Browse through our Interesting Nodes on Business, Finance & Law in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

NEA apo KYPRO (Logos) 95-11-08

Logos (ELOT 928) Directory

From: lysi@MIT.EDU

Κυριες και κυριοι χαιρετε.


Επεισοδια σημειωθηκαν, σημερα, στην περιοχη του Αγιου Κας- σιανου, μεταξυ μαθητων απο την μια, και ανδρων της Αστυνομιας και των Ηνωμενων Εθνων, απο την αλλη.

Τα επεισοδια, σημειωθηκαν στη διαρκεια εκδηλωσης διαμαρτυριας που πραγματοποιησαν, οι μαθητες, με αφορμη τη συνεχιζομενη ομηρεια του 19χρονου εθνοφρουρου, Γιωργου Καροτσακη.

Ομαδα μαθητων, η οποια εισηλθε στη νεκρη ζωνη, ανεκοπη απο τους ανδρες των Ηνωμενων Εθνων, ενω οι μαθητες που βρισκονταν πισω απο το οδοφραγμα αρχισαν να ριχνουν πετρες και ξυλα, εναντιον των ας- τυνομικων και των ειρηνευτων.

Απο τα επεισοδια τραυματιστηκαν τρια μελη της Ειρηνευτικης Δυ- ναμης, τεσσερεις αστυνομικοι και δυο μαθητες.

Εν τω μεταξυ, αλλη ομαδα μαθητων εσπασε τον κλοιο των ειρηνευτων και εισηλθε στη νεκρη ζωνη, στην περιοχη Παλλουριωτις- σας, φθανοντας σε αποσταση αναπνοης απο τα Τουρκικα φυλακια.

Οι Αττιλες πετροβολησαν τους μαθητες, οι οποιοι απαντησαν ριχ- νοντας πετρες.

Εξαλλου, το πρωι, Τουρκοι στρατιωτες, αρχισαν να ριχνουν πε- τρες, εναντιον μαθητων, οι οποιοι τη στιγμη εκεινη, πραγματο- ποιουσαν την εκδηλωση διαμαρτυριας, στη γραμμη αντιπαραταξης στη Λευκωσια, στην περιοχη της πλατειας Μαρκου Δρακου.

Οι μαθητες, ειχαν συγκεντρωθει στο οδοφραγμα του Ληδρα Παλλας και στη συνεχεια πορευθηκαν προς το αγαλμα του Μαρκου Δρακου.

Στη Λεμεσο, επισης, μαθητες, συγκεντρωθηκαν εξω απο το Επαρχ- ιακο Διοικητηριο Λεμεσου, πραγματοποιωντας και αυτοι, εκδηλωση διαμαρτυριας, για τη παρανομη κρατηση του 19χρονου εθνοφρουρου.


Η Κυπριακη κυβερνηση, εχει ζητησει απο τα Ηνωμενα Εθνη, επ- ισημα, τη βοηθεια της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, για να εντοπιστει και να αφεθει αμεσως ελευθερος, ο εθνοφρουρος Γεωργιος Καροτσακης.

Συμφωνα, με σημερινη γραπτη δηλωση του αναπληρωτη κυβερνητικου εκπροσωπου, Σπυρου Αροτη, σχετικα με την εξαφανιση του 19χρονου εθνοφρουρου, η επιστολη σταληκε στον αναπληρωτη ειδικο αντιπροσωπο του Γενικου Γραμματεα των Ηνωμενων Εθνων, Γκουσταβ Φεισελ.

Ο αναπληρωτης κυβερνητικος εκπροσωπος, αναφερει οτι, πληρο- φοριες παρουσιαζουν τον εθνοφρουρο να κρατειται παρανομα στα κα- τεχομενα, ενω η κυβερνηση χειριζεται το θεμα με αποφασιστικοτητα και υπευθυνοτητα.

Αναφερομενος στις μαθητικες εκδηλωσεις για την απελευθερωση του Εθνοφρουρου ο κυριος Αροτης δηλωσε οτι η κυπριακη κυβερνηση, πιστευει, οτι οι μαθητικες διαδηλωσεις σε περιοχες της γραμμης αντιπαραταξης, εγκυμονουν κινδυνους που ενδεχομενως να δημιουργησουν προβληματα, στον επισημο χειρισμο του θεματος.

Γι αυτο, επαναλαμβανεται η εκκκληση προς τον μαθητοκοσμο, να επιδειξει αυτοσυγκρατηση.

Σε σημερινες δηλωσεις εξαλλου, ο Υπουργος Αμυνας, Κωστας Ηλιαδης, ειπε οτι η κυβερνηση γνωριζει, στα σιγουρα, οτι ο εθνοφρουρος, Γεωργιος Καροτσακης, εχει συλληφθει απο τα κατοχικα στρατευματα.

Ο κυριος Ηλιαδης, ειπε οτι οι αρχες της Δημοκρατιας εχουν απευθυνθει προς τα Ηνωμενα Εθνη, ζητωντας την απελευθερωση του εθνοφρουρου.

Ο Υπουργος Αμυνας ειπε επισης, οτι δεν γνωριζει, περι των οσων αναφερονται για την ανταλλαγη του Καροτασκη με τον τουρκοκυπριο λαθρεμπορο Ερκαν Γιουσουφ.


Εν τω μεταξυ η Αστυνομια αξιολογει τηλεφωνηματα αγνωστου προς την εφημεριδα Φιλελευθερος, με βαση τα οποια φαινεται, οτι ο εθνοφρουρος βρισκεται στα χερια των Τουρκων, οι οποιοι επιδιωκουν ανταλλαγη του με τον Τουρκοκυπριο λαθρεμπορο, Οσμαν Ερκαν Γιουσουφ.

Τα τηλεφωνηματα εγιναν χθες και προχθες απο αγνωστο, ο οποιος μιλωντας με σπασμενα ελληνικα, αξιωσε την απολυση του Γιουσουφ και απειλησε, οτι εαν δεν απολυθει ο Τουρκοκυπριος λαθρεμπορος, εντος 48 ωρων, ο Καροτσακης θα δολοφονηθει.

Κατα τον αγνωστο, η προθεσμια ληγει αποψε, τα μεσανυκτα.


Η Πολεμικη Αεροπορια, θα συνεχισει να εξοπλιζεται και να αναβαθμιζεται, στο πλαισιο του δογματος του Ενιαιου Αμυντικου Χωρου, Ελλαδας και Κυπρου.

Ο Υπουργος Αμυνης Κωστας Ηλιαδης, ο οποιος παρεστη στις εκδηλωσεις εορτασμου για τον προστατη της Αεροποριας, Αρχαγγελο Μιχαηλ, στην Αεροπορικη Βαση Λακαταμιας, δηλωσε πως εχουν δοθει οι πρωτες εργολαβιες για την περιφραξη και την οδοποιια, στο πλαισιο της κατασκευης της αεροπορικης βασης στην Παφο.


Το Πρωτο Παγκοσμιο Συνεδριο Ερευνητικων Ιδρυματων του Ελλη- νισμου, τονιζει σε διακηρυξη, οτι θεωρει αμεση προτεραιοτητα την ενταξη της Κυπρου στην Ευρωπαικη Ενωση, ανεξαρτητα απο τη λυση του Κυπριακου, χωρις αποκλεισμο η αδρανοποιηση του Κοινοτικου κεκτημενου.

Στη διακηρυξη του συνεδριου, του οποιου οι εργασιες ολοκληρωθηκαν χθες βραδυ, στη Λευκωσια, τονιζεται, επισης οτι τα ιδρυματα, μελη της συντονιστικης επιτροπης διαβεβαιωνουν για τη συνεχη και ενεργο συμπαρασταση ολων, στον αγωνα του Κυπριακου Ελληνισμου, για ελευθερια και δικαιοσυνη, και δεσμευονται να εργασθουν για μια Ελληνικη Εθνικη στρατηγικη.


Η νεα Γαλλικη κυβερνηση, την οποια σχηματισε ο Γαλλος πρωθυπουργος Αλαιν Ζυπε, αποτελειται απο 16 υπουργους και 16 αναπληρωτες υπουργους και υφυπουργους, συνολικα 32 μελη σε σχεση με τα 41 που ειχε το προηγουμενο υπουργικο συμβουλιο.

Ο Γαλλος πρωθυπουργος, διατηρησε ωστοσο στις θεσεις τους, τους βασικοτερους υπουργους του.

Παραμενουν στις θεσεις τους ο Υπουργος Οικονομικων και ο Υπουργος Εξωτερικων, ενω ο πρωην Υπουργος Εργασιας Ζιακ Μπαρο, θα αναλαβει το νεο Υπερυπουργειο Κοινωνικων Υποθεσεων και Εργασιας.

Σημερα θα συνελθει το πρωτο υπουργικο συμβουλιο, στο Μεγαρο των Ηλυσιων, παρουσια του Ζιακ Σιρακ.


Αισθηση προκαλεσε η χθεσινοβραδυνη συνεντευξη που παραχωρησε στην Ελληνικη Τηλεοραση ΕΝΑ, η συζυγος του Πρωθυπουργου, Δημητρα Λιανη Παπανδρεου.

Η κυρια Παπανδρεου, αφησε ανοικτο το ενδεχομενο να πολιτευθει ενω δηλωσε κατηγορηματικα οτι δεν προτιθεται να παραιτηθει απο το ιδιαιτερο γραφειο του Πρωθυπουργου.

Μιλησε ακομη για τις σχεσεις της με την εκκλησια και τις φωτο- γραφιες της που δημοσιευτηκαν τελευταια.

Η συνεντευξη μονοπωλησε το ενδιαφερον των ραδιοτηλεοπτικων και εντυπων μεσων.

Μεγαλο ενδιαφερον για τη συνεντευξη της κυριας Παπανδρεου εκδηλωθηκε και απο ολα τα διεθνη ραδιοτηλεοπτικα δικτυα και τις μεγαλες εφημεριδες του εξωτερικου.

Ας σημειωθει οτι η συνεντευξη σημειωσε επιδοση θεαματικοτητας στην Ελληνικη Τηλεοραση, που εφθασε το 53 τοις εκατο.


Νεα εκρηξη βομβας, σημειωθηκε την αυγη στη Λεμεσο, αυτη την φορα στον προσφυγικο συνοικισμο Μακαριος.

Η εκρηξη σημειωθηκε κατω απο αυτοκινητο που ανηκει στο Χριστο Αυξεντιου, απο το Ριζοκαρπασο, κατοικο του συνοικισμου, ιδιοκτητη ινστιτουτου μασαζ.

Το αυτοκινητο, που ηταν σταθμευμενο εξω απο το σπιτι του Αυξεντιου, υπεστη εκτεταμενες ζημιες.

Τα ελατηρια της εκρηξης διερευνωνται απο την αστυνομια, αποδι- δονται δε εκ πρωτης οψεως σε επαγγελματικες αντιζηλιες.


Θανατηφορο τροχαιο δυστυχημα, σημειωθηκε γυρω στις εντεκα χθες βραδυ, στο δρομο Λαρνακας - Δεκελειας.

Το δυστυχημα, συνεβη, οταν αυτοκινητο που οδηγουσε ο Μιχαηλ Πουφουρος 29 ετων, απο τη Λαρνακα, περασε στο αντιθετο ρευμα κυκ- λοφοριας και συγκρουστηκε μετωπικα με ταξι.

Απο την συγκρουση σκοτωθηκε η Ναομι Ντεμπορα Πουφουρου, 52 ετων μητερα του οδηγου.

Σοβαρα τραυματιστηκαν ο οδηγος Μιχαηλ Πουφουρος, η συζυγος του Σοφια 21 ετων και το βρεφος τους, δεκα μολις ημερων.

Σοβαρα τραυματιστηκε επισης, η Αγγλιδα τουριστρια Λιντα Σαντερς, 43 ετων, που επεβαινε του ταξι.

Οι τραυματιες, μεταφερθηκαν στο Νοσοκομειο Λαρνακας, οπου και κρατηθηκαν για νοσηλεια.

Η κατασταση τους περιγραφεται, ως "εκτος κινδυνου".


Και μια ματια στις καιρικες συνθηκες που επεκρατησαν σημερα στην Κυπρο.

Και να ολοκληρωσουμε το δελτιο μας με την προγνωση για τον καιρο, αφου δουμε πρωτα τις σημερινες θερμοκρασιες.

Στην Λευκωσια η πιο ψηλη θερμοκρασια ηταν 17 βαθμοι και η πιο χαμηλη 9, στην Αμμοχωστο και την Λαρνακα 19 με 8, στην Λεμεσο 19 με 9, στην Κερυνεια και την Παφο 18 με 14 και τελος στον Προδρομο 4 με 1.

Αποψε οι νεφωσεις θα πυκνωνουν κατα διαστηματα, δινοντας βροχες και βροχοθυελλες.

Στο Τροοδος, η βροχη θα εναλλασεται με χιονοπτωση.

Οι ανεμοι θαναι δυτικοι, μετριοι ως δυνατοι, 4 ως 5 μποφορ αλλα θα φθανουν τα 7 μποφορ σε μερικες βροχοθυελλες.

Η θαλασσα θαναι κυματωδης και η θερμοκρασια θα πεσει στους 8 βαθμους, στο εσωτερικο και γυρω στους 11, στα παραλια.

Αυριο θα συνεχιστει ο αστατος καιρος αλλα με λιγοτερες βροχες και με πολυ μεμονωμενες βροχοθυελλες.

Οι ανεμοι θα παραμεινουν δυτικοι 4 ως 5 μποφορ.

Η θαλασσα επισης θα παραμεινει κυματωδης και η θερμοκρασια θα ανελθει στους 16 βαθμους, στο εσωτερικο και στους 18, στα παραλια.

Ο ιδιος αστατος καιρος θα συνεχιστει και την Παρασκευη και το Σαββατο.

Κατα διαστηματα οι νεφωσεις θα πυκνωνουν και θα πεφτουν τοπικες βροχες και πιθανο να ξεσπασουν μεμονωμενες καταιγιδες.

Η θερμοκρασια θα κυμανθει στα ιδια, χαμηλα επιπεδα.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logos2html v1.00 run on Wednesday, 8 November 1995 - 14:26:22