Visit our archive of News, Documents, Maps & Position Papers on the Imia Issue (1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

NEA apo KYPRO (Logos) 95-11-11

Logos (ELOT 928) Directory

From: Giorgos Zacharia <lysi@MIT.EDU>

Κυριες και κυριοι χαιρετε.


Την παραιτηση της υπεβαλε σημερα η υπο τον Χακκι Ατουν ψευδοκυβερνηση συνασπισμου στα κατεχομενα, υστερα απο 22 μηνες συνεργασιας με το Τουρκικο Ρεπουπλικανικο Κομμα του Οζκιερ Οζκιουρ.

Ο ψευδοπρωθυπουργος Χακι Ατουν αναγκαστηκε να προβει σε αυτη την ενεργεια λογω των μεγαλων προβληματων που δημιουργηθηκαν, επειτα απο την παραιτηση του ηγετη του Ρεπουπλικανικου κομματος, Οζγκιερ Οζγκιουρ, ο οποιος διαφωνει με την πολιτικη Ντενκτας.

Ο Ατουν, ο οποιος θα προσπαθησει τωρα να σχηματισει νεα ψευδοκυβερνηση με το Εθνικο Ενωτικο κομμα του Ντερβις Ερογλου, θα παραμεινει επικεφαλης της ουτω καλουμενης υπηρεσιακης κυβερνησης εως οτου να σχηματιστει καινουργια.


Ο δεκαεννιαχρονος εθνοφρουρος, Γεωργιος Καροτσακης, ο οποιος απηχθη πριν απο εννεα μερες απο τα κατοχικα στρατευματα ειναι καλα στην υγεια του και αναμενεται να προσαχθει σε ψευδοδικαστηριο την ερχομενη εβδομαδα.

Τον εθνοφρουρο επισκεφθηκαν σημερα για μιση ωρα ο επικεφαλης Ανθρωπιστικων Θεματων, γιατρος της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και μελος της αστυνομιας της δυναμης.

Σε δηλωσεις του, ο εκπροσωπος Τυπου της Δυναμης, Τσιαρλς Γκολκιν, ανεφερε οτι ο Καροτσακης ειναι καλα στην υγεια και ζητησε απο τους ανδρες της Ειρηνευτικης Δυναμης να διαβιβασουν στην οικογενεια του το μηνυμα οτι ειναι καλα.


Για αλλη μια φορα, ο φοιτητοκοσμος και ο μαθητοκοσμος της Κυπρου, θα καταδικασει μαζικα με αντικατοχικες εκδηλωσεις την παρανομη ανακηρυξη του ψευδοκρατους του Ντενκτας.

'Ηδη, φοιτητες και μαθητες προγραμματισαν σειρα κοινων δυναμικων εκδηλωσεων, οι οποιες αρχιζουν αποψε με μεγαλη αντικατοχικη πορεια απο τα Λυμπια στην Πρωτευουσα.

Οι φετινες εκδηλωσεις αναμενεται να ειναι ιδιαιτερα δυναμικες, εξαιτιας και της συνεχιζομενης κρατησης του 19χρονου εθνοφρουρου Γιωργου Καροτσακη, απο τις κατοχικες αρχες.

Για αυριο εχει προγραμματιστει συναυλια στο οδοφραγμα του Ληδρα Παλλας, με τον τραγουδιστη Πανικο Κυριακου.

Οι εκδηλωσεις διαμαρτυριας θα κορυφωθουν με ολονυκτια συναυλια στον χωρο του οδοφραγματος την παραμονη της θλιβερης επετειου.


Υπο την προεδρια του προεδρευοντος της Δημοκρατιας, Αλεξη Γαλανου, πραγματοποιηθηκε σημερα στο Προεδρικο Μεγαρο συσκεψη, η οποια αποτελει συνεχεια της χθεσινης και εξεταστηκαν θεματα ασφαλειας.

Στη συσκεψη συνεχιστηκε η συζητηση για γενικοτερα θεματα ασφαλειας που προκυπτουν απο την εισοδο μαθητων και πολιτων στη νεκρη ζωνη και τη συγκρουση τους με ανδρες των Ηνωμενων Εθνων.

Αποφασιστηκε επισης σειρα μετρων που θα ληφθουν τις προσεχεις μερες για να προληφθει η επαναληψη παρομοιων επεισοδιων.

Ο αναπληρωτης Κυβερνητικος Εκπροσωπος, Σπυρος Αροτης, δηλωσε οτι οτι η Κυβερνηση ειναι αποφασισμενη να χρησιμοποιησει ολα τα νομιμα μεσα για να εμποδισει στο μελλον συγκρουσεις μαθητων και πολιτων με ανδρες της *ΟΥΝΦΙΚΥΠ.*


Μπορει οι εξηγησεις που εδωσε ο Αναπληρωτης ειδικος Αντιπροσωπος του Γενικου Γραμματεα των Ηνωμενων Εθνων, Γκουσταβ Φαυσελ, για την παρουσια του στη δεξιωση του ουτου καλουμενου Τουρκου πρεσβη στα κατεχομενα, να ικανοποιησαν την Κυπριακη Κυβερνηση, το ιδιο ομως δεν συμβαινει και με τα Μελη του Συμβουλιου Ασφαλειας.

Συμφωνα με πληροφοριες απο την εδρα του Διεθνους Οργανισμου, η προσφατη παρουσια του κυριου Φαυσσελ στην δεξιωση του ουτω καλουμενου πρεσβη της Τουρκιας στα κατεχομενα, προκαλεσε ποικιλες αντιδρασεις στα μελη του Συμβουλιου Ασφαλειας.

Συμφωνα με τις ιδιες πληροφοριες, καποια απο τα μελη του σωματος, προτιθενται να ζητησουν εξηγησεις απο την Γενικη Γραμματεια.


Στο πλαισιο της προσπαθειας για προωθηση των θεσεων μας και της υιοθετησης ψηφισματος απο τη Συνοδο Κορυφης της Κοινοπολιτειας που θα ανταποκρινεται στις επιδιωξεις μας, ο Προεδρος της Δημοκρατιας Γλαυκος Κληριδης συνεχισε σημερα τις συναντησεις με τους ηγετες των κρατων μελων της Κοινοπολιτειας.

Σημερα συνεχιστηκαν οι εργασιες της Επιτροπης που ετοιμαζει το κειμενο του τελικου ανακοινωθεντος της Συναντησης, στο οποιο θα περιλαμβανεται αποσπασμα που θα εκφραζει τις θεσεις της Κυβερνησης στο Κυπριακο.

Εν τω μεταξυ συνεχιστηκαν και οι επαφες του Υπουργου Εξωτερικων Αλεκου Μιχαηλιδη με Υπουργους και Υφιπουργους Εξωτερικων διαφορων χωρων, με τους οποιους συζητησε και το κυπριακο.

Σε μια αλλη εξελιξη η Νιγηρια αποπεμπεται απο την Κοινοπολιτεια, λογω της εκτελεσης εννεα υπερασπιστων των δικαιωματων των μειονοτητων, απο το καθεστως.

Πολλες χωρες μεταξυ των οποιων και οι Ηνωμενες Πολιτειες, ανακαλεσαν τους πρεσβεις τους απο την Νιγηριανη πρωτευουσα.


Η μετακινηση του ΑΚΕΛ στο θεμα της ενταξης της Κυπρου στην Ευρωπαικη Ενωση, απο το οχι στο ναι, αναμενεται να επικυρωθει απο το δεκατο ογδοο συνεδριο του με ποσοστο περαν του εξηνταπεντε τοις εκατον, αλλα υπο προυποθεσεις.

Οι προυποθεσεις αυτες εστιαζονται στη δικαιη λυση του Κυπριακου, την ενταξη ολοκληρης της Κυπριακης Δημοκρατιας στην 'Ενωση και στη διασφαλιση της κρατικης μας οντοτητας.

Αυτα ανεφερε ο Γενικος Γραμματεας του ΑΚΕΛ Δημητρης Χριστοφιας μετα τη συνεδρια της Ολομελειας της Κεντρικης Επιτροπης του Κομματος, σημερα.


Πυρκαγια, η οποια κατα πασα πιθανοτητα οφειλεται σε εμπρησμο, ξεσπασε στις δυο και τριαντα την αυγη στο ξυλουργειο του Ιωαννη Κουντουρη στην Κοκκινοτριμιθια και σχεδον την ιδια ωρα οι εμπρηστες περιελουσαν με βενζινη το αυτοκινητο του στον Στροβολο.

Το ξυλουργειο που βρισκεται κοντα στις δασικες βιομηχανιες στην Κοκκινοτριμιθια και ειναι συνεταιρικο με τον Ευαγορα Κουντουρη καταστραφηκε ολοσχερως και δεν ειναι ασφαλισμενο.

Καλυτερη τυχη ομως ειχε το αυτοκινητο του Ιωαννη Κουντουρη που ηταν σταθμευμενο στο χωρο σταθμευσης του σπιτιου του.

Το οχημα υπεστη ζημιες μονο στα μπροστινα ελαστικα του.


Και να ριξουμε νια ματια στις καιρικες συνθηκες που επικρατησαν σημερα στην Κυπρο.

Στην Λευκωσια η ψηλοτερη θερμοκρασια ηταν 17 βαθμοι και η πιο χαμηλη 3.

Στην Αμμοχωστο και στην Λαρνακα 18 με 5.

Στην Λεμεσο 17 με 5.

Στην Κερυνεια και στην Παφο επισης 17 με 5 και τελος στον Προδρομο 8 με μηδεν.

Αυριο ο καιρος θα παραμεινει αιθριος με μετριους βορειοανατολικους ανεμους 3 μεχρι 4 Μποφορ.

Η θαλασσα θα ειναι λιγο ταραγμενη και η θερμοκρασια θα φτασει τους 19 βαθμους.

Την Δευτερα και την Τριτη ο καιρος θα ειναι γενικα αιθριος.

Η θερμοκρασια θα σημειωσει μικρη ανοδο.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logos2html v1.00 run on Saturday, 11 November 1995 - 12:46:44