Διεθνους νομισματικου ταμειου Δημητρης Δεμεκας.

Το κλιμακιο υπεβαλε σημερα στον Υπουργο Οικονομικων, και την Κεντρικη τραπεζα, την εκθεση του, με εισηγησεις για την ληψη διορθωτικων μετρων, σε διαφορους τομεις της Οικονομιας.

Ο υπουργος Οικονομικων Χρισρτοδουλος Χριστοδουλου, δηλωσε οτι η εκθεση διαπιστωνει τις θετικες οικονομικες εξελιξεις και επεσημανε οτι χρειαζονται προσεκτικοι χειρισμοι για να διατηρηθει η καλη πορεια της Κυπριακης Οικονομιας.


Η ομογενεια στις Ηνωμενες Πολιτειες μπορει να επηρεασει την Αμερικανικη κυβερνηση και ειναι διατεθειμενη να το πραξει οχι μονο κατα τη διαρκεια των εκλογων αλλα παντοτε.

Στη δηλωση αυτη προεβη ο ομογενης Αγγελος Τσακοπουλος, επικεφαλης της προεκλογικης εκστρατειας του προεδρου Κλιντον στην Καλιφορνια, υστερα απο τις συναντησεις που ειχε με τον Πρεσβη των Ηνωμενων Πολιτειων Ριτσιαρντ Μπαουτσερ και τον προεδρο της Δημοκρατιας.

Σχολιαζοντας το θεμα της μεταβασης εκπροσωπων της Αμερικανικης πρεσβειας στα κατεχομενα για την παρελαση των κατοχικων στρατευματων, ο κυριος Τσακοπουλος δηλωσε οτι η εξηγηση που πηρε απο την Αμερικανικη πρεσβεια ειναι οτι ηταν ο μοναδικος τροπος συλλογης στρατιωτικων πληροφοριων.


Μεγαλη πυρκαγια που ξεσπασε σε ξυλουργειο στις τρεις και τριαντα το πρωι, στο κεντρο της Λευκωσιας, αποτεφρωσε ξυλουργειο το οποιο ανηκει στους Πανικο και Χαραλαμπο Χριστουδια και Διαμαντη Μαρκιδη.

Οι ζημιες ανερχονται σε εξηντα χιλιαδες λιρες.

Το ξυλουργειο, δεν ηταν ασφαλισμενο.

Η φωτια κατασβεστηκε στις 4.ΟΟ το πρωι, απο τρια οχηματα της πυροσβεστικης υπηρεσιας.

Συμφωνα με εκπροσωπο της πυροσβεστικης, η πυρκαγια πιθανο να προκληθηκε απο αναμμενο αποτσιγαρο, η βραχυκυκλωμα.


Τερματιστηκαν σημερα τα απεργιακα μετρα στο Τσιμεντοποιειο Βασιλικου.

Η Γενικη Συνελευση των εργαζομενων που πραγματοποιηθηκε το πρωι, αποδεχθηκε τη μεσολαβητικη προταση του Υπουργου Εργασιας και Κοινωνικων Ασφαλισεων, Ανδρεα Μουσιουττα.

Απο τους 217 παροντες εργαζομενους, εκατον πενηντατεσσερεις ψηφισαν υπερ της προτασης, εξηντατεσσερεις εναντιον, και δυο εριξαν λευκο.


Και μια ματια στις καιρικες συνθηκες που επεκρατησαν σημερα στην Κυπρο.

Στην Λευκωσια η πιο ψηλη θερμοκρασια ηταν 24 βαθμοι και η πιο χαμηλη 9, στην Αμμοχωστο και την Λαρνακα 23 με 12, στην Λεμεσο 25 με 14, στην Κερυνεια και την Παφο 23 με 12 και τελος στον Προδρομο 13 με 6.

Αυριο ο καιρος θα ειναι και παλι κυριως αιθριος με λιγες τοπικες νεφωσεις.

Οι ανεμοι θα ειναι το πρωι νοτιοι ασθενεις ως μετριοι, 3 με 4 μποφορ και αργοτερα μετριοι ως δυνατοι, 4 με 5 μποφορ.

Η θαλασσα το πρωι θα ειναι λιγο ταραγμενη ως αραγμενη και το απογευμα ταραγμενη.

Η θερμοκρασια θα ανελθει στο εσωτερικο και τα νοτια παραλια γυρω στους 25 βαθμους και στα δυτικα στους 23.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logos2html v1.00 run on Friday, 3 November 1995 - 14:51:32