Browse through our Interesting Nodes for Greek Discussion Lists & Newsgroups Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

NEA apo KYPRO (Logos) 95-11-25

Logos (ELOT 928) Directory

From: Giorgos Zacharia <lysi@MIT.EDU>

Κυριες και κυριοι χαιρετε.
Οι χειρισμοι της Κυβερνησης στο θεμα της κακοποιησης πολιτων απο αστυνομικα οργανα, στοχευουν να διορθωσουν την κακη εικονα που δημιουργηθηκε στο εξωτερικο επι προηγουμενης Κυβερνησεως, δηλωσε σημερα ο Προεδρος της Δημοκρατιας Γλαυκος Κληριδης.

Σχολιαζοντας την κριτικη που ασκει η αντιπολιτευση , και ιδιαιτερα το κομμα του πρωην Προεδρου Γιωργου βασιλειου, στο θεμα των δωδεκα μελων της Αστυνομιας, ο Προεδρος Κληριδης τονισε οτι , αν σημερα η κυβερνηση καταβαλλει προσπαθεια να περισωθει το γοητρο της Κυπριακης Δημοκρατιας διεθνως ειναι διοτι στη διαρκεια της προηγουμενης κυβερνησης εγιναν παραβιασεις των ανθρωπινων δικαιωματων , που επεσημαναν με πορισματα τους τοσο τα αρμοδια Ευρωπαικα Σωματα οσο και τα Ηνωμενα Εθνη.

Ο Προεδρος Κληριδης προεβη στις δηλωσεις αυτες μετα τα εγκαινια του νεου Δικαστικου Μεγαρου Παφου.


Μιλωντας κατα τα εγκαινια του Δικαστικου Μεγαρου ο Προεδρος Κληριδης, τονισε οτι η δικαιοσυνη στον τοπο μας βρισκεται σε πολυ ψηλα επιπεδα, σημειωνοντας οτι τις προυποθεσεις για σωστη απονομη της δικαιοσυνης, συνθετουν η συνταγματικη κατοχυρωση του δικαιωματος του πολιτη να προσφευγει σε ανεξαρτητα και αμεροληπτα δικαστηρια, η συνταγματικη και θεσμικη διασφαλιση της ανεξαρτησιας των φορεων της Δικαστικης Εξουσιας και τα προσοντα και το ηθος των ιδιων των δικαστων.

Ο Υπουργος Δικαιοσυνης και Δημοσιας Ταξεως Αλεκος Ευαγγελου, ανεφερε οτι προωθειται παγκυπριο αναπτυξιακο προγραμμα για τα δικαστηρια, και οτι προωθουνται σχεδια εισαγωγης διπλου συστηματος μηχανογραφησης στα δικαστηρια καθως και διοικητικες μεταρρυθμισεις που αποβλεπουν στην επιταχυνση της απονομης Δικαιοσυνης.

Σε χαιρετισμο του , ο Γενικος Εισαγγελας της Δημοκρατιας, Αλεκος Μαρκιδης, επεσημανε οτι στην αμεροληψια της Δικαιοσυνης εδραζεται η ορθη λειτουργια ενος δημοκρατικου κρατους.


Τη θεση του για επιλυση του Κυπριακου πριν απο την ενταξη της Κυπρου στην Ευρωπαικη Ενωση, επανελαβε ο Αμερικανος Πρεσβευτης Ριτσιαρντ Μπαουτσιερ, σε δηλωσεις του , αυτη τη φορα, σε τουρκοκυπριακη εφημεριδα.

Σε ολοσελιδη συνεντευξη του στην εφημεριδα "Κιπρις"ο Ριτσιαρντ Μπαουτσιερ παρατηρει οτι στις προσπαθειες λυσεως του Κυπριακου δεν υπηρξε εως τωρα η προοδος που αναμενετο, και εκφραζει την ελπιδα οτι κατα το προσεχες ετος θα σημειωθη προοδος προς την κατευθυνση της επαναληψης των συνομιλιων με στοχο τη λυση.

Αναφερομενος στην επικειμενη επισκεψη του Προεδρικου απεσταλμενου Ριτσιαρντ Μπιτι, ο κυριος Μπαουτσιερ τη χαρακτηρισε, σημαντικο βημα που θα αποδειξει οτι οι Ηνωμενες Πολιτειες επωμισθηκαν την ευθυνη στην επιλυση του Κυπριακου και η ευθυνη αυτη, προσθεσε, συνεχιζεται και θα συνεχισθει κατα τις προσεχεις ημερες, εβδομαδες και μηνες.

Αναφορικα με τις φημες περι ενδιαμεσης συμφωνιας με βαση τα Μετρα Οικοδομησης Εμπιστοσυνης , ο κυριος Μπαουτσιερ ειπε οτι προκειται για εσφαλμενη εντυπωση που προεκυψε απο το γνωστο ερωτηματολογιο του προς τις δυο πλευρες.

Τα Μετρα Οικοδομησης Εμπιστοσυνης δηλωσε ο Αμερικανος πρεσβευτης, εξακολουθουν να εχουν σημασια, ομως δεν μπορουν να εξετασθουν ανεξαρτητα απο τα αλλα θεματα.


Απαραιτητη προυποθεση για να αποδωσει καρπους η επικειμενη Αμερικανικη πρωτοβουλια στο Κυπριακο, ειναι η εξασφαλιση κοινου εδαφους.

Αυτο επαναλαβε σημερα σε αποκλειστικες δηλωσεις του στο ΛΟΓΟ ο Κυβερνητικος Εκπροσωπος Γιαννακης Κασουλιδης, επισημαινοντας παραλληλα, οτι της τελικης φασης της διαδικασιας επιλυσης του Βοσνιακου , προηγηθηκε η επιτευξη κοινου εδαφους.

Αναφερομενος στον παραλληλισμο του Κυπριακου με το βοσνιακο που επιχειρειται απο τουρκικης πλευρας , ο κυριος Κασουλιδης παρατηρησε εμφαντικα, οτι, ιδιαιτερα ο κυριος Ντενκτας, ηθελημενα λησμονει οτι στην Κυπρο εγινε εισβολη και συνεχιζεται κατοχη απο ξενη χωρα μια πτυχη που δεν ειχε το βοσνιακο προβλημα.

Μια διαδικασια τυπου Ντειντον, ειπε ο κυριος Κασουλιδης, θα ηταν ευπροσδεκτη απο την Κυπριακη Κυβερνηση, αν και εφοσον ,επιτυγχανετο προηγουμενως μετακινηση των τουρκικων θεσεων , σε σημειο που να εξασφαλιζεται το απαιτουμενο κοινο εδαφος.

Στην εξευρεση αυτου του κοινου εδαφους, συμφωνα με τον Κυβερνητικο Εκπροσωπο, θα πρεπει να εστιασει τις ενεργειες του και ο Αμερικανος παραγοντας, και συγκεκριμενα οι κυριοι Μπιτι και Χολμπρουκ.


Ο Προεδρος του ΔΗΚΟ Σπυρος Κυπριανου επανελαβε τις ανησυχιες του για τις αναμενομενες πρωτοβουλιες των Αμερικανων στο Κυπριακο , διοτι, οπως εκτιμα, θα επιχειρηθει ασκηση νεων πιεσεων στην ελληνοκυπριακη πλευρα για να προβει σε περαιτερω υποχωρησεις.

Παραλληλα επανελαβε οτι εχουν εξαντληθει τα περιθωρια υποχωρησεων απο δικης μας πλευρας και υπεδειξε προς τις Ηνωμενες Πολιτειες και γενικα τον διεθνη παραγοντα, να στρεψουν την προσοχη και τις πιεσεις τους προς την Αγκυρα.

Ο κυριος Κυπριανου αναφερθηκε στο εθνικο θεμα μιλωντας σε συνεστιασεις που οργανωσαν Τοπικες Επιτροπες του Δημοκρατικου Κομματος.

Πρεπει , τονισε ο Προεδρος του Δημοκρατικου Κομματος, να ειμαστε ετοιμοι να αντισταθουμε σε νεες πιεσεις. Πρεπει να αντισταθουμε ενωμενοι και αποφασιστικοι, σταθεροι σε θεσεις αρχων και με πιστη στο δικαιο μας, μεχρις οτου πεισουμε τον διεθνη παραγοντα για το δικαιο μας, επι την εξευρεση μιας δικαιης και βιωσιμης λυσης.


Εφθασαν απο την Ελλαδα οι πρωτοι διακοσιοι εικοσι τεσσερεις Εθελοντες Πενταετους Υπηρεσιας, οι οποιοι αφου τυχουν ειδικης εκπαιδευσης να υπηρετησουν στην Δυναμη της Εθνικης Φρουρας.

Η πρωτη Ομαδα των Εθελοντων αποβιβαστηκε στο λιμανι της Λεμεσου απο το οχηματαγωγο "Νησος Κυπρος" το οποιο τους μετεφερε απο τον Πειραια μεσω Ροδου.

Τους Ελλαδιτες Εθελοντες υποδεχτηκε κλιμακιο Αξιωματικων του Γενικου Επιτελειου Εθνικης Φρουρας.

Οι Ελλαδιτες ΕΠΥ αφου υποστουν την προβλεπομενη ειδικη εκπαιδευση σε Κεντρα Εκπαιδευσης Νεοσυλλεκτων της Εθνικης Φρουρας μαζι με τους εκατον και πλεον Ελληνοκυπριους ΕΠΥ θα επανδρωσουν τα νεα οπλικα συστηματα υψηλης τεχνολογιας που προμηθευτηκε η Εθνικη Φρουρα η που προκειται να προμηθευτει, στα πλαισια της αναβαθμισης των Ενοπλων Δυναμεων της Κυπρου, προκειμενου να ανταποκριθει πληρως στην υλοποιηση και εφαρμογη του Δογματος του Ενιαιου Αμυντικου χωρου.


Κρισιμο και καθοριστικο θα ειναι το επομενο εικοσιτετραωρο, για την εξελιξη της πορειας της υγειας του πρωθυπουργου της Ελλαδος, Ανδρεα Παπανδρεου, μετα την χθεσινη αποσυνδεση του απο τον αναπνευστηρα.

Συμφωνα παντως με το τελευταιο ιατρικο ανακοινωθεν, η κατασταση της υγειας του κυριου Παπανδρεου παρουσιαζει σταθερη βελτιωση, και οπως επεσημανε μαλιστα ο αντιπροεδρος του Ωνασειου καρδιοχειρουργικου κεντρου Γρηγορης Σκαλκεας, ο πρωθυπουργος οχι μονο επικοινωνει με το περιβαλλον του αλλα εχει και την δυνατοτητα συνεργασιας.


ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Με ισοπαλια εληξαν τα δυο ντερμπυ της σημερινης ογδοης αγωνιστικης του Παγκυπριου Ποδοσφαιρικου πρωταθληματος πρωτης κατηγοριας.

Τρια -τρια εφεραν Ανορθωση και Αποελ

και ενα -ενα Απολλωνας και Ομονοια.

Στους αλλους τρεις σημερινους αγωνες, Ενωση Νεων Παραλιμνιου δυο Ολυμπιακος ενα

Αρης ενα Ομονοια Αραδιππου ενα και Ευαγορας μηδεν ΑΕΚ ενα.


Να ριξουμε και μια ματια στις καιρικες συνθηκες που επικρατουν στην Κυπρο.

Αποψε ο καιρος θα ειναι αιθριος και ψυχρος. Οι ανεμοι θα ειναι βορειοι ασθενεις 3 μποφορ. Η θαλασσα θα ειναι λιγο ταραγμενη. Τις αυγινες ωρες η θερμοκρασια θα πεσει στους 2 βαθμους στο εσσωτερικο και στους 4 στα παραλια, ενω σε μερικες περιοχες θα σχηματιστει παγετος.

Αυριο ο καιρος θα παραμεινει αιθριος και ψυχρος για την εποχη. Οι ανεμοι θα ειναι βορειοανατολικοι ασθενεις 3 μποφορ. Η θαλασσα θα παραμεινει λιγο ταραγμενη.

Η θερμοκρασια θα ανελθει στους 14 βαθμους στο εσσωτερικο και στους 16 στα παραλια, παραμενοντας χαμηλοτερη της κανονικης για την εποχη.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logos2html v1.01 run on Saturday, 25 November 1995 - 20:29:56