Browse through our Interesting Nodes for Greek Language Instruction, Studies & Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

NEA apo KYPRO (Logos) 95-11-23

Logos (ELOT 928) Directory

From: Giorgos Zacharia <lysi@MIT.EDU>

--------------- Κυριες και κυριοι χαιρετε. Αμετακλητη ειναι η δεσμευση της κοινοτητας για την ενταξιακη πορεια της Κυπρου.

Σε αυτο συμφωνησαν ο Επιτροπος Χανς Βαν Ντεν Μπρουκ και ο εκπροσωπος της Ισπανικης Προεδριας, πρεσβης Νουραν Λοριγκα στη διαρκεια των εργασιων της ογδοης συνεδριασης της Μικτης Κοινοβουλευτικης Επιτροπης Ευρωπαικης

Οι εργασιες της Επιτροπης ολοκληρωθηκαν σημερα στις Βρυξελλες με την κοινη διαπιστωση οτι η νομοθεσια της Κυπρου δεν απεχει πολυ απο τα κοινοτικα δεδομενα, γι αυτο και η πορεια της δεν προβλεπεται να ειναι δυσκολη.

"Χρησιμη κι ενδιαφερουσα" χαρακτηρισε την συνεδριαση η γερμανιδα ευρωβουλευτης Μεχτιλντ Ροτε που συμπροεδρευει της Επιτροπης μαζι με τον προεδρο της Κυπριακης Βουλης Αλεξη Γαλανο.


Κανενα χρονοδιαγραμμα για επιλυση του Κυπριακου, δεν εχει τεθει, απο τον Υφυπουργο εξωτερικων της Αμερικης, Ριτσαρντ Χολμπρουκ.

Αυτο ξεκαθαρισε σημερα ο προεδρος της Δημοκρατιας, ενω παραλληλα σημειωσε οτι σημασια εχει η αρση της Τουρκικης αδιαλλαξιας.

Εν τω μεταξυ η επικειμενη αναμειξη Χολμπρουκ στο Κυπριακο, εφερε σημερα στο προσκηνιο τους φοβους για επιβολη "βοσνιακης λυσης" στο Κυπριακο.

Και αυτο, παρα τις καθησυχαστικες διαβεβαιωσεις του κυβερνητικου εκπροσωπου Γιαννακη Κασουλιδη, οτι,

αλλο το Βοσνιακο και αλλο το Κυπριακο.

Ο κυβερνητικος εκπροσωπος Γιαννακης Κασουλιδης, αν και χαιρετησε την επιτευξη της αρχικης συμφωνιας, στο Βοσνιακο, σημειωσε οτι θα ηταν ουτοπια, να θεωρουμε, οτι η αναμειξη του Ριτσιαρτ Χολμπρουκ, στο Κυπριακο, θα σημαινει και την επιβολη Βοσνιακης λυσης στο προβλημα μας.

Η επιτευξη λυσης στο Κυπριακο συμπληρωσε, προυποθετει τη συμφωνια ολων των ενδιαφερομενων μερων.

Οσον αφορα τη διαδικασια επιλυσης του Κυπριακου, ο κυβερνητικος εκπροσωπος, επανελαβε τη θεση της πλευρας μας, οτι μπορει να λυθει με απευθειας διαπραγματευσεις, μεταξυ του προεδρου Κληριδη και του Ραουφ Ντενκτας η με τη συγκληση της διεθνους διασκεψης.

Παραλληλα ομως, εθεσε ως προυποθεση την μετακινηση της Τουρκικης πλευρας, απο τις θεσεις της.


Η κυβερνηση απερριψε σημερα τους ισχυρισμους περι αντισυνταγματικοτητας του νομου, βαση του οποιου, κινηθηκαν οι διαδικασιες που πιθανον να οδηγησουν στην απομακρυνση δωδεκα μελων της Αστυνομιας, τα οποια κατονομαζονται στην εκθεση της Διερευνητικης Επιτροπης, για τις κακοποιησεις πολιτων απο αστυνομικα οργανα.

Τοσο ο προεδρος της Δημοκρατιας, οσο και ο εκπροσωπος της Κυβερνησης, επεσημαναν οτι ο εν λογω νομος ψηφιστηκε ομοφωνα απο την βουλη, προκειμενου να αντικαταστησει παλαιοτερο αποικιοκρατικο νομο, ο οποιος κριθηκε αντισυνταγματικος.

Η κυβερνηση -δια στοματος του Εκπροσωπου της- υπογραμμιζει οτι δεν υπαρχει καμια σχεση μεταξυ της υποθεσης των εξηνταδυο και της χθεσινης αποφασης του Υπουργικου Συμβουλιου.

Η περιπτωση των εξηνταδυο τονισε, αντιμετωπιστηκε με βαση τις προνοιες νομου της αποικιοκρατιας, ο οποιος εχει εν τω μεταξυ καταργηθει.

Ο κυριος Κασουλιδης, επεξηγησε, οτι η διαδικασια, αφορα δωδεκα διαφορετικες περιπτωσεις για τις οποιες θα γνωματευσει ο Γενικος Εισαγγελεας και αφου οι ενδιαφερομενοι υποβαλουν στο Υπουργικο τις αποψεις τους.

Στη συνεχεια, το Υπουργικο Συμβουλιο θα αποφασισει για καθε μια απο τις δωδεκα περιπτωσεις ξεχωριστα.


Το Δημοκρατικο Κομμα απερριψε την προταση του ΑΚΕΛ για ευρυτερη συνεργασια με στοχο την αλλαγη της κυβερνησης.

Ο προεδρος του ΔΗΚΟ Σπυρος Κυπριανου, που μιλουσε σε συνεντευξη τυπου στο πλαισιο της οποιας δοθηκε στην δημοσιοτητα η νεα ιδεολογικη διακηρυξη του κομματος, τονισε ακομη οτι αν οι επιλογες του ΔΗΚΟ σημερα ηταν οι ιδιες με το 1993 και παλιν θα υποστηριζε για προεδρο τον κυριο Κληριδη.

Ο κυριος Κυπριανου επανελαβε οτι η συμμετοχη του ΔΗΚΟ στην συγκυβερνηση στηριχθηκε στο Εθνικο θεμα.

Αναφερομενος στο Κυπριακο ο κυριος Κυπριανου τονισε οτι οι Αμερικανικες πρωτουβουλιες προοιωνιζουν κρισιμες ωρες.

Θα επιχειρησουν τονισε την ασκηση πιεσεων προς την Ελληνοκυπριακη πλευρα για περαιτερω παραχωρησεις γι 'αυτο απαιτειται ενοτητα και αντισταση.

Οι Αμερικανοι, ειπε, εκφραζουν αποψεις που οδηγουν σε λυση συνομοσπονδιας, κατι το οποιο φαινεται και μεσα απο το ερωτηματολογιο Μπαουτσιερ.


Ευθυνες στη Κυβερνηση Κληριδη, επερριψε ο Προεδρος του Σοσιαλιστικου Κομματος ΕΔΕΚ, Βασος Λυσσαριδης, αναφορικα με τις προσφατες εξελιξεις, στο θεμα της τελωνειακης ενωσης της Τουρκιας με την Ευρωπαικη Ενωση.

Μιλωντας σε συγκεντρωση στο Τσερι, ο κυριος Λυσσαριδης, παρατηρησε οτι η Ευρωπη, απαλειψε τον ορο για αλλαγη της Τουρκικης στασης στο Κυπριακο και απο δικη μας υπαιτιοτητα.

Εφοσον πηραμε τη θεση της Τουρκιας, παρετηρησε ο κυριος Λυσσαριδης, δωσαμε την εντυπωση οτι εμμεσως την ευνοουσαμε.


Ικανοποιητικα εξελισσεται η κατασταση της υγειας του πρωθυπουργου της Ελλαδος, Ανδρεα Παπανδρεου και οι θεραποντες ιατροι παρουσιαζονται ιδιαιτερα ενθαρρυμενοι.

Ενδεικτικο ηταν και το τελευταιο ιατρικο ανακοινωθεν, συμφωνα με το οποιο, η κατασταση του πρωθυπουργου παρουσιαζει βελτιωση, κατα το τελευταιο εικοσιτετραωρο και η προσπαθεια αποσυνδεσης του απο τον αναπνευστηρα συνεχιζεται ομαλα.

Παρολα αυτα το μικροβιο δεν εχει ακομη εντοπιστει, αλλα συμφωνα με τον αντιπροεδρο του Ωνασειου καρδιοχειρουργικου κεντρου Γρηγορη Σκαλκεα, οι εξετασεις δειχνουν οτι η λοιμωξη υποχωρει.

Σε μια προσπαθεια αποκρουσης των σεναριων περι διαδοχης η αντικαταστασης του πρωθυπουργου, ο κυβερνητικος εκπροσωπος Τηλεμαχος Χυτηρης, επανελαβε και σημερα οτι πρωθυπουργος της Ελλαδος, ειναι ο Ανδρεας Παπανδρεου και δεν υπαρχει θεμα αντικαταστασης του.


Μια ημερα μετα την επιτευξη της συμφωνιας για τη Βοσνια, το Συμβουλιο Ασφαλειας των Ηνωμενων Εθνων, ενεκρινε τα ξημερωματα, την αρση των οικονομικων κυρωσεων, στην πρωην Γιουγκοσλαβια και τη σταδιακη αρση,

(εντος ενενηντα ημερων) της απαγορευσης στην πωληση οπλων, η οποια επεβληθηκε στη χωρα απο το 1991.

Επισης ψηφισε την απαγορευση της μεταφορας βαρεων οπλων στην περιοχη για περιοδο εκατον ογδοντα ημερων.

Η αποφαση του Συμβουλιου, αποτελει την υλοποιηση των πρωτων συγκεκριμενων μετρων που προβλεπονται απο την ειρηνευτικη συμφωνια, για τον τερματισμο του τετραετους - σχεδον - πολεμου.

Ο εκπροσωπος του Στειτ Ντιπαρτμεντ, Νικολας Μπερνς, σε δηλωσεις του τονισε οτι ο πολεμος τελειωσε και ολοι οφειλουν να αντιληφθουν οτι δεν μπορουν να τον αναζωπυρωσουν.


Ευρεια συσκεψη υπο την προεδρια του Υπουργου Οικονομικων Χριστοδουλου Χριστοδουλου πραγματοποιηθηκε σημερα στο Τμημα Εσωτερικων Προσοδων, με στοχο την εξεταση του Στρατηγικου Σχεδιου του τμηματος, για την περιοδο 1995-1998.

Οπως δηλωσε ο κυριος Χριστοδουλου, στοχος του Στρατηγικου Σχεδιου ειναι η αυξηση της αποδοτικοτητας και η βελτιωση της λειτουργικοτητας του Τμηματος Εσωτερικων Προσοδων.

Μεσα στο πλαισο του Στρατηγικου Σχεδιου δεν προβλεπεται η αυξηση των φορων.

Ταυτοχρονα η κυβερνηση προωθει δεσμη μετρων με τη μορφη των τροποποιησεων της υφισταμενης νομοθεσιας γυρω απο τη φοροδιαφυγη, την εισπραξη των φορων και γενικα τα φορολογικα ζητηματα.


Υπο οκταημερη κρατηση τεθηκαν σημερα, επειτα απο την επ'αυτοφωρω συλληψη τους , την αυγη, ο Βαλεντινος Σαρρος τριανταεξι χρονων απο τη Λακαταμια και η σαρανταεξαχρονη Χριστινα Μιχαηλιδου μαζι με την εικοσιεξαχρονη κορη της Σιλβανα , απο τη Δευτερα , ενω ληστευαν το καταστημα ρουχισμου, της Χρυσως Γιωργαλλα στη Λακαταμια.

Ανδρες του Τμηματος Ανιχνευσεως Εγκληματων, βρηκαν στην κατοχη τους την ωρα της διαρηξης , ρουχα αξιας χιλιων -ενιακοσιων -εικοσπεντε λιρων και το ποσο των εικοσπεντε λιρων.

Οι τρεις συλληφθεντες προσηχθησαν σημερα στο Επαρχιακο Δικαστηριο Λευκωσιας, για εκδοση διαταγματος κρατησης, και συμφωνα με τον ανακριτη Λοχια του ΤΑΕ Λευκωσιας Αγαμεμνονα Δημητριαδη, ειχαν προβει και σε αλλες τεσσερεις διαρηξεις καταστηματων και περιπτερων.

Μεταξυ των κλοπιμαιων υπηρχαν τηλεορασεις , λαχεια και μετρητα .

Η συνολικη αξια ολων των κλοπιμαιων ανερχεται στο ποσο των εφτα και πλεον χιλιαδων λιρων.

Ο τριανταεξαχρονος Βαλεντινος Σαρρος αντιμετωπιζει πεντε συνολικα κατηγοριες, στις τρεις εκ των οποιων φερονται ανεμιγμενες , η Χριστινα Μιχαηλιδου και η κορη της Συλβανα , συζυγος του βαρυποινιτη Ιακωβιδη και μητερα δυο ανηλικων παιδιων.


Και να ολοκληρωσουμε το δελτιο μας με την προγνωση του καιρου.

Αποψε ο καιρος θα ειναι κυριως αιθριος και ψυχρος με λιγες παροδικες νεφωσεις. Σε αρκετες περιοχες στο εσωτερικο και στα ορεινα θα σχηματιστει παγετος. Οι ανεμοι θα πνεουν απο βορειες κατευθυνσεις ασθενεις ως μετριοι 3 εως 4 Μποφορ και η θαλασσα θα ειναι ταραγμενη. Η θερμοκρασια θα πεσει στο εσωτερικο γυρω στους 3 βαθμους και στα παραλια γυρω στους 5 βαθμους.

Αυριο ο καιρος θα ειναι κυριως αιθριος αλλα ψυχρος για την εποχη. Οι ανεμοι θα ειναι βορειοδυτικοι μετριοι ως δυνατοι 4 με 5 Μποφορ και η θαλασσα θα παραμεινει ταραγμενη.

Η θερμοκρασια θα ανελθει στο εσωτερικο στους 12 βαθμους και γυρω στους 15 βαθμους στα παραλια.

α

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logos2html v1.01 run on Thursday, 23 November 1995 - 19:54:48