Browse through our Interesting Nodes of Greek News Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

NEA apo KYPRO (Logos) 95-11-26

Logos (ELOT 928) Directory

From: lysi@MIT.EDU

Κυριες και κυριοι χαιρετε.
" Η Κυπριακη Κυβερνηση απαξιει να ασχοληθει με τις περι πολεμου απειλες του Ραουφ Ντενκτας", δηλωσε σημερα ο Προεδρος Κληριδης.

Ο κατοχικος ηγετης απειλησε χθες οτι εαν ο Αμερικανος Υφυπουργος Εξωτερικων, Ριτσιαρντ Χολμπρουκ, αναλαβει πρωτοβουλια υπερ της ενταξης της Κυπρου στην Ευρωπαικη Ενωση, θα ξεσπασει Ελληνοτουρκικος πολεμος.

Ο Προεδρος Κληριδης περιορισθηκε να χαρακτηρισει τις δηλωσεις Ντενκτας ανοησιες.


Η Ελληνικη, Κυπριακη πλευρα δεν ειναι διατεθειμενη να προσελθει στην τραπεζα των διαπραγματευσεων, εαν δεν προκειται να συζητηθουν μαζι ολα τα θεματα που συνθετουν το Κυπριακο, οπως το εδαφικο και τα θεματα εξουσιας.

Σε δηλωσεις του στο αεροδρομιο Λαρνακας, ο Υπουργος Εξωτερικων Αλεκος Μιχαηλιδης, κατα την αναχωρηση του σημερα το πρωι για τη Βαρκελωνη οπου θα συμμετασχει στη διασκεψη των Μεσογειακων χωρων της Ευρωπης και της Αφρικης , υπογραμμισε παραλληλα, οτι η επιλυση του Κυπριακου, δεν αποτελει προυποθεση για την ενταξη της Κυπρου στην Ευρωπαικη Ενωση.

Ο κυριος Μιχαηλιδης, σχολιαζε χθεσινες δηλωσεις του Αμερικανου Πρεσβη στην Λευκωσια, Ριτσιαρντ Μπαουτσερ, συμφωνα με τις οποιες θα ηταν προτιμοτερο να επιλυθει το κυπριακο πριν απο την ενταξη και η Κυπρος να ενταχθει, ως ενιαιο κρατος.

Ο Υπουργος των Εξωτερικων, παρατηρησε, οτι η ενταξη μιας ενιαιας Κυπρου, αποτελει και δικη μας επιθυμια, αλλα, παρατηρησε, δεν μπορουμε να αποδεχθουμε κατι τετοιο, ως προυποθεση.


Το Μελαθρο Αγωνιστων της ΕΟΚΑ, στην Παλωδια, θα λειτουργει -απο τις αρχες του '96- και ως κεντρο υγειας ειδικοτητων, το οποιο θα εξυπηρετει τους κατοικους της γυρω περιφερειας.

Αυτο ανακοινωσε το πρωι ο Προεδρος της Δημοκρατιας, Γλαυκος Κληριδης, τελωντας τα εγκαινια του Μελαθρου.

Το κρατος, ανεφερε ο Προεδρος Κληριδης, εχει δαπανησει πεντακοσιες-εικοσι-πεντε χιλιαδες λιρες, καθως και εγγυησεις για δανειο υψους εννιακοσιων χιλιαδων λιρων, για την ανεγερση, τον εξοπλισμο και την λειτουργια του Μελαθρου.

Ο Προεδρος της Δημοκρατιας, εξηγγειλε νεα εισφορα εκατον-χιλιαδων λιρων.

Το Μελαθρο, αρχισε -ηδη- να λειτουργει απο τον περασμενο Απριλιο.


Εξτρεμιστικες ομαδες, παρενοχλησης των ελληνοκυπριων του Λονδινου και δημιουργια επεισοδιων, οργανωνει το κατοχικο καθεστως στη Βρεττανικη πρωτευουσα.

Τελευταιο επεισοδιο η καταστροφη της αναμνηστικης πλακας, και η ξεριζωση του δεντρου που φυτευτηκε προσφατα σε παρκο του δημου Ενφιλτ, για τους 1619 αγνοουμενους μας.

Ταυτοχρονα διοργανωνουν πορεια στις τρεις Δεκεμβριου υπερ του τουρκοκυπριου αρχιλαθρεμπορου Ορχαν, τον οποιο συνελαβαν προσφατα οι αρχες της Δημοκρατιας.


Συγκρατημενη αισιοδοξια επικρατει και σημερα στο Ωνασειο καρδιοχειρουργικο κεντρο, οπου νοσηλευεται ο πρωθυπουργος της Ελλαδος.

Συμφωνα με το νεοτερο ιατρικο ανακοινωθεν, η κατασταση της υγειας του κυριου Παπανδρεου παρουσιαζει μικρη βελτιωση και οι θεραποντες ιατροι ευελπιστουν, οτι με την εφαρμοζομενη θεραπευτικη αγωγη και φυσιοθεραπεια, η αναπνευστικη λειτουργια θα παραμεινει σταθερη χωρις την χρηση αναπνευστηρα.

Παντως ο Καθηγητης Γρηγορης Σκαλκεας, ηταν ιδιαιτερα επιφυλακτικος στις δηλωσεις του.

"Ο κινδυνος", διευκρινισε "δεν εχει παρελθει, αλλα μπορω να πω, οτι το μεγαλυτερο μερος του κινδυνου εχει περασει".

Ο κυριος Σκαλκεας διευκρινησε επισης οτι τα νεφρα και η καρδια του πρωθυπουργου δεν εχουν παρουσιασει καποιο ιδιαιτερο προβλημα.

Αξιζει να σημειωθει οτι φθανουν στην Αθηνα, επειτα απο προσκληση της οικογενειας Παπανδρεου, δυο κορυφαιοι πνευμονολογοι, ενας Ελβετος και ενας Ελληνοαμερικανος, προκειμενου να εξετασουν τον πρωθυπουργο.


Τεσσερα εκατομμυρια λιρες θα στοιχισει η δημιουργια της βιοτεχνικης περιοχης Αγλαντζιας, η οποια αναμενεται να ολοκληρωθει μεσα στο 96.

Τον θεμελιο λιθο, κατεθεσε σημερα το πρωι ο Υπουργος Εμποριου, Βιομηχανιας και Τουρισμου Κυριακος Χριστοφη.

Στο χαιρετισμο του ο Υπουργος, τονισε οτι δραστηριοτητες οπως η δημιουργια της βιοτεχνικης περιοχης Αγλαντζιας, διαδραματιζουν σημαντικο ρολο στην διαμορφωση της κοινωνικο-οικονομικης ζωης του τοπου.

Η βιοτεχνικη περιοχη Αγλαντζιας θα παρεχει δυνατοτητα στεγασης σε 116 βιοτεχνιες.


Η Ομοσπονδια Συνδεσμων Γονεων Δημοσιων Σχολειων Μεσης Εκπαιδευσης Λευκωσιας ζητει αρση των μετρων τα οποια εξηγγειλαν οι φιλολογοι και προσφερεται να αναλαβει μεσολαβητικο ρολο για επιλυση της διαφορας Φιλολογων - Υπουργειου Παιδειας.

Η θεση αυτη εκφραστηκε κατα τις εργασιες της ετησιας γενικης συνελευσης της Ομοσπονδιας.

Οπως δηλωσε ο επιτιμος Προεδρος της Ομοσπονδιας Ακης Μιχαηλιδης, επιβαλλεται οι δυο πλευρες να προσελθουν με καλη θεληση σε διαπραγματευσεις και τονισε οτι πρεπει να σταματησει η θυματοποιηση των παιδιων, αλλη μια φορα.


Ουσιαστικη πρωτοβουλια για επιλυση της διαφορας Φιλολογων - Υπουργειου Παιδειας, αναλαμβανει και η Κοινοβουλευτικη Επιτροπη Παιδειας.

Συγκεκριμενα, την ερχομενη εβδομαδα προκειται να κανει τις πρωτες επαφες με την ηγεσια των Φιλολογων και με το Υπουργειο Παιδειας, σε μια προσπαθεια επιλυσης της διαφορας.

Αυτο ανακοινωσε σημερα ο Προεδρος της Επιτροπης Παιδειας Νικος Αναστασιαδης, ο οποιος παρατηρησε οτι αν και η πρωτοβουλια αφεθη στις εμπλεκομενες πλευρες, δεν υπηρξε η αναλογη ανταποκριση.

Ο κυριος Αναστασιαδης, υπογραμμισε τον προβληματισμο της Επιτροπης Παιδειας για το συνεχιζομενο αδιεξοδο, και εξεφρασε την αισιοδοξια οτι με την παρεμβαση της υπαρχει προοπτικη λυσης.


Την εκκληση για ανα-διαπραγματευση του θεματος του Σεραγεβο, επανελαβε ο ηγετης των Σερβων της Βοσνιας Ραντοβαν Καρατζιτς, καθως κλιμακωνονται οι ανησυχιες των Σερβων της πολης οτι θα βρεθουν απροστατευτοι στα χερια των Μουσουλμανων.

Την ιδια ωρα, αξιωματουχοι των Ηνωμενων Εθνων καταγγελουν οτι ο Κροατικος στρατος κατακαιει και λεηλατει κατεχομενες πολεις και χωρια, τα οποια με βαση την συμφωνια του Ντεητον, θα επιστραφουν στους Σερβους της Βοσνιας.

Συμφωνα με την καταγγελια, Κροατες στρατιωτες φορτωνουν σε φορτηγα επιπλα και ο,τιδηποτε αλλο μπορει να μεταφερθει.

Αφου παρουν ο,τι θελουν πυρπολουν τα κτιρια.


Στο Αφγανισταν, τουλαχιστον 30 ατομα σκοτωθηκαν και περισσοτερα απο 140 τραυματιστηκαν, οταν αεροσκαφη του κινηματος των Ισλαμιστων φοιτητων Ταλιμπαν, βομβαρδισαν το κεντρο της -ηδη ισοπεδομενης- πρωτευουσας Καμπουλ.

Ο βομβαρδισμος της Καμπουλ, ακολουθησε την καταληψη απο κυβερνητικες δυναμεις, υψωματων στρατηγικης σημασιας, γυρω απο την Αφγανικη πρωτευουσα.

Το κινημα Ταλιμπαν, επιδιωκει την ανατροπη του καθεστωτος που κυβερνα την χωρα και την αναληψη της εξουσιας.


ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Με δυο αγωνες ολοκληρωθηκε η ογδοη αγωνιστικη του Παγκυπριου Ποδοσφαιρικου πρωταθληματος πρωτης κατηγοριας.

Στη Λαρνακα η Αλκη θριαμβευσε επι της Νεας Σαλαμινας με το εντυπωσιακο 5-0.

Στο σταδιο Αμμοχωστος η τυπικα γηπεδουχος ΑΕΛ και ο Εθνικος εμειναν στο 0-0.


Και να ριξουμε μια ματια στον καιρο που θα επικρατησει αποψε και αυριο στην Κυπρο

Αποψε θα ειναι κυριως αιθριος με λιγες τοπικες αραιες νεφωσεις.

Οι ανεμοι θα πνεουν απο βορειες κατευθυνσεις ασθενεις 2 εως 3 Μποφορ και η θαλασσα θα ειναι ηρεμη.

Η θερμοκρασια θα πεσει γυρω στους 2 βαθμους στο εσωτερικο, οπου και θα σχηματισθει παγετος και γυρω στους 5 βαθμους στα παραλια.

Αυριο ο καιρος θα ειναι γενικα αιθριος με λιγες αραιες νεφωσεις. Οι ανεμοι θα ειναι μεταβλητοι ασθενεις 3 μποφορ και η θαλασσα θα ειναι ηρεμη μεχρι λιγο ταραγμενη.

Η θερμοκρασια θα ανελθει γυρω στους 17 βαθμους.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logos2html v1.01 run on Sunday, 26 November 1995 - 13:04:45