Visit the International Association for Greek Philosophy (IAGP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

NEA apo KYPRO (Logos) 95-11-15

Logos (ELOT 928) Directory

From: Giorgos Zacharia <lysi@MIT.EDU>

.......ΙΝΤΕΡΝΕΤ Κυριες και κυριοι χαιρετε.


Με πρωτοφανη προκλητικοτητα το κατοχικο καθεστως προσπαθησε σημερα να δημιουργησει την εντυπωση της δικοινοτικης εντασης στη γραμμη αντιπαραταξης, με αφορμη τις αντικατοχικες εκδηλωσεις που διοργανωσε η νεολαια μας για καταδικη της υπαρξης του εκτρωματικου ψευδοκρατους.

Αποκορυφωμα της τουρκικης προκλητικοτητας ηταν το πανηγυρι που πραγματοποιησαν οι κατοχικοι εγκαθετοι στον προμαχωνα Ροκας, παρα την Πυλη Παφου, στις τρεις το απογευμα για να εγκαινιασουν τα εκει οχυρωματικα εργα τους, τα οποια ονομασαν "παιδικο παρκο".

Οι ορδες του Αττιλα που συγκεντρωθηκαν στο τειχος για να παρακολουθησουν το ανδρεικελο των κατακτητων να εγκαινιαζει το δηθεν παιδικο παρκο, με πρωτοφανη προκλητικοτητα επεδεικνυαν τεραστιες τουρκικες σημαιες και πανω.

Ταυτοχρονα εριχναν πετρες και παντος ειδους αντικειμενα στους περαστικους ελληνοκυπριους που πηγαιναν στις δουλειες τους καθως και στους μαθητες που πηγαιναν στα σπιτια τους επειτα απο τις ειρηνικες αντικατοχικες εκδηλωσεις τους στην περιοχη του Ληδρα Παλας.


** Με ειρηνικες εκδηλωσεις- συγκεντρωσεις , πορειες και συναυλιες- τα Ελληνικα νειατα , σ'ολοκληρη την Κυπρο, καταδικασαν σημερα την δωδεκατη επετειο της ανακηρυξης του ψευδοκρατους και εξεφρασαν την αγανακτηση τους για την συνεχιζομενη διχοτομηση του Νησιου.

Η συμμορφωση προς τις υποδειξεις της αστυνομιας ηταν σχεδον καθολικη, γεγονος που χαιρετησε με ικανοποιηση ο εκπροσωπος της κυπριακης κυβερνησης.

Επαινους προς τους μαθητες και τους φοιτητες μας, για τις δυναμικες τους εκδηλωσεις, απηυθυνε ο Μακαριωτατος Αρχιεπισκοπος Κυπρου Χρυσοστομος, ενω παραλληλα ζητησε την καλυτερη οργανωση και προγραμματισμο, ωστε να διατηρειται ζωντανο το δραμα του κυπριακου ελληνισμου σε ολο τον κοσμο.

Απο την αλλη το κατοχικο καθεστως, επιστρατευσε και παλι τους αυθορμητους τραμπουκους του, προκειμενου να προκαλεσουν και πετροβολησουν τους διαδηλωτες μας.

Οι μαθητες και οι φοιτητες συγκεντρωθηκαν το πρωι στην πλατεια ελευθεριας στην Λευκωσια, και απο εκει πορευτηκαν προς τα οδοφραγματα του Ληδρα Παλας, και του Αγιου Κασιανου.

Ο ογκος των διαδηλωτων ηταν πρωτοφανης, ενω στο οδοφραγμα του Ληδρα Παλλας πραγματοποιηθηκε αντικατοχικη συναυλια.

Οι φοιτητες και οι μαθητες ενεκριναν ψηφισμα προς τον Γενικο Γραμματεα του διεθνους οργανισμμου Μπουτρος Γκαλι, με το οποιο καταδικαζουν την παρανομη ανακηρυξη του ψευδοκρατους και την επι χρονια συνεχιζομενη κατοχη Ζητησαν δε απο την διεθνη κοινοτητα και ειδικοτερα τα Ηνωμενα Εθνη, να ασκησουν τις απαραιτητες πιεσεις προς την κατευθυνση της τουρκιας ωστε να αρθει η αδιαλλαξια της.

Το ψηφισμα καλει επισης τον Γενικο Γραμματεα να αναλαβει αμεση δραση για την απελευθερωση του Εθνοφρουρου Γιωργου Καροτσακη.

Στην Αμμοχωστο πραγματοποιηθηκε αντικατοχικη εκδηλωση στο οδοφραγμα Δερυνειας, ενω απο την απεναντι πλευρα Τουρκοι κουβαλητοι προσπαθησαν να εισελθουν στην νεκρη ζωνη, και εμποδιστηκαν απο αντρες των Ηνωμενων Εθνων.


** Με στοχο να επιδειξουν την ισχυ τους, τρια τουρκικα μαχητικα αεροπλανα πεταξαν πανω απο την κατεχομενη Λευκωσια σημερα κατα τη διαρκεια των αντικατοχικων εκδηλωσεων των μαθητων και των φοιτητων εναντιον της παρανομης ανακηρυξης του ψευδοκρατους.

Τα αεροπλανα παρακολουθουσε ελικοπτερο των Ηνωμενων Εθνων.

Νωριτερα σημερα, μικρο τουρκικο αεροσκαφος τυπου Τσεσνα, περασε τη γραμμη αντιπαραταξης προς τις ελευθερες περιοχες, οπου πραγματοποιουνταν οι αντικατοχικες εκδηλωσεις, προκαλωντας τους Ελληνοκυπριους διαδηλωτες.

Στρατιωτικα ελικοπτερα των κατοχικων δυναμεων πετουσαν επισης κατα τη διαρκεια των εκδηλωσεων.


** Ο Προεδρευων της Δημοκρατιας Αλεξης Γαλανος εθεσε σημερα στον Αμερικανο Πρεσβη Ριτσιαρτ Μπαουτσιερ, το θεμα της συναντησης που ειχε ο Αμερικανος Διπλωματης με τον Χακιν Ατουν στο γραφειο του στην ψευδοβουλη.

Ο κυριος Γαλανος χαρακτηρισε την συναντηση, που οπως ειπε εγινε με πρωτοβουλια του Αμερικανου Διπλωματη, χρησιμη και εποικοδομητικη.

Ο Αμερικανος Πρεσβης δηλωσε οτι δεν βλεπει τιποτα το κακο στο οτι συναντησε τον Χακιν Ατουν στο γραφειο του στην ψευδοβουλη.

Τετοιες συναντησεις με τους πολιτικους ηγετες, ειπε, γινονται παντα στα οικηματα τους.

Ειναι αναγκη ειπε ο Ριτσιαρτ Μπαουτσιερ να συναντω και θα συνεχισω να συναντω τους Τουρκοκυπριους πολιτικους ηγετες, στο πλαισιο των προσπαθειων για επιτευξη λυσης.


** Την αμεση απελευθερωση του Καροτσακη, θα ζητησει αυριο το Ευρωκοινοβουλιο με ψηφισμα που θα αποστειλει στην Τουρκικη Κυβερνηση.

Στο κοινο προσχεδιο ψηφισματος που υπογραφεται απο τις τεσσερεις μεγαλυτερες πολιτικες ομαδες της Ευρωβουλης, καταδικαζεται η παρανομη συλληψη, και η παρατεινομενη κρατηση του Εθνοφρουρου.

Καταδικαζεται επισης η παρανομη κατοχη εδαφων, της Κυπριακης Δημοκρατιας.

Το προσχεδιο κατεθεσε στην Ευρωβουλη ο 'Ελληνας Ευρωβουλευτης Γιαννος Κρανιδιωτης.


** Ολιγοημερη παραταση δοθηκε απο τα Ηνωμενα 'Εθνη για την καταθεση των υπολοιπων φακελων των αγνοουμενων.

Η προθεσμια η οποια ειχε δωσει ο Γενικος Γραμματεας των Ηνωμενων Εθνων για τη καταθεση των φακελων των αγνοουμενων στην Διερευνιτικη Επιτροπη, θα εληγε αποψε τα μεσανυκτα.

Η παραταση δοθηκε υστερα απο αιτημα της πλευρα μας.

Εντωμεταξυ η ειδικη Επιτροπη αποτελουμενη απο εισαγγελεις και αστυνομικους ανακριτες, η οποια συσταθηκε για την ετοιμασια των φακελων, εργαζεται τις τελευταιες ημερες πυρετωδως για ολοκληρωση του εργου της.


** Ο Υπουργος Δικαιοσυνης και Δημοσιας Ταξεως της Ελλαδας Σηφης Βαλυρακης, που βρισκεται στην Κυπρο υστερα απο προσκληση της ΕΔΕΚ, πραγματοποιησε σημερα συναντησεις, με την πολιτικη και θρησκευτικη ηγεσια.

Ο κυριος Βαλυρακης, συναντηθηκε με τον προεδρευοντα της Δημοκρατιας Αλεξη Γαλανο, τον Αρχιεπισκοπο Χρυσοστομο, τον υπουργο δικαιοσυνης και Δημοσιας ταξως Αλεκο Ευαγγελου, και τον προεδρο της ΕΔΕΚ, Βασο Λυσσαριδη.

Ο Ελληνας Υπουργος, κατεθεσε επισης στεφανι, στον Τυμβο της Μακεδονιτισσας.

Αποψε ο κυριος Βαλυρακης θα μιλησει σε εκδηλωση που πραγματοποιει η ΕΔΕΚ στη Λευκωσια, για καταδικη της ανακηρυξης του ψευδοκρατους.


** Πηγε σημερα στην Αθηνα ο Δικηγορος Μιχαλακης Κυπριανου για να παρουσιαστει αυριο στην δικη που ηγειρε η Εκκλησια της Κυπρου εναντιον του συλλεκτη και χρηματιστη Παναγιωτη Περβανα.

Με την αγωγη της αυτη, η Εκκλησια της Κυπρου, ζητα την επιστροφη δυο ανεκτιμητης αξιας εικονων του δεκατου πεμπτου αιωνα, που κλαπηκαν απο την Ιερα Μονη του Αντιφωνητη, μετα την εισβολη των Τουρκων το 1974.


** Στην Αθηνα, εκρηκτικη και ανεξελεγκτη κατασταση επικρατει στις Φυλακες Κορυδαλλου, οπου στασιασαν οι 1100 απο τους 1500 κρατουμενους.

Εν τω μεταξυ οι διαπραγματευσεις μεταξυ πολιτειας και κρατουμενων δινουν και παιρνουν, για την απελευθερωση των 6 σωφρονιστικων υπλληλων, που βρισκονται ακομη ομηροι στα χερια των στασιαστων βαρυποινιτων, οι οποιοι ζητουν την αμεση ικανοποιηση των αιτηματων τους.

Οι καταδικοι, κατελαβαν ολες τις πτερυγες των φυλακων, και προκαλεσαν ανυπολογιστες ζημιες στο εσωτερικο των κτιριων.

Στο εσωτερικο των φυλακων βρισκεται απο χθες, και η εισαγγελεας Πειραιως στην οποια οι εξεγερθεντες υπεβαλαν υπομνημα με δεκα αιτηματα.

Σε αυτα περιλαμβανεται η αποσυμφορηση των φυλακων, η αποφυλακιση των κρατουμενων μετα την εκτιση των δυο πεμπτων της ποινης τους, η μειωση των ισοβιων σε δεκαεξι χρονια και ο διαχωρισμος των τοξικομανων απο τους υπολοιπους κρατουμενους.


** Και στην αθλητικη μας ενημερωση τωρα.

Η εθνικη μας ομαδα των ελπιδων μετα απο μια πολυ καλη εμφανιση απεσπασε ισοπαλια 1-1 απο την αντιστοιχη ομαδα του Βελγιου σε αγωνα για το ευρωπαικο πρωταθλημα ο οποιος ολοκληρωθηκε πριν απο λιγο.

Η εθνικη μας ομαδα των ανδρων ριχνεται στην μαχη αποψε στις επτα.

Στο Τσιρειο σταδιο αντιμετωπιζει την αντιστοιχη ομαδα του Βελγιου στον τελευταιο της αγωνα για τα προκριματικα του ευρωπαικου πρωταθληματος του 1996.

Η εθνικη Ελλαδος στο μπασκετ αντιμετπωπιζει αποψε στις εννια την ομαδα της Σλοβακιας για τα προκριματικα του πανευρωπαικου πρωταθληματος μπασκετ του 1997.

Ο αγωνας θα μεταδιδεται απ'ευθειας απο την τηλεοραση του Λογου.

Αμεσως μετα το τελος του αγωνα Σλοβακιας Ελλαδος μπορειτε να παρακολουθησετε εκτεταμενα στιγμιοτυπα απο τον αγωνα της εθνικης μας ανδρων με το Βελγιο.


** Και να ολοκληρωσουμε το δελτιο μας με την προγνωση για τον καιρο αφου δουμε πρωτα τις σημερινες θερμοκρασιες.

Στην Λευκωσια η πιο ψηλη θερμοκρασια ηταν 23 βαθμοι και η πιο χαμηλη 6, στην Αμμοχωστο και την Λαρνακα 23 με 10, στην Λεμεσο η θερμοκρασια δεν καταμετρηθηκε, στην Κερυνεια και την Παφο 22 με 8 και τελος στον Προδρομο 16 με 6.

Αποψε ο καιρος θα ειναι κυριως αιθριος με βορειοανατολικους ως βορειοδυτικους ασθενεις ανεμους, εντασης 2 ως 3 μποφορ.

Η θαλασσα θα ειναι λιγο ταραγμενη και στις προσηνεμες περιοχες μεχρι ταραγμενη.

Η θερμοκρασια θα πεσει γυρω στους 7 βαθμους στο εσωτερικο και γυρω στους 10 βαθμους στα παραλια.

Αυριο ο καιρος θα ειναι κυριως αιθριος με τοπικες αραιες νεφωσεις.

Οι ανεμοι θα ειναι κυριως βορειοανατολικοι ως νοτιοανατολικοι ασθενεις ως μετριοι 3 ως 4 μποφορ.

Η θαλασσα θα ειναι λιγο ταραγμενη και στις προσηνεμες περιοχες μεχρι ταραγμενη.

Η θερμοκρασια θα ανελθει γυρω στους 23 βαθμους.

Την Παρασκευη τοπικες νεφωσεις που θα αναπτυχθουν κατα τις μεσημβρινες ωρες πιθανον να δωσουν πολυ μεμονωμενες βροχες στα ορεινα.

Το Σαββατο ο καιρος θα ειναι κυριως αιθριος.

Η θερμοκρασια δεν θα σημειωσει αξιολογη μεταβολη.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logos2html v1.00 run on Wednesday, 15 November 1995 - 14:23:09